Ima ona rečenica Linusa Torvaldsa.. "U realnosti se teorija i praksa često sudare.. I kada se to desi, teorija gubi.. Every single time"..
U osnovi, praksa i iskustvo su mnogo korisniji.. Jer je teorija gomila reči, malo ko može da se prešalta u trenutku kada mu se nešto dešava i da identifikuje odgovarajuće faktore, ima slepo poverenje u nešto što je neko drugi iskusio i postupi prema tome.. Nekako, tek nakon što sam iskusio nešto nekoliko puta i prođe to prvobitno upoznavanje sa nekom situacijom, mogu da razmišljam i primenim to teoretsko znanje..
S druge strane, teorija predstavlja skup iskustava onih pre nas, i glupo je reći da je to beskorisno, inače bi ljudski rod svakom generacijom počinjao svoj razvoj od nule.. Najbolji se rezultati postižu isprobavanjem teorija u praksi, ljudima je potrebna potvrda (pritisneš ovo dugme - ovo se desi, povučeš ovu polugu - desi se ovo) da odgovarajuće akcije imaju odgovarajuće posledice..
Od servirane teorije slaba vajda.. Npr, ja sam jednom prilikom prečešljao učeći knjigu od 800+ strana, sve što mi je trebalo povadio, ispisao silu stvari po sveskama.. Kada sam položio ispit dam to cimeru.. I njemu to ništa koristilo nije

Moraš valjda proći taj proces sam