Hajde da vidimo kako bih se ja ponasao u slucaju pigmejca...
A bilo je admina moderatora koji su se tako ponasali...
Postoji pravo preceg, tj neko ko je vec tu....to se postuje i na krstarici, znam to , jer u sukobu izmedju mene i moderatora neko je postavio floskulu legenda protiv moderatora ko ce tu pobediti...
Ali to nije najbitnije....
Covek izjavi da voli pigmejce, naravno to je sa skrivenom porukom...ja kao moderator ne ulazim u skrivene poruke i nikad i necu...
Dolazi drugi , treci , cetvrti post.
Zrtva se zali da to ima skrivenu poruku.
Stavljam fleg i o tome obavestavam korisnika stalkera....da je dovoljno puta obavestio javnost da voli pigmejce i da je ta njegova izjava flegovana kao skrivena poruka....i da vise nije potrebno da je ponavlja.
Svako ponavljanje iste fraze ce dovesti do brisanja iste...i do obrazlaganja editovanog posta....to je neophodno radi mene...
I tu moze da se nateze sa mnom nekoliko puta...da proba da li prolazi, to je legitimno za nezrele ili bilo kakve licnosti...
Ako nije stalker, osobi ce biti bitnije da ne forsira ono sto je ocigledno flegovano , a ako jeste, onda ce dati materijal da ja osim brisanja povucem argument nekorektnog ponasanja prema moderatoru i forumu jer floduje forumske teme sa izjavom volim pigmejce...
Takodje vazi i za potpis...u potpisu ne sme biti nesto sto iritira druge ucesnike...
pa ni volim pigmejce...mrzim zene, digo mi se pogled u visine......itd...
Ovo za digo mi se pogled u visine, je kao po pravilu, ali konotacija koju mogu da pripisem je meni dovoljna da takav potpis stavim na sivu listu....
Sve su to metode umerene frustracije....
Ispada da su stalkovane one osobe koje ne umeju da se nose sa svojom frustracijom...
Trpe pa razvale se...
Priznajem da ja nisam imao ozbiljnog stalkera, jer stalker kao i primitivac zeli da uzmete njegovo oruzje u ruke i onda ste isti , barabar....
Moja logika je da imam odredjene "fizicke" i odredjene "mentalne" prohteve, virtuelne naravno...
To znaci da fizicke vezujem za pravila krstarice a mentalne za konotacije...zelje....utisak...
Ovo znaci da ako je sredina dovoljno zrela, a nije trenutno , onda ce ljudi reagovati kriticki prema svakome ko se neodgovarajuce ponasa , ali ne banalizovanjem vec jednostavnim iznosenjem mentalnih prohteva....
Trenutno je krstarica prepuna korisnika koji banalizuju i na taj nacin su skloni stalkerisanju i kao stalkeri i kao zrtve, jer su demagoski prljave...i moderatori takodje....ne razlikujem ih u tom smislu...
Sa demagozima postajes demagog, to me je naucio jedan korisnik koji je kratko bio ovde na forumu...
Hteo to ili ne....
Ali sa demagozima u manjini ako izneses mentalne zelje postajes neko ko ne demagogise...
Tada ga sredina odbacuje i problem je resen...Stalker prestaje da bude stalker jer stalkerisanje mu pokazuje da je izgubio....
Kratkotrajni zivot jednog stalkera je roman koji moze da se napise i zahteva puno aktivnosti moderatora, ali ne i mnogo uzbudjenja korisnika...
Pri tome nema mediokritetske tiranije jer je korisnik bio u mogucnosti da iskaze nekoliko puta to sto zeli...
Pa bilo to licna frustracija ili stalking....to zavisi od tih skrivenih poruka i konotacija...
Ja nikad ne razmisljam da li sinke koji nesto stalno o zenama na neki cudan nacin pita resava svoju licnu frustraciju ili nekog na sitno podebava....
Niti da li je picoleone ustvari lexa alias....tretiracu ih odvojeno....pa i da ih je 40 razbojnika...
Moderacija mora da bude spremna da flaguje...
To je sustina moderacije....da spreci upliv svakog pritiska na korisnika...
A ne zakljucavanje i ostavljanje postova...to je dizanje spomenika svakoj nezeljenoj aktivnosti...
Uzmimo ovako, da je ovo licna sveska , journal , dnevnik, i da zelite da ostane samo ono sto je na neki nacin vredno...
Chat, flodovanje, alias aktivnosti, sve to se brise...
Osim nekoliko prvih postova...cisto da ostane trag da je neko nesto primetio, ne u smislu dokaza vec u smislu necijeg razmisljanja, bilo to trenutno po meni opravdano ili ne...
Pri svemu ovome ja vidim problem moderacije sto smatraju da brane svoju licnost...
Ja moderaciju ne vidim kao branjenje svoje licnosti...
Svaki post je post za sebe , i nema veze sa mnom kao sa licnoscu , vec sa moderacijom tog posta...
Cim moderator pocne da sebe licno ubacuje tu u aktivnost moderacije, on prestaje da bude moderator i postaje igrac u igri...
To bi znacilo da kao moderator, TP resava post po post, a kao TP mozete da ga prozivate kako hocete...ili bih otvorio drugi nalog, npr TPmod cisto da bude preglednije u pp boxu...i objasnio to kao sastavni deo dobrog moderatora....
Ja ne bezim od izuzetaka...
Do skora sam imao dve teme sa istim naslovom na muskom kutku i obe otvorene, dok pre nekoliko dana pileglodje kosku nije zatvorio jednu od njih...
Ona se drzala pravila ali nije postupila pravilno...
Ona je postupila po pravilima iskljucujuci svoju licnu vizuru znacenja duple teme...koja postoji vise godina otvorena i nije bila previd moderatora...Otvorene su zajedno obe (dupla tema) teme...
Probao sam da joj ukazem na to...i na to da se cesto na ostalim temama ljudi pozivaju na tu temu TP i sugerisu mi da pisem kao sto pisem na toj temi....
Verovatno je pileglodje kosku smatralo da je omaz tema TP nepotrebna...
A dupla tema je i nastala zato sto modovi ne zele da pored prafila fizickog postojanja prate i potrebe mentalnog postojanja korisnika...tj ako bi nakon postavljanja teme koja u naslovu kazuje da ne poziva na dijalog vec su samo skice i poziva eventualno na korekciju ili dopunu nekih skica, moderatori branili takvu namenu teme, pa brisali komentare tipa "nece to proci" "nece moci" i slicno , onda i ne bih imao potrebu za duplom temom...
A jos uvek mi nije jasno sta je pozeljna forma za blog, vecinu stvari koje napisem cenzura obrise...pa smatram da je blog izgleda mesto za licne zaebancije , emotivne ispljuvke...
Uvek postoji teznja da neko ko nije kvalitetan izgleda vredniji i kvalitetniji...
UVEK.
To se resava na vise nacina, u srbiji obicno na pogresan, tako sto se sputava neko ko je kvalitetniji , zatim tako sto se uvodi kriterijum po kome kvalitetniji nije u pravu, tj menjaju se pravila sta je u pravu...
A retko ili nikad se ne radi na tome da se nekvalitetniji razvija na neki svoj nacin i bude aktivan i prema sebi i prema drugima...
Moderatori su danas deo nekog udruzenja, medjusobno prave bandu....istomisljenika...i drugarica ....
Ili se po kolegijalnom principu ja tebi ti meni ne zameraju jedan drugome....
Cisto razvijanje birokratije na primeru....
Da je agentura, onda bi svaki mod bio agent svakog korisnika...
Tj ako smatra da je neki post vredan, skrenuo bi paznju drugom moderatoru koji ga je ukinuo da tu ima tih i tih vrednosti ili da taj izuzetak predstavlja nesto sto donosi korist na duze gledano...
To nije promovisanje svojih drugara, vec promovisanje aktivnosti korisnika za koje smatrate da donose , a ne zive na forumu....
Za ove koji vole da zive na forumu, da tu imaju realnu virtuelnost, problem je mnogo tezi...
Oni ustvari i nemaju sta da kazu a moraju da se pokazu kao autenticni....
Za njih je bitno da postoje u virtuelnom, dok je za ostale bitno da u virtuelnom ucine nesto sto im pomaze u realnom...
Na zalost moje metode su vrlo rigorozne prema takvima i ostavljaju im mogucnost delovanja samo u temama ili podforumima internet caffe i slicno...ili svastara...
Tamo bih dozvoljavao i stalkerovanje....dakle realni ultimate fight u virtuelnosti...
A ako zele nek naprave tamo neki podforum gde je stroziji rezim, pa taj moderator nek to naglasi sa stick porukom da tu nije dozvoljeno sta nije dozvoljeno...
Ne znam da li ste primetili ali postoje podforumi gde su sasvim drugacija pravila...valjda oni oglasi , oni normalni oglasi, politika, a sto ne i neki drugaciji , razbibriga klub...
Pre ce vam glavni admin dozvoliti lokalna , geto pravila, nego sto ce dozvoliti globalno menjanje pravila...