Ime Boga Jehova

sustina hriscanstva nije elitizam, zastita Boga Oca od hakovanja, vec usinovljenje, zabrazdio si ti nice frice, k'o "koleginica", samo ona razdaje sifru, a ti bi da je sakrijes

То није било тад хришћанство и постојао је основан разлог као у заповести да не би свако ко зна језик могао прочитати и знати.
Ако им је заветни ковчег украден замисли једну од тајни коју је поверио Мојсију а не никоме пре њега може сваки балван или непријатељ да прочита кад научи језик?

Он се није онјављивао свима нити свим појединцима нити свим народима нити тврдим да сам 100% у праву али не знам....

Хоћу прегледаћу сад ме овсј твој пост асоцирао на од сад ћеш се звсти ААбрахам не Абрахам.(отац натода)
Јакову од сад ћеш се звати Израиљ.
Е сад да ли и овде имамо премене имена са неким смислом ?
serijal: totalni obrt

od oca nacije do oca licnosti [nasa vera je vera licnosti, ipostasi, a ne nacije], a kod njih je obrnuto, licnost je postala nacija
etnofiletizam je za nas jeres, a za njih sustina jahvizma

ali razmisli ko je bog ovoga sveta
zasto Hristos seli sukob [razdor, mac] na porodicni nivo, a jahve bi da zadrzi na nacionalnom, ratovi itd, da ugrabi jos malo teritorije i uticaja

Poslednja izmena:
То није било тад хришћанство и постојао је основан разлог као у заповести да не би свако ко зна језик могао прочитати и знати.
Ако им је заветни ковчег украден замисли једну од тајни коју је поверио Мојсију а не никоме пре њега може сваки балван или непријатељ да прочита кад научи језик?

Он се није онјављивао свима нити свим појединцима нити свим народима нити тврдим да сам 100% у праву али не знам....
i tu isto imamo totalni obrt sa hriscanstvom:
npr.
"Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo

od oca nacije do oca licnosti [nasa vera je vera licnosti, ipostasi], a kod njih je obrnuto, licnost je postala nacija
etnofiletizam je za nas jeres, a za njih sustina jahvizma

ali razmisli ko je bog ovoga sveta

Могло би се тако тумсчити да није Исусових речи " Мојсију је рекао да је Бог Аврама и Исака то је доказ да Богу нису сви мртви јер је Бог ,Бог живих не мртвих"
Ту су га први пут Садукеји подржали.
Иако није искористио и цитирао име позива се на истог Бога.

Али свакако Исус је био антиелитиста и тајне кабале је јавно износио што је био један од разлога зашто су журили да га убију.
"Лицемери фарисеји што кријете царство небеско од осталих људи"

Могло би се тако тумсчити да није Исусових речи " Мојсију је рекао да је Бог Аврама и Исака то је доказ да Богу нису сви мртви јер је Бог ,Бог живих не мртвих"
ja sam to shvatio da ne pominje Mojsija upravo jer se Mojsiju navodno otkrilo ime JAHVE. pa da se zadrzimo na Bogu praotaca, Svevisenjem, a jahvu da eliminisemo
Иако није искористио и цитирао име позива се на истог Бога.
na Mojsijevog jahvu ne.

То је инглиски није старохебрејски.

Дакле "Он је онај који јесте" је лично име Бога ок.
То се изгубило у времену смисао тих речи можда их је Исус последњи знао који би одговарао апостолима у Матеју са "Ја сам" или Ја јесам.

Свакако ми ово у сакралном смислу више не можемо разумети на начин на који су то разумели Мојсије и пророци.

Разумемо једну од 10 "Не узимај моје име залуд!"

То могу добро да разумем.

У толико је сама тема банална.
Све што можемо разумети духовну еволуцију тих људи како су из генерације у генерацију боље и прецизније знали смисао и уникстност Бога како се ширила свест људи.

Дакле потенцирање на имену залуд је изричито забранио а не још да му у Библији и у сваком могућем посту спомињеш лично име ако то јесте.

Ако ли Бог може штуцати у најблажој мери бар то изазиваш.
Али хвала Богу он има смисао за хумор.
Onaj koji jeste ne znaci nista i nije ime
Ime Boga je samo JHVH dokazano i cita se Jehova ili Jahve

A znacenje imena je Onaj koji prouzrokuje da postaje
sta god je potrebno da bi izvrsio Bozju nameru

Znacenje Bozjeg Imena JEHOVA
a znaci "postacu sto god pozelim da postanem" - znaci da Bog moze da postane sta zeli da bi izvrsio svoju nameru.
2. Moj 3:14 https://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/9864

Ehyeh asher ehyeh znaci
"I will become what I choose to become
to je znacenje Bozjeg Imena

Zna se sta znaci uzalud uzimanje znaci u nepotrebne svrhe
A da bi se obracali Bogu potrebno mu je obracati se imenom jer je to postovanje Boga.

izbacivanjem Imena Boga mnogi su navukli na sebe Bozji gnev jer je to krajnje nepostovanje njega
i greh

Ја искрено мислим да је име кодификовано закључано на изглед бесмислено али су виши свештеници знали шифру читања и начин да му се директно обрате вероватно и пророци.
Вероватно и данас јако мали број људи зна.
Ime su znali nekolicina Koheni su se nazivali s time su blagoslovili narod s gestom 2 x Shin spajajuci u jedno.
Ako si gledao zvjezdane staze tu Nimoy samo jednom rukom radi gestu Shin slova.

Jahve je Svevišnji.
recimo da si ti u pravu, evo ja cu opet da reteriram, moze?

prvo, jhvh je, kako rekosmo, @NickFreak i ja - sifra, a zapravo akronim cele recenice: ja sam koji jesam [naski bi bio akronim JSKJ], ili cu biti, ili sta-god, u slicnom tumacenju, ili maniru sustastvenog, da kazemo?
znaci nije JEDNA Rec, ili 1 Pojam, nije LOGOS, nije Pocetak, vec moze da bude definicija, cela recenica u jednom odredjenom istorijskom momentu, kada smo vec znali za Svevisnjeg, da uzmemo da je taj momenat sa Mojsijem, mada videsmo da je jehova i ranije ubacen, pa avram ga oslovljava sa jehova/jahve/jhvh - zasto onda laze Mojsija da im se nije predstavio tim imenom?.

drugo, da on zaista jeste Svevisnji, pa zar bi i Hristos zaboravio njegovo ime, kao i jevreji? moras da priznas da ne bi, ali Hristos ga ne pominje uopste, a prilika ima sijaset; znaci, opet bi morao da priznas da ne samo da je stari zavet falsifikovan, vec i novi, a to nikome ne ide u prilog, da ga je Hristos pomenuo, a mi izbrisali. Naprotiv, On kaze ELI, ELI, ili kaze Otac nebeski, Svevisnji, znaci referise na vreme pre MOJSIJA, i na sebe kada upucuje kaze, POCETAK, znaci na elohizam, a ne na jahvizam koji je po logici stvari morao kasnije da nastane.
takodje pozivajuci se na Danila, takodje referise na Visnjeg, Svevisnjeg, kod Danila nemamo jahvu.

Poslednja izmena:
NItko ovde od vjernika ne prihvata sto u bibliji piše da je u pitanju zbir imena tako nova objava se nastavlja na staro poznato nekim imenom koje Jevreji nazivaju aspektima.Jevreji to odlicno sistematiziraju za razliku krscana u njih iskljucuje jedno drugo ratuju uvjek tko ima istinu u rukama a imaju samo razdor i podjele.

drugo, da on zaista jeste Svevisnji, pa zar bi i Hristos zaboravio njegovo ime, kao i jevreji? moras da priznas da ne bi, ali Hristos ga ne pominje uopste, a prilika ima sijaset; znaci, opet bi morao da priznas da ne samo da je stari zavet falsifikovan, vec i novi, a to nikome ne ide u prilog, da ga je Hristos pomenuo, a mi izbrisali. Naprotiv, On kaze ELI, ELI, ili kaze Otac nebeski, Svevisnji, znaci referise na vreme pre MOJSIJA, i na sebe kada upucuje kaze, POCETAK, znaci na elohizam, a ne na jahvizam koji je po logici stvari morao kasnije da nastane.
To samo znači da to ime nije bitno za hrišćane. To ne znači da to ime nije postojalo u Starom Zavjetu. El = Jahve. Tu u SZ nema nikakve razlike.

To samo znači da to ime nije bitno za hrišćane. To ne znači da to ime nije postojalo u Starom Zavjetu. El = Jahve. Tu u SZ nema nikakve razlike.
nije vama bitno ni da se termin lucifer/luconosa umulja za Hrista i sve svete, ali meni je bitno;
da ime postoji, pa zar bi se zaboravilo preko akronima jhvh? ja u bajke ne verujem, to ces da me izvines

niti je El Jahve, niti je moj Gospod Lucifer, ima da me izvines na vasem skupu, ja to nikada necu prihvatiti.

nije vama bitno ni da se termin lucifer/luconosa umulja za Hrista i sve svete, ali meni je bitno;
da ime postoji, pa zar bi se zaboravilo preko akronima jhvh? ja u bajke ne verujem, to ces da me izvines

niti je El Jahve, niti je moj Gospod Lucifer, ima da me izvines na vasem skupu, ja to nikada necu prihvatiti.
Da, El jeste Jahve. Ne znam odakle vidiš razliku.

позива
Мелхиседек, чије име значи “цар праведности”, био је цар Салима (Јерусалима) и свештеник Свевишњег Бога (1. Мој. 14:18-20; Псалам 110:4; Јеврејима 5:6-11; 6:20-7:28). Његова изненадна појава и нестанак у 1. Мојсијевој обавијени су велом тајне. Аврам и Мелхиседек су се срели после Аврамове победе над Ходологомором и његова три савезника. Мелхиседек је пред Аврама и његове исцрпљене људе изнео хлеб и вино као знак пријатељства. Благословио је Аврама у име Ел Ељона (“Свевишњег Бога”) и захвалио Богу што је Авраму донео победу (1. Мој. 14:18-20).

Аврам је Мелхиседеку дао десетину од укупног плена. Овим чином показао је да је у Мелхиседеку препознао верника у јединог истинитог Бога, али и свештеника који је на вишем духовном нивоу од њега. Појава Мелхиседека показује да је осим Аврама и његове породице било још људи који су служили истинитом Богу.

У Давидовом Псалму 110 који се назива и месијанским (Матеј 22:43), Мелхиседек је представљен као тип Христа. Ова тема се понавља у Посланици Јеврејима где се Мелхиседек и Христос помињу као цареви праведности и мира. Наводећи Мелхиседека и његову јединствену свештеничку службу као типску, писац показује да је Христова свештеничка служба узвишенија од Аронове и старог левитског поретка (Јеврејима 7:1-10).

Неки сматрају да је Мелхиседек био преинкарнирани Исус Христос. Али тешко да би то могло да буде тачно. Мелхиседек је био салимски цар. Да ли би Исус Христос дошао на земљу и владао над једним градом? Мелхиседек је сличан Христу по томе што су обојица свештеници и цареви. Према томе, Мелхиседек би могао да буде тип Христа, али њих двојица нису иста особа.

Дакле ово постсје прототип мешије у Библији и једини коме се не зна порекло ни очеви ни мсјке а врховни је свештенник и цар (Јеру) Салима њему Аврам даје десетину плена што је касније био обичај у древном Израиљу да десети део дајеп храму.
Исус говори да је био ту у време Аврама.

Велики старозаветни високи свештеник, пророк, и вођа који је живео након потопа и у време Аврамово. Називан је царем Салима (Јерусалима), царем мира, царем праведности (што је и значење речи Мелхиседек на јеврејском), и свештеник највишег Бога.

Аврам је плаћао десетке Мелхиседеку, Пос 14:18–20.

Мелхиседеков народ беше праведан, и досегну небо, ПЏС, Пос 14:25–40.

Христ је био високи свештеник по реду Мелхиседековом, Јев 5:6.

Мелхиседек је био цар Салима, свештеник Свевишњег Бога, Јев 7:1–3.

Нико не беше већи од Мелхиседека, Алма 13:14–19.

Аврам је примио свештенство од Мелхиседека, УиЗ 84:14.

Из уважавања према Господњем имену, древна црква је назвала високо свештенство Мелхиседеково свештенство

Елохим је множина од Елиох или Аллах семитски.
Ел Елион на кога се позива Абрам код Мелхиседека врховнох свештеника Ел Елона.
Дакле у том времену имамо још палих анђела иако је то грчка реч и не значи ништа за то време али је тако разумемо.
По свој прилици након побуне на небу имамо Елохиме који су верни Ел Елиону и Елохиме који нису који су побуњеници и који владају неким земљама.

(Зато суди мисирским боговима због превода да су елохим(и) и аданј аутоматски Бог или богови што апсолутно није.

?
Елохим је множина од Елиох ило Аллах семитски.
Ел Елион на кога се позива Абрам код Мелхиседека врховнох свештеника Ел Елона.
Дакле у том времену имамо још палих анђела иако је то грчка реч и не значи ништа за то време али је тако разумемо.
По свој прилици након побуне на небу Елохиме који су верни Ел Елиони и Елохиме који нису који су побуњеници и који владају неким земљама.
da, tako i ja shvatam, bar donekle, odlican si ti sagovornik;
upravo i ja isto mislim da se zato Hristos poziva na Boga Avramovog, ali vidis da tvrde i da pise u bibliji da se i pre Mojsija predstavio taj JHVH Avramu, tj. da ga Avram zove po bas tom imenu?
Isto i Jakov, prvo pise da se rvao sa Bogom, a potom se prica menja i kaze se da se rvao sa andjelom...

i onda se neki pitaju - pa jel smo trebali da izbacimo lazno otkrivenje, kao jahvu sto izbacismo iz novog zaveta, a vracaju ga neki kao JW? nasuprot, vec umesto ignorsanja, trebamo da ih porazimo, jednako kao i one lazne svetitelje koji Hrista i svete nazivaju luciferima/luconosama... jasno smo se podelili, i obracun moze da pocne kada god vragovi hoce.

?

da, tako i ja shvatam, bar donekle, odlican si ti sagovornik;
upravo i ja isto mislim da se zato Hristos poziva na Boga Avramovog, ali vidis da tvrde i da pise u bibliji da se i pre Mojsija predstavio taj JHVH Avramu, tj. da ga Avram zove po bas tom imenu?
Isto i Jakov, prvo pise da se rvao sa Bogom, a potom se prica menja i kaze se da se rvao sa andjelom...

i onda se neki pitaju - pa jel smo trebali da izbacimo lazno otkrivenje, kao jahvu sto izbacismo iz novog zaveta? nasuprot, vec umesto ignorsanja, trebamo da ih porazimo, jednako kao i one lazne svetitelje koji Hrista i svete nazivaju luciferima/luconosama... jasno smo se podelili, i obracun moze da pocne kada god vragovi hoce.
Мислим да ће библија бити изучавана наредних 100 година бар пре тога свега не треба ништа избацивати али треба истраживати.

Da, El jeste Jahve. Ne znam odakle vidiš razliku.
Ma ti ne vidis razliku ni izmedju Lucifera - nosioca svetlosti i onoga koji jeste Svetlost [svetu]; jel ste izjednacili Hrista i Lucifera, pojmovno? jeste, sa Andrej kesarijskim, da opravdate knj. otkrivenja, anulirajuci Isaiju! pa upravo zato sto niste videli razliku, kao izmedju magarca i onoga koga magarac nosi na sebi.
Da ste videli razliku, a ovom analogijom vam je jasno pokazujem, vi to siguirno ne biste uradili, ne biste izjednacavali pojmovno, ono sto je nepomirljivo.

Јехова или Јахве значи "Онај који јесам" тј. Стални, Вечни, Свемогући. А Господ које се користи у Септуагинти је Господин тј. Узвишени, Достојан поштовања или боље речено обожавања. Описна имена, не лична имена.

Да се нико не би љутио православље је пре свега успоставило превасходно духовну верикалу са Богом и Светим Духом у том смислу наша сазнања или нова тумачења ту ништа неће променити јер духовна вертикала са Творцем стоји конзервативно и архаично ту где и данас јесте за вернике и свештенике али антиелитисте.

Свакако пре чврсте везе са овом духовном вертикалом не треба ништа чачкати јер струја удара на све стране. Православље остаје ту где јесте и има будућност без обзира на нова сазнања.

Приче око догме су ту да свађају и да деле!

Али и сам Исус је то најавио.
"Немојте мислити да сам дошао да донесем мир на земљи него мач............."

Ma ti ne vidis razliku ni izmedju Lucifera - nosioca svetlosti i onoga koji jeste Svetlost [svetu]; jel ste izjednacili Hrista i Lucifera, pojmovno? jeste, sa Andrej kesarijskim, da opravdate knj. otkrivenja, anulirajuci Isaiju! pa upravo zato sto niste videli razliku, kao izmedju magarca i onoga koga magarac nosi na sebi.
Da ste videli razliku, a ovom analogijom vam je jasno pokazujem, vi to siguirno ne biste uradili, ne biste izjednacavali pojmovno, ono sto je nepomirljivo.

Ја не могу причати о појмовима вере нити ту ударати никога апокслипса је тачна.
Сад да ли је писао апостол Јован јеванђелист нисам сигуран.
Мени одише неким елитистичким појмовима које ја најблаже речено не разумем заправо коме је намењена да чита.

"Ко ово схвати даћу му јутарњу звезду"
"Овде лежи мудрост"

Сад иако је Исус говорио у загонеткама а сасвим прецизно и чисто када се обраћао апостолима изабраним да разумеју.

Немам дефинитивно мишљење о апокслипси сем да је тачна оно што не знам коме је намењена.

Какве то везе има са овом расправом? Изнеси аргументе да су у Старом завјету Јахве и Ел два различита бића.

Какве то везе има са овом расправом? Изнеси аргументе да су у Старом завјету Јахве и Ел два различита бића.
pa izneo sam da kaze Mojsiju da praocima nije bio poznat kao Jehova/Jahve, vec da se njemu prvi put sa tim imenom otkriva... onda mi proverimo, i gle to prosto nije tacno, LAZ - dakle, neko mu je namerno poturio da je lazov, pravi unapred otklon od njega, a u novom zavetu Hristos isto, ne pominje ga uopste, a pominje ELOAH, kada pomislise da zove Iliju

Back