Intel ili AMD?

Intel ili AMD??

• Intel

• AMD

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
AMD je isplativiji.
Dobro je sto ne mora da se menja MB svaki put kad modernizujes CPU.

:eek:
Ja sam iznenadjen ( ali nisam uvredjen)!

Nikad cuo za to cudo. Da li to u prolazi u PC varijanti ( postoje li MB za njih)? Radi li pod Windows-ima?

Prave ljudi svasta, eto imas link do njihovog sajta :lol: Evo maticna
Najvise su zastupljeni u netbook, notebok, telefoni, PC.... glavna prednost su im vrlo mala potrosnja el. energije. Slabo ih ima na evropskom i americkom trzistu

Prave ljudi svasta, eto imas link do njihovog sajta :lol: Evo maticna
Najvise su zastupljeni u netbook, notebok, telefoni, PC.... glavna prednost su im vrlo mala potrosnja el. energije. Slabo ih ima na evropskom i americkom trzistu

Hvala za kratkotrajnu nadu da ima i trecieg proizvodjaca PC procesora.
U pravu si za potrosnju ali onaj drugi deo mi se ne dopada. Mnogo su sporiji ..

Valjda ce za koju godinu dostici brzinu sadasnjih AMD i Intel-a a to ce biti sasvim dovoljno.

gde to potuče do nogu u multithreadingu

daj link

Dva procesora kojima je cena ista - 170 evra

АМД ФКС 8350

Предности у односу на Интел Цоре и5 2400
Много више Л2 кеш 8 МБ вс 1 мб
8к више Л2 цацхе, више података може да се чува у Л2 кеш за брз приступ касније
Много већи турбо такт 4,2 ГХз вс 3,4 ГХз
Више од 20% већа турбо такт
Знатно већи такт 4 ГХз вс 3,1 ГХз
Око 30% већи такт
Је откључан Да вс Не
Нешто заједничко откључан множилац омогућава лакши оверклокинг
Више језгра 8 вс 4
Дупло више језгара; покретање више апликација истовремено
Више л3 цацхе 8 МБ вс 6 МБ
Више од 30% више Л3 кеш, више података може да се чува у Л3 цацхе за брз приступ касније
Још теме 8 вс 4
Два пута онолико теме
Много више Л2 кеш по језгру 1 мб / језгра вс 0,25 мб / цоре
4к висе Л2 кеш по језгру
Знатно бољи скор ПассМарк 9,156 вс 5,831
Око 60% бољи резултат ПассМарк
Знатно боље оверцлоцк популарност 285 вс 63
Више од 4.5к боље оверцлоцк популарност
Знатно боље цинебенцх Р10 32Бит скор 23.437 вс 15.399
Више од 50% бољи резултат цинебенцх Р10 32Бит
Боље 3ДМарк06 ЦПУ скор 6.974 вс 5,917
Око 20% боље 3ДМарк06 ЦПУ скор
Боље 3ДМарк11 физика скор 6,980 вс 5,680
Више од 20% бољи резултат физике 3ДМарк11
Боље ГеекБенцх скор 12.885 вс 10.531
Више од 20% бољи резултат ГеекБенцх
Боље перформансе по долару 11,7 пт / $ вс 8,72 пт / $
Више од 30% боље перформансе по долару
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-2400-vs-AMD-FX-8350

AMD FX serija nema 8 jezegara, nego 4. Isto kao sto za Xeone pise da imaju npr 4 jezgra, 8 tredova ili 6/12, 8/16. To znaci da ne moze vise od 4 niti u jednom taktu da se izvrsava, ma koliko neki mastali od tome.
Ti koji su to pisali tu nemaju pojma.

Drugo, AMD je imao svoj period, uopste ne tako kratak kada je po svim parametrima bio bolji od Intela. To vreme je krenulo sa pojavom prvih Athlon XP procesora. Intel ih je kasnije u apsolutnom smislu performansi pretekao sa svojim Extreme serijama, ali je to zadovoljstvo kostalo visestruko skuplje od najjaceg AMD-a, nudeci 30-40% vece performanse u najboljem slucaju. Fakticki do pojave Buldozera je AMD sa pravom mogao da nosi epitet "isto sto i Intel, samo za manje para". Buldozer je AMD-u bio konceptualna greska, koja ce ih sada jako mnogo kostati.

Ono sto je Intel spaslo, a AMD-u bila vecito breme oko vrata je cinjenica da vecina ljudi potpuno ne kriticki smatra da je Intel - Intel, a ostalo su procesori.

AMD FX serija nema 8 jezegara, nego 4. Isto kao sto za Xeone pise da imaju npr 4 jezgra, 8 tredova ili 6/12, 8/16. To znaci da ne moze vise od 4 niti u jednom taktu da se izvrsava, ma koliko neki mastali od tome.
Ti koji su to pisali tu nemaju pojma.

Drugo, AMD je imao svoj period, uopste ne tako kratak kada je po svim parametrima bio bolji od Intela. To vreme je krenulo sa pojavom prvih Athlon XP procesora. Intel ih je kasnije u apsolutnom smislu performansi pretekao sa svojim Extreme serijama, ali je to zadovoljstvo kostalo visestruko skuplje od najjaceg AMD-a, nudeci 30-40% vece performanse u najboljem slucaju. Fakticki do pojave Buldozera je AMD sa pravom mogao da nosi epitet "isto sto i Intel, samo za manje para". Buldozer je AMD-u bio konceptualna greska, koja ce ih sada jako mnogo kostati.

Ono sto je Intel spaslo, a AMD-u bila vecito breme oko vrata je cinjenica da vecina ljudi potpuno ne kriticki smatra da je Intel - Intel, a ostalo su procesori.
zašto na sajtu amd-a za taj procesor piše da ima 8 jezgra?

[TABLE="class: chartsmall"]
CPU Value (CPU Mark / $Price )
As of 19th of February 2013 - Higher results represent better value
[TR]
[TD="class: chart"]AMD FX-8150 Eight-Core[/TD]
[TD="class: valuesmall"]48.42
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]AMD FX-8320 Eight-Core[/TD]
[TD="class: valuesmall"]47.45
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]AMD FX-8350 Eight-Core[/TD]
[TD="class: valuesmall"]47.16
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]Intel Core i7-3770 @ 3.40GHz[/TD]
[TD="class: valuesmall"]32.69
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]Intel Core i7-3770K @ 3.50GHz[/TD]
[TD="class: valuesmall"]31.32
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]Intel Core i7-3820 @ 3.60GHz[/TD]
[TD="class: valuesmall"]31.27
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]Intel Core i7-2700K @ 3.50GHz[/TD]
[TD="class: valuesmall"]30.84
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]Intel Core i7-2600K @ 3.40GHz[/TD]
[TD="class: valuesmall"]26.68
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]Intel Core i7-2600 @ 3.40GHz[/TD]
[TD="class: valuesmall"]26.61
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]Intel Core i7-3930K @ 3.20GHz[/TD]
[TD="class: valuesmall"]21.59
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]Intel Core i7-3720QM @ 2.60GHz[/TD]
[TD="class: valuesmall"]20.95
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]PassMark Software © 2008-2013[/TD]
[TD="class: valuesmall"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+FX-8350+Eight-Core&id=1780
znači kvalitet za novac koji dajete stoji definitivno na strani AMD-a

interesantno da je kod njih najjači fx8350 košta 190 dolara , kod nas na it svetu 160 evra a najjeftiniji core i7 oko 250evra 90 evra razlike mislim da ne opravdava kupovinu i7 - nije mala suma ipak

Ova rasprava je slična dokazivanju da je Opel bolji od Ferarija jer isto može da te preveze od tačke A do tačke B, i to za manje para... a i brzinu Ferarija retko možemo iskoristiti, a i mnogo više troši... :)
(I u pravu su ti koji kažu da Opel ima sve prednosti, al' opet nekako svi više vole Ferarija)

Što ti je čovek nesavršeno biće. :mrgreen:

Evo ga Ferrari:

productimage.ashx

Ova rasprava je slična dokazivanju da je Opel bolji od Ferarija jer isto može da te preveze od tačke A do tačke B, i to za manje para... a i brzinu Ferarija retko možemo iskoristiti, a i mnogo više troši... :)
(I u pravu su ti koji kažu da Opel ima sve prednosti, al' opet nekako svi više vole Ferarija)

Što ti je čovek nesavršeno biće. :mrgreen:

Evo ga Ferrari:

productimage.ashx
taj tvoj najjeftiniji ferrari košta 600 dolara i ne opravdava cenu koju mora da odvoji običan korisnik za njega kao ni za prvi najbliži procesor iz serije core i7 3930 koji košta 500 evra a daje možda 20% više nego fx8350 procesorske snage gok obavlja single threading , dok ga ovaj AMD razbije u multitrejdingu

taj tvoj najjeftiniji ferrari košta 600 dolara i ne opravdava cenu koju mora da odvoji običan korisni...
Ali Ferrari (a ni Xeon E5) uopšte nije namenjen "običnim korisnicima", već promociji brenda.... jedan moj prijatelj koji je radio u prodavnici skupih evropskih automobila u Kanadi mi je rekao jedno zanimljivo zapažanje "ako u salon uđe čovek i krene da se raspituje o ceni novog Poršea, ja znam da neće da ga kupi. Kupac je onaj koji uđe, pokaže prstom na model u izlogu i ne pitajući za cenu kaže "mogu li ovog odmah da vozim kući?" :)

Drugim rečima - čim se neko raspituje za cenu, znači da taj model nije za njega.

Ali Ferrari (a ni Xeon E5) uopšte nije namenjen "običnim korisnicima", već promociji brenda.... jedan moj prijatelj koji je radio u prodavnici skupih evropskih automobila u Kanadi mi je rekao jedno zanimljivo zapažanje "ako u salon uđe čovek i krene da se raspituje o ceni novog Poršea, ja znam da neće da ga kupi. Kupac je onaj koji uđe, pokaže prstom na model u izlogu i ne pitajući za cenu kaže "mogu li ovog odmah da vozim kući?" :)

Drugim rečima - čim se neko raspituje za cenu, znači da taj model nije za njega.
slažem se ali ja nisam ni rekao da intel ne pravi jače procesore nego je odnos cena -dobitak na strani AMD procesora , mada sve je to relativno ako neko nabavlja mašinu za procesrsku tjmašinsku obradu ili za neki rendering naravno da je isplativije kupiti vrhunsku intel mašinu sa vrhunskim procesorom koji će sam sebe otplatiti za mesec dana ili i manje , ali uzimati recimo core i703960 koji košta 1100 evra je ludost ako kupuješ home mašinu za igranje ili surf i sl. , neznam da li se sećaš oni9h starih procesora pa pustiš film pa ti baguje divx na 800 mhz , ja sada imam naprimer imam 64x2 na 2700+ i pustim na jednom monitoru 6 različitih divx-a a da nijedan ne zastajkuje u 6 različitih programa , lično - ne vidim svrhu za neki upgrade mašine sa kojom sam zadovoljan.

uzimati recimo core i703960 koji košta 1100 evra je ludost ako kupuješ home mašinu za igranje ili surf i sl..
Potpuno se slažem, iz istog razloga iz kog mislim da je ludost kupovati Ferrarija ako ga koristiš da ideš na posao i na pijac.... Opel je definitivno isplativije rešenje, naročito Insignia (tj. AMD FX-8350)

Voziš se, uživaš, i uštediš silne pare.

Osim naravno ako nemaš toliko para da te boli tuki da li si platio kola 30 ili 300 hiljada evra.... :)

Ja sam odabrao i7-3770K za po kući, ali daleko od toga da sam opravdao ulaganje, sa starim Q6600 sam radio isto što i sad radim....

zašto na sajtu amd-a za taj procesor piše da ima 8 jezgra?
Pa ili ne znaju sta su napravili :mrgreen:
Ili te lazu. :)
A pre ce biti da je ovo drugo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bulldozer_(microarchitecture)#BULLDOZER_Core_.28aka_Module.29

U sustini nije pravih 8 jezgara, ali napola se ponasa kao da ih ima. U ogranicenom broju slucajeva ce se cak i ponasati kao da ima 8 jezgara, ali to nije dovoljno da mozes da ga posmatras kao da je stvarno 8-jezgarni porcesor. Jednostavno nije. Drugi problem je iskoriscenje tih 8 jezgara, cak i da ih ima. Jer iako su quadovi vec jako dugo na trzistu, iako je AMD imao Phenom II X6 sa pravih 6 jezgara, niko se sa softverske strane nije zaista odvazio da povuce korak u pravcu iskoriscavanja multitredinga. To je ostalo u domenu profesionalnih aplikacija, medju kojima AMD nikad nije bio bas nesto popularan.
Danas je nazalost cinjenicno stanje da Intel ima po jezgru mnogo bolje performanse od AMD-a. I jedina stvar koja AMD tu moze da spase je racionalni pristup u kome je AMD sigurno ispred Intela. Ali kao i do sada, mislim da im to nece mnogo pomoci, jer ko sto rekoh ljudi smatraju da je Intel - Intel.

Pa da, za optimalan multithreading je prvo odgovoran procesor, pa operativni sistem, pa tek onda aplikacija... ako bilo šta od toga omane u optimizaciji, džaba su krečili....

Pa kao sto sam naveo u mojoj prethodnoj poruci INTEL je uvek bio korak ispred AMD-a, a to je samo dokaz .....

Samo sto taj korak nikad nije bio bitno "dugacak" a kosta mnogo vise ( razlika u ceni CPU-a + nova maticna).

Kazem, dobra su oba proizvodjaca ( a najvise od svega su dosadili) i sa malim razlikama.
Ako neko ima visak para koje bi inace bacio kroz prozor, bolje i da kupi 10% bolji Intel procesor.

inače FX 8150 može da se kupi za 185 dolara u americi a intel prvi koji daje bolje rezultate od njega core i7 2600 3,4 ghz košta 308 dolara .

A opet niko ziv ne uzima fx nego idu na 2500k ili 2600 k
Ima na beznchmarku fanatika koji uzimali fx samo zato sto bi bubreg dal iza amd, i psoel 2 meseca presli na intel.
Kad neko 6 godina brani AMD ko da mu je rodjeni brat i onda predje na intel, to je bar meni dovoljno da znam kako stoje stvari.

A opet niko ziv ne uzima fx nego idu na 2500k ili 2600 k
Ima na beznchmarku fanatika koji uzimali fx samo zato sto bi bubreg dal iza amd, i psoel 2 meseca presli na intel.
Kad neko 6 godina brani AMD ko da mu je rodjeni brat i onda predje na intel, to je bar meni dovoljno da znam kako stoje stvari.
znaš po meni treba biti malo lud pa uzeti 2600k pored 8350
[TABLE="class: chartsmall"]
CPU Mark Relative to Top 10 Common CPUs
As of 20th of February 2013 - Higher results represent better performance
[TR]
[TD="class: chart"]Intel Core i7-3930K @ 3.20GHz[/TD]
[TD="class: valuesmall"]12,108
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: chart"]Intel Core i7-3770K @ 3.50GHz[/TD]
[TD="class: valuesmall"]9,613