internet stalking- "zanimanje" stalker

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Plus ima i varijanta sachekivanja. Chim se pojavish i ostavish neki post negde, tvoja senka iskochi i nadovezze se uvredljivo na tvoj post, u pokushaju da te onemoguchi da normalno koristish forum.

Izvesni stalker se hvalio time da mozze da otera koga hoche sa foruma svojim metodama i to mu je i uspevalo kod vechine.

I da napomenem da uglavnom kod ozbiljnog proganjanja, nije samo jedna od ovih metoda u pitanju, vech sve ide u "paketu"
zzrtva nema shanse.

Poslednja izmena:
Zrtva nema sanse ako se osloni na postovanje pravila.
Ima u sustini dva izbora.
Jedan je da i sama postane problematicni korisnik, cime je stalker u potpunosti ispunio svoj cilj i svima dokazao da je bio u pravu....valjda....jer nisam psiholog ili psihijatar da tacno definisem psiholosku dobit koju stalker ostvaruje

Drugi je da jednostavno ode odavde.
Sto ocigledno nije nikakav problem :lol:
Mi smo samo kapi u ogromnoj reci ljudi, nikova, postova i tema koji ovde proticu vec godinama.
Za svoj boravak ovde nista ne placamo, ali doprinosimo da zbog toga nekome bude placeno.
I to je cinjenica koju u svojim odlukama ne smemo zaboraviti.
Ako pri svemu tome ovde nismo zasticeni, i osudjeni smo da se osecamo neugodno.....ko je tu onda zaista lud?
Stalker, ili mi?

Poslednja izmena:
Plus ima i varijanta sachekivanja. Chim se pojavish i ostavish neki post negde, tvoja senka iskochi i nadovezze se uvredljivo na tvoj post, u pokushaju da te onemoguchi da normalno koristish forum.

Izvesni stalker se hvalio time da mozze da otera koga hoche sa foruma svojim metodama i to mu je i uspevalo kod vechine.

I da napomenem da uglavnom kod ozbiljnog proganjanja, nije samo jedna od ovih metoda u pitanju, vech sve ide u "paketu"
zzrtva nema shanse.

Zrtva nema sanse ako se osloni na postovanje pravila.
Ima u sustini dva izbora.
Jedan je da i sama postane problematicni korisnik, cime je stalker u potpunosti ispunio svoj cilj i svima dokazao da je bio u pravu....valjda....jer nisam psiholog ili psihijatar da tacno definisem psiholosku dobit koju stalker ostvaruje

Drugi je da jednostavno ode odavde.
Sto ocigledno nije nikakav problem :lol:
Mi smo samo kapi u ogromnoj reci ljudi, nikova, postova i tema koji ovde proticu vec godinama.
Za svoj boravak ovde nista ne placamo, ali doprinosimo da zbog toga nekome bude placeno.
I to je cinjenica koju u svojim odlukama ne smemo zaboraviti.
Ako pri svemu tome ovde nismo zasticeni, i osudjeni smo da se osecamo neugodno.....ko je tu onda zaista lud?
Stalker, ili mi?

Meni samo jedno nije jasno - zasto takvog korisnika ne stavite na IGNORE listu?

I resen problem.

Meni kad se neko kaci na postove ja ga prvo zamolim da mi se skine s vrata, ako ne, stavim ga na "ignore", jer tacno je da poneke osobe mogu da dekoncentrisu i nerviraju, provociraju.

Prema tome, otkad sam nekoliko korisnika stavila na "ignore", meni je "mirna glava" i mnogo mi je fino...mirno.:andjeo:

Ovo je poenta i "recept" za obicne korisnike, a za moderatore ne znam.

(Mozda je najbolje da se zovu "moderator 1, 2, 3 itd." a da pod svojim nickom pisu postove normalno. Ali poneki isuvise mozda vole "moc" i uzive se u svoju 'ulogu" moderatora, da ni po koju cenu verovatno ne bi ostali anonimni).

Zato shto...
i sad zamisli da ja ovde citiram vechinu svojih postova sa ove teme gde sam objasnila zashto
i u kojima je i Stroncijum objasnio zashto

pa poshto bi to nepotrebno opteretilo prostor, ljubim te, ipak se samo vrati na pochetak teme i ischitaj :cmok:

Stalking nije obichno neslaganje sa nekim korisnikom shto mozze da se reshi ignore opcijom.

Predlog za anonimne moderatore sam i ja izlagala vishe puta. Mislim da je dobar i da bi zashtichen moderator bio efikasniji u zashtiti korisnika. :ok:
Kao shto i smatram da nije ispravno trazziti od korisnika da em rade dzabe posao moderatora, em da budu izlozzeni svojom lichnoshchu neprijatnostima koje taj posao nosi.

Poslednja izmena:
Definicija internet proganjanja:

Internet proganjanje je kad jedan korisnik ili organizovana grupa korisnika proganja osobu ili grupu ljudi na internetu sa kojom nema ili nema vishe lichni kontakt, duzzi vremenski period kontinuirano uz zahtevanje pazznje drugih korisnika ili putem privatnih poruka, koristechi se pri tom zlonamernim skupom metoda od kojih svaka ponaosob ne mora delovati i biti odmah prepoznata kao zlonamerna. Delovanje progonitelja je upereno protiv lichnosti zzrtve, profesije, verskog ubedjenja ili chlanova porodice i nije neslaganje u mishljenju oko jedne teme. Osim dugotrajnosti napada karakteristichno je i delovanje ka shto brzzem i rasprostranjenijem shirenju dezinformacija o zzrtvi u cilju omalovazzavanja, diskreditovanja, ponizzavanja i stvaranja osechaja nemochi i frustracije ili prinudjavanja na lichni kontakt.

Poslednja izmena:
Aha, izvinjavam se, pocela sam, ali nisam iscitala do kraja. Pogledacu.:ok:

@ Pipi

Dosla sam do 7 stranice i umorila se, ali pretpostavljam da je to ovaj tvoj komentar:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13263385&postcount=102

Dakle, Pipi (ovo vazi i za Stroncijuma, jer su njegovi postovi sustinski slicni tvojim), dakle nema tog rezona kojim se ako se progonitelj stavi na "ignore" da to nije efikasno i da je uzaludno.

Jer sta je ovde cilj? Mir "zrtve", jel' tako?

E pa kad je tako, bas me bruga da li ce drugi ("sledbenici") da mu aplaudiraju ili da li je on postigao svoj cilj omalovazavanja, meni je bitno da ja to ne gledam i da sam mirna, koncentrisana.

A da ne pricam (i iz iskustva vec) da nema te osobe koja ce, ako je stavis na "ignore" i budes u tome dovoljno uporan, da te i dalje progoni (forumski). Stavise, i njegovim "sledbenicima" nece biti interesantno da mu "aplaudiraju" jer ga "ne .ebes ni 2%". Tako da on pada i u njihovim ocima.

Mozda je ozbiljniji problem kojim se treba pozabaviti kako da neko ne dodje (uz pomoc moderatora npr. sto da ne?) do tvoje adrese u RL. Jer, to bi bila prava nocna mora i proganjanje.

Ovo ovako, i nije strasno jer se moze resiti vec kako sam rekla.

I jos nesto - ako je neko opsednut mnome, na internetu (forumu), to i nije tako strasno, takvu osobu samo mogu da zalim, ili da je se gadim.

Strasno je (i bitno) da se to ne prenese u RL.:ok::ok::ok:

Ne interesuje me sto ce meni neko omrazen i dalje da bude "vodja". Bitno je rascistiti sa sobom da li je zaista ta osoba za tebe jadna ili ne. Ako je jadna, pa koji onda djavo imam da zalim sto je ne gledam, nju i njene prijatelje?!:idea:

P.S. "Ignore" je majka mudrosti...

Poslednja izmena:
Kako vech ne mogu da spavam, razmishljajuchi o definiciji cyberstalkera, setila sam se jedne podvrste istih...

Radi se u lovcima na veze
chini mi se da su zastupljeniji na ljisu nego da drugim pdf-ovima
znachi ne pricham o udvaranju vech o proganjanju

-sastoji se od umishljanja da ih zzrtva zzeli u svom zzivotu ili da imaju "poseban" odnos sa zzrtvom, iako ona tvrdi suprotno
-slanjem ogromne kolichine pp u kojima se prema zzrtvi odnose kao da imaju vezu i da u "vezi" neshto ne shtima trenutno
-javno aludiranje na forumu na postojanje te "veze" ako zzrtva krene da negira biva podsechana na njihove "posebne" momente koje su delili putem pp
-ispitivanje poznanika i prijatelja zzrtve o podacima iz RL vezane za tu osobu, Ime, prezime, adresa, itd itd
- odlikuje ih preterana uljudnost i podilazzenje drugima, tako da kada zzrtva izgubi zzivce biva osudjena od ostatka foruma
- ponekad uspevaju i da stupe u kontakt sa zzrtvom u RL nakon chega tek otkriju svoje pravo lice, zzrtva tada bira da ne kontaktira vishe sa tom osobom ali je vech kasno: otvaraju se teme o njihovoj "vezi" otkrivaju pravi i lazzni lichni podatci i pochinje blachenje lichnosti prema kojoj osechaju "neizmernu ljubav"
- u ta dva sluchaja jedan je bio opsesivan i usmeren ka jednoj osobi, drugi sluchaj je predatorski i metod je primenjen na nekoliko zzrtava istovremeno
- cilj ovih proganjanja je da se iz VL istupi u RL i ostvari ljubavna ili seksualna veza putem mentalnog silovanja preko interneta
- ne prihvataju odbijanje zzrtve i ne prihvataju sugestije da prestanu sa takvim ponashanjem
- ova vrsta ponashanja ima sve odlike cyberstalkinga, iako deluje da je dobronamerno i iz ljubavi, ovo je siledzijstvo takodje

javna rech ima posledice, picolo...to shto je mi nismo prochitali ne znachi da ona ne postoji i da je drugi ne vide...i da neche svoje akcije korjiti prema tim rechima, shto opet mozze ostaviti ozbiljne posledice.

Onda treba definistati, Pipi, da li je ovo (javnii) medij ili ne.

To se ja odavno pitam.

Kako sad stvari stoje, ocigledno da nije (ne odgovara za reci korisnika).

A ubuduce videcemo.

Mozda je najkorisnije u pravilniku ili vec gde (za pocetak) naglasiti da postoje takve stvari (i Dhul je imao lepu temu ovde cini mi se o trolerima i sl.), i da se korisnik uputi na moderatora ili koga vec, kako da stavi neku osobu na "ignore". Ja npr. dugo nisam znala to da uradim, jednostavno, nisam.

E, sad, druga je stvar sta je nama na (ovom) forumu postalo "dusevna hrana". Da li su nam i zasto bitni takvi likovi? Zasto dozvoljavamo da nas iznova i iznova izbacuju iz takta?
To sa sobom treba rascistiti. Jeste dosadnije, ali je mirnije i lepse. I lici na nesto.

'Ku noc sada, Pipi, bas sam se umoJila....:cmok2:

Hm...to bi bilo dovoljno kad bi se radilo samo o ponashanju koje se nama lichno ne dopada a koje je drushtveno prihvatljivo.

Radi se o tome da je to ponashanje koje je OPASNO i zastrashujuche po zzrtvu, da su ukljuchene pretnje i strah u RL i da to ne mozze biti mirno tolerisano i ignorisano
vech, kao shto je Esh naglasio u uvodnom postu, kao kriminalna radnja mora biti suzbijana i sankcionisana na adekvatan nachin.

Da ti napravim primer iz RL: Ako se pravimo da ne vidimo kako komshija bije zzenu to ne znachi da je problem reshen niti da ne postoji...ako se ta zzena pravi da je muzz ne mlati to ne znachi da joj neche polomiti vilicu...a ako ga prijavi policiji sigurno neche dobiti savet: "ignorishte ga, prestache mozzda jednog dana"

Hajde da vidimo kako bih se ja ponasao u slucaju pigmejca...

A bilo je admina moderatora koji su se tako ponasali...

Postoji pravo preceg, tj neko ko je vec tu....to se postuje i na krstarici, znam to , jer u sukobu izmedju mene i moderatora neko je postavio floskulu legenda protiv moderatora ko ce tu pobediti...
Ali to nije najbitnije....
Covek izjavi da voli pigmejce, naravno to je sa skrivenom porukom...ja kao moderator ne ulazim u skrivene poruke i nikad i necu...
Dolazi drugi , treci , cetvrti post.
Zrtva se zali da to ima skrivenu poruku.
Stavljam fleg i o tome obavestavam korisnika stalkera....da je dovoljno puta obavestio javnost da voli pigmejce i da je ta njegova izjava flegovana kao skrivena poruka....i da vise nije potrebno da je ponavlja.

Svako ponavljanje iste fraze ce dovesti do brisanja iste...i do obrazlaganja editovanog posta....to je neophodno radi mene...
I tu moze da se nateze sa mnom nekoliko puta...da proba da li prolazi, to je legitimno za nezrele ili bilo kakve licnosti...
Ako nije stalker, osobi ce biti bitnije da ne forsira ono sto je ocigledno flegovano , a ako jeste, onda ce dati materijal da ja osim brisanja povucem argument nekorektnog ponasanja prema moderatoru i forumu jer floduje forumske teme sa izjavom volim pigmejce...

Takodje vazi i za potpis...u potpisu ne sme biti nesto sto iritira druge ucesnike...
pa ni volim pigmejce...mrzim zene, digo mi se pogled u visine......itd...
Ovo za digo mi se pogled u visine, je kao po pravilu, ali konotacija koju mogu da pripisem je meni dovoljna da takav potpis stavim na sivu listu....

Sve su to metode umerene frustracije....

Ispada da su stalkovane one osobe koje ne umeju da se nose sa svojom frustracijom...
Trpe pa razvale se...
Priznajem da ja nisam imao ozbiljnog stalkera, jer stalker kao i primitivac zeli da uzmete njegovo oruzje u ruke i onda ste isti , barabar....

Moja logika je da imam odredjene "fizicke" i odredjene "mentalne" prohteve, virtuelne naravno...
To znaci da fizicke vezujem za pravila krstarice a mentalne za konotacije...zelje....utisak...

Ovo znaci da ako je sredina dovoljno zrela, a nije trenutno , onda ce ljudi reagovati kriticki prema svakome ko se neodgovarajuce ponasa , ali ne banalizovanjem vec jednostavnim iznosenjem mentalnih prohteva....
Trenutno je krstarica prepuna korisnika koji banalizuju i na taj nacin su skloni stalkerisanju i kao stalkeri i kao zrtve, jer su demagoski prljave...i moderatori takodje....ne razlikujem ih u tom smislu...

Sa demagozima postajes demagog, to me je naucio jedan korisnik koji je kratko bio ovde na forumu...
Hteo to ili ne....
Ali sa demagozima u manjini ako izneses mentalne zelje postajes neko ko ne demagogise...
Tada ga sredina odbacuje i problem je resen...Stalker prestaje da bude stalker jer stalkerisanje mu pokazuje da je izgubio....

Kratkotrajni zivot jednog stalkera je roman koji moze da se napise i zahteva puno aktivnosti moderatora, ali ne i mnogo uzbudjenja korisnika...
Pri tome nema mediokritetske tiranije jer je korisnik bio u mogucnosti da iskaze nekoliko puta to sto zeli...
Pa bilo to licna frustracija ili stalking....to zavisi od tih skrivenih poruka i konotacija...

Ja nikad ne razmisljam da li sinke koji nesto stalno o zenama na neki cudan nacin pita resava svoju licnu frustraciju ili nekog na sitno podebava....
Niti da li je picoleone ustvari lexa alias....tretiracu ih odvojeno....pa i da ih je 40 razbojnika...

Moderacija mora da bude spremna da flaguje...
To je sustina moderacije....da spreci upliv svakog pritiska na korisnika...
A ne zakljucavanje i ostavljanje postova...to je dizanje spomenika svakoj nezeljenoj aktivnosti...

Uzmimo ovako, da je ovo licna sveska , journal , dnevnik, i da zelite da ostane samo ono sto je na neki nacin vredno...
Chat, flodovanje, alias aktivnosti, sve to se brise...
Osim nekoliko prvih postova...cisto da ostane trag da je neko nesto primetio, ne u smislu dokaza vec u smislu necijeg razmisljanja, bilo to trenutno po meni opravdano ili ne...

Pri svemu ovome ja vidim problem moderacije sto smatraju da brane svoju licnost...
Ja moderaciju ne vidim kao branjenje svoje licnosti...
Svaki post je post za sebe , i nema veze sa mnom kao sa licnoscu , vec sa moderacijom tog posta...
Cim moderator pocne da sebe licno ubacuje tu u aktivnost moderacije, on prestaje da bude moderator i postaje igrac u igri...

To bi znacilo da kao moderator, TP resava post po post, a kao TP mozete da ga prozivate kako hocete...ili bih otvorio drugi nalog, npr TPmod cisto da bude preglednije u pp boxu...i objasnio to kao sastavni deo dobrog moderatora....

Ja ne bezim od izuzetaka...
Do skora sam imao dve teme sa istim naslovom na muskom kutku i obe otvorene, dok pre nekoliko dana pileglodje kosku nije zatvorio jednu od njih...
Ona se drzala pravila ali nije postupila pravilno...
Ona je postupila po pravilima iskljucujuci svoju licnu vizuru znacenja duple teme...koja postoji vise godina otvorena i nije bila previd moderatora...Otvorene su zajedno obe (dupla tema) teme...

Probao sam da joj ukazem na to...i na to da se cesto na ostalim temama ljudi pozivaju na tu temu TP i sugerisu mi da pisem kao sto pisem na toj temi....
Verovatno je pileglodje kosku smatralo da je omaz tema TP nepotrebna...
A dupla tema je i nastala zato sto modovi ne zele da pored prafila fizickog postojanja prate i potrebe mentalnog postojanja korisnika...tj ako bi nakon postavljanja teme koja u naslovu kazuje da ne poziva na dijalog vec su samo skice i poziva eventualno na korekciju ili dopunu nekih skica, moderatori branili takvu namenu teme, pa brisali komentare tipa "nece to proci" "nece moci" i slicno , onda i ne bih imao potrebu za duplom temom...

A jos uvek mi nije jasno sta je pozeljna forma za blog, vecinu stvari koje napisem cenzura obrise...pa smatram da je blog izgleda mesto za licne zaebancije , emotivne ispljuvke...

Uvek postoji teznja da neko ko nije kvalitetan izgleda vredniji i kvalitetniji...
UVEK.
To se resava na vise nacina, u srbiji obicno na pogresan, tako sto se sputava neko ko je kvalitetniji , zatim tako sto se uvodi kriterijum po kome kvalitetniji nije u pravu, tj menjaju se pravila sta je u pravu...
A retko ili nikad se ne radi na tome da se nekvalitetniji razvija na neki svoj nacin i bude aktivan i prema sebi i prema drugima...

Moderatori su danas deo nekog udruzenja, medjusobno prave bandu....istomisljenika...i drugarica ....
Ili se po kolegijalnom principu ja tebi ti meni ne zameraju jedan drugome....
Cisto razvijanje birokratije na primeru....
Da je agentura, onda bi svaki mod bio agent svakog korisnika...
Tj ako smatra da je neki post vredan, skrenuo bi paznju drugom moderatoru koji ga je ukinuo da tu ima tih i tih vrednosti ili da taj izuzetak predstavlja nesto sto donosi korist na duze gledano...
To nije promovisanje svojih drugara, vec promovisanje aktivnosti korisnika za koje smatrate da donose , a ne zive na forumu....

Za ove koji vole da zive na forumu, da tu imaju realnu virtuelnost, problem je mnogo tezi...
Oni ustvari i nemaju sta da kazu a moraju da se pokazu kao autenticni....
Za njih je bitno da postoje u virtuelnom, dok je za ostale bitno da u virtuelnom ucine nesto sto im pomaze u realnom...
Na zalost moje metode su vrlo rigorozne prema takvima i ostavljaju im mogucnost delovanja samo u temama ili podforumima internet caffe i slicno...ili svastara...

Tamo bih dozvoljavao i stalkerovanje....dakle realni ultimate fight u virtuelnosti...
A ako zele nek naprave tamo neki podforum gde je stroziji rezim, pa taj moderator nek to naglasi sa stick porukom da tu nije dozvoljeno sta nije dozvoljeno...

Ne znam da li ste primetili ali postoje podforumi gde su sasvim drugacija pravila...valjda oni oglasi , oni normalni oglasi, politika, a sto ne i neki drugaciji , razbibriga klub...

Pre ce vam glavni admin dozvoliti lokalna , geto pravila, nego sto ce dozvoliti globalno menjanje pravila...

Evo ti jedne teme koja predstavlja "kvalitet" krstarice

http://forum.krstarica.com/threads/361545

To je za svastaru, po odgovorima, a po postavljenoj temi moze biti i na muskom kutku...
Pitanje koje ide moderatorima...
Da li autor teme zeli svastara temu , pa onda je tamo prebaciti ili zeli temu na muskom kutku i onda je saseci u postovima maksimalno , tj ne praviti i ne dozvoliti sprdnju zenskog sveta na tu temu...
A sprdnja kad se ostavi, ona radi posao i cenzure i primer sugestije kako se sme ponasati na forumu krstarice, i eto ti prvog casa za stalkere....rokaj po drugome kako hoces i kako mozes...

Ovako je svakom "mentalnom" korisniku pokazano opste nepostovanje prema muskarcima...a pokazano da se ovde ocekuju samo muskarci pajseri....priglupi, hormonima posveceni muskarci....

Evo ti jedne teme koja predstavlja "kvalitet" krstarice

http://forum.krstarica.com/threads/361545

To je za svastaru, po odgovorima, a po postavljenoj temi moze biti i na muskom kutku...
Pitanje koje ide moderatorima...
Da li autor teme zeli svastara temu , pa onda je tamo prebaciti ili zeli temu na muskom kutku i onda je saseci u postovima maksimalno , tj ne praviti i ne dozvoliti sprdnju zenskog sveta na tu temu...
A sprdnja kad se ostavi, ona radi posao i cenzure i primer sugestije kako se sme ponasati na forumu krstarice, i eto ti prvog casa za stalkere....rokaj po drugome kako hoces i kako mozes...

Ovako je svakom "mentalnom" korisniku pokazano opste nepostovanje prema muskarcima...a pokazano da se ovde ocekuju samo muskarci pajseri....priglupi, hormonima posveceni muskarci....

Ovo mozze biti diskutabiln
ali definitivno nije stalking.

Andrea, moje iskustvo pokazuje da ignorisanje ne daje rezultat.
Daje u slucaju osobe koja te prosto ne voli i cesto ulazi u fight sa tobom.
U tom slucaju ce ona odustati ukoliko vidi da ti ne ulazis u duele i pronaci sebi drugog oponenta.
To su ljudi koji vole da se raspravljaju i koji vole da iz rasprave po svaku cenu izadju kao pobednici.

Kod stalkera to medjutim nije bio slucaj.
Osoba je na ignore bila pet meseci.
Razlog sto je prestala da bude, upravo je taj sto i tokom celog tog perioda, nije prestajala sa stalkingom.
Dakle, u slucaju stalkinga nije pravilo da nesto prestane da postoji samo zato sto smo mi izabrali da ga ne vidimo.
Istina, ti se vise ne nerviras, ali stalker moze da siri kakve god hoce lazi o tebi.
Na kraju ce neko u njih poverovati.
Cilj je opet da tvoj boravak ovde bude neprijatan i da te ljudi pocnu izbegavati, jer ce tvoje odsustvo reakcija na takve price, tumaciti kao priznanje da tu nesto nije sasvim cisto.

Ma koliko ti mislila da se stvari iz virtuelnog sveta ne prenose na realni, to nije tacno.
Osim ukoliko ne pripadas onim ljudima koji nikoga odavde ne poznaju i ne planiraju da upoznaju.

Andrea, moje iskustvo pokazuje da ignorisanje ne daje rezultat.
Daje u slucaju osobe koja te prosto ne voli i cesto ulazi u fight sa tobom.
U tom slucaju ce ona odustati ukoliko vidi da ti ne ulazis u duele i pronaci sebi drugog oponenta.
To su ljudi koji vole da se raspravljaju i koji vole da iz rasprave po svaku cenu izadju kao pobednici.

Kod stalkera to medjutim nije bio slucaj.
Osoba je na ignore bila pet meseci.
Razlog sto je prestala da bude, upravo je taj sto i tokom celog tog perioda, nije prestajala sa stalkingom.
Dakle, u slucaju stalkinga nije pravilo da nesto prestane da postoji samo zato sto smo mi izabrali da ga ne vidimo.
Istina, ti se vise ne nerviras, ali stalker moze da siri kakve god hoce lazi o tebi.
Na kraju ce neko u njih poverovati.
Cilj je opet da tvoj boravak ovde bude neprijatan i da te ljudi pocnu izbegavati, jer ce tvoje odsustvo reakcija na takve price, tumaciti kao priznanje da tu nesto nije sasvim cisto.

Ma koliko ti mislila da se stvari iz virtuelnog sveta ne prenose na realni, to nije tacno.
Osim ukoliko ne pripadas onim ljudima koji nikoga odavde ne poznaju i ne planiraju da upoznaju.

И у том случају свакако није свеједно ако те неко прогања.
Не занима ме да ли ће неко од корисника мислити о мени ово или оно, него се ЈА лоше осећам кад видим да се иста особа надовезује на моје постове не одговарајући на њих, него блатећи мене лично.
Нисам се регисторвала на форум да бих бежала од неког, него да бих слободно дискутовала о темама које ме занимају.
Какав игнор, па ако ћу да игноришем, отићи ћу са форума!

Chak ako zzrtva i odluchi da ignorishe stalkera, ne mozze i ne treba da ignorishe problem, niti mi ostali smemo da ignorishemo tu pojavu, jer je ona neshto shto treba sprechavati i kazznjavati...

Stronci, chak ako i ne planirash da upoznash bilo koga u RL, stalker lako mozze dochi do tvojih podataka iz RL...ako stalker ima nameru da prenese svoje ponashanje iz VL u RL, on to i mozze. Anonimnost neta je sharena lazza.

Нисам се регисторвала на форум да бих бежала од неког, него да бих слободно дискутовала о темама које ме занимају.

Apsolutno.

Stalker chesto preti zzrtvi posledicama u RL...to nije nimalo naivno, posebno ako u okviru tih pretnji pomene npr. da zna na kojoj autobuskoj stanici tvoja deca chekaju kad idu u shkolu...Informacije o nama mogu odati i drugi, sluchajno, ne shvatajuchi da pruzzaju opasan materijal stalkeru.

Poslednja izmena:
И у том случају свакако није свеједно ако те неко прогања.
Не занима ме да ли ће неко од корисника мислити о мени ово или оно, него се ЈА лоше осећам кад видим да се иста особа надовезује на моје постове не одговарајући на њих, него блатећи мене лично.
Какав игнор, па ако ћу да игноришем, отићи ћу са форума!

Problem je sto se neko totalno bezazlen ovde najstrozije kaznjava a gotovo nikad ne upotrebljuje ruzne reci..dok se drugima gleda kroz prste za najgnusnije psovanje i kopanje iznosenje licnih podataka..nego se neobjektivno gleda s kim taj ima konflikt pa deluje na osnovu toga..ako cemo realno krivicno delo je delo bez obzira na zrtvu

Evo jednog tipičnog primera sajber stokinga:
Nekadašnji supružnici/ljubavni partneri, od kojih jedan (osoba a) posle razvoda/raskida veze pokušava da se osveti onom drugom. Razlozi za osvetu mogu biti mnogobrojni, ali se uglavnom svode na problematičan mentalni sklop osobe a. Neka osoba a u ovom slučaju bude muškarac, u skladu sa statističkim podacima o polu stokera. Gledali smo to u filmovima: uporni uznemirujući telefonski pozivi, širenje laži u cilju diskreditacije žrtve, a u ekstremnim slučajevima i pretnje fizičkim nasiljem, pa i realizacija tih pretnji.

Sad zamislite to isto, ali u sajber prostoru: slanje uznemiravajuće/preteće elektronske pošte, uznemiravanja, pretnje i širenje laži u cilju diskreditacije žrtve na FB, chat-u, forumima. Kako to izgleda? – Osoba b (žrtva) je, npr, na forumu, i osobi a je poznat njen identitet (jer mu je to rekla dok su bili vezi). Osobi b može ali i ne mora biti poznat identitet osobe a.
Jedini razlog prisustva osobe a jeste proganjanje žrtve: učestalost spominjanja osobe b u negativnom kontekstu (čak i na temama na kojoj žrtva ne učestvuje), plus vremenski period u kome se to dešava = jasno pokazuju da se radi o stokingu. Posmatraču sa strane takva prozivka na početku može izgledati kao spam, ili zezanje, ali se postepeno stoker razotkriva, naročito ako osoba b ne odgovara na provokacije, optužbe, uvrede i prozivke. Jer, stoker vremenom gubi strpljenje (nema željene hrane za njegov ego) pa ujedno gubi i sofisticiranost u napadima, i počinje, umesto aluzija, da iznosi direktne i maliciozne tvrdnje o karakteru osobe b. On se na sve načine trudi da omalovaži žrtvu predstavljajući je u najgorem svetlu: dojučerašnja partnerka postaje "ružna, prljava, zla". To će raditi kako javno, tako i u privatnoj prepisci sa drugim korisnicima koji nisu upoznati sa pozadinom cele priče. Stoker će neretko otvoriti i više klon naloga, kreiranih da budu njegovo mnogoglasje, tj. likovi koje će ga podržavati i razgranati stoking metode po širini i dubini.

Za jedan deo posmatrača sto puta ponovljena laž postaće istina. Ma koliko taj deo publike bio mali, šteta je već učinjena. Ne može se pričati o virtuelnom svetu samo kao o mestu za zabavu i opuštanje koji, kada se iz njega isključite, prestaje da postoji. Virtuelni svet je, takođe, svet u kome se uspostavljaju poslovni kontakti, i gde se komunicira sa prijateljima i članovima porodice. Shodno tome, širenje laži i pokušaji diskreditacije mogu učiniti mnogo štete osobi b.

Kao što se u prvom slučaju, u rl, stoking smatra kriminogenim ponašanjem, tako i u drugom, u vl, jer – što je i najvažnije – žrtva trpi psihološki pritisak. Da li ćemo žrtvi iz prvog slučaja savetovati da, recimo, promeni mesto prebivališta, ime i prezime, kako bi se zaštitila od stokera, ili ćemo je zaštiti zakonskim regulativama, odnosno sprečiti/kazniti stokera u njegovoj nameri? Isto pitanje važi i za stoking u vl; dakle – hoće li se žrtvi savetovati da isključi net, ili će se progonitelj blokirati?

Е, слично сам ја хтела да напишем.
Шта значи ,,игнорисати неког''?
Игнорисати једно време, не одговарати на провокације...али то се може само у случају да је у питању сукоб који не може да се реши расправом, него може да се ,,угаси'' ћутањем.
Али прогањање не следи нужно из сукоба. :rtfm:
Постоје људи чија се мишљења никад не поклапају. И они могу да се не трпе и да се ,,посвађају'' на свакој теми.
Но, то није прогањање.
Прогањање је управо оно кад један игнорише тако што не дозвољава да се мржња развија, али прогонитеља то не занима.
Он се не ,,храни'' реакцијом жртве.
Прогонитељ се храни сопственим понашањем, понекад. Храни се реакцијом тапшача.
Храни се самим тим што види да му је омогућено да ради то што је наумио.

Progonitelj ipak svoje zrtve ne bira slucajno.
Verujem da postoji nesto u licnosti onih koje progoni sto ga duboko frustrira.
Ljudska bica najcesce frustrira ono sto ne razumeju ili oni koje smatraju pretnjom po sebe, sliku koju stvaraju o sebi kod drugih ili one koje prosto smatraju boljima od sebe.

Ma koliko stalker pokusavao da svoju delatnost predstavi samo kao "prosvetljavanje" ostalih o kakvom se losem coveku radi i ma koliko zeleo da predstavi da mu objekat progona nije nimalo bitan, on mu je jako bitan jer pogadja nesto temeljno kod samog stalkera.
Inace on ne bi trosio dane i mesece u pokusaju da takvu osobu ponizi, uvredi, obesmisli, raskrinka i otera iz prostora u kome boravi.

Psihologija licnosti govori nam da ljudi najcesce i najvise mrze i proganjaju ljude koji su onakvi kakvim oni ne mogu nikada biti, bilo da je rec o obrazovanju, popularnosti, fizickom izgledu, sposobnosti, prihvacenosti, omiljenosti, materijalnom statusu ili uspehu na nekom polju. Nikada se ta destruktivna energija i upornost ne usmeravaju ka onima koji se ili ne shvataju kao pretnja ili se shvataju kao opasno mocniji od samog stalkera.
Ja ovde nisam nikada video da jedan stalker proganja istog takvog ili da proganja nekog ko je zaista problematican. A to govori bar nesto u prilog gore iznetom zapazanju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back