Ishrana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa bila sam nedelju dana raw vegan, nisam više mogla da žvaćem i vratila sam se na kuvanje. Leševe i izlučevine ne mogu da jedem, ne želim. Nečije telo, nečija menstruacija i mleko koje je neka majka proizvela za svoje dete, pa još i druge vrste i sa drugim tiplom placente, niti je humano, niti je prirodno. Niti je neophodno. Bila sam ranije ubeđena da su mi animalni proteini neophodni za egzistenciju, a onda sam se udubila u problematiku, pa sam nekako istovremeno pogledala Zemljane i pročitala Kinesku studiju i prelomila. I srećna sam, zadovoljna, skoro pa zdrava i što je najbitnije, mirna mi je savest.

A zašto je istina uvredljiva? Kako se zove komad tela nekoga ko je mrtav? Leš.
Леш би била квалификација за људског мртваца, овако је само одраз веганистичке злобе и немоћи да се оправдате.
кako se zove nešto što je neko izlučio iz organizma? Telesna izlučevina. Nije mi bila namera da vređam, samo da se izrazim ispravno i konkretno. S druge strane, plodovi i seme, kao ni zeleno lisnato povrće, nisu seno a veganska ishrana se na tome bazira. Sejtan se pravi od pšeničnog zrna tj. brašna. Najpribližnije senu, zapravo, su pšenične klice i pšenična trava, zar ne? A ko to jede? Sirovnjaci. Dakle, ko ovde jede čudne stvari?
Мрзи ме да правим пшеничне клице, само некада лети, а као сировњак можеш да једеш скоро све сем махунарки, а некада и њих.
То с телесним излучевинама је исто веганска мантра смишљена с циљем самоуздизања.
Постоји тачан и пристојан израз млеко, а јаја су јаја, а не некакве менструације као што ни вас вегане не зовем хербиТворима, травождерачима и сл.. или да вас зовем јер само такав став разумете.
Сада једем шуЊке, кобаЈсице, сланине, пршуте, без хлеба, али с поврће, оба лука и тако то.
Зими се једе јака рана.

Da, razlika je, opet, u etici. Za mene je drugo osećajno, inteligentno biće upravo to-osećajno i inteligentno biće, ne izvor hrane. Hrana raste iz zemlje, ne mora da se drži u kavezu i kolje, tako se automatski izbegava posrednik i u posredniku hormoni stresa, antibiotici, hormoni i sve ostalo. Dakle, ne radi se o veganskom samouzdizanju, ne misle vegani da su oni bolji od drugih, nego da mi, ljudi nismo bolji od drugih vrsta. Dakle nismo specisti.

A "hrana" životinjskog porekla... Jaja smrde na sumpor, mleko mi smrdi užeglo i masno, a meso na trulež. Mrzim to što mi je muž svaštojed, prvo po pola sata ostane u toaletu, a onda još pola sata ne može da se uđe za njim, upravo jer mu je ishrana "balansirana i zdrava". Kao sin jednog veterinara, trebalo bi da znaš kako se životinje gaje i koliko tu štete može da bude i po zdravlje konzumenata, a takođe bi trebalo da ti bude jasno i koliko se situacija promenila samo u poslednjih par decenija, počev od rasne strukture tih životinja koje jedeš. I naravno da su tvoji roditelji zdraviji i dugovečniji čak i na termički obrađenoj hrani koju su jeli ranije, a sigurno su u jednom periodu života i gladovali.

Da, razlika je, opet, u etici. Za mene je drugo osećajno, inteligentno biće upravo to-osećajno i inteligentno biće, ne izvor hrane. Hrana raste iz zemlje, ne mora da se drži u kavezu i kolje, tako se automatski izbegava posrednik i u posredniku hormoni stresa, antibiotici, hormoni i sve ostalo. Dakle, ne radi se o veganskom samouzdizanju, ne misle vegani da su oni bolji od drugih, nego da mi, ljudi nismo bolji od drugih vrsta. Dakle nismo specisti.

A "hrana" životinjskog porekla... Jaja smrde na sumpor, mleko mi smrdi užeglo i masno, a meso na trulež. Mrzim to što mi je muž svaštojed, prvo po pola sata ostane u toaletu, a onda još pola sata ne može da se uđe za njim, upravo jer mu je ishrana "balansirana i zdrava". Kao sin jednog veterinara, trebalo bi da znaš kako se životinje gaje i koliko tu štete može da bude i po zdravlje konzumenata, a takođe bi trebalo da ti bude jasno i koliko se situacija promenila samo u poslednjih par decenija, počev od rasne strukture tih životinja koje jedeš. I naravno da su tvoji roditelji zdraviji i dugovečniji čak i na termički obrađenoj hrani koju su jeli ranije, a sigurno su u jednom periodu života i gladovali.
Само неисправне намирнице смрде, нпр покварена главица купуса онако с тегљивим концима и сва гњецава неописиво смрди!
То што постоји разлика између тога како животиње треба да се држе и како се држе не чини на ствар, ми смо кроз целу еволуцију сваштождери, а прописи и придржавање прописа је на други табак.
Иначе нису гладовали, једноставно није било глади на салашу ни у ДСР иако их је било 6торо деце код ћалета и 5торо код мајке, није клопа једини фактор здравља и дуговечности.
Ми сами гајимо себи животиње(сем крављег млека које узимам од једног сељака из друге улице), а скора сва сточна храна је моја, тј код ћалета његова.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/696096-Rupa-III?p=29712520&viewfull=1#post29712520

Jel' i soja? Kako nju proizvodite? S obzirom da gajite i svinje i da je sva hrana takođe domaći proizvod.

I znaš li koliko se za samo 15 godina promenila npr. tovna živina? Da je pile utovljeno za 40 dana u odnosu na ranijih 2-3 meseca, jednostavno mora da se kolje jer u protivnom veliki broj njih ugine od infarkta. Ej, kako može da bude zdravo jesti telo životinje koja je u pubertetu sklona infarktu?!

A krave... Čime njih hrane? Da li ih osemenjavaju ili teraju pod bika? Šta rade sa teletom? Kako krava to podnese? Da li je muzu ručno ili mašinski? Da li imaju svoju suncokretovu sačmu? Ti možda imaš uslova da veći deo, sigurno ne ceo proces, ispratiš, ali činjenica da većina ljudi živi u gradu i da može da ih laže kako ko hoće. Baš će neko tamo da ispostavi račune za kardiološke lekove ili nedobog citostatike nekom tamo poznavaocu stvari sa foruma. Sve što napišemo ima svoju težinu i potencijalne posledice.

Jel' i soja? Kako nju proizvodite? S obzirom da gajite i svinje i da je sva hrana takođe domaći proizvod.

I znaš li koliko se za samo 15 godina promenila npr. tovna živina? Da je pile utovljeno za 40 dana u odnosu na ranijih 2-3 meseca, jednostavno mora da se kolje jer u protivnom veliki broj njih ugine od infarkta. Ej, kako može da bude zdravo jesti telo životinje koja je u pubertetu sklona infarktu?!

A krave... Čime njih hrane? Da li ih osemenjavaju ili teraju pod bika? Šta rade sa teletom? Kako krava to podnese? Da li je muzu ručno ili mašinski? Da li imaju svoju suncokretovu sačmu? Ti možda imaš uslova da veći deo, sigurno ne ceo proces, ispratiš, ali činjenica da većina ljudi živi u gradu i da može da ih laže kako ko hoće. Baš će neko tamo da ispostavi račune za kardiološke lekove ili nedobog citostatike nekom tamo poznavaocu stvari sa foruma. Sve što napišemo ima svoju težinu i potencijalne posledice.
Утолико је веће чудо што се занемарљив број људи до сада појављивао на протестима у БГ и НС против ГМО.
Овде се мало сеје ГМО соја јер сојара у Бечеју, а ја сам из Бечеја, строго води да откупи само органску соју коју преради и прода у Норвешкој и Швајцарској за 2,5 до 3 пута већу цену од ГМОсоје.
Шта је трагично?
Што за део добијеног новца увезе полупроизводе и производе од ГМОсоје за домаће тржиште!!!
Најчешће сејем домаћу соју нпр НС Балкан и прошле године.
ГМОсорте соје немају већи принос од органских сорти, само су због употребе тоталцида једноставније за гајење.
Приликом предаје соје на ваги у Сојари техничар проверава на малом апарату који мрви зрно соје и влажи га неком супстанцом и по боји одређује јел у питању органска или ГМО.
Прихватају само органске сорте у силос.
Стока у општем смислу и на добар начин... Кравама се даје луцерка, свежа и сено и силажа кукуруза(код силаже млеко буде мало киселијег ПХ), соја је непотребна, то раде само мега фарме високопрерађеном сојом, иначе бовини не једу соју.
Свиње се тове кукурузом, прикрупом, јечмом и сеном, може и вишковима поврћа, мислим на неке уобичајене расе, а не нпр пијетрен и остале ултра, мега, гига, нове расе.
За наше коке... имам раве и џиновски џерси, старе расе могу се наћи по изложбама птица, затим морке и ћурке.
Свиње су код ћалета као и овце и козе, говеда не држимо то је велик посао, ћале је матор, а ја узмем за нас млеко од већ споменутог сељака из друге улице.
Ми нисмо пренасељена земља, може се много шта лепо уредити, међутим ни за ургентније ствари овде нема политичког активизма, али како већ рекох то не чини на ствар да смо ми кроз целу еволуцију сваштоједи.

Mesna ishrana izaziva glad u svetu. Posledica je bolest, smrt ljudi pa i dece. Milioni smrti.

Ne lupaj Kamajlo, samo prošle godine glodari su pojeli, ili zagadili 30M tona žitarica, ne računajući druge gubitke(transport, rastur zbog starosti kombajna, namerno uništavanje zbog održavanja cena...), ogromne površine stepa su van funkcije, a ne bi bile ništa izmenjene jer bi umesto trave na njima opet rasla trava, žitarice su biljke iz roda trava.
Nemaš veze s poljoprivredom(a ovde si se hvalio da svo bilje uzgajaš sam!!!:hahaha:) i postaviš klip nekih ostrašćenih idiota pa to računaš u dokaz???

A jesi li gledao Cowspiracy, kad možeš da tvrdiš da Kamael nije u pravu? Verovatno nisi, ljudi su se ozbiljno pozabavili tematikom. Takođe, i to što tvrdiš o zdravstvenom aspektu o jedenju mesa i izlučevina tih životinja, čovek je dugogodišnjim istraživanjimasa više različitih timova naučnika došao da istih rezultata. Pročitaj onu knjigu, ostavila sam link. Večerali smo palačinke sa bananama umesto jaja i pirinčanim umesto kravinog mleka, moji ukućani nisu ništa primetili, sve su pojeli. Jedino sam se ja malo namučila oko okretanja, sledeći put ću ipak da kombinujem bananu i mleveni lan. Kalijum i + savršeno blansirane omega-3 i 6 masne kiseline, jednim udarcem dve muve. I treća,smanjujem potrošnju jaja i samim tim smanjujem i broj petlića koje odmah po izleganju samelju žive. (I dalje se to radi na vrlo sličan način kao u onom dokumentarcu Malj iz 70tih.)

Pa bila sam nedelju dana raw vegan, nisam više mogla da žvaćem i vratila sam se na kuvanje. Leševe i izlučevine ne mogu da jedem, ne želim. Nečije telo, nečija menstruacija i mleko koje je neka majka proizvela za svoje dete, pa još i druge vrste i sa drugim tiplom placente, niti je humano, niti je prirodno. Niti je neophodno. Bila sam ranije ubeđena da su mi animalni proteini neophodni za egzistenciju, a onda sam se udubila u problematiku, pa sam nekako istovremeno pogledala Zemljane i pročitala Kinesku studiju i prelomila. I srećna sam, zadovoljna, skoro pa zdrava i što je najbitnije, mirna mi je savest.

A zašto je istina uvredljiva? Kako se zove komad tela nekoga ko je mrtav? Leš. Kako se zove nešto što je neko izlučio iz organizma? Telesna izlučevina. Nije mi bila namera da vređam, samo da se izrazim ispravno i konkretno. S druge strane, plodovi i seme, kao ni zeleno lisnato povrće, nisu seno a veganska ishrana se na tome bazira. Sejtan se pravi od pšeničnog zrna tj. brašna. Najpribližnije senu, zapravo, su pšenične klice i pšenična trava, zar ne? A ko to jede? Sirovnjaci. Dakle, ko ovde jede čudne stvari?

Sudeci po terminima, imas ozbiljan problem...

A jesi li gledao Cowspiracy, kad možeš da tvrdiš da Kamael nije u pravu? Verovatno nisi, ljudi su se ozbiljno pozabavili tematikom. Takođe, i to što tvrdiš o zdravstvenom aspektu o jedenju mesa i izlučevina tih životinja, čovek je dugogodišnjim istraživanjimasa više različitih timova naučnika došao da istih rezultata. Pročitaj onu knjigu, ostavila sam link. Večerali smo palačinke sa bananama umesto jaja i pirinčanim umesto kravinog mleka, moji ukućani nisu ništa primetili, sve su pojeli. Jedino sam se ja malo namučila oko okretanja, sledeći put ću ipak da kombinujem bananu i mleveni lan. Kalijum i + savršeno blansirane omega-3 i 6 masne kiseline, jednim udarcem dve muve. I treća,smanjujem potrošnju jaja i samim tim smanjujem i broj petlića koje odmah po izleganju samelju žive. (I dalje se to radi na vrlo sličan način kao u onom dokumentarcu Malj iz 70tih.)
Могу.
Често се намерно уништавају житарице да би се држала цена, нпр била је емисија о манипулацијама цена пиринча 2010.-2012.у југисточној азији где су мултинационалке скрајнуле огромне стокове пиринча из Филипина да би Вијетнам који је нето увозник платио високу цену, или манипулације пшеницом током велике кризе 30их кад се због одржавања цене пшенице јавила велика смртност у САД позната као демографска рупа.
Уосталом није храна, али тренутно имаш манипулацију ценом нафте због геополитике.
Иначе стоји оно што сам рекао, огромне неотворене површине неискоришћене су за производњу житарица, а већина проблема су последица манипулација и лоше организације попут губитака у транспорту, због глодара, неадекватног држања, растура приликом сетве(нпр змајеви комбајни који се одавно не производе имали су растур до 4% као нови, а страни у исто време до 1%).

Poznavaoce poznajes li ti nekog ko je vegan osim ovih virtuelnih likova ...mimi~s mom i kamael ti iznose svoja iskustva postuj to...poznavala sam zenu koja se sprdala sa svojom komsinicom koja se tako hranila a imala je rak pluca....ona je i danas ziva a ova koja je ismevala nije...poznavala sam i celu porodicu vegana, cerka im se razbolela pa su svi presli na takvu ishranu da bi njoj bilo lakse ...i danas se tako hrane i svi su zivi i zdravi ....mnogo je takvih ljudi, ne radi se ni o kakvoj sekti, ali tesko da ce iko ista napisati na tu temu kad vidi tvoje postove

Svetski usevi mogli bi da nahrane četiri milijarde ljudi više nego što trenutno naseljava planetu, ali bi proizvodnja morala da se preusmeri sa stočne hrane i biogoriva isključivo na hranu za ljude, pokazali su rezultati Instituta za prirodno okruženje na Univerzitetu u Minesoti.
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=08&dd=02&nav_id=738799

to je odavno poznato a tu treba napomenuti i vodu jer goveda na farmama trose ogromnu kolicinu vode
jasno je da se radi o jednoj mocnoj industriji i podindustrijama koje gaze preko svega zbog profita

Poznavaoce poznajes li ti nekog ko je vegan osim ovih virtuelnih likova ...mimi~s mom i kamael ti iznose svoja iskustva postuj to...poznavala sam zenu koja se sprdala sa svojom komsinicom koja se tako hranila a imala je rak pluca....ona je i danas ziva a ova koja je ismevala nije...poznavala sam i celu porodicu vegana, cerka im se razbolela pa su svi presli na takvu ishranu da bi njoj bilo lakse ...i danas se tako hrane i svi su zivi i zdravi ....mnogo je takvih ljudi, ne radi se ni o kakvoj sekti, ali tesko da ce iko ista napisati na tu temu kad vidi tvoje postove
Дотични је толико пута ухваћен у лажи да је смешан до бола.
Човек који све производи сам и ништа не зна о пољопривреди, чак се на другој теми убије рекавши да једино(ако и то) скупља нешто биља поред путева(фуј!) и по ливадама!

Ево где је кинта!
Око 500 куна за килограм чварака(70 евра) и 62 фунте(82 евра) за кило кулена, у царствујушћем Лондиниуму..
http://www.vecernji.hr/gastro-i-putovanja/kilogram-slavonskih-cvaraka-u-londonu-500-kuna-985328
Е сад... наши чварци и кулен, све из Воше су појам за ове сиромашне Славонце... а не неки вегански чварци од ГМО соје и непостојећи вегански кулен.
Да се не лажемо.

A jel' ja lažem? Ja, ako bih i gajila biljke, sa svojom MS bih, da je legalno, gajila jedino indijsku konoplju (ali pošto je ilegalno, neću) i osećam se odlično na svom režimu ishrane, što mu dođe bonus na humanost. Ne tvrdim da smo svi isti, da bi apsolutno svima baš to odgovaralo, ali ako je toliko ljudi (pričam o Indiji, Kini, SAD, Filipinima, da ne širim priču dalje od onoga što potkrepljuju doktori Kempbel i Bernard) došlo do istih ili vrlo sličnih zaključaka, a i toliko ljudi je rešilo zdravstvene probleme promenom režima ishrane, ko sam ja da sve to osporavam?!

A čvarci prženi! Iju, ako te vide Britanci da ti cepaš pečenicu a njima uvaljuješ škartove, izazvaćeš internacionalni diplomatski skandal! :mrgreen:

A jel' ja lažem? Ja, ako bih i gajila biljke, sa svojom MS bih, da je legalno, gajila jedino indijsku konoplju (ali pošto je ilegalno, neću) i osećam se odlično na svom režimu ishrane, što mu dođe bonus na humanost. Ne tvrdim da smo svi isti, da bi apsolutno svima baš to odgovaralo, ali ako je toliko ljudi (pričam o Indiji, Kini, SAD, Filipinima, da ne širim priču dalje od onoga što potkrepljuju doktori Kempbel i Bernard) došlo do istih ili vrlo sličnih zaključaka, a i toliko ljudi je rešilo zdravstvene probleme promenom režima ishrane, ko sam ja da sve to osporavam?!

A čvarci prženi! Iju, ako te vide Britanci da ti cepaš pečenicu a njima uvaljuješ škartove, izazvaćeš internacionalni diplomatski skandal! :mrgreen:
Уствари ниси обратила пажњу да се сви ти људи у наведеним земљама( а и многим ненаведеним) ужасавајуће хране.
Пре неколико година сам оно из чисте доколице на прехрани у меркаторовом мегамаркету у НС док је жена тражила неко посуђе био скоро запрепашћен( а мене је баш тешко изненадити) да на полицама практично није било производа, а да није допингован шећером.
Не рачунам оне адитиве што почињу са великим ,,Е", или с прекомерном количином соли итд, само ШЕЋЕР!
Е сад можеш замислити какве је то последице оставило на људе од ембрионалног узраста до средњих година и колико за њихов организам значи само да се реше(прекомерног) уноса те беле смрти!
Иначе неиндустријски приступ узгоју животиња даће сасвим ОК храну.
Ако се потрудиш на теми ШТА КУВАМО ДАНАС можеш наћи не старији од 3-4 месеца коментар Развигора колико се изненадио другачијем укусу кокошијих јаја из органске производње у односу на индустријску... а и разлици у цени!

Šta kuvamo danas je na Ženama? Slabo zalazim na taj deo foruma. Jaje je jaje, mleko je mleko, meso je komad nečijeg leša i savest mi ne dozvoljava da zbog mene neko pati i umre, a sa zdravstvenog aspekta, jer ovo je ipak forum Zdravlje, osećam se neuporedivo bolje čak i na fabričkom đubretu bez životinjskih namirnica nego na "balansiranoj" svaštojednoj ishrani, mahom od individualnih proizvođača-jaja kupljena od komšija a koke im stalno po voćnjaku, sir od drugih komšija, meso takođe domaća varijanta, mesar moj školski (samo sa različitih smerova) koji ne bi kupio čak ni kravu slomljene noge, kamoli lečenu životinju...

Šta kuvamo danas je na Ženama? Slabo zalazim na taj deo foruma. Jaje je jaje, mleko je mleko, meso je komad nečijeg leša i savest mi ne dozvoljava da zbog mene neko pati i umre, a sa zdravstvenog aspekta, jer ovo je ipak forum Zdravlje, osećam se neuporedivo bolje čak i na fabričkom đubretu bez životinjskih namirnica nego na "balansiranoj" svaštojednoj ishrani, mahom od individualnih proizvođača-jaja kupljena od komšija a koke im stalno po voćnjaku, sir od drugih komšija, meso takođe domaća varijanta, mesar moj školski (samo sa različitih smerova) koji ne bi kupio čak ni kravu slomljene noge, kamoli lečenu životinju...
Ко и што је Сони ЕИ Ниш, а Мерцедес Застава.
А те форе о лешевима батали ако сматраш да те ико узме озбиљно.

Ne mogu protiv svojih osećanja. Saosećam sa patnjom drugih živih bića, pa samim tim ne želim ni da je finansiram. Ali, da ponovim:

a sa zdravstvenog aspekta, jer ovo je ipak forum Zdravlje, osećam se neuporedivo bolje čak i na fabričkom đubretu bez životinjskih namirnica nego na "balansiranoj" svaštojednoj ishrani, mahom od individualnih proizvođača

Veganstvo je najbolji i najzdraviji nacin ishrane, dok je konzumiranje namirnica zivotinjskog porekla najgori moguci nacin koji izaziva mnoge bolesti, a sama industirja mesa je najveci zagadjivac planete koja unistava resurse.
Oni koji zastupaju konzumiranje mesa koje je puno hemikalija, hormona...nemaju ni jedan argument da dokazu kako je meso zdravo, kako ne izaziva bolesti - raka, diabestis, srcana oboljenje...
Eskimi koji jedu samo meso i zive 25-30 godina, samo dokazuje koliko je meso ''zdravo'' tj nezdravo. Glavni argumenti su im kao sto rece gospodja iz Beceja, cula sam na pijaci od Marice sto prodaje krompir, i onda doju ovde na forumu da prericavaju sta su culi na pijaci, a to je kao zadnja rec nauke....

Zasto bih citirao, pre par dana si pisao da je Stiv Dzobs umro od kancera i tvrdio da je umro jer je bio vegan.

Sutradan sam ti dao link u kojem jasno pise da nije bio vegan vec vegetarijanac i da je rak dobio u dvadesetim kada se hranio mesom, rak koji je metastazirao u tridesetim kada se isto hranio mesom.

Sutradan su opet nastavio sa pisanjem da je Stiv vegan.
To jer dovoljno sa moje strane, a za ostale stvari to ce napisati drugi kada se ukljuce, a tvrdili su isto da manipulises.

Zasto bih citirao, pre par dana si pisao da je Stiv Dzobs umro od kancera i tvrdio da je umro jer je bio vegan.

Sutradan sam ti dao link u kojem jasno pise da nije bio vegan vec vegetarijanac i da je rak dobio u dvadesetim kada se hranio mesom, rak koji je metastazirao u tridesetim kada se isto hranio mesom.

Sutradan su opet nastavio sa pisanjem da je Stiv vegan.
To jer dovoljno sa moje strane, a za ostale stvari to ce napisati drugi kada se ukljuce, a tvrdili su isto da manipulises.
Какве везе ова глупост од Стиву Џобсу има са твојом изјавом ниже???

Цитирај те постове или си обични лажов.
Него пољопривредниче јел родила луцерка?!?
Где сам ја то измислио пет вегана, рекао да их познајем и писао нека искуства о њима?

Poznaje ih. Izmisli ih i pise iskustva. Uhvacen je u lazi od strane najmanje pet korisnika.
Цитирај постове где сам ја то написао!
Или си обични лажов као много пута до сада.

Vegan food....
Sea_under_a_coat---layer_salad.jpg

Bez holesterola naravno, koji postoji samo u namirnicma zivotinsjkog porekla....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back