ISHRANA

Do tri meseca bi joj/mu trebala 4 obroka dnevno, onda do 6 meseci po 3, od 6 do godine dva a onda će jedan obrok dnevno biti dovoljan a što se tiče količine hrane, to već zavisi od vrste i trebalo bi da na pakovanju granula piše preporučena dnevna količina.

royal canin... , licno sam koristila chappy i bas je dobar..., nisi rekla za kog psa pa je onda tesko tako samo nabacati marke za hranu... :) i pedigree je dobra... koji je pas u pitanju?

ma, nije royal jedina kvalitetnija hrana na nasem trzistu
nama se meradog fino pokazao, kao i brit, hills, trainier...

ono sto hocu reci je da je za psa zdravije da ga hranis domacom i adekvatno pripremljenom kuvanom hranom
nego briketima tipa friskija, pedigrea, chappija...
doduse, ja Loru ne bi ni mogla na to natjerat : )

Te granule u boji su najobičniji krš. Kad je naš mačak pojeo zaostatke RC-a posle uginuća mog psa, jedva se posle vratio na šareniš sponsored by mimi's dad, čak više voli da užica neku poparicu u komšiluku, dok komšijske mačke kod nas žickaju granule a upadaju čak i u magacin sa robom i buše džakove sa Frendy (proizvođač Gebi iz Čantavira ali stočna hrana im je mnogo bolja od pseće). I da, nisu RC jedine dobre granule na našem tržištu, tu su i vrste koje je nabrojala Vragana sa posebnim osvrtom na Meradog koje su čak i jeftinije od Pedigree, onda Bento... Samo je bitno da nisu u boji.

EDIT: Ne razumem kakav to veterinar preporučuje te krševe. Verovatno loš ili plaćen za potrebe reklame.

Veterinar nije ni los ni placen, ili su onda placeni njih dosta komada koje znam... Chappy nije u "boji" granulice su samo u obliku male koskice, cak sam i ja probala tu granulu i nije ruzan ukus... npr za Lunu sam kupovala te granule, i davala za jedan obrok, a za drugi sam joj pravila obroke... ali nema svako da psu kuva meso, i ne znam ni ja sta... tako da se nekad moramo zadovoljiti sa jeftinijim granulama... a to i nisu lose granule i nisu "krs" jer da su krs ne bih sigurno davala to svom psu. na osnovu plate od koje nas dvoje zivimo (18000) se ne moze ocekivati da se kupuje hrana koja je ne znam kog kvaliteta jer to kosta dosta. a Chappy su jele cak i moje macke pomalo, i volele su ga. tako da eto, nista ne kazem lose, samo sto uz pretpostavku da se para nema ograniceni smo i sa kvalitetom hrane. kad pogledam bolje, ni ja ne jedem nista narocito, uglavnom jajca i ponekad neku salamicu, ali to je sve u princi bedno, kad samo racuni izadju preko 7000, ja studiram, skolarina je 55000za god, knjige 8000, ispiti 7000, a primanja za mesec 18000.... i sta reci onda?!

e, sad....nema se para, nema se para...
pa npr brit i meradog kostaju manje od pedigrea...
samo, moras otici tamo gdje ih ima, dok pedigrea, chappija ima u svim supermarketima...
takodjer, kalorijski su jace kvalitetnije hrane i pas ce pojesti kolicinski manje, a bit
ce sit i u boljoj formi...

sto se kuvanja tice ja Lori cesto kuvam nimao...fensi dijelove mesa;
srca, jezike, dzigu sa pirincom/kukuruzom i povrcem...

a ima i jos jedna stvar; psi, kako ni macke, nisu kante za smece nego ziva bica...
imaju u ukus...preferencije...
Lora npr. nece da jede pilecu kozicu...njoj skinem , sebi ostavim... : )))

Poslednja izmena:
Čekaj, koliko se ja sećam, Chapi jesu koščice, ali one "obične", narandžaste i zelene? Takođe u obliku koščica su Frendy, hrana iz Gebija, u maloprodaji je otprilike 100din/kg, junior su malo skuplje a sigurna sam, na osnovu sastava, da nema nekih aditiva-pojačivača arome i ostalih gluposti. Jedino u adult verziji ima poneka, možda svaka 10. ili 15. koščica da je narandžasta a junior su sitnije koščice, tamnije braon, masnije nego adult. Nisu loše, sigurna sam, štaviše, za tu cenu su super, jer nam komšijske mačke redovno upadaju u magacin (držimo prodavnicu stočne hrane) i progrizaju džakove Frendija i jedu, baš u slast krckaju.

e, sad....nema se para, nema se para...
pa npr brit i meradog kostaju manje od pedigrea...
samo, moras otici tamo gdje ih ima, dok pedigrea, chappija ima u svim supermarketima...
takodjer, kalorijski su jace kvalitetnije hrane i pas ce pojesti kolicinski manje, a bit
ce sit i u boljoj formi...

sto se kuvanja tice ja Lori cesto kuvam nimao...fensi dijelove mesa;
srca, jezike, dzigu sa pirincom/kukuruzom i povrcem...

a ima i jos jedna stvar; psi, kako ni macke, nisu kante za smece nego ziva bica...
imaju u ukus...preferencije...
Lora npr. nece da jede pilecu kozicu...njoj skinem , sebi ostavim
... : )))

Ej, tako sam i ja sa Gizmom, jedva sam objasnila nekim tetkama iz familije i maminim drugaricama da ne donose pileće kosti i kožice jer prvo ne sme a drugo ne voli.

I fakat da bi duže poživeo da mi je neko na vreme rekao da ta boja u granulama ne potiče od svežeg povrća nego od pojačivača arome/mirisa/čega-već. Ovako, kad smo prešli na RC mini adult, RC mobility support, Hill's jd isl. već je bilo kasno, inače, da je poživeo, svakako bismo posle perioda nekog osnovnog oporavka prešli na Meradog, makar svakog meseca teglila džak iz BG u KV. I tačno, Meradog je jeftiniji od Pedigrea, to sam i ja upamtila. A sastav, piletinica, šargarepica, pirinač... Dijetalna, izbalansirana klopica, Nemci bar na ljubimcima ne štede i ne "zavrću" mušterije, tu su jako osetljivi.

ne znam gde ima da se kupi ta hrana, u Rodicu i Univeru nema, to znam...
da se nema para, nije fraza, bar za mene, to je stvarno tako, kad dobijem za rodjendan ili Bozic ili tako za praznike, 500 dinara, sacuvam pa kupim nesto za macke, posto mi je Luna umrla u martu, ostale su mi macke dve. nikad nisam pravila Luni nesto sto ja ne bih pojela, kuvala sam joj sutlijas (pirinac i mleko) ali nije bila tolerantna na laktozu. kuvala sam joj palentu, kupus kad bih kuvala, dok ne stavim zacine, izvadim za nju, pa onda, tata uzme u mesari te neke iznutrice, to je jedino sto ja ne jedem jer ne jedem zivotinje (koji idu na 4 noge - prase, ovca... sta se vec jede) samo pile. i to retko, kad je neki veci rucak... uvek sam gledala da za nju stedim, da kupim sto bolje da jede, sto lepse da joj bude u dvoristu, redovne vakcine, pa kad je bila bolesna, pre nego sto je umrla, vodila sam je u bolnicu, drzala je na krilu dok dobija infuzije, ono, stotinu infuzija i inekcija... sve moguce sto imam davala sam njoj i za nju, tako da je ona bila za mene, i vaznija od mene same, narocito kad je u pitanju hrana...

Čekaj, koliko se ja sećam, Chapi jesu koščice, ali one "obične", narandžaste i zelene? Takođe u obliku koščica su Frendy, hrana iz Gebija, u maloprodaji je otprilike 100din/kg, junior su malo skuplje a sigurna sam, na osnovu sastava, da nema nekih aditiva-pojačivača arome i ostalih gluposti. Jedino u adult verziji ima poneka, možda svaka 10. ili 15. koščica da je narandžasta a junior su sitnije koščice, tamnije braon, masnije nego adult. Nisu loše, sigurna sam, štaviše, za tu cenu su super, jer nam komšijske mačke redovno upadaju u magacin (držimo prodavnicu stočne hrane) i progrizaju džakove Frendija i jedu, baš u slast krckaju.
nisam kupovala chappy "sa povrcem" to sam dodavala u hranu pravo povrce (rendanu sargarepu i kuvani krompir i sta je sve volela da joj umesam...), tako da sam davala u vidu granula samo chappy cist, svetlije tamnije braon granulici, masnjikave na dodir onako...

ne znam gde ima da se kupi ta hrana, u Rodicu i Univeru nema, to znam...
da se nema para, nije fraza, bar za mene, to je stvarno tako, kad dobijem za rodjendan ili Bozic ili tako za praznike, 500 dinara, sacuvam pa kupim nesto za macke, posto mi je Luna umrla u martu, ostale su mi macke dve. nikad nisam pravila Luni nesto sto ja ne bih pojela, kuvala sam joj sutlijas (pirinac i mleko) ali nije bila tolerantna na laktozu. kuvala sam joj palentu, kupus kad bih kuvala, dok ne stavim zacine, izvadim za nju, pa onda, tata uzme u mesari te neke iznutrice, to je jedino sto ja ne jedem jer ne jedem zivotinje (koji idu na 4 noge - prase, ovca... sta se vec jede) samo pile. i to retko, kad je neki veci rucak... uvek sam gledala da za nju stedim, da kupim sto bolje da jede, sto lepse da joj bude u dvoristu, redovne vakcine, pa kad je bila bolesna, pre nego sto je umrla, vodila sam je u bolnicu, drzala je na krilu dok dobija infuzije, ono, stotinu infuzija i inekcija... sve moguce sto imam davala sam njoj i za nju, tako da je ona bila za mene, i vaznija od mene same, narocito kad je u pitanju hrana...

tako je, u rodicu i slicno nema
ima u specijaliziranim radnjama..pet shopovima
npr. u pet centru ti je i chappy jeftiniji
inace, mrkva je losa ideja, kao i krompir...

Lora trenutno jede Britt; to je ceska klopa
nije strasno skupa, sastav je ok, uzeli smo u pet centru...

uopce ne mislim da ti svog psa ne volis ili bilo sta slicno, boze sacuvaj...
samo mislim da je dobro da jedni druge obavijestimo kad naidjemo na nesto sto valja...
takodjer, ponekad ti ne gine...setanje da bi nasla to nesto...

ps i ja jedem samo ribu i pilitje...nije to neko "rjesenje", al u zadnje vrijeme nikako da se...natjeram
da pojedem npr. kravu...al Lori dajem...

nisam kupovala chappy "sa povrcem" to sam dodavala u hranu pravo povrce (rendanu sargarepu i kuvani krompir i sta je sve volela da joj umesam...), tako da sam davala u vidu granula samo chappy cist, svetlije tamnije braon granulici, masnjikave na dodir onako...

Šargarepa je ok barena a krompir nikako ni za pse ni za mačke. I sve ostalo iz Vraganinog posta, "potpisujem" i ja. Granule, bilo koje, su obično i jeftinije u pet šopovima, i ima veći izbor, i radnici će moći da te posavetuju jer većina njih i sami imaju/vole životinje a u pojedinim većim pet šopovima, ili onima u sklopu veterinarskih apoteka možeš da dobiješ čak i besplatne veterinarske savete. Znam koliko si volela Lunu, niko to ne spori, jednostavno, delimo iskustva. Moj Gizmo bi ove godine, ne znam kad tačno, napunio 15 godina tako da mislim da mogu sebe da okarakterišem kao iskusnu kučkarku pa... ;)

ja sam iz Novog Sada... mi nemamo pet centar... u nasim pet storovima ako nadjem i za macke nesto drugo da nije wiskas... a tej viskas ne bih dala macki ni da je dzabe jer je grozan! za ribano i kuvano povrce u hrani sam saznala na nekom vet sajtu stranom, i prevodila sam ono dve nedelje, citava knjiga.. pa sam nasla to isto i po nasim nekim vet sajtovima... tako da je tamo u grubo pisalo: da bi pas dobijo potrebne vitamine, mozete mu "naribati" sargarepu u obrok, izgnjeciti krompir kao za pire, ubaciti osusenu i samlevenu (jako samlevenu- kao prasina bude) ljusku od jajeta... i tako dalje, nista nikad ne dajem napamet, uvek mnogo mnogo misljanje uzmem u obzir. narocito strucnih, ponekad bukvalno po nedelju i vise dana prevodim strane sajtove da bih nasla resenje..

Krompir? :confused: Ne, većina pasa i mačaka ne mogu uopšte da ga svare, samo bespotrebno utroše energiju i obore imunitet dok ga propasiraju kroz creva. Je li ti poslala Valeria podatke njihovog veterinara? Anti kod njega kupuje hranu za svoje mačke i oboje (i Anti i Val) su prezadovoljni u svakom pogledu, i stučnošću i ljubaznošću i opremljenošću... A ako sam ja u Kraljevu pronalazila Meradog i vlasnike pet šopova i vet. apoteka voljne da nabavljaju određenu vrstu hrane, ne vidim zašto bi i NS bio problem. Zakone tržišta ipak diktiraju kupci. A umesto ljuske od jajeta možeš da im dodaješ koštano brašno, njega ima i po poljoprivrednim apotekama, u proseku je 130din/kg a treba ti svega jedna kašičica dnevno za mačku, ako ne i manje.

http://svijet-ljubimaca.com/forum/viewtopic.php?t=11902 pise ovde po malo o tome, za sargarepu kazu da je super, za krompir ne, ali sme se u malim kolicinama, grasak, boranija ni slucajno (to nikad nisam davala jer sam odmah pitala veta pa mi je rekao da ne sme). eto, to sam tu nasla, ne mogu da trazim dalje, ako kome treba, nek trazi, ja sam sve moguce sajtove procitala u vezi sa ishranom (prvo u google kucam : med u ishrani psa, pa sve iscitam, pa onda meso u ishrano pasa...) redom sta sam se god mogla setiti... ;) meni za Lunci nije bilo tesko, a kome je tesko... ne znam onda... :)

Krompir? :confused: Ne, većina pasa i mačaka ne mogu uopšte da ga svare, samo bespotrebno utroše energiju i obore imunitet dok ga propasiraju kroz creva. Je li ti poslala Valeria podatke njihovog veterinara? Anti kod njega kupuje hranu za svoje mačke i oboje (i Anti i Val) su prezadovoljni u svakom pogledu, i stučnošću i ljubaznošću i opremljenošću... A ako sam ja u Kraljevu pronalazila Meradog i vlasnike pet šopova i vet. apoteka voljne da nabavljaju određenu vrstu hrane, ne vidim zašto bi i NS bio problem. Zakone tržišta ipak diktiraju kupci. A umesto ljuske od jajeta možeš da im dodaješ koštano brašno, njega ima i po poljoprivrednim apotekama, u proseku je 130din/kg a treba ti svega jedna kašičica dnevno za mačku, ako ne i manje.
ne znam, ne mogu da se setim... :| hmmm, neko mi je nesto poslao... ali ne znam da li je to to... jel mi treba za macke (muzjaci) od 7 i nepune 2 da im dodajem to brasno? kupicu im, ako treba, za Zaka (7god) pripremam kako ima novaca, nekad uzmem bolje nekad srednje dobre granulice, + jogurt jer su mu zubici delimicno ispali, i on to rucka kao lud :) a za Mileta (2.08. ce biti 2 godine) suve granule i kuvanje, kao sto sam za Lunu ranije tako sad za njega, dlaka mu je pre pre predivna, sad se malo linja (menja dlaku) a inace ni jedna dlacica, nista... :)

Brit Care, Alleva, Trainer, Belcando, Hill's, Royal Canin, Pro Plan, Cibau ove hrane sam nasla kao savet veterinara na netu... :) cene ne znam, ako neko koristi neke od njih moze da napise ;)

ja sam iz Novog Sada... mi nemamo pet centar... u nasim pet storovima ako nadjem i za macke nesto drugo da nije wiskas... a tej viskas ne bih dala macki ni da je dzabe jer je grozan! za ribano i kuvano povrce u hrani sam saznala na nekom vet sajtu stranom, i prevodila sam ono dve nedelje, citava knjiga.. pa sam nasla to isto i po nasim nekim vet sajtovima... tako da je tamo u grubo pisalo: da bi pas dobijo potrebne vitamine, mozete mu "naribati" sargarepu u obrok, izgnjeciti krompir kao za pire, ubaciti osusenu i samlevenu (jako samlevenu- kao prasina bude) ljusku od jajeta... i tako dalje, nista nikad ne dajem napamet, uvek mnogo mnogo misljanje uzmem u obzir. narocito strucnih, ponekad bukvalno po nedelju i vise dana prevodim strane sajtove da bih nasla resenje..

e, vidis...chappy, pedigre...to su ti "pseci whiskasi"
i u sustini placas vise za nesto sto vrijedi manje...:(

ljuska od jajeta je ok, ali citavo jaje je jos bolje
krompir i sargarepa su samo skrob i secer, a povrce mu dajes radi vlakana, zapravo...
zato ja radije stavim brokolu (Lora je voli...), blitvu, kupusica malo...tako nesto....uvijek pirinac ili kukuruz u zrnu/kacamak...
sve to ona jede bez frke...

a ovo sa sajtovima...na to smo svi osudjeni, nema drukcije.... : )

od harana koje si navela mi smo probali:

Allevu...napustili zobg...razlike u izgledu i mirisu granulica od pakovanja do pakovanja...meni to bilo cudno :confused:

meradog nam bio super...na tome je odrasla
hills i trainer isto, ali je cifra malo jaca...

rc ne dajem imala sam losa iskustva s macijom varijantom + su preskupi, realno...

sad trosimo drugo pakovanje britta i Lolo ga rado jede...nema frku s dlakom ili probavom..kod nje se to bas brzo vidi posto je sklona alergijama...

proplan nisam davala uvijek mi djeluje nekako...sirotinjski + ko da dugo stoji kad ga vidim u radnji pa...no, to je samo do mene... : )))

Poslednja izmena:
Brit Care, Alleva, Trainer, Belcando, Hill's, Royal Canin, Pro Plan, Cibau ove hrane sam nasla kao savet veterinara na netu... :) cene ne znam, ako neko koristi neke od njih moze da napise ;)

Superpremium kategorija, superpremium cena :mrgreen: i ja sam mogla da ih priuštim za Gizma samo zato što je bio mali i ne preterano alav, dok za mačke nisu baš u kategoriji ekonomske isplativosti. Purina (Pro Plan) je isto ok, čini mi se, Vragana je baš malopre napisala da njena Lora trenutno jede ove prve, Brit Care, i svakako dodajem Meradog/Meracat. A mačkovima :mrgreen: dodaj malo ulja, možeš i obično suncokretovo mada je bolje maslinovo, iznenadićeš se stepenom oduševljenja a dlaka će im biti još lepša. A može i majonez, neki bolji, ili cela jaja. ;)

Poslednja izmena:

Back