Ime Boga Jehova

Na primer kada se u Novom Zavetu citira stari mora da ima JHVH sigurno
a i Isus cesto citira pismo
eh, moralo bi da ima, ali ja te pitam jel vi kazete da negde Isus zaista izgovara ime jehova? i gde? ili apostoli, da mi se to pokaze, a za stari zavet znam vec da ima svuda
ja u svojoj bibliji nemam, morao bih da guglam ili idem na biblehub i sl.
ti si jeh svedok, pa to bi trebalo od ranije da znas, ili ne?
ako ga ISUS ne pominje zasto ga ne pominje, i apostoli, a cicolino kaze da se podrazumeva

meni se nista ne podrazumeva pa pitam

eh, moralo bi da ima, ali ja te pitam jel vi kazete da negde Isus zaista izgovara ime jehova? i gde? ili apostoli, da mi se to pokaze, a za stari zavet znam vec da ima svuda
ja u svojoj bibliji nemam, morao bih da guglam ili idem na biblehub i sl.
ti si jeh svedok, pa to bi trebalo od ranije da znas, ili ne?
ako ga ISUS ne pominje zasto ga ne pominje, i apostoli, a cicolino kaze da se podrazumeva

meni se nista ne podrazumeva pa pitam
Isus je dao model molitve Ocenas ... nek se sveti IME tvoje.

Ako Novi zavet stalno citira stari u starom se nalazi tetragramaton - Ime Boga JHVH.

Adonai je ono sto bi trebalo da bude sto bi trebalo da postane a Elohim je ono sto jest priroda.
Ta razlika pokrece evoluciju da covjek korigira nesavršenstva prirode i time smanjuje razliku izmedju onoga sto jest i onoga sto bi trebalo da bude.

netacno
JHVH se cita Jehova
Nebitno na kraju kako se čita, Jehovino ime potiče od starog egipatskog boga Meseca Iah-Yah. Međutim, on je ujedno i lav boga Ra, sto ga čini poput ratničke boginje Sekhmet, odnosno Anat-Yaho.
Asimilirana egipatska božanstva su zbunjujuća, Jehova je samim tim poneo epitete različitih božanstava.
Kao Baal i Oziris, koji su bili jedno isto božanstvo.

Treća Božja zapovest kaže: "Ne uzimaj uzalud imena Gospoda (Jehove) Boga svoga." Znači da se ime Gospodnje ne pominje olako u svakodnevnim razgovorima i ne zaklinje se u ime Gospodnje. Zato su Jevreji umesto JHVH uvek govorili Gospod(in).
+++
Zato što uzalud pominju ime Gospodnje, Jehovini svedoci će biti osuđeni od samog Jehove kao teški hulitelji i grešnici. Još Isusa ne priznaju za Boga. Istinitog Boga od Istinitog Boga.
Jovan 1:1 "U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč."
U grčkom je reč muškog roda - logos. Radi se o Isusu. Jasno piše da je Isus Bog. U Sveti Duh je takođe Bog. Sveta Trojica = Otac, Sin i Sveti Duh = jedan Bog = starozavetni Jehova.

Treća Božja zapovest kaže: "Ne uzimaj uzalud imena Gospoda (Jehove) Boga svoga." Znači da se ime Gospodnje ne pominje olako u svakodnevnim razgovorima i ne zaklinje se u ime Gospodnje. Zato su Jevreji umesto JHVH uvek govorili Gospod(in).
+++
Zato što uzalud pominju ime Gospodnje, Jehovini svedoci će biti osuđeni od samog Jehove kao teški hulitelji i grešnici. Još Isusa ne priznaju za Boga. Istinitog Boga od Istinitog Boga.
U grčkom je reč muškog roda - logos. Radi se o Isusu. Jasno piše da je Isus Bog. U Sveti Duh je takođe Bog. Sveta Trojica = Otac, Sin i Sveti Duh = jedan Bog = starozavetni Jehova.
Prema Bibliji a sto je istina o Bogu ne postoji trojstvo nego je Bog jedan

a to i nije tema tema je Izgovor Bozjeg Imena JHVH

Tetragramaton u 12 kombinacija je bio na zastavama 12 plemena Izraela pise Josip Flavije.
Dakle imamo 4 slova u 12 permutacija.
Bilo bi zanimljivo vidjeti koje pleme od njih 12 ima YudHeiVavHei ili famozni Jahve kombinaciju na zastavi u to doba.
Slucajno mi Srbija dodjeljena nije zasluga u pitanju.

+++
Djela su mjerilo a ne tvoja priča o bogu ili ovoga ili onoga.

Tetragramaton ima 3 razlicita slova a 4 slovo Hei se ponavlja jer simbolizira uzemljenje inace bi trojstvo postalo extrem.
Da Tetragramaton je ime koje donosi korist i na gornjem i donjem planu ako tražiš razumjevanje.
Dok recimo puko obozavanje mantranje Tetragramatona je fanatizam.

Back