Ime Boga Jehova

izucavam Bibliju tj izucila sam je

dajem ti prevode koji sadrze ime Boga a originalan prevod ne postoji
postoje samo spisi stari na temelju kojih je radjen prevod
Који су то списи ставио сам ти најстарији за НЗ Једини!
Дај ти нени тај твој оригинал немој причати о њему већ покажи?
Није ваљда да се стидиш да покажеш нещто старије од септуагинте?И да пише ЈХВХ и још и у НЗ хајде молим те!?
Ово је важно за читав форум и религију ако имаш нешто такво?

Nije ti dobar prevod
U originalu tu se citira Joil a u Joilu stoji u originalu JHVH Ime Boga Jehova

Rimljanima 10:13 citira se Joil 2:32
gde postoji Bozje ime kao tetragramaton יהוה

Joel 2:32
https://biblehub.com/text/joel/2-32.htm

DARBY
And it shall be that whosoever shall call upon the name of Jehovah shall be saved: for in mount Zion and in Jerusalem shall be deliverance, as Jehovah hath said, and for the residue whom Jehovah shall call.

dakle svako ko prizove ime Boga JEHOVA bice spasen.

Ko zeli spasenje prvo mora znati ko je Bog sto ukljucuje Bozje ime
i da ga priziva - da mu se moli i da odrazava osobine Boga
koje su vrline: ljubav, dobrotu, miroljubivost. milosrdje itd..
😂😂😂

ДОКАЗ! Јер пише ЈХВХ из 20 века!

Павле дакле цитира у првом веку н.е мазоретски текст из 10. века то је доказ да је био пророк после Јована и Исуса што ће настати измеђи 700-до 1000 година после његове смрти.
И што ј.е најгоре превод ЈС транскрибује преко гоогле транслејта на мазоретски текст из 10. века а читава библија сатављена коначно у 20.веку.
А то чак није ни хибру већ модернохебрејски.😂 и онда добија ликове на хебрејску библију из 20. века према мазоретском тексту из 10.века.
Занимљиво проучавање библије да је Никола Тесла тако проучсвсо струју давно би га убила струја и изазивао би. кратке спојеве стално.

Врло интересантно оригинал је мазоретски текст нсјстарији принерак са целом Тором из 10. века.

Који су хришћани фалсификовали у 1.веку н.е и овај из 10. је оригинал а ово из 1. је фалсификат.
Онда је једноставније одбацити НЗ и преузети мазоретски текст и реформисати јудаизам и уместо Адонај ставити свуда ЈХВХ то још негде може имати смисла наћи потпору у СЗ и то би били прави ЈС Јеховисти али ови су чист фалсификат.

Ево оригиналног текста из Римљанима 10:13 на грчком и превод

Грчки оригинал:

῾Ο γὰρ ὃς ἂν ἐπικαλέσηται τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου σωθήσεται.

Превод

"Јер свако ко призове име Господње биће спашен."

Оригинал из Јоела 2:32 на грчком (Септуагинта):

καὶ ἔσται ὃς ἂν ἐπικαλέσηται τὸ ὄνομα Κυρίου σωθήσεται: ὅτι ἐν τῷ ὄρει Σιὼν καὶ ἐν Ἰερουσαλὴμ ἔσται ἡ ῥυσίς, καθὼς εἶπεν ὁ Κύριος, καὶ οἱ λοιποὶ ὃν ἐὰν καλέσῃ ὁ Κύριος.

Превод

"И биће да ко год призове име Господње, биће спашен, јер ће бити спасење на гори Сион и у Јерусалиму, као што је рекао Господ, и остаће они које ће Господ позвати."

Дакле фалсификат који повремено узима септиагинту и за идеолошкен потребе мазотетски текст из 10. века тачније хебрејску библију састављену уз помоћ немачког ученог друштва у 19. 20. веку

U 20 veku je u mnogim prevodima Biblije vraceno ime Boga.
A DOKAZ SU NAJSTARIJI SPISI KOJI SADRZE IME BOGA JHVH
Није враћено у многим већ онима који се држе мазоретског текста.Мазоретски текст је из 10. века Ако неко жели да верује у у верзију из 10. века то је његова приватна ствар али не може тврдити да је препис из 10. века најстарији. Нити тај препис има икакве везе са НЗ.
Дакле у септуагинти која је најстарија тренутно име ЈХВХ се не појављује на јако ретким местима. Што би негде значило да су још у то време Јевреји прешли на читање тог имена Адонај која одговара речи Кириос -Највиши - свевишњи.

Међутим пракса је увек нарочито кад неко отвори тему да приложи доказ за своју тврдњу.

У овој твојој тврдњи доказ је да су многим преводима у 20. веку враћено име доказ су најстарији списи? Који су то најстарији списи ? Постави да видимо.

Даказ да је ово овако као што пишем сам поставио а други доказ попут твог је да сам питао моју тетку и она ми је рекла да је тако не зна. који препис и где тачно али ми јерекла"доказ да на неким НАЈСАРИЈИМ списима пише она не зна који су тачно и где само каже на неким најстарим списима и ето то ми је други доказ.
Још кад неко отвори тему да би нешто свима доказао а докази су му ово што сам ја чуо од тетке онда то све звучи јако неозбиљно и аматерски.

Tacno nije vraceno Ime Boga u mnogim prevodima a u mnogim jeste...
No nebitno...
Koga zanima istina istrazice tu temu...
Stari manuskripti postoje njima se sluze istrazivaci Biblije kao i prevodioci koriste razne zapise dostupne.

No nebitno...
Stari manuskripti postoje njima se sluze istrazivaci Biblije kao i prevodioci koriste razne zapise dostupne.
Дакле не постоје осим мазоретске библије старије од сепуагинте би могли бити дед си скролс који ово питање не расветњавсју уопште јер има тетагама има писања Јаве Ел Шадај Ел Елион и многих других.
Јахве се изричито помиње само на хебрејским списама на арамејским на истим местима нађеним уопште не.
Дед си скролс нису усаглшене нити монотеистичке и нико не узима за извор превођења јер јасно показују да се хебрејски монотеизам фиксирао упоредо са хришћанством и другим сектама у првим вековима нове ере.

No nebitno...
Ево ти та старија верзија!
НАЈСТАРИЈА!

Dead sea scrolls
(хебрејски оригинал): „בְּהַנְחֵל עֶלְיוֹן גּוֹיִם בְּהַפְרִידוֹ בְּנֵי אָדָם יַצֵּב גְּבֻלֹת עַמִּים לְמִסְפַּר בְּנֵי אֱלֹהִים יְהוָה חֵלֶק עַמּוֹ, יַעֲקֹב חֶבֶל נַחֲלָתוֹ.”

Превод:

„Када је Вишњи поделио народе и разликовао синове Адамове, поставио је границе народима према броју синова Божијих. Јахве је добио свој удео — Јаков је његова наследна имовина.”

2. Септуагинта (грчки превод)
Оригинал (грчки): "ὅτε διεμέριζεν ὁ ὕψιστος ἔθνη, ὡς διέσπειρεν υἱοὺς Ἀδὰμ, ἔστησεν ὅρια ἐθνῶν κατὰ ἀριθμὸν ἀγγέλων θεοῦ."

Превод:

"Када је Вишњи поделио народе, када је разасуо синове Адамове, поставио је границе народима према броју анђела Божијих."

3. Масоретски текст (каснији хебрејски текст)
Оригинал (хебрејски): "בְּהַנְחֵל עֶלְיוֹן גּוֹיִם בְּהַפְרִידוֹ בְּנֵי אָדָם יַצֵּב גְּבֻלֹת עַמִּים לְמִסְפַּר בְּנֵי יִשְׂרָאֵל"

Превод:

"Када је Вишњи дао наследство народима, када је разделио синове Адамове, поставио је границе народима према броју синова Израелових."

Дакле то је то.

Jehova ljubavi ce pobjediti
Они су вам уз америчке протестанте највећа ударна песница ционизма.(хришћанског)
Међутим на жалост међу њима има много већих и искренијих верника него међу вама ционистима.(секуларним Јеврејима и талмудашима)
Као верника је далеко више поштујем него тебе али морао сам да напишем шта постоји шта не и нека сама с Богом одлучи.

U Isusovo ime su cinili cudesa pise u evandjelju no cudesa nema 2000 godina.
Znaci Isus nije to ime.

Jevrejska tradicija cudotvoraca je veoma jaka no padom hrama unistenjem od Rimske vojske prvog stoljeca je prekinuta.
U hramu su cuvali tajnu imena.

U Isusovo ime su cinili cudesa pise u evandjelju no cudesa nema 2000 godina.
Znaci Isus nije to ime.

Jevrejska tradicija cudotvoraca je veoma jaka no padom hrama unistenjem od Rimske vojske prvog stoljeca je prekinuta.
U hramu su cuvali tajnu imena.
До тих списа у храму је дошао Јосиф Флавуис наводно само списа неки други извори помињу караван са заоставшином храма то је стигло у Рим.
Сад према њеовом писању "Јеврејске старине" више се ослањао на књигу "Јубилеји" апокриф који нађен у фрагментима у кумрану а имамо је целу на коптском у етиопској Библији која представља скраћени садржај петокњижја међутим богатијим детаљима на Синају на стварању више детаља и календар што је њему као историчару било интересантније да усклади са временом догађаје.
Даље је остала мистерија шта је с тим.

Nemaju spisi o imenu vec su bili ugravirani u hramskom djelu svetinje nad svetinjama i to je razrušeno.
Рецимо да је Јосиф Флавиус био фарисеј и 66. бранио Галилеју био је врховник тог одреда и на крају се предао Веспазијану.

Све што желим рећи је да могућност да је тако нешто забележено постоји.
Иако ништа не твдим остављам као могућност да то знање није умрло. Име Јахве је бележено на таблетима и преписима од 6. века п.н.е па на даље бележили су га и Грци.

U hramu su bila 2 ogromna psa koja su cuvala svetinju nad svetinjama ako bi tko upao i htio ime da zapamti ,psi su ga zastrašili i zaboravio bi ime.
No jedan lukavac se dosjetio kako to da zaobidje no ne smijem o tome pasti ce Srbija isti tren ko kula karata.

U hramu su bila 2 ogromna psa koja su cuvala svetinju nad svetinjama ako bi tko upao i htio ime da zapamti ,psi su ga zastrašili i zaboravio bi ime.
No jedan lukavac se dosjetio kako to da zaobidje no ne smijem o tome pasti ce Srbija isti tren ko kula karata.
Србија ће се распасти јер је један лукавац заобишао кербера и прочитао име Бога?
Не знам какве уопште Србија има везе с тим?

Јехова није сигурно то је из 12. века када већ не постоји више палеохебрејски већ мазоретски са вокалима и валуима и то је име траскрибовсно са латинског изговора.
Приближније сигурни Јаху или Јахве , Јевреји чак иуговарсју Јауве.

Јехова није сигурно то је из 12. века када већ не постоји више палеохебрејски већ мазоретски са вокалима и валуима и то је име траскрибовсно са латинског изговора.
Приближније сигурни Јаху или Јахве , Јевреји чак иуговарсју Јауве.
YHWH nije ime Božije nego skraćenica od "Ja sam onaj koji jesam". Potpuno je pogrešno iz toga izvoditi kako se Bog u Starom zavetu zvao.

Back