Inkvizicija . . .

wade:
rdeki:
MaranAta:
Кастор је посвађан и са самим собом, акамоли са светом око њега. :roll:

Ima ih vise ovde posvadjanih sa samim sobom, ali ne bih rekao da je to Kastor...
Neko gore pomenu Svete Ratnike. Najveci apsurd hriscanske crkve. Bog kaze ne ubij, ne cini sebi idole, rezane i slikane, a hriscanska crkva proglasi ratnike, ubice, svecima, napravi im freske, ikone i ljudi se njima klanjaju.
Pa da vas covek pita gde vam je tu prava vera i gde vam je tu Hristovo ucenje?

Koja si to ti velicina da tako kvazisuperiorno tumacis Hriscanstvo?

Sta predstavalja sveti arhangel Mihajlo?
Ili sveti starozavetni prorok Ilija? Ili borba Davida i Golijata? Ili borba Jevreja protiv egipatskog ropstva?
To je sve borba za Gopoda, za pravdu, za istinu, a protiv necastivog, protiv iskusenja, protiv osvajaca, tiranije, mraka. Rod ljudski i narod boziji ne moze da ostane nem pred tim stvarima. U Hriscanstvu pored unutrasnje borbe, koja je najvaznija, vazna je i spoljasnja borba, za jednoga Gospoda, njegovu sabornu crkvu i veru hriscansku.

O odnosu rata za veru hriscansku i bozije zapovesti "ne ubij" procitaj sta kaze Petar II Petrovic Njegos ili sveti Isak Sirin.

Ja sigurno ne mogu da ih nadmasim.

Neka je slava kod Gospoda svetim ratnicima njegovim, a neka od Tvorca izmole za nas svakoliki mir na zemlji i carstvo nebesko!

ZA KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU!

Ah,taj bezgresni Petar 2. Petrovic Njegos!? :wink:

Касторе, уозбиљи се мало... загађујеш теме безразложим цитирањем огромних текстова, да би на крају додао неку своју јадну реченицу... :(

Pa priznajem ti Bambaata da imaš pravo u mnogo čemu, samo vidiš ja sam to drugačije zvao a isto sam kao i ti mislio.

E, samo se ne mogu složiti s tobom da čovek ne voli sebe. Nisi mi jasan Bambaata, pojasni možda se složim, ako znam na šta misliš.

Pa ne misliš valjda, da si mi ti atamaranata maramata preči od mene?

Ево о чему је реч пријатељу...

Господ Исус Христос посетио је земљу у сили и смирењу, да научи људе богољубљу и човекољубљу. Људи су безсилни сами по себи, а богољубље их налева силом. Људи су охоли сами по себи, а човекољубље их испуњава смирењем.

Од богољубља долази и човекољубље. Од осећања божанске силе долази смирење. Свако човекољубље без богољубља је лажно, а свака друга сила сем божанске је охола и немоћна.

Али човек је био изабрао нешто треће, што није ни богољубље ни човекољубље, изабрао је самољубље, које га одељује и од Бога и од људи, и потпуно осамљује.

Љубећи једино самога себе човек не љуби ни Бога ни човека. Он чак не љуби човека ни у самом себи, него он љуби само своје мишљење о себи - своју самообману. Кад би он љубио човека у себи, он би у исто време љубио и слику Божју у себи, и он би убрзо постао богољубив и човекољубив. Јер би тражио и у другим људима човека и Бога, предмете своје љубави.

Самољубље уопште није љубав, него је одрицање Бога и презирање људи, било то јавно или притајено.

Самољубље није љубав него болест, и то тешка болест, која неизоставно вуче собом и друге болести. Као што богиње неизоставно производе собом огањ у целоме телу, тако самољубље производи огањ зависти и гњева у целој души. Самољубљив човек испуњен је завишћу према онима који су бољи од њега, или богатији, или ученији, или поштованији међу људима. А са завишћу иде нераздвојно и гњев, као пламен уз огањ - притајени гњев, који овде - онде избије, и избивши објављује сву ругобу болеснога срца људског, затрованог отровом самољубља.

Надам се да ће ти ово појаснити Православни став. :roll:

Љубећи једино самога себе човек не љуби ни Бога ни човека. Он чак не љуби човека ни у самом себи, него он љуби само своје мишљење о себи - своју самообману. Кад би он љубио човека у себи, он би у исто време љубио и слику Божју у себи, и он би убрзо постао богољубив и човекољубив. Јер би тражио и у другим људима човека и Бога, предмете своје љубави.

Ovo mi je jasno, jer i ja tako mislim (dobro ja uvek svojim rečnikom zovem drugačije) i to je to. Znači tam taram tam - složili smo se.

Ali mi bre nikako nije jasno kako možeš nekog da nazivaš Gospodom ili sinom Božjim? Kako nasedaš na provokacije i manipulacije?

Kastor:
A to Hrist bio pravoslavac? E to nisam znao,cccc!?
Elem,znas li ti kako je postala pravoslavna,katolicka religija?Znas li zasto katolicku zovu jos i Paolinska crkva?Pozdrav.

Decko,

Hriscanstvo odnosno Pravoslavlje (donekle i rimokatolicanstvo), predstavlja KRAJ SVIH religija.

To je osnovni smisao boravka Gospoda nasega Isusa Hristosa medju ljudskim rodom.

Gospod Isus Hristos je pocetak jedne svete saborne i apostolske hriscanske crkve. Pravoslavlje proistice direktno i u punom kontinuitetu od Gospoda i svetih apostola.

Molim da ne tumacis zlonamerno!

ORTHODOXON HRISTIANON

Pa evo rambabata.

Po meni, Bog se nikako ne može materijalizovati, sići na zemlju, poslati epileptičare ili decu (pa koga je on to prcao? Ovo se pitam lično, ne moraš da odgovaraš) a ta legenda je prepisana iz Grčke mitologije (Zevs se pretvorio u kišu...). Drugo, car Irod je naredio da se sva deca do godinu dana, ubiju, je isto kao legenda o Mojsiju, Grčka mitologija o (da me ubiješ sada ne mogu se setiti o kome beše) takođe ima i u Egipatskoj mitologiji, čuo sam da i u Ciganskoj mitologiji takođe ima (isto ne znam ko je u pitanju, pa ko će toliko popamtiti kada i Cigani imaju toliko bogova). Hteo sam samo da objasnim da je i novi zavet pisan po (i na osnovu njih) mitologijama starih naroda.

Da se vratim na temu.

Bog je kako rekoh nematerijalno biće, podeljeno na 6 milijarde ljudi, životinja, ptica, riba...svega živog i ne živog. Znači cela planeta i ceo svemir je On! Znači nema pojma o tome da je On negde gore (to i takvo mišljenje je kreirano u srednjem veku kada su bili carevi i kraljevi).
Šta smo mi ljudi? Živa bića? (Ja samo upirem prst ka nebu, ali ne gledaj u moj prst, da ti ne promaknu lepote neba). Zamisli jedan organizam (ljudski) a ljude kao ćelije tog organizma. Svaka ćelija je deo nekog organa (jetra, srce, pluća...) i svaka ćelija ima samo određene sposobnosti, koja je odlika organa... i normalno radi svoj posao. Ta ćelija ne može niti ume da obavlja funkciju drugog (npr. ćelije pluća, ne mogu variti, kao ćelije želuca). Svaka ćelija ima svest o nekom višem biću (mozak), ali ne filozofira ona mnogo o mozgu, već samo obavlja funkcije koje su joj date i time doprinosi zajednici. Mozak ima sposobnost da izdaje komande organima (da brže pumpa krv, više vari, trči...), ali on zavisi od njih isto koliko i ovi od njega (ne mislim ovde o amebama, ženama i ostalim bićima bez mozga :lol: ).

Tako i ljudi imaju određene sposobnosti (bela krvna zrnca - vojska i policija, crvena - lekari, jezik (evolutivni vrhunac žena :lol: ) - predavači, učitelji, sluh - muzičari...

Ovo je bilo materijalno objašnjenje.

Duhovno, (harmonijom rada svih organa u ljudskom organizmu, stvara osećaj o nekom posebnom biću, koje čovek naziva, Bogom - Nikola Tesla) bi se moglo nazvati volja, pokretač celog organizma, jer harmonijom i zdravljem organizma i mozak odlično funkcioniše i ide ka nečem višem: emocijama. Emocije su odlika jednog čoveka. Što je čovek zdraviji fizički emocije su mu pozitivnije. Vrhunac i sklad fizičkog i emotivnog javlja se treće stanje: duša. Opet u skladu svih tih kombinacija čovek oseća (a i drugi) najuzvišenije osećanje (ne bih znao kako da se izrazim, ali se izvinjavam na mom siromašnom rečniku) DUH! E taj duh je veza čovekova sa još uzvišenijim bićem a ujedno i sa svim ostalim na živoj planeti i kosmosu. Tada čovek dobija punoću sebe i drugih.

Pošto to ne može svako da dostigne a evolucija, život (zovi kako hoćeš) mora teći (i teče) dalje, ono "šalje" ljude, izabrane i sa razvijenim jednim čulom (jednom vrstom sposobnosti) da bi unapredilo čovečanstvo. To nikad ne čini odjednom, jer i Bog se razvija kao i mi, već postepeno (npr. filozofe, velike vođe, vojskovođe, naučnike, reformatore, umetnike svih grana...)

Tako, kada se neki veliki čovek pojavi, svi misle da je od Boga dat ili njegov lični poslanik ili je sam Bog. Ne! Tim ljudima je dato da ispune svoj zadatak i stvore uslove za sledećeg, novog. Nama običnim smrtnicima je zadatak da, polako koristeći tu nauku, koju smo čuli, od takvih, ostaje nam da je shvatimo kao jednu svest koja treba da živi i koja će sledećem poslužiti kao temelj da je još više unapredi. Takođe, to najviše biće inspiriše svakog (ama baš svakog). Na koji način? Pa npr. Mocart je trpeo gladan i morao je da komponuje da bi preživeo, Betoven je bio zaljubljive prirode i to ga je nateralo takođe da komponuje. Nikola Tesla je bio vezan za majku... (zanči, On daje inspiraciju ili događaj, koji će izazvati tu inspiraciju) i onda su oni ti veliki ljudi, sveci Bogovi... čini nam se da su poslati. Znači svakom je dato, nekom manje nekom više, da stvara a taj osećaj svi shvatamo kao smisao života, jer svi u sebi tražimo te sposobnosti pa se zato i pitamo: šta je smisao života?

Sve počinje od najsitnije i najbitnije osnove života!

Religija i zanošenje njom je samo odvlačenje živog stvora od puta, ka savršenstvu. Svi smo mi pomalo Bogovi. Mi smo deo Boga i on je deo nas (mislim mi celi pripadamo Bogu i on nama).

Mi (čak i jedna jedina ćelija u ljudskom organizmu) posedujemo svo znanje o svemiru, životu, o Bogu!

Хвала на толиком тексту. Можеш слободно и скратити ако је могуће. А сада имам додатна питања (ово не да бих те исцрпљивао, него да бисмо могли квалитетније да наставимо дискусију):

1. Како је постао сав овај материјални свет ?
2. Шта бива са човеком по смрти ?

Ето. :roll:

1. Како је постао сав овај материјални свет ?
2. Шта бива са човеком по смрти ?

Ето. :roll:[/quote]

Da li iko na ovom svetu moze odgovoriti na ova pitanja? Ima li nekog ko je star dovoljno da moze da posvedoci kako je nastao materijalni svet?
Da li ima nekog ko je bio mrtav pa se vratio, da nam isprica kako to tamo izgleda?
Ili mozda ima nekog ko odlicno gleda u solju ili pasulj, pa da nam on to kaze...

Ma ništa razumemo se. Pa i da se zezaš ne bi mi škodilo.

Mislim da ti je Deki pola odgovorio, ako nije i sve.

Da citiram sebe a mislim i da dopunim, jer se nisam lepo izrazio pa je i meni neshvatljivo:
taj osećaj svi shvatamo kao smisao života, jer svi u sebi tražimo te sposobnosti pa se zato i pitamo: šta je smisao života?
Osećaj-nagon ka ispunjenju smisla (zadatka) svog postojanja. Čovek se ne bi trebao sekirati i razmišljati šta da radi? Dovoljno je, ako ume da ima svoj "unutrašnji pogled" i da pusti tu klicu života (ili Boga, anđela kako hoćeš) ono praiskonsko u sebi (neko bi rekao "gen") da samo ide svojim tokom (pročistiti kanale, čakre, ki, či...kako neka istočna učenja zovu). Znači nagon života. Šta treba raditi to nam je urođeno, ali samo treba osetiti šta valja činiti u kom trenutku. Neispunjenjem toga osećamo kao neku kaznu (savest), da bi se vratili na pređašnje.

Čovek koji nije ispunio zadatak, na neki način ga prenosi usmeno, jednostavno ga nešto tera, jer u podsvesti mu govori da on nije taj pa mora da prenese sledećem (primetio si da stariji ljudi mlađima uvek pričaju i uče ih i da se dede i babe više raduju unucima, nego li sopstvenoj deci - jer u njima vide nastavak loze).

Da ti odgovorim na pitanje, ali opet izokola, jer se na takva pitanja ne može odgovoriti direktno.

Možeš li odgonetnuti na paradoks: šta je starije, kokoška ili jaje? Ili: Sanjao sam da sam leptir. A možda ja u stvari i jesam leptir a sada sanjam da sam čovek?!
To mu se svodi na isto. Odgovora nema. Zmija koja sama sebi grize rep, simbol neprestanog kruga i ciklusa. Čak i nauka (a to su opet ljudi), mora da ima neko polazište, pa kaže da je evolucijski starije jaje (i tu se neko upecao pa je hteo da dokaže, kako nauka ima na sve odgovor, za nju je sve rešivo).

Tako je počela i sa teorijom velikog praska, "big bang"... a šta to znači? Pa ako je svako živo biće nastalo iz ćelije, tako mora da je nastao i svet. Jedno malo, sićušno biće koje raste, širi se (kosmos se širi (gle qurca mu - pardon)... nauka sve zna. TRT!

To je početak sveta. Religija (neka budala koja opet hoće da objasni nešto) kaže da je sve to stvorio Bog. I gotovo. Sve je jasno.

Moj odgovor: niko ne može nikad znati niti saznati kad je i kako je nastao svet!

Možeš li ti da shvatiš sebe kako si se razvijao kao embrion, pa postao fetus, rodio se... da li uopšte možeš biti svestan svih tih (i još raznoraznih drugih) procesa sada u ovom trenutku (svih sadašnjih, trenutnih, dok čitaš ovo) koji se dešavaju oko tebe, u tebi... ne možeš. Ne možeš pa makar se koncentrisao na jedan jedini.

Sada idemo ka kraju.

Dešavalo ti se u životu da si doživeo neke lepe trenutke pa se to prekine... pa se u mislima vraćaš, hteo bi da se to vrati, da se ponovi... a to se desilo samo tada i nikada više. E, nađu se pametni pa izmisle reinkarnaciju. Kažu: "ma može sve da se ponovi, sve će biti kako treba, ma milion puta će se ponoviti dok naučiš".
Samo se u ovome životu uči i to jednom. A gledaj sad ima još pametnijih, pa kažu ima nagrade i kazne posle života. Haa bato moj! To je takođe nastalo kao uteha za onog koji teško živi i izgubi volju na život pa mu je neka motivacija za dalje. A probaj da se udaviš, onako svesno. Ili da ti neko zagnjuri glavu u vodu... Nesvesno, svi hoće da žive! Ta klica života (Bog u tebi) hoće da ti živiš lepo srećno, zadovoljno i tebi i svima. Mučenjem sebe na bilo koji način mučiš Boga. On dobro zna kad si gladan, žedan (kad zanemiš za vodu, ne razmišljaš o ničemu drugom), umoran...
Samo šašava glava ima neke glupe teorije, ideje (religije)...

Ne znam odakle čoveku takva saznanja, ali ona su još od davnina. Našao sam i o zagrobnom životu i o reinkarnaciji još u starogrčkoj filozofiji. Ali, mislim da je to mogla samo stoička filozofija da izmisli (ja sam ipak sledbenik Epikureve filozofije-o zdravom i zadovoljnom načinu života, ali nekome se nije svidela pa je proglasio za razvratničkom i tako probijao ove stoičke, kojoj pripadaju sve religije).

Zna li neko principe epikureve filozofije? Ne epikurejstva kao sinonim za razvrat.

Odgovor: niko ne može nikad znati ni saznati da li postoji život posle života!

Pitam: kako bi i zašto, život imao smisla ako se zna kako nastaje svet i ako ima života posle smrti?

Deca su najbezgrešnija, pa zar bi ih trebalo ubijati da bi odmah otišli u raj? Niko se ne rađa grešan on to postaje životom, ali to su mu lekcije koje mora da shvati za života i da ih nastavlja potomstvu. To je taj nastavak života i život posle smrti. Ti si živ samo onoliko, koliko sada imaš godina, ali tvoj predak je i dan danas živ. On živi sa tobom i u tebi. I ti ćeš tako sa tvojim potomstvom. To je ono davanje sebe. A ako neko ne ume da daje sebe, oseća nelagodu u sebi (to biće u njemu ga kontrliše i tera da tako radi, nagon instinkt). Nama razum služi da unapređujemo druge i nas a ne da nas neko zatupljuje i vraća na staro.

Mogao bih još puno toga objašnjavati, jer ima puno toga nerečenog, ali... ipak je to samo moja životna filozofija kojom se služim i meni pomaže da živim. uvek srećno.

Kazanova:
Džaba sam pisao toliko :( . A mislio sam da razmišljaš svojom glavom!

Interesnatno je to da je apostol Pavle pisao o takvom nacinu razmisljanja.
Jevreji, naime, i danas jos uvek cekaju Mesiju koji ce doci u carskom odelu i koji ce pobiti sve njihove neprijatelje. Ideja da je Isus Mesija (Hristos), obican covek, drvodelja bila je za njih apsolutna sablazan.
Grci, nasuprot njih, ocekuju od svojih bogova da imaju sve ljudske osobine, i da svoju poziciju sticu znjanjem i mocima. Svaki od bozanstava koja su postojala u Grckoj bila je odgovor na jednu od nepoznanica koje su ih okruzivale. A imali su ih jako puno. Znanje jednostavno nije moglo da odgovori na sva pitanja koja su postavljali, kao uostalom ni mi danas.
Tvrdnja da postoji Bog, koji je poprimio ljudsku prirodu da bi je na kraju doveo do savrsenstva, i koji ima kljuceve SVRHE, ZIVOTA I SMRTI, za njih je bila ludost.
Taj "grcki" odnos prema zivotu ostao je i danas prisutan u zivotu i nauci. Ne radi se tu toliko o znanju i odgovorima koliko o teznji da covek uzme stvar u svoje ruke i kontrolise svoj zivot.
Tako se i ti trudis da uspostavis kontrolu nad svojim zivotom i iznos filosofsko razmatranje koje ne mozes da podrzis svojom snagom ni svojom pamecu a ni autoritetom, ali pri tom ne propustas priliku da opomenes one koji se oslanjaju na drugaciji Autoritet.
Koliko god da se trudio uvek ces imati jedno pitanje vise da postavis i jedno pitanje na koje neces imati odgovor. Besmislena je trka koju vodis.
Najjednostavnije pitanje za tebe je najveca enigma koju plejade naucnika nisu uspele da odgonetnu do danas. A pitanje je - kad bi imali odgovor sta bi sa njim? Koliko bi taj odgovor stvarno bio znacajan za tebe? Koliko dokaz moze da utice na tvoje ponasanje? Imas na milione dokaza u kojima su ljudi vekovima ziveli i koje je nauka dokazivala i na kraju su se pokazali kao pogresni. Zar se u vreme dok su ti dokazi bili na snazi, desilo nesto sto se danas ne desava? Da li su prestali da vazi univerzalni principi zivota, da li su ljudi prestajali da umiru, da li danas pored napredne tehnologije ljudi zive duze nego pre. Ne! To je samo privid kojim nas zaslepljuje moderna nauka.
Kako god okrenes, ne mozes da steknes znanje niti da promenis i jednu crticu iz onoga sto je zapisano u Svetom pismu. Posto je to tako, kako onda ne prihvatas Autoritet koji je hiljadama godina ostao nepromenjen nego se klanjas autorotetu koji malo po malo menja svoje stavove?

Razmisli.

wade:
Kastor:
A to Hrist bio pravoslavac? E to nisam znao,cccc!?
Elem,znas li ti kako je postala pravoslavna,katolicka religija?Znas li zasto katolicku zovu jos i Paolinska crkva?Pozdrav.

Decko,

Hriscanstvo odnosno Pravoslavlje (donekle i rimokatolicanstvo), predstavlja KRAJ SVIH religija.

To je osnovni smisao boravka Gospoda nasega Isusa Hristosa medju ljudskim rodom.

Gospod Isus Hristos je pocetak jedne svete saborne i apostolske hriscanske crkve. Pravoslavlje proistice direktno i u punom kontinuitetu od Gospoda i svetih apostola.

Molim da ne tumacis zlonamerno!

ORTHODOXON HRISTIANON

Hvala za decko,mislim da me nisi razumeo,nisam pitao sta predstavlja Hriscanstvo i Pravoslavna tj. Katolicka religija,pitao sam kako su postale te dve religije!? Pozdrav. :wink:

Kazanova:
Džaba sam pisao toliko :( . A mislio sam da razmišljaš svojom glavom!

Пријатељу, теби свака ћаст ако си то све сам написао, али... авај... ниси ли негде већ прочитао или рекао да тако дуге текстове не читам. Једноставно... узима превише времена, а признаћеш да не поседујеш монопол на моје време. :wink:

Kastor:
wade:
[quote="Kastor"Hvala za decko,mislim da me nisi razumeo,nisam pitao sta predstavlja Hriscanstvo i Pravoslavna tj. Katolicka religija,pitao sam kako su postale te dve religije!? Pozdrav. :wink
[/quote]

Pravoslavlje nije religija, kao sto ti je vec receno. Ono predstavlja kraj svih religija.

Sta predstavlja Crkva? Crkva je sveobuhvatna Tajna sveta i zivota.

Kako je ona nastala? Po recima Sv. Grigorija Nisijskog, vec je stvaranje sveta bio tajanstveni pocetak stvaranja Crkve kroz dejstvo i prisustvo vecnog smisla Bozijeg. To dejstvo i prisustvo jos je izrazenije u nastanku coveka kao smisaonog bica, prisustvom Duha Bozijeg. Takodje je izrazeno u stalnom Bozanskom Promislu o coveku i svetu, a narocito o izabranom narodu Bozijem. Kada je, kasnije dosla punoca vremena, Bog je poslao vecno Slovo svoje Sina svog Jedinorodnog, da preko Njega i u Njemu podari svetu i coveku spasenje, savrsenstvo i Punocu zivota. Njegovim ovaplocenjem i celokupnim bogocovecanskim delom konacno je oblikovana i utemeljena Crkva Bozija. Ona je njegovo Telo, a on njena vecna Glava. I kao sto je Sveta Trjica jedan Bog, i jedan nas Spasitelj Gospod Isus Hristos, tako je i Crkva Bozija jedna, sveta, saborna i apostolska. Sve tvari i sva bica prizvani su da udju u tu jednu Crkvu, da njome i u njoj istinski "uzrastamo u Onoga koji je Glava - Hristos" (Ef. 4,15).

Sama istorija Crkve Bozije pocinje propovedanjem i stradanjem Apostola i silaskom Svetog Duha Njene prve stranice ispisane su u Delima Apostolskim. Istorija Crkve se posle Apostola nastavlja zabelezena u bezbrojnim zitijama o podvizima Svetih i Mucenika kroz vekove. Istorija Crkve i Evandjelje Hristovo se i danas pisu, i pisace se neprekidno do kraja sveta i veka.

Dela Svetih Apostola produzili su njihovi naslednici Episkopi, svestenici i djakoni. Gde god su osnovali nove crkvene Zajednice, Apostoli su rukopolagali Episkope za svoje naslednika, a ovi su kasnije birali za pomocnike svestenike i djakone. To je crkvena hijerarhija. Ona vodi poreklo od samoga gospoda Hrista i od Svetoga Duha koji je sisao na Apostole. Apostoli su predali svojim naslednicima ono sto su primili od Gospoda: istu veru, isto Krstenje, iste Svete Tajne, isti zivot po Bogu. Njihovi naslednici su kroz Svetu Tajnu Svestenstva su isto to predavali svojim naslednicima, ovi opet svojim, i tako se to neprekidno nasledje (apostolsko prejemstvo) produzava do danas i produzavace se do kraja sveta. Svestenstvo propoveda, cuva pravoslavnu veru i vrsi Svete Tajne.
Apostolsko propovedanje Hrista i njihovo sveto delo produzuju i svi hriscani. Svi hriscani su pozvani da budu apostoli Hristovi, jer je Narod Boziji cuvar vere pravoslavne.
Izbor i posvecenje u pravoslavnu hijerarhiju dolazi odozgo sa neba. Licno Hristos je izabrao 12 Apostola. Oni su kasnije izabrali prve episkope, a episkopski sabori su izabrali nove episkope. U stvari, Hristos Duhom Svetim i dalje poziva u apostolsku sluzbu Svoje izabranike - preko Arhijerejskih sabora. Znaci, Pravoslavna Crkva je Jedinonalicje Svete Trojice, Bozije Carstvo na Zemlji.

bill:
Kastor:
wade:
[quote="Kastor"Hvala za decko,mislim da me nisi razumeo,nisam pitao sta predstavlja Hriscanstvo i Pravoslavna tj. Katolicka religija,pitao sam kako su postale te dve religije!? Pozdrav. :wink

Pravoslavlje nije religija, kao sto ti je vec receno. Ono predstavlja kraj svih religija.

Sta predstavlja Crkva? Crkva je sveobuhvatna Tajna sveta i zivota.

Kako je ona nastala? Po recima Sv. Grigorija Nisijskog, vec je stvaranje sveta bio tajanstveni pocetak stvaranja Crkve kroz dejstvo i prisustvo vecnog smisla Bozijeg. To dejstvo i prisustvo jos je izrazenije u nastanku coveka kao smisaonog bica, prisustvom Duha Bozijeg. Takodje je izrazeno u stalnom Bozanskom Promislu o coveku i svetu, a narocito o izabranom narodu Bozijem. Kada je, kasnije dosla punoca vremena, Bog je poslao vecno Slovo svoje Sina svog Jedinorodnog, da preko Njega i u Njemu podari svetu i coveku spasenje, savrsenstvo i Punocu zivota. Njegovim ovaplocenjem i celokupnim bogocovecanskim delom konacno je oblikovana i utemeljena Crkva Bozija. Ona je njegovo Telo, a on njena vecna Glava. I kao sto je Sveta Trjica jedan Bog, i jedan nas Spasitelj Gospod Isus Hristos, tako je i Crkva Bozija jedna, sveta, saborna i apostolska. Sve tvari i sva bica prizvani su da udju u tu jednu Crkvu, da njome i u njoj istinski "uzrastamo u Onoga koji je Glava - Hristos" (Ef. 4,15).

Sama istorija Crkve Bozije pocinje propovedanjem i stradanjem Apostola i silaskom Svetog Duha Njene prve stranice ispisane su u Delima Apostolskim. Istorija Crkve se posle Apostola nastavlja zabelezena u bezbrojnim zitijama o podvizima Svetih i Mucenika kroz vekove. Istorija Crkve i Evandjelje Hristovo se i danas pisu, i pisace se neprekidno do kraja sveta i veka.

Dela Svetih Apostola produzili su njihovi naslednici Episkopi, svestenici i djakoni. Gde god su osnovali nove crkvene Zajednice, Apostoli su rukopolagali Episkope za svoje naslednika, a ovi su kasnije birali za pomocnike svestenike i djakone. To je crkvena hijerarhija. Ona vodi poreklo od samoga gospoda Hrista i od Svetoga Duha koji je sisao na Apostole. Apostoli su predali svojim naslednicima ono sto su primili od Gospoda: istu veru, isto Krstenje, iste Svete Tajne, isti zivot po Bogu. Njihovi naslednici su kroz Svetu Tajnu Svestenstva su isto to predavali svojim naslednicima, ovi opet svojim, i tako se to neprekidno nasledje (apostolsko prejemstvo) produzava do danas i produzavace se do kraja sveta. Svestenstvo propoveda, cuva pravoslavnu veru i vrsi Svete Tajne.
Apostolsko propovedanje Hrista i njihovo sveto delo produzuju i svi hriscani. Svi hriscani su pozvani da budu apostoli Hristovi, jer je Narod Boziji cuvar vere pravoslavne.
Izbor i posvecenje u pravoslavnu hijerarhiju dolazi odozgo sa neba. Licno Hristos je izabrao 12 Apostola. Oni su kasnije izabrali prve episkope, a episkopski sabori su izabrali nove episkope. U stvari, Hristos Duhom Svetim i dalje poziva u apostolsku sluzbu Svoje izabranike - preko Arhijerejskih sabora. Znaci, Pravoslavna Crkva je Jedinonalicje Svete Trojice, Bozije Carstvo na Zemlji.[/quote]

hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa,

hahahaha hahaha hhhhaaaa:
hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa hahahaha hahaha hhhhaaaa,

Ovo pokazuje koliko su neki ljudi nemocni pred istinom!

ORTHODOXON HRISTIANON!

bill:
hahahaha hahaha hhhhaaaa:

Ovo pokazuje koliko su neki ljudi nemocni pred istinom!

ORTHODOXON HRISTIANON!

Slazem se ovo nije za smejanje ovo je za plakanje. Toliko egoizma, samozadovoljnosti, samodovoljnosti, samopravednosti, iskljucivosti i netrpeljivosti stvarno nije za smejanje.

ORTHODOX HRISTIANION neka ti je Bog na pomoc da progledas sto pre.

Alo bre,

ja ne znam sta je ovde problem?

To sto se neki pacijent igra sa dva slova na tastaturi (h i a), nema apsolutno nikakav znacaj, osim mozda za njegovu terapiju.

Jeretici,

mi pravoslavni nemamo egzistencijalisticke i spoznajne probleme, kao vi tj. nekakvo amorfno nediferencirano mnostvo isprepletano nekakvim kvazi ucenjima.

Postavljeno je pitanje kako je nastalo Pravoslavlje odnosno Hriscanstvo i studiozno vam je odgovoreno na to.

Nista nije sporno kada se objektivno posmatra nastanak jedne svete saborne i apostolske Crkve. Gospod je izabrao apostole, ovi svoje episkope, ovi svoje... Vaseljenski Sabori su utvrdili veru uz blagodat Duha Svetoga... i tako do danas...

Cista istina i cisto Pravoslavlje.

Mozda vam smeta neprekinuti i vecni kontinuitet, koji kod Pravoslavnih postoji. Vidi se koliko nemate pojma o helenistickom istoku u doba Rimskog carstva i srednjeg veka i sirenju hriscanstva na zapad.

Mnogo ste zaludjeni nekakvim marksistickim razmisljanjima ili je pak neki destruktivni kult u vama. Samo sam siguran da vase zablude nisu nastale zato sto ste sledbenici nekog filozofskog pravca. I suvise ste slabi za to.

Da zakljucim, inkvizicija u vidu crkvenih sudova kakva je postojala u Rimokatolickoj crkvi, NIKADA NIJE POSTOJALA U PRAVOSLAVNOM HRISCANSTVU!

wade:
...mi pravoslavni nemamo egzistencijalisticke i spoznajne probleme, kao vi... tj. nekakvo amorfno nediferencirano mnostvo isprepletano nekakvim kvazi ucenjima.
Ovo ti je izuzetno jaka izjava, tj. jako nagoni čoveka na smeh.

"Mnoštvo" čega?

Uvek govorim da ste vi vernici (pravoslavni i svi ostali) u suštini izuzetno srećni jer odgovore na sva pitanja nalazite u jednoj sasvim prosečnoj "amorfnoj, nediferenciranoj" i kontradiktornoj knjizi koju je vreme pregazilo pre dosta vekova.

Ali me čudi zašto ste masovno agresivni kada se pred vama nađe navijač drugog kluba? Čast (retkim) izuzecima.

Sizif:
wade:
...mi pravoslavni nemamo egzistencijalisticke i spoznajne probleme, kao vi... tj. nekakvo amorfno nediferencirano mnostvo isprepletano nekakvim kvazi ucenjima.
Ovo ti je izuzetno jaka izjava, tj. jako nagoni čoveka na smeh.

"Mnoštvo" čega?

Uvek govorim da ste vi vernici (pravoslavni i svi ostali) u suštini izuzetno srećni jer odgovore na sva pitanja nalazite u jednoj sasvim prosečnoj "amorfnoj, nediferenciranoj" i kontradiktornoj knjizi koju je vreme pregazilo pre dosta vekova.

Ali me čudi zašto ste masovno agresivni kada se pred vama nađe navijač drugog kluba? Čast (retkim) izuzecima.

U pravu si!
Mnogo su retki,mislim na izuzetke!
Pozdrav.

Back