Infrazvuk i zdravlje

Schrodinger

Poznat
Poruka
7.892
Imate li mozda neku aplikaciju koja meri infrazvuk u okolini i koje su posledice
Инфразвучна позадина наше планете се стално мења услед сталне размене енергија између различитих природних појава (земљотреси, вулканске ерупције, пражњења грома, шумски пожари, магнетне олује). Може се претпоставити да се константна инфразвучна позадина у просеку карактерише нивоом звучног притиска реда величине 0,001–0,0035 Па (35 дБ) у опсегу фреквенција од 0,02–1,0 Хз [7].
Поред природног, инфразвук је данас све више фактор техногеног порекла. Доказано је да инфразвучни таласи имају изражен негативан утицај на тело, посебно на неуроендокрини, кардиоваскуларни, централни нервни и друге системе, утичу на кохлеовестибуларни апарат, перформансе, психоемоционалну сферу. а делује и на ћелијске структуре различитих органа и ткива. Недавне студије су показале да бука инфразвучног опсега негативно утиче на миокард и његове судове.
Међутим, материјали доступни у литератури не дају потпуну слику ни о природи специфичног дејства инфразвука на тело, нити о механизмима који изазивају промене. Истовремено, инфразвук почиње да се прилично широко користи као третман (на пример, ИФС-1 уређаји који се користе за лечење патологија респираторног, ендокриног и других система). Наравно, поставља се питање - да ли је таква употреба инфразвука легална? Можда - да, са одређеном снагом и изложеношћу.
https://applied-research.ru/ru/article/view?id=10939
 
Poslednja izmena:

Back
Top