Ime Boga Jehova

bg,f8f8f8-flat,750x,075,f-pad,750x1000,f8f8f8.jpg

bg,f8f8f8-flat,750x,075,f-pad,750x1000,f8f8f8 (1).jpg

Ово су неке основе ово предпоследње на слици 1. је написано мазотетском традицијијом коју имамо први пут забележену од 10. века а остало ти је палеохебрејски изворно писмо.

Pogledajte prilog 1732347
Pogledajte prilog 1732348
Ово су неке основе ово предпоследње на слици 1. је написано мазотетском традицијијом коју имамо први пут забележену од 10. века а остало ти је палеохебрејски изворно писмо.
Јахве је био древно семитско божанство времена и рата у древном Леванту , национални бог краљевстава Јуде и Израела и глава пантеона политеистичке израелске религије . Иако не постоји јасан консензус о географском пореклу божанства, научници генерално сматрају да је Јахве био повезан са Сеиром , Едомом , Параном и Теманом , а касније са Хананом . Обожавање божанства сеже најмање до раног гвозденог доба , а вероватно и до касног бронзаног доба , ако не и нешто раније.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yahweh

И то знаш врло занимљиво откуд W побогу ко Вучић излазиш из сваког лонца и екрана..
Откуд ти у палеохебрејском W?
Pa YHWV je latinska transkripcija imena "Jahve" napisana na paleo-hebrejskom jeziku. Suština je da se ljudi opterećuju oko izgovora da bi saznali ime Božije a to uopšte nije bitno, to označava Božiji odgovor na pitanje kako se On zove "Ja sam Onaj koji jesam".

"The deity's name was written in Paleo-Hebrew as 𐤉𐤄𐤅𐤄 (יהוה‎ in block script), transliterated as YHWH; modern scholarship has reached consensus to transcribe this as "Yahweh"."

Pa YHWV je latinska transkripcija imena "Jahve" napisana na paleo-hebrejskom jeziku. Suština je da se ljudi opterećuju oko izgovora da bi saznali ime Božije a to uopšte nije bitno, to označava Božiji odgovor na pitanje kako se On zove "Ja sam Onaj koji jesam".

"The deity's name was written in Paleo-Hebrew as 𐤉𐤄𐤅𐤄 (יהוה‎ in block script), transliterated as YHWH; modern scholarship has reached consensus to transcribe this as "Yahweh"."
А шта сам ја рекао у предходном посту?

Isto to ali bez obrazloženja šta ta skraćenica znači. Ja bih rekao da ona ne predstavlja ime Božije već samo skraćenicu "Ja sam Onaj koji jesam". Ljudi se bez razloga opterećuju da li je izgovor "Jahve" ili "Jehova" ili drugačije ali po meni to uopšte nije bitno.
Међутим око овако битних ствари које се расправљају 2000 година што мислиш да је неко тебе питао за мишљење ?
Да ли си стручњак за палеојезике, семитске или за Тору или библијски сколар?

Међутим око овако битних ствари које се расправљају 2000 година што мислиш да је неко тебе питао за мишљење ?
Да ли си стручњак за палеојезике, семитске или за Тору или библијски сколар?
A tebe ko je pitao za mišljenje? Ja nisam stručnjak za paleojezike ali logički razmišljam. Ja nisam ušao u polemiku da li je izgovor "Jahve" ili "Jehova" nego sam rekao da "Ja sam Onaj koji jesam" ne može biti ime Božije.

A tebe ko je pitao za mišljenje? Ja nisam stručnjak za paleojezike ali logički razmišljam. Ja nisam ušao u polemiku da li je izgovor "Jahve" ili "Jehova" nego sam rekao da "Ja sam Onaj koji jesam" ne može biti ime Božije.
Ја сам поставио графиконе и поуздано знам да спеловање Јехова није не знам како јесте.
Мишљење није моје већ научника који су се бавили овом материјом.То траје у науци једно 300 година.

Ја сам поставио графиконе и поуздано знам да спеловање Јехова није не знам како јесте.
Мишљење није моје већ научника који су се бавили овом материјом.То траје у науци једно 300 година.
Opet ti kažem ja nisam zalazio u to kako se izgovara skraćenica već sam rekao da mislim da sama skraćenica ne označava ime Božije. Ovo je odeljak "religija i duhovnost" a ne "istorija".

Opet ti kažem ja nisam zalazio u to kako se izgovara skraćenica već sam rekao da mislim da sama skraćenica ne označava ime Božije. Ovo je odeljak "religija i duhovnost" a ne "istorija".
Са становишта хришћана и хеленских Јевреја уопште није битно та титула се означавала као Кириос врховни Бог присутна још у византијској номенкултури за цара Кир.
Кир Алексеј.
Међутим постојали су многи јахвистички култови који нису живели под законима попут јевреја и хришћана то су били синкретички култови који су били блиски са разним паганским и митристичким култовима односно нису били антагони.
Они су веровали да ово име значи лечење и персоналну заштиту од магије и злих чини.
Они опстају до пада Рима 476. вероватно и дуже инфилтрирани кроз кабалу, зохар и разне езотеричне списе.
Њихове амајлије са натписима разни амулети су присутни код нас до Велике Британије.

Dokazano je da je tetragramaton JHVH na hebrejskom Bozje ime.
Ima dokaza mnostvo starih spisa sa imenom JHVH...
Dakle postoje i arheoloski dokazi Bozjeg Imena..

yyy.png

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 1733154
То је мазоретска традиција нд палеохебрејски и наравно нема доказа сем да Јехова сигурно није јер је то латинизам. Први такав текст се појављује између 7-10 века. Дакле 700 до 1000 година дисконтуитета са палеохебрејским. Дебате сколара јеврејских и даље трају и то уопште није решено. Прво што су постојале огромне дијалектичке разлике између северне краљевине Израел и Јудеје рецимо у Израиљу је до 6. века пне био Јоху Јохве у Јудеји ближе Јахве има стотине таблета из пердијског периода забтана писања тог имена почиње од Хссмонида или Макабеја пре тога се то име писало на таблетима и папирусима рецимо Јахве храм у Елефснтини у 5. веку п.н.е чак ду и сачуване преписке са првосвештеником Јерусалима то су већ 3 од потенцијална 4 храма Јахве у том периоду и негде јр неко одлучио у 4-3 веку п.н е да то трба бити само Јерусалим јер се тамо налазила главна свештеничка елита пробрана од Персијснаца тада ступају у службу Левити који нису прихваћени у северној краљевуни Изаел до тад су били само Коени. Дакле знаш ти колико пут птедстоји да се ту нешто докаже а не да неко каже пази Доказано!

Znamo cita se Jehova.
То што ви знате то је ваш проблем и уверење ваше верске заједнице.Како ви нисте писали библију нити сте говорници палео нити модерно хебрејског ви можете сматрати шта год желите.
А знати нешто што се не зна поуздано ни у круговима науке јеврејске заједнице нити унивезитета у Јерусалиму нити Хајафи нити постоји консензус око тога али ви знате!

Ја капирам да се Бог само вама обраћа и ником другом.

To je samo skraćenica.
Није буквално на феничанском из кога је изашао хебрејски и одвојио се 600. п.н.е се пишу само сугласници самогласници се не пишу. Како се раније знало како иза одређеног симбола следи одређени самогласник данас се то поуздано не зна правила читања већ паушално. Тачније нико поуздано не може тврдити да су баш ти самогласници и да су се баш тако изговарали већ приближно.

Poslednja izmena:
То што ви знате то је ваш проблем и уверење ваше верске заједнице.Како ви нисте писали библију нити сте говорници палео нити модерно хебрејског ви можете сматрати шта год желите.
А знати нешто што се не зна поуздано ни у круговима науке јеврејске заједнице нити унивезитета у Јерусалиму нити Хајафи нити постоји консензус око тога али ви знате!

Ја капирам да се Бог само вама обраћа и ником другом.
Da nasa verska zajednica se bavi izucavanjem Biblije pa tako i svega vezano za nju.
A hebrejski strucnjaci znaju kako se izgovbara ime to je odavno obznanjeno.
Dakle zna se pouzdano da se ime Boga JHVH cita Jehova.

Pogledajte prilog 1733154
Ако мислиш на Нехемију Гордона јеврејског сколара и он је одустао од тог читања под притиском науке из Израела. Видео је аргументе и сам одустао од те тврдње.
Њега си често наводила као доказ.

Од најновијих ствари од њега приступио је Лењинградском кодексу и дамаском документу са супермикроскопом који су му дали што није успео ни један сколар у задњих 100 година видео је преправке на мастилу лењинградског кодекса другог мазорета и налетео на теолошки проблем или лоше тумачење да је ковчег савеза Бог.
Покушао је то да објасни том накнадом преправком која је уништила предходни контекст Па је понудио нека разумна решења тога како је оригинално гласило.

Da nasa verska zajednica se bavi izucavanjem Biblije pa tako i svega vezano za nju.
Може да се бави чиме хоће нема своје признате и овлашћене сколаре који би то доказали већ верује у то и прихвата то је нешто сасвим друго тврдити од вере а од вере правити доказ може приватно али то није јавни доказ.

Vaša verska zajednica JW nema nikakve škole, fakultete i univerzitete, čak ni jednog priznatog naučnika iz bilo koje oblasti. Vaši "eksperti" listaju enciklopedije, leksikone i tuđe prevode Svetog pisma i prepisuju i sa vremena na vreme rediguju svoj "prevod".

Vaša verska zajednica JW nema nikakve škole, fakultete i univerzitete, čak ni jednog priznatog naučnika iz bilo koje oblasti. Vaši "eksperti" listaju enciklopedije, leksikone i tuđe prevode Svetog pisma i prepisuju i sa vremena na vreme rediguju svoj "prevod".
To se ti varas imamo eksperte na svim poljima.
Niko ne izucava tako detaljno Bibliju kao JW, takodje ceo svoj zivot se posvecuje tome.
Jedino JS imaju detaljno celu Bibliju rastumacenu.

Back