У маниру нацистичких СА одреда
уторак, 31 август 2010
Скандал на конференцији за новинаре УСПРС
Ако се данас у Србији са чуђењем упитате, да ли је могуће ово што нам се догађа, одговор ћете добити одмах – јесте! Уз то ћете, приде, сву бизарност тог догађања искусити управо на својој кожи, тек да вам се разбије илузија о Србији као земљи чудеса. То се и мени догодило. Питао сам се са неверицом да ли је могуће да данас у Србији има људи који, у маниру бољшевика и нацистичких СА одреда с почетка 20. века, грубо прекидају књижевне вечери, трибине, изложбе, предавања, позоришне представе...
Још сам мислио да је то што се догађало другима пуко новинарско претеривање, сензационализам, и да је Горан Давидовић Фирер само последњи у низу тих људи. Но, не лези враже, све то додуше не у тако бруталној варијанти, искусио сам на својој кожи. И то замислите где?! У Медија центру Независног удружења новинара Србије, у упоришту слободе говора, мишљења и демократичности – у српском Хајдпарку.
Елем, шта се догодило. Унија синдиката просветних радника Србије организовала је у понедељак 30. јуна у београдском Медија центру конференцију за новинаре поводом протеста просветних радника, заказаног за 1. септембар на Тргу Николе Пашића, а једна од тема разговора била је и критика школских власти због непостојања Националне стратегије образовања. Недостатак овог стратешког документа навели смо као узрок разноразним мешетарењима у образовном систему, што има погубне последице за српско образовање. Као пример томе навели смо нестручно и самовољно увођење нових предмета, повећање и смањење фонда часова из појединих предмета без консултације струке, итд. Као најдрастичнији пример таквог понашања просветних власти поменули смо и ''инклузију'' – увођење деце са посебним потребама у редовне, а не специјалне, школе. Колегиница из Крушевца која преко двадесет година ради као дефектолог у једној специјалној школи изразила је јавну сумњу у успех овог подухвата Министарства просвете, наводећи као разлог техничку неприпремљеност школа, недовољну обученост наставног кадра за рад са таквом децом и непостојање адекватних уџбеника. Уз то, изразила је и бојазан да би овако, на брзину, уведена и нестручно припремљена инклузија могла да остави далекосежне и негативне последице по целокупан систем образовања.
У том тренутку са места резервисаних за новинаре хистерично је почело да виче неколико жена и девојака. Почеле су да нам говоре да смо фашисти, да вршимо дискриминацију деце, да ће нас тужити, да смо комунистички синдикат који зна само да штрајкује, да смо ми криви што су школе у овако катастрофалном стању. Били смо сви запањени оваквим наступом и новинари и представници Уније. Узалуд смо их упозоравали да инклузија није тема конференције, узалуд смо молили да дозволе новинарима да постављају питања, узалуд смо тражили да се представе. Узалуд!
Вика нама непознатих ''дама'' постајала је све гласнија, а увреде упућене на наш рачун све бесомучније. Тада сам се сетио и каптолских гусака, али их нисам помињао. Видно запрепашћена већина новинара је напустила конференцијску салу па смо и ми, представници Уније устали. Тако је конференција за новинаре прекинута десетак минута пре рока нечувеним скандалом који су изазвале ''жене фантоми'', од којих су неке имале број година неприкладан оваквом понашању.
Након овог скандалазног догађаја у Медија центру отвара се много питања. Покушајмо да одговоримо бар на нека најбитнија.
Најпре, коме би одговарало да се ''минира'' конференција за новинаре једног синдиката који најављује протест? Или људима из Министарства просвете или супарничким синдикатима? Ово друго сигурно није у питању, с обзиром на одијум исказан према синдикатима уопште. Дакле индукцијском елиминацијом, велика сумња, да је неко од њих исценирао ову ујдурму, пада на људе из Министарства просвете. Сем ако се не ради о бакицама и теткама које би да слободно харају београдским медија центрима.
Друго, какав ли их је ужасан мотив натерао да непримерено полу и годинама праве овакве скандале, користећи се огавним средствима из још огавнијих епоха. Тај мотив мора бити или ужасна мржња или огроман интерес.
Шта год да је, погубно је.
Какав је психолошки профил таквих личности о томе не могу судити јер психолог нисам, а можда није ни важно. Али ако имају икакав додир са просветом, образовањем, васпитањем, онда је то ужасно. Јер, кога оне онакве какве јесу могу да уче и чему да уче, заиста не знам.
На крају, нису ни оне толико страшне, још страшније је оно ко их је такве ангажовао.
Драган Матијевић, професор чачанске Гимназије и члан председништва УСПРС
Скинуто са сајта
http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=11531&Itemid=1