Info Subotice

1900010.jpg

Džabe ja ovde zvonim, nema nikogaaaaaaaaaaaaaaa! :twisted:

Videla, ali mi je nekako previše "siromašna". Uz to, mislim da je tamo previše betona, sasvim jedan "projekat" suprotan i neprimeren okolini. Smatram da bi bilo mnogo lepše da su zbog crkve i samog spomenika napravili našto s manje betona.

Partyholic:
A sto je 1. septembar dan Subotice? Zna li neko?

Zato što je Kasa tako odlučio.

E, otkad je mađarska zastava okačena na gradsku kuću? Ja sam je tek danas primjetio. Nemam ništa protiv Mađara, ali zastava je ipak državno a ne nacionalno obilježje......A ako je i nacionalno, onda bi trebalo još 7-8 raznoraznih okačiti :?

M...da, ali ipak nedovoljno :roll:
Evo Subotice iz nekih prošlih vremena:

Subotica se nekada, s razlogom ili ne, nazivala gradom zabave. Shodno toj reputaciji u njenim starim kafanama je razumljivo, trošeno mnogo više vina i šampanjca nego kafe. Kafa je naime bila isuviše gospodsko piće, koju bi za dana ispijali tek jevrejski trgovci, jer im je, nakon dobrog i obilnog ručka bila odličan dižestiv.

r091.jpg

Nastaviće se... :D

Subotička grupa UDAR, je 22. avgusta 2007. godine u Nepkeru, povodom Intereetno festivala, imala koncert, ukupno 15 pesama, uglavnom rok 70tih i 80tih. Na repertorau su bili Zeppelin, Deep Purple, Elivs Prisli-obrada, Red hot chily papers...Članovi grupe, s leva na desno su: BOJAN druga gitara, DARKO solo gitara, ANDREJ pevač, UROŠ bas gitara i BORIS bubnjevi. Koncert je bio fantastičan.

8258688-60952790.jpg

Sedamdesetih godina XIX veka Subotica je imala svega dve kafane: Jagnje i Peštu. Obe su se nalazile na današnjoj Aleksandrovoj ulici, i nisu ni izbliza bile tako sjajne i pune svetlosti kao danas, već su se pre mogle zvati krčmama, koje su jedino po svojim mermernim stolovima, za kojima su gosti ispijali svoja vina i lupali kartama, razlikovali od onih manje otmenih svojih imenjakinja. Izgradnju Hotela i kafane „Hungarija”, koja je kao namenski zidan objekat imala kratku istoriju, finansirao je trgovac staklom Bela Jakobčič (Jakobcsics Bela). Stari je Jakobčič bio veseljak, te stoga nije ni čudo što je upravo on dao novac za izgradnju ovog objekta. Naravno, u ovom njegovom gestu ne nazire se samo duh čoveka veseljaka sklonog kafanskoj atmosferi, već i duh biznismena, poslovnog čoveka, dabome. S tim u vezi kažimo i to da je tada građena i pruga Budimpešta – Zemun. Izgradnji su prethodile velike borbe među zainteresovanim stranama. Prva varijanta bila je da pruga ide preko Kaloče, i u tom slučaju bi mimoišla Suboticu.

I svi znaju da je Subotica do drugog svetskog rata posle Beograda i Zagreba imala najvise stanovnika u kraljevini Jugoslaviji i jednu od najacih ekonomija na Balkanu..Medjutim kada su Sovjeti usli u Madjarsku,a Jugoslaviji Sovjeti postali najveci neprijatelji sve razvijene fabrike su se iz Subotice preselile u unutrasnjost Jugoslavije,a sa njom i stanovnistvo i sve ostalo zbog straha od invazije...

Back