Intel ili AMD?

Intel ili AMD??

• Intel

• AMD

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ali ubedljivo najbolji likovi su mi: "AMD/Intel je bolji, ja sam do sada samo AMD/Intel koristio na oba moja računara i oba su radila perfektno". Bitno je da su cela dva CPUa radila, a to što i jedna i druga firma dnevno proizvede mnogo više procesora nego što će on ikada videti, to nije bitno, bitno je da od tih silnih miliona dva komada provereno rade za mp3/filmovi/net da bi se doneo krajnji zaključak.

Objektvno za 150e procesor i ploca, ne moze se ocekivati puno, najbolja kombinacija je za tako nesto AMD i neka Biostarova ploca. {pr. procesor AMD Phenom X4 9650 2.3GHz 2MB 65nm AM2+ ~80e
ploca Biostar TA790GX A2+ ~88e ili posto je to malo vise ploca Biostar TA790GX 128M ~70e}

Ali inace tema je besmislena, jer ne moze se to porediti tako. Dovoljno je izneti cinjenicu da je na nasem trzistu najskuplji AMD oko 300e, a Intel ima procesore od 1000e. Medjutim moraju se gledati parametri koliko mozes para da das i okvirno tome odes na sajt posebno Intela, posebno AMD i okvirno gledas tipove procesora koje mozes da priustis na kojoj magistrali rade, kolika im je brzina, kolicina cache memorije, kolika im je potrosnja i koje sve tehnologije podrzavaju. Zapises na papir najvaznije parametre i uporedis koji pruza najvise za svoju cenu. Usput moras da pripazis i na to za koji je socket da bi mu nasao odgovarajucu maticnu plocu, a trenutno je na nasem trzistu najbolji izbor za Intelove procesore LGA775, mada je to prevazidjeno trenutno skupim plocama za procesore Intel i7
a to je LGA1366. Objektivno bez 100e posebno za plocu i bez 100e za solidan procesor, ne moze da se ocekuje bog zna sta, ali opet sve zavisi od potreba i mogucnosti. Inace, cinjenica je da se u poslednje vreme mnogo bolje prodaje Intel, ali jednostavno to je posledica veceg izbora procesora i recimo uvodjenje L2 cachea od cak 12MB, sto je u principu i najskuplje kod procesora i udvostrucava mu cenu. Mada ionako kod nas dolaze neke ljigave F serije procesora, najboljih Abitovih ploca nema da se nadje, tako da ne znam da li je uopste ovde pametno kupovati skupe stvari. Mozda je najbolje drzati se zlatne sredine i osloniti se na srecu, ali evo ukoliko nekog zanima teorija ostavicu linkove gde mozete saznati sve o procesoru koji vas zanima:
Intel
http://ark.intel.com/Default.aspx
Amd
http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUResult.aspx

Sorry, na poduzem postu ;)

Suština je da su čak i sasvim prosečni moderni procesori dovoljno brzi i za najzahtevnije aplikacije. Ono što obično predstavlja "usko grlo" - jesu druge komponente: memorija, grafička, diskovi. (ili neka kombinacija)

Dakle, vrlo su retke situacije u kojima je CPU usko grlo. Stoga je uvek mudrije ne rasipati novac na CPU, nego više uložiti u komponentu od koje se u datom sistemu očekuje najviše, i napraviti idealan balans. Ovi Intelovi procesori od 1000$ su toliko besmisleno bacanje para, da ja nemam reči... onima koji se razumeju u teoriju marketinga nije problem da prozru šta iza toga stoji - te procesore praktično i ne kupuje niko, niti Intel to očekuje - oni samo služe da u glavama kupaca proizvedu takozvani "anchor" efekat, da bi kupac razmišljao na sledeći način "vau - pazi ovo čudo i7, košta 1000$... i mnogo je brz... ali pogledaj ovaj i7 920 koji košta samo petinu toga a jednostavnim overclockovanjem može da se podigne da radi BRŽE nego ovaj od 1000$... o kako je samo Intel glup, naravno - kupiću i7 920 i uštedeti brdo para a imaću CPU koji radi kao i7 980X... koji sam ja genije..."

Razume se, u celoj priči Intel je pobednik - jer je uspeo da motiviše Džoa da kupi njegov i920, koji je on zapravo i želeo da proda, i od koga zarađuje za leba. Intel-a boli ona stvar za to koliko će i980-ica da proda, jer oni ne služe tome, već dizanju rejtinga firme, reklami i anchoringu (izgradnji svesti kod mušterija koliko zapravo treba da vrede njihovi ostali procesori)

E, tako se to radi.

Ako sam u pravu onaj najskuplji AMD bi bio Phenom II 1090T. I da je bolji od nekih intela od 500-600 eura: i7(940, 950, 960).

Ako je verovati TH-u, a nema razloga da im ne verujemo - što se tiče gejming performansi AMD-ov 1090T je u klasi sledećih procesora:

Core 2 Extreme QX6850, QX6800
Core 2 Quad Q9550, Q9450, Q9400
Core i5-650, -655K, -660, -661, -670, -680

Pri tom AMD košta kod nas nešto ispod 300€ trenutno, a ovi Intelovi i5 od 150-250€

Tako da tu Intel ima blagu prednost. Međutim, AMD X4 serije 955 i 965 ne zaostaju mnogo po performansama od 1090T, a koštaju upola manje, tako da je situacija prilično izjednačena u tom segmentu.

Tu je takođe opasan igrač Intelov i5-750, koji je jači od 1090T, a košta samo 180€.

Kad se sve podvuče i sabere, nema mnogo smisla kupovati 1090T, barem ne u ovom trenutku.

Pa po ovoj priči ima razloga da im ne vjerujemo. x4 phenomi dosta zaostaju po performansam za 1090T, pogotovu ako radi na odgovarajućom matičnom pločom sa turbo boost. 1090T je mnog jebeniji procesor od i5 serije, tačnije rečeno nosi se sa i7 serijom. Ne bi da udaram ko maxim po diviziji ali to poređenje mi je koma.

Nisam citao mnogo postova unazad pa se izvinjavam ako je bilo govora o tome sto ja pitam...Pitanje je mozda banalno i malo nelogicno za one koji se razumeju u procesore, sto se za mene ne moze reci...Planiram da uzmem neki lap-top, pa me zanima koji je od tri procesora najbolje uzeti: DualCore, Core2Duo ili i3 ili mozda neki AMD-ov ali u tom cenovnom rangu...Hvala unapred...Pozzz

Nisam citao mnogo postova unazad pa se izvinjavam ako je bilo govora o tome sto ja pitam...Pitanje je mozda banalno i malo nelogicno za one koji se razumeju u procesore, sto se za mene ne moze reci...Planiram da uzmem neki lap-top, pa me zanima koji je od tri procesora najbolje uzeti: DualCore, Core2Duo ili i3 ili mozda neki AMD-ov ali u tom cenovnom rangu...Hvala unapred...Pozzz

I mene zanima... Takodje me muci slaba ponuda AMD-a :(

Kod izbora laptopa najbitnije je da definišeš svoje potrebe i rang cena koji te interesuju, pošto i AMD i Intel imaju sigurno nešto što bi ti odgovaralo.

Ključna pitanja su: koliko te je bitna nezavisnost (trajanje baterije), da li ćeš igrati zahtevne igre, koliko podataka želiš da smestiš, koliko ti je bitna portabilnost (da li je dovoljno lagan, ako ga mnogo nosiš), da li dobro vidiš (pa da izbegavaš preveliki DPI ekrana) i naravno dizajn i cena da odgovaraju zahtevima.

CPU se lako može uklopiti kad sve ostalo legne na svoje mesto.

Uf, pa bilo koji savremeni Core ili Phenom sa 4GB RAM-a će da razbija u Cubase-u. Cubase je dobro radio i na starijim procesorima. Ne znam da li nameravaš da ga koristiš u studiju, ali za sitne pare možeš da uzmeš USB DAC koji će da strimuje zvuk na bilo koji eksterni DAC, pa dalje gde treba - tako da ni to nije skupo i komplikovano...

U prevodu, što bih ja često rekao - idi u radnju, pogledaj ih sve, i uzmi onaj koji ti je najlepši.... :)

Ma meni je potrebno za sve po malo, nista profesionalno (za sada). Najvise ga uzimam za fakultet (gradjevinski) pa ce mi trebati AutoCad od tih malo zahtevnijih programa...Ja sam gledao neke lap-topove do 550e i to se uglavnom vrti Core2Duo ili i3 (s tim sto su ovi sa i3 procesorima malo skuplji), pa rek'o da pitam koji je bolji da uzmem njega, a kao sto rekoh rezlika u ceni od nekoliko hiljada dinara i nije neki problem...

Ako radiš u AutoCad-u, onda verovatno želiš ekran veći od 15", solidan CPU, dosta RAM-a, i diskretnu grafičku karticu... na tržištu postoji 5-6 modela koji zadovoljavaju sve kriterijume u cenovnom rangu do 550€, dva primera u toj klasi su recimo

HP Compaq Presario CQ71-420EM
MSI - CX705-024XEU

Back