iskustvo i teorija

• Začetnik teme Začetnik teme wihor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ima ona rečenica Linusa Torvaldsa.. "U realnosti se teorija i praksa često sudare.. I kada se to desi, teorija gubi.. Every single time"..

U osnovi, praksa i iskustvo su mnogo korisniji.. Jer je teorija gomila reči, malo ko može da se prešalta u trenutku kada mu se nešto dešava i da identifikuje odgovarajuće faktore, ima slepo poverenje u nešto što je neko drugi iskusio i postupi prema tome.. Nekako, tek nakon što sam iskusio nešto nekoliko puta i prođe to prvobitno upoznavanje sa nekom situacijom, mogu da razmišljam i primenim to teoretsko znanje..

S druge strane, teorija predstavlja skup iskustava onih pre nas, i glupo je reći da je to beskorisno, inače bi ljudski rod svakom generacijom počinjao svoj razvoj od nule.. Najbolji se rezultati postižu isprobavanjem teorija u praksi, ljudima je potrebna potvrda (pritisneš ovo dugme - ovo se desi, povučeš ovu polugu - desi se ovo) da odgovarajuće akcije imaju odgovarajuće posledice..

Od servirane teorije slaba vajda.. Npr, ja sam jednom prilikom prečešljao učeći knjigu od 800+ strana, sve što mi je trebalo povadio, ispisao silu stvari po sveskama.. Kada sam položio ispit dam to cimeru.. I njemu to ništa koristilo nije :lol: Moraš valjda proći taj proces sam

slicna su mi ta 2 pojma jer ne teoretisem u prazno..pre sam za praksu povezanu iskustvom..vidi se ko ne upraznjava teoriju kad se drzi nje ko pijan plota neflexibilno

Meni je mati (koja nikad u životu cigaretu zapalila nije) govorila: "NE SMEŠ nikad ni jednu cigaretu da zapališ jer ćeš se odmah navući, nisam joj verovala, imala sam 16.g. i naravno mislila da sve znam, popušila prvu cigaretu, izbljuvala se neviđeno, posle pola godine drugu jer su me neki prijatelji čikali da sam kukavica i bojim se navike, ko, zar ja, idi molim te, i tako par puta i lepo se navukla ko mali majmun.
Svojoj deci sam prvo objasnila sve što sam znala o štetnosti duvana i zamolila ih da kad požele da budu "odrasli" i počnu da purnjaju neka slobodno kažu, ja ću im kupiti cigarete i neka puše u kući a ne po školskim klozetima, ali da mi iskreno kažu da li im prija, ako prija, ajmo i dalje, ako ne prija da mi objasne da li i dalje žele da puše i zašto. Obojica su probali nekoliko puta, stariji je u startu rekao da je to sranje i bacanje para nauštrb zdravlja, mlađi nažalost puši i dalje.
A, da, htedoh reći da teorija i iskustvo ne potiru uvek jedno drugo, sve od slučaja do slučaja.

Back