Gazirana voda i uticaj na zdravlje

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
69.380

Stručnjaci otkrili kako gazirana voda utiče na naše zdravlje​

ZDRAVLJE Autor: index.hr .
1707480852-shutterstock_763148074-750x500.jpg
Shutterstock/Danila Shtantsov
Gazirana voda je dobar izbor za one koji ne vole običnu vodu, a da li je zdravija?

Da li je gazirana voda dobra kao i obična? Prema Ronaldu Moganu, profesoru na Univerzitetu St. Andrews u Škotskoj, odgovor je: „ni blizu“.
„Gazirana voda ima zanemarljiv uticaj na hidrataciju tela u odnosu na običnu vodu“, rekao je profesor, koji je jedan od autora studije iz 2016. godine koja je upoređivala hidratantne efekte različitih napitaka.


Međutim, dijetetičar i nutricionista Jen Baum kaže da gazirana voda može da bude odličan izbor za svakoga ko nije ljubitelj obične vode.
„Radije bih da se ljudi hidriraju pićima u kojima uživaju nego da ne piju dovoljno tečnosti tokom dana“, ističe ona za „BuzzFeed“.

Da li gazirana voda oštećuje zube?

Nažalost, kada su u pitanju zubi, stomatolog Keris Monkajo ima loše vesti. Kada pijete gaziranu vodu, hemijska reakcija u vašim ustima pretvara ugljen-dioksid u ugljenu kiselinu, a kiselina nagriza zubnu gleđ, objasnio je on.
„Gleđ je spoljašnja zaštitna struktura naših zuba. Kada je zubna gleđ ugrožena, to dovodi do niza problema sa zubima, kao što su karijes ili pojačana osetljivost“, zaključio je Mon.
 
Kada pijete gaziranu vodu, hemijska reakcija u vašim ustima pretvara ugljen-dioksid u ugljenu kiselinu, a kiselina nagriza zubnu gleđ, objasnio je on.

Та реакција се дешава све време у боци и једва чека да наиђе на неке неравнине да ослободи угљен диоксид.
Нара но поређење киселости са нпр парадајзом или сирће евентуално лимуном по питању киселости нема.

Зашто сви линкови са индекс.хр воде ка Н1?
 

Back
Top