Inteligencija, Intelekt, EQ, Mudrost?

Poruka
3.364
Poslednjih godina stalno se provlači pojam inteligencije — koristi se kao da svi tačno znamo šta znači, ali meni se čini da svako pod tim pojmom podrazumeva nešto drugo. Mnogi pritom smatraju da je IQ sinonim za pamet, visoke kognitivne sposobnosti i donošenje racionalnih odluka itd.

Lično mislim da nije sve toliko jednostavno kako se često predstavlja. Mislim da vidok IQ, na primer, nije garancija ni uspeha ni boljeg snalaženja — ako je uopšte prednost, ne mora to uvek da bude. Mislim da se IQ precenjuje, a da se pritom zanemaruju intelekt, emocionalna inteligencija i mudrost.

Verovatno i na ove sposobnosti gledamo različito i vrednujemo ih drugačije, pa bi bilo zanimljivo da uporedimo šta za koga znači:
inteligencija
intelekt
emotivna inteligencija
mudrost

Zato ovde ne bih davao nikakve definicije, već ostavljam otvoren prostor da svako iznese svoje viđenje.

Kako shvatate ove sposobnosti i gde povlačite razliku među njima?
Koja je najvažnija za snalaženje u savremenom životu i koja najviše doprinosi uspehu i opštem blagostanju?
Kako ih lično cenite, koju smatrate najbitnijom?

Da li previše naglašavamo inteligenciju i kognitivne sposobnosti, a zanemarujemo druge sposobnosti/veštine?

IQ - sposobnost (brzog) snalaženja u nepredviđenim situacija koje nam od ranije nisu poznate.
Intelekt - mislim da je gotovo sinonim za intelgenciju, možda ima nešto opštije značenje
EQ - prepoznavanje, upravljanje, kontrola nad sopstvenim emocijama, sposobnost da se prepozna isto kod drugog, asertivnost. Rekao bih da je i socijalna inteligencija obuhvaćena u ovoj definiciji.
Mudrost - sposobnost da se ispravne odluke i zaključci donesu iz (dugogodišnjeg) životnog iskustva.

Sad kad smo ih definisali, mislim da je najvažniji IQ, jer je preduslov gotovo svih ovih ostalih vrsta inteligencije, kao i mudrosti uglavnom.

Što nas opet dovodi do činjenice da je sudba u kostima utamničena, manje više.

iq ili intelekt
Ovo su dve razlicite stvari, iako mi deluje da se na forumu cesto obadva pojma uklapaju pod inteligenciju tj IQ.
Ljudi sa visokim IQ-om,cesto gaze tankom linijom,izmedju pameti i ludosti.
Cini se da ima istine u ovome, ljudi s jako visokom IQ rekao bih su skloni asocijalnosti i deluje mi da cesto imaju vise stete bego koristi od jako visokog IQ.

Sad kad smo ih definisali, mislim da je najvažniji IQ, jer je preduslov gotovo svih ovih ostalih vrsta inteligencije, kao i mudrosti uglavnom
Ne mogu da izvucem zasto ili kako si dosao do ovog zakljucka?
Iako vidim prednosti kod viseg IQ- brze snalazenje i ucenje- ne vidim da he brzina neka kljucna prednost, kombinacija znanja i iskustva tj mudrost mi se cini mnogo korisnija sposobnost, koliko se secam i Aristotel je smatrao mudrost za najvecu vrlinu jer na odredjuje sve druge.
Definitivno bih intelekt svrstao iznad inteligencije, a i EQ mislim da je korisnija u stvarnom zivotu.

izvini ali ako nisi bot onda si mnogo glup :D iskreno kad sam video da banovic strahinja zadaje na ovu temu.. vec mi je bilo sve jasno. sada nesto kapiram da sam i sam glup cim sam se usudio da pisem na istu.
Ne vidim zbog cefa vredjanje?
U cemu he problem? Sto se nisam slozio i ssmo klimao glavom?
Podforum filozofija bi trebala da bude namenjena za duboka razmisljanja i razmenu misljanja i konstruktivnu debatu.

Ne mogu da izvucem zasto ili kako si dosao do ovog zakljucka?
Iako vidim prednosti kod viseg IQ- brze snalazenje i ucenje- ne vidim da he brzina neka kljucna prednost, kombinacija znanja i iskustva tj mudrost mi se cini mnogo korisnija sposobnost, koliko se secam i Aristotel je smatrao mudrost za najvecu vrlinu jer na odredjuje sve druge.
Definitivno bih intelekt svrstao iznad inteligencije, a i EQ mislim da je korisnija u stvarnom zivotu.
A mudrost je učenje iz iskustva, sa akcentom na pravilno učenje. Neko može bezbroj puta imati isto iskustvo i opet izvući pogrešan zaključak, a neko iz prve shvati šta i kako. E za to je opet potrebna inteligencija.

A mudrost je učenje iz iskustva, sa akcentom na pravilno učenje. Neko može bezbroj puta imati isto iskustvo i opet izvući pogrešan zaključak, a neko iz prve shvati šta i kako. E za to je opet potrebna inteligencija.
Rekao bih da IQ definitivno olaksava ucenje, ali da nije kljucno- i osoba koja sporije uci i snalazi se moze da stekne dobar nivo znanha i mudrosti i da bude vrlo dobar u donosenju zakljucaka i odluka,
s druge strane osoba s visokim IQ ne mora biti dobra u donosenju odluka- u nedostatku ostalih navedenih sposobnosti mislim da bi bila u teskoci da donosi pravilne odluke.
Cini mi se da su osobe s IQ (verovatno i s visokim intelektom) sklone preteranom razmisljanju.

Back