Investiciono zlato

Postoje i Zlatni standard, Tavex...
Zavisi šta je ideja. Ako se štedi na vrlo dug period onda je bolje kupovati što manje jedinice, jer tu gram vredi više. Pa za 20 godina ako prodajete bolje je imati 10x1g nego 1x10g, jer se dobija više novca. Bitno je da zlato čuva vrednost, a ko želi da zarađuje možda je bolje pogledati KapitalRS, ili neki sličan sajt za trgovinu.

Da, upravo tako, Kupovina investicionog zlata je pre svega da se sačuva vrednost novca. Zaradi se ali na dug period. Sasvim drugo je trgovina naa berzi zlatom, nafrom, valutnim parovima. Tu može da se dosta zaradi ali i da se dosta izgubi. Nije velika mudrost ali je potebno solidno znanje o tom.

Investiciono zlato se u Srbiji uvozi i ne postoji zvanična provera od strane nadležnih organa da li je zlato zlato nego se stavlja u promet tako neispitano preko privatnih firmi i radnji pa se postavlja pitanje u čijem je to interesu ako država ne kontroliše šta ulazi u zemlju.
Investiciono zlato se uvozi i prodaje kao poluproizvod iako je hermetički upakovan proizvod.
Neke firme izdaju samo odštampane sertifikate o prodaji i samo otkupljuju te proizvode. Tako iznose neistine da su ti proizvodi visoko likvidni i da se mogu unovčiti bilo gde a samo otkupljuje proizvode poluge koje ona prodaje i na taj način prave nelojalnost na tržištu i manipulacijama tržištem,što stara nestabilo okruženje. Privatne firme koje su otvorili ko zna kakvi sumnjivi ljudi za 100 din i mogu da ih zatvore kad hoće takođe prestavlja vrstu nesigurnosti u oblasti investicionog zlata.

_20241018_145019.JPG

Kad sam to nedavno malo gledao meni je vise od tog da li *ulivaju poverenje* zasmetala OGROMNA razlika u ceni izmedju kupovne i prodajne cene investicionog zlata kod prodavaca koji se tim bave - cini mi se da je bila i do 50%. Ne znam da li je tako i u drugim zemljama?
То је најобичнија лаж, разлика између продајне и откупне цене, оно у шта сам ја успео да се уверим је 2,9% и то је у најбољем случају, док у неком најгорем случају то је 7,1% или више. Значи неки просек је 5% разлике.

Чак и сребро које има јако велику разлику између продајне и откупне цене, не иде до тих твојих 50%, него је то око 23%.

То је најобичнија лаж, разлика између продајне и откупне цене, оно у шта сам ја успео да се уверим је 2,9% и то је у најбољем случају, док у неком најгорем случају то је 7,1% или више. Значи неки просек је 5% разлике.
Kako mozes da tvrdis DANAS (u oktobru 2024. god.) da je laz za nesto sto sam pisao jos u novembru 2021. godine - kad ne mozemo na danasnji dan nikako da utvrdimo koje sam sve tadasnje prodavnice zlata (tj. njihove tadasnje cenovnike za kupovinu i prodaju) imao u vidu kad sam napisao tu tvrdnju za koju danas kazes da je *najobicnija laz*?
To sto nam nesto ne izgleda verovatno ne znaci da je sigurno nemoguce... Npr. verovatno ne bi poverovao ni da sam pre nekoliko dana usred Praga (gl. grad zemlje clanice EU) svojim ocima gledao kako u menjacnici zeni isplacuju oko 1720 ili 1730 kruna za promenjenih 100 eur iako je *normalan*/uobicajen kurs za 100 eur oko 2450 kruna (znaci SKORO 30% MANJE)...znaci *ukrali* su joj (doduse *legalno*) skoro 30 eur na zamenjenih 100 eur - ne neki sumnjivi tpovi po coskovima nego najnormalnija menjacnica na glavnom gradskom trgu.

Zasto te onda cudi da je u muljarskoj Srbiji pre 3 godine bila situacija sa zlatom onako kako sam naveo (i to sam lepo napisao U NEKIM prodavnicama je i DO 50% razlika u cenama zlata a ne da je tako u svim prodavnicama)?

Poslednja izmena:
Kako mozes da tvrdis DANAS (u oktobru 2024. god.) da je laz za nesto sto sam pisao jos u novembru 2021. godine - kad ne mozemo na danasnji dan nikako da utvrdimo koje sam sve tadasnje prodavnice zlata (tj. njihove tadasnje cenovnike za kupovinu i prodaju) imao u vidu kad sam napisao tu tvrdnju za koju danas kazes da je *najobicnija laz*?
To sto nam nesto ne izgleda verovatno ne znaci da je sigurno nemoguce... Npr. verovatno ne bi poverovao ni da sam pre nekoliko dana usred Praga (gl. grad zemlje clanice EU) svojim ocima gledao kako u menjacnici zeni isplacuju oko 1720 ili 1730 kruna za promenjenih 100 eur iako je *normalan*/uobicajen kurs za 100 eur oko 2450 kruna (znaci SKORO 30% MANJE)...znaci *ukrali* su joj (doduse *legalno*) skoro 30 eur na zamenjenih 100 eur - ne neki sumnjivi tpovi po coskovima nego najnormalnija menjacnica na glavnom gradskom trgu.

Zasto te onda cudi da je u muljarskoj Srbiji pre 3 godine bila situacija sa zlatom onako kako sam naveo (i to sam lepo napisao U NEKIM prodavnicama je i DO 50% razlika u cenama zlata a ne da je tako u svim prodavnicama)?
Прво, ја сам инвестиционо злато у Београду почео да купујем 2020. године и ништа се није променило од тада, имаш најбољи могући откуп са разликом од 2,9% и нисам успео да нађем бољу откупну цену (то је када у истој златари и купиш и продаш), док рецимо најлошија разлика је ако бих то злато морао да продам некој другој златари и тада би разлика била од 7% до 10%. Битно је да не запуцаш у прву златару и да одмах прихватиш откупну цену, већ да се испиташ тржиште на више места. Неке златаре су спремне да откупну цену спусте и на 15% разлике, али овце и служе за шишање.
Оне које нуде намању разлику у продајно откупној цени, оне обично продају мало скупље злато и то злато се исплати продати само њима, међутим није лоше ни купити и негде где је јефтиније, а где је откупна цена већа, јер такво злато када продаш другој златати имаш бољу откупну цену, јер логично, купио си јефтиније злато. Ја сам куповао и једно и друго.
У суштини код тебе се ради о незнању, више него о лажима. Мислим повезујеш ми неку мењачницу у Прагу са златарама у Београду.
Као што овде један шири лажи о једној златари, класична теорија завере, као да нико никад није продао њихово злато и схватио да ли је право или лажно и тако они настављају да послују деценијама, а ни их није провалио.

То је као са овима што се задужују у банкама, јер има људи који када траже кеш кредит, уђу у прву банку и прихвате њихову каматну стопу, уместо да обиђу све банке и да чак преговарају за боље услове, рецимо да предложе да плату примају преко њих, али да добију нижу камату или неки други бенефит итд.

У суштини код тебе се ради о незнању, више него о лажима. Мислим повезујеш ми неку мењачницу у Прагу са златарама у Београду.
Kod mene se ne radi ni o neznanju ni o lazima vec o tome da je bilo dovoljno da samo par dana (u jesen 2021.) uopste i razmatram ulaganje u zlato kao *investiranje, cuvanje vrednosti i sl.* da bih shvatio da je to najobicnija glupost a da su tzv. *investitori* u zlato obicne ovce za sisanje od strane trgovaca zlatom.

Posto ti to jos uvek nisi shvatio (a vise godina se bavis *investiranjem* u zlato) ponosno uzivaj i dalje u svojim blistavim *tehnickim analizama* odnosa otkupnih i prodajnih cena zlata.

p.s.a primer menjacnice u Pragu ( praksa da pojedine tako rade - da *legalno* isplacuju skoro 30% manje para od uobicajenog kursa tamo nije ni tako retka pojava) sam naveo samo kao ilustraciju da je i u zemljama koje se smatraju mnogo solidnije uredjenim i regulisanim od Srbistana moguce da drzava tolerise takvo*sibicarenje* tj. bruku - da se malo neobavesteniji ljudi *legalno* kradu od *domisljatih* menjacnica... umesto da to spreci odredjenim propisima)

Poslednja izmena:
Kod mene se ne radi ni o neznanju ni o lazima vec o tome da je bilo dovoljno da samo par dana (u jesen 2021.) uopste i razmatram ulaganje u zlato kao *investiranje, cuvanje vrednosti i sl.* da bih shvatio da je to najobicnija glupost a da su tzv. *investitori* u zlato obicne ovce za sisanje od strane trgovaca zlatom.
Где си то у тих пар дана проверавао, који град, држава ?
Подели то са остатком форума што си схватио, каква је то најобичнија глупост ? Како то трговци златом шишају обичне овце?

Posto ti to jos uvek nisi shvatio (a vise godina se bavis *investiranjem* u zlato) ponosno uzivaj i dalje u svojim blistavim *tehnickim analizama* odnosa otkupnih i prodajnih cena zlata.
Чекај, ако си ти схватио објасни нама глупима.

"Kod mene se ne radi ni o neznanju ni o lazima vec o tome da je bilo dovoljno da samo par dana (u jesen 2021.) uopste i razmatram ulaganje u zlato kao *investiranje, cuvanje vrednosti i sl.* da bih shvatio da je to najobicnija glupost a da su tzv. *investitori* u zlato obicne ovce za sisanje od strane trgovaca zlatom."
Crnizmaj0 je sve lepo rekao.

Da ima svesti i pameti kod ljudi koji vode državu, država bi napravila svoj srpski brend investicionog zlata-poluga da misli dobro ljudima i narodu u ovoj zemlji iza kojeg će stajati država u pogledu kvaliteta i otkupa i prodaje a ne kao što je sada da koje kakvi pojedinci uvoze"zlato" bez provere kvaliteta i ko zna kako i odakle.

Da ima svesti i pameti kod ljudi koji vode državu, država bi napravila svoj srpski brend investicionog zlata-poluga da misli dobro ljudima i narodu u ovoj zemlji iza kojeg će stajati država u pogledu kvaliteta i otkupa i prodaje a ne kao što je sada da koje kakvi pojedinci uvoze"zlato" bez provere kvaliteta i ko zna kako i odakle.
Опет те комуњарске форе. Опет ти је за било шта потребна држава, опет та завист и неповерење.

Ствар је проста, ако продају лажно злато, провалили би их за пар дана и били би затворени и процесуирани. Осим ако није теорија завере да их Вучић лично држи да варају српски народ, који купује злато код њих и гле чуда нико до сада није продао да се увери да ли је злато лажно или не.

Варају и на дрвима за огрев, украду по метар два ... да ли и ту треба држава да направи своју фирму која ће продавати дрва поштено ?

Crnizmaj0 je sve lepo rekao.
Ништа он није објаснио, он упоређује куповину злата у Београду са једном мењачницом у Прагу која је преварила неку особу за 30%.
Ма сјајно. И кад га питаш да објасни то, нема аргумената, само оно комуњарско ''то је превара, не знам зашто, тако су ми рекли другови''.

ja sam ovih dana onlajn gledala njihove stranice i sve filijale,
i dosla do procenta od 4 %
GVS 1g zlatna pločica Argor Heraeus
Prodaja
od 1 kom.
10.970 din.
Otlkup
od 1 kom.
9.570 din.

14,67 %

Голд је најповољнији ако гледамо разлику између продајне и откупне цене, на другом месту је Тавекс са 4%, мада је су они најскупљи.
GVS je најјефтији, ако гледамо само продајну цену, али ако упоредимо са откупном, они су најгори.

Lažnog investiciono zlato ima po celom svetu treba biti oprezan
Па ако купујеш рецимо са ''купујем продајем''.
Ни једна од познатих златара Голд, GVS, Тавекс не продају лажно злато, јер не би опстали ни месец дана, били би проваљени. Како ти тај део није јасан ??? Ти мислиш да људи купе злато и вечно га чувају ? Замисли има људи који продају то злато, јер им у неком тренутку треба кеш.

Pa kupuje se i prodaje da ali niko nije proveravao autentičnost i finoću
jer prodavac kaže da je zlato i ako se poluga otvori iz originalnog pakovanja više nije "investiciono zlato" nego je "burek" lom zlato. Malo ko hoće da raskida da proveri.

Ovde većina naroda krpi kraj sa krajem i ne pada mu na pamet zlato već egzistencija od prvog do prvog i vraćanje kredita itd. Da se ne priča o prošenju po ulicama, beskućnicima i ljudima koji vade iz kontejnera. Dokle smo došli, da li će neko nekom pre pomoći ili samo ljudi gledaju sebe kao egoisti i narcisi i kupuju zlato. Naj vrednije je zdravlje i u njega samo treba ulagati.

Pa kupuje se i prodaje da ali niko nije proveravao autentičnost i finoću
jer prodavac kaže da je zlato i ako se poluga otvori iz originalnog pakovanja više nije "investiciono zlato" nego je "burek" lom zlato. Malo ko hoće da raskida da proveri.
Да ли је могуће да толико не знаш или се правиш блесав ? Зар стварно мислиш да можеш купити лажно инв. злато и да можеш преварити сваку златару, јер замисли они немају систем провере, био да се ради о старинској или напредној провери.

Када се продаје инвестиционо злато у полугама које су запечаћене у пластици, златаре имају неколико начина за проверу аутентичности и квалитета, а многе од њих не захтевају скидање пластичног паковања. Ево неких најчешћих метода:

1. Тест густине (специфична тежина): Густина злата је веома специфична (19.32 г/цм³), тако да се употребом прецизне ваге и мерења запремине може утврдити да ли је предмет заиста злато. Ово се обично ради мерним инструментима који одређују масу полуге у поређењу са њеном величином.
  2. XRF анализатор (X-Ray Fluorescence): Овај уређај користи рендгенске зраке за анализу састава метала. XRF тестирање је неинвазивно и омогућава златарама да утврде проценат чистог злата у полуги без отварања пластичног паковања.
  3. Ултразвучно тестирање: Ово тестирање користи ултразвучне таласе који пролазе кроз злато и враћају се уређају. Пошто злато има специфичну брзину проводљивости звука, ултразвук може открити да ли је полуга направљена од чистог злата. Ова метода је такође неинвазивна.
  4. Магнетни тест: Злато није магнетично, па ако је полуга привучена магнетом, то је показатељ да је материјал лажан или садржи нечистоће.
  5. Испитивање са мерењем електронског отпора: Овај тест мери електронски отпор метала. Чисто злато има врло специфичан електрични отпор, па овај тест може открити присуство других метала.
Коришћењем ових метода, златара може утврдити аутентичност златне полуге без потребе да отвара пластични омот, чиме се задржава оригинално паковање и вредност полуге.

Ако златара тврди да морају отворити пластику и обавити проверу на "старински" начин, вероватно мисле на традиционалне, механичке методе тестирања које се најчешће користе без напредних алата. Ево како изгледају неке од ових традиционалних метода:

1. Киселински тест: Ово је један од најчешћих тестова. За овај тест се са полуге узима мала струготина и ставља на плочу или стаклену површину, а затим се на струготину наноси специјална киселина. Чисто злато не реагује на одређене киселине, док ће легуре и нечистоће показати реакцију. Ова метода захтева контакт са површином полуге, па обично подразумева скидање пластике.
  2. Проба са турпијом: Уз помоћ ситне турпије, златар огребе мали део површине полуге како би осигурао да полуга није само обложена златом, већ и да је цео материјал златан. На огребани део се затим може нанети киселина за даљу проверу.
  3. Испитивање тежине и величине: Старинска метода за проверу златних полуга такође укључује прецизно мерење тежине и димензија. Иако се ово може обавити и без скидања пластике, неки златари ипак желе директан приступ полуги да би проверили да ли одговара стандардима.
  4. Слушни тест: Када се златна полуга куцне или спусти на тврду површину, звук који произведе може указати на њену аутентичност. Чисто злато има јединствен звук који се разликује од других метала. За овај тест је понекад потребно уклонити пластику да би златар осетио и чуо материјал директно.
Старинске методе могу оштетити полугу ако се ради о деликатнијем облику злата или ако није неопходно. У неким златарама ово је и даље стандардна пракса, али напредније технике су обично боље за чување вредности и оригиналног паковања полуге.

Back