Imate li iskustva sa DHLom?

pele27

Primećen član
Poruka
959
Uspeo sam pre par dana da izboksujem (mada mi to uopste nije bila namera) da mi se iz UK posalju neke cipele s obzirom da su mi se cipele te marke kupljene ovde raspale. I sada mi ljudi izlaze u susret i kao nude da odaberem bilo koje sa sajta. Ja odaberem cipeliske u vrednosti od 100 funti. Dana su mi to poslali DHLom. Citam na DHLovom sajtu da oni uzimaju na sebe carinjenje i sta ti ja znam.. Da li ima iko iskustva sa njima i sta mogu da ocekujem? Cipele necu platiti ali citam o nekim silnim procetima carine, dazbina, shippinga i sta ti ja jos sve znam. Sve je to divno, ljudi mi poklanjaju cipele ali ja stvarno niti sam planirao niti imam para da dam za bilo sta trenutno. Kakve cifre mogu da ocekujem i kako da se ponasam? Ako to bude previse da li mogu da odbijem prijem paketa i da im se on vrati ili ipak moram nesto da platim? Mada, nista se 'ne mora', nemam para i to je to, neka mi skidaju kozu sa ledja, recimo...

Najverovatnije je da nećeš morati ništa da platiš, budući da će oni morati da obrazlože slanja preko granice, tj. sadržaj paketa, tj. da je uzrok reklamacija (ako to ne urade, možeš da im napraviš ozbiljan problem, te sigurno neće da se igraju). Čim su ti ograničili izbor kurirskih službi, logično mi je da oni plate, zar ne?

Ovdašnji DHL ne retko procenjuje proizvoljno (sad, da li za to imaju neku zakonsku rupu, ne znam). Iste stvari su mojim poznanicima i meni naplaćivali različito: od 2 do 6 000 dinara za nešto što košta između 70 i 150 funti. Doduše, reč je o nekim tehičkim napravicama koje zakon tretira kako se cariniku svidi.
Traži da te obaveste odmah čim paket stigne (da ne koriste čuvanje pošiljke kao izgovor za naplatu).
Lepo se raspitaj kakva je procedura sa carinjenjem cipela. I svađaj se!

Hvala Nora na odgovoru. Pa da, i ja smatram da bi trebalo da oni snose sve troskove. Sami su se ponudili da mi zamene obucu i nisu me ni pitali preko koga da mi posalju robu vec su samoinicijativno odabrali DHL za koji citam po forumima da je ubedljivo najskuplji. Dakle, oni meni nadomescavaju SVOJ propust i ja tu ne bi trebalo nista da platim. OK, spreman sam da platim nesto malo, ali posto citam da kod DHLa ne postoji rec 'malo' vec da je sve precenjeno ne zelim uopste da se upustam u te igre.. A od koga da trazim da me obaveste da je paket stigao? Pa zar to nije logicno da cim paket stigne oni javljaju? Koja je logika da me zovu i kazu 'ej paket vam bleji u skladistu 5 dana, sto ne dolazite?' Mada, opet, ako sam dobro skontao neke forume, posiljaoc iz inostranstva NE MOZE da plati troskove koje ja imam ovde kada mi roba stigne. Tako da..pojma nemam sta d aocekujem. Posiljaoc mi je poslao broj tovarnog lista za pracenje posiljke..jos uvek nije napustila Englesku...

Pošiljku može da plati ko hoće. Nisu oni golub pismonoša koji će možda da crkne iznad Praga, pa mora da se nabavi drugi (koji, takođe, može da crkne), a, pošto ne mogu da znaju koliko tačno golubova mora da umre dok tvoje cipele ne stignu, reći će ti cenu na kraju, kad sve saberu. z:lol: Ma, važi!
Znaju oni koliko šta košta i gde (carina, put...). Na kraju, ne šalju iz Londona u himalajsko selo.
Primala sam često pošiljke sa plaćenim troškovima. DHL-om samo dokumenta na taj način - a ako može to, može i sve drugo, verujem.

Što se javljanja tiče, nemoj da daš neki fiksni, na primer, ako celog dana nikog nema kod kuće, ili neki mobilni koji isključuješ i, obavezno traži da te obaveste najpre pismeno (tako ćeš imati dokaz). Kaži da ti je takav dogovor sa pošiljaocem. Ali, ti si, vidim, izgleda, to rešio.

A, ako imaš tovarni list, samo prati pošiljku i biće sve ok.
I, drsko, ako treba, ne dozvoli da ti uzmu pare! :tiganj: Tebi sva ta petljancija ne bi bila potrebna da su oni napravili cipele kako treba, zar ne? Mora da su platili, zasita. Ako nisu, dobrovoljno se javljam da ih maltretiram, ukoliko imaju i žensku kolekciju! z:lol:

Ma, pozovi sutra DHL i lepo pitaj. Nadam se da ćeš naleteti na neku normalnu osobu koja će ti lepo objasniti.

Za sve koje zanima, akronim DHL ima značenje Documents Hopefully Lost :)

Šalu na stranu, čitam ovo što te muči, pa da ti kažem nešto. Pošiljalac obično kada izvrši slanje obavesti na prigodan način primaoca o broju pošiljke (airwaybill number). Pomoću tog broja sam možeš na sajtu DHL-a da pratiš status pošiljke, gde se ona nalazi u odredjenom trenutku, kako teče svaka faza (obrada, put, carinjenje, kada je kurir krenuo da tvog stana da ti donese itd). Sa tog aspekta DHL je ništa manje ekspeditivan od drugih sličnih službi.
Pošto sam razumeo da troškove slanja snosi pošiljalac taj deo ne bi trebao da te brine. Da li ćeš platiti trošak carinjenja, zavisi od toga šta stoji u pratećoj dokumentaciji koju je uputio pošiljalac. To bi trebalo da bude proforma faktura na kojoj je naznačeno da li je u pitanju uzorak bez komercijalne vrednosti za carinjenje (sample, no commercial value). Ukoliko je tako uradjeno, ne bi trebalo ništa da platiš, već samo da čekaš kurira da ti donese robu.
Ukoliko nije ovako i ukoliko treba nešto da platiš, službenik u DHL-u te pre slanja pošiljke na tvoju adresu, poziva telefonom i obaveštava o tome. Ukoliko bude bilo kakvih problema prilikom carinjenja, takodje te pozivaju da se izjasniš. Problem ne bi trebalo da ti pravi DHL, jedino može naša carina

Sve ste u pravu, nadam se. Ako su iole ozbiljna firma, preuzece na sebe sve troskove. Stvarno nemam nameru bilo sta da placam jer jednostavno NEMAM para i bas me briga. Ako traze pare, neka vrate posiljaocu slobodno. Poslali su mi mail i u njemu naveli podatke sa paketa i znam da samo pise:
SHIPMENT CONTENTS:
FOC CONSUMER REPLCEMENTS

SHIPPER REFERENCE: FOC CONSUMER REPLCEMENTS

RECAP:

AWB: 4117606931
WEIGHT: 1
PIECES: 1
CONTENTS: FOC CONSUMER REPLCEMENTS
REF: FOC CONSUMER REPLCEMENTS

---- DHL WORLDWIDE EXPRESS ----

To je sve!! Da, imam i tovarni broj koji su mi takodje poslali i sada ja kao pratim posiljku.

Evo dopune gornje moje poruke!! Sada sam proverio na DHLu gde je posiljka i pise da je - kod kurira!!! Kod njega je vec jedno sat vremena. Pise da je od pola 12 do pola jedan danas bio proces carinjenja i da je zavrsen. Paket stigao u beogradski centar DHL i sada je kod kurira. Niko me jos nije zvao.

Evo dopune gornje moje poruke!! Sada sam proverio na DHLu gde je posiljka i pise da je - kod kurira!!! Kod njega je vec jedno sat vremena. Pise da je od pola 12 do pola jedan danas bio proces carinjenja i da je zavrsen. Paket stigao u beogradski centar DHL i sada je kod kurira. Niko me jos nije zvao.

Pozovi ti i reci sve to.
Sudeći po ovome FOC CONSUMER REPLCEMENTS, ne bi trebalo da platiš ništa.

Uspeo sam pre par dana da izboksujem (mada mi to uopste nije bila namera) da mi se iz UK posalju neke cipele s obzirom da su mi se cipele te marke kupljene ovde raspale. I sada mi ljudi izlaze u susret i kao nude da odaberem bilo koje sa sajta. Ja odaberem cipeliske u vrednosti od 100 funti. Dana su mi to poslali DHLom. Citam na DHLovom sajtu da oni uzimaju na sebe carinjenje i sta ti ja znam.. Da li ima iko iskustva sa njima i sta mogu da ocekujem? Cipele necu platiti ali citam o nekim silnim procetima carine, dazbina, shippinga i sta ti ja jos sve znam. Sve je to divno, ljudi mi poklanjaju cipele ali ja stvarno niti sam planirao niti imam para da dam za bilo sta trenutno. Kakve cifre mogu da ocekujem i kako da se ponasam? Ako to bude previse da li mogu da odbijem prijem paketa i da im se on vrati ili ipak moram nesto da platim? Mada, nista se 'ne mora', nemam para i to je to, neka mi skidaju kozu sa ledja, recimo...

carina 30% plus porez 18% plus usluga!

Ali pretpostavljam da carinu moram da platim,zar ne? Sta imaju englezi sa nasom carinom, zar ne,a?

Ne znam, veruj mi. Zavisi kako se tretiraju cipele u carinskim procedurama. Ovo me sad podseti na nešto: ako ta firma ima zastupnika u Srbiji (kažeš da si sipele kupio ovde), zašto tu pošiljku nisu usmerili na njih? Uostalom, kako će opravdati sastav, poreklo, vrednost i slične stvari na osnovu kojih se određuje carina (laik sam, nagađam)?
Zanimljiv slučaj, nema šta.
Imaš milion razloga da ne daš pare!

Cipele su na nogamaaaaaaaaa... A platio sam NULA dinara!!! :)))) Pozvao sam call centar, dao tovarni broj, devojka pozvala kurira i rekla da paket stize za 15ak min do mene. I naravno ja pitam 'a sta sam ja duzan?', a ona lepo kaze - nista, uzivajte!!!! :)))) Posle sam izvadio papir koji je bio u kesi na kutiji gde su napisali da je vrednost robe 1 funta i da roba nema trzisnu vrednost i da se time oslobadja svih dazbina. E vala hvala im!! A hvala i vama na odgovorima!!!

Pre dva meseca preko alibaba.com nadjem prodavca iz Kine za neka specifična integrisana kola.Čovek mi izračuna deset kola po 4,3 dolara je 43 plus DHL trošak 31 dolar, sve ukupno 74.Platim to preko Western Union, sačekam pet dana i roba mi stigla na kućni broj.
Naivno ohrabrem time odlučim se za sledeću kupovinu.Poručim SBB uredjaj za prijavu ključeva na automobilima.uredjaj 110$ plus troškovi 35$ sve 145$.Isporučilac iz Kine je napisao na otpremnici da je vrednost robe 100$ (mada sam joj rekao manje).Juče me zove službenica iz DHL-a i počinje da ispituje za šta je to,ja nemam pravo to da uvozim i kao daje mi savet da nadjem neki registrovani servis preko koga to da uvezem.Rekao sam joj da je to smeće iz Kine koje verovatno neće ni raditi a ako i radi ne rade sve funkcije itd. što zapravo i jeste istina.
Od tog uredjaja sam se oprostio ali me interesuje da li mi DHL može oteti još novca na neke troškove, špedicija ili njihovi troškovi obrade.Možda je bolje ne javljati im se više i ići na to da je greškom poslato na moju adresu.Dosta naivno ali možda odustanu od dalje otimačine.
Molim nekoga sa sličnim iskustvom, da me posavetuje kako da izbegnem dalje troškove za
nešto čega sam se odrekao.

da li je moguce poslati iz inostranstva u srbiju paket DHLom u kom ce biti bombonjera?
znam da zvuci glupo i da ce troskovi slanja biti veci od vrednosti paketa, ne bih sada da objasnjavam, ali svakako ima smisla :)
dakle, da li postoji neko ogranicenje, npr. da ne moze da se salje hrana ili sl.?

da li je moguce poslati iz inostranstva u srbiju paket DHLom u kom ce biti bombonjera?
znam da zvuci glupo i da ce troskovi slanja biti veci od vrednosti paketa, ne bih sada da objasnjavam, ali svakako ima smisla :)
dakle, da li postoji neko ogranicenje, npr. da ne moze da se salje hrana ili sl.?

ako je industrijski upakovano - ono da nisu naknadno bombone punjene drogom i tako to - moguce je
sto ne bi bilo
samo ce i cena da bude uh

sto saljes dhl-om?
posalji obicnom postom, ali u varijanti brze poste
skoro je drugarica moje cerke slala svojoj rodjaki u moskvi odavde gumi mentol bombone i platila je nesto smesno posiljku, a stiglo je kao da je slala dhl-om

Poslednja izmena:
hvala na odgovoru... radi se o slanju iz Nemacke u Srbiju. znam da iz Srbije u inostranstvo nije mnogo skupo jer sam salo u Kinu neki paket za oko 400 din.
iz DE za SRB mislim da je priblizna cena paketa poslatog postom i DHLom (u par € razlike).

Back