Ima li danas profesionalnih istoričara u Crnogoraca?

Далматинци су нешто другачије, данас свакако у саставу склепане хрватске нације. Али кроз историју па и данас велики број неХрвата чине Далматинци или потомци истих.

Dalmatinci su Hrvati; to je sve. Pričamo o današnjici.

Šta mislim sa tim?
Mislim, da su to nekada davno to bili isto slovensko pleme, pa su se ovi odvojili i došli tu u Dalmaciju ali je nešto specifično u jeziku toga naroda ostalo isto. Jezik je čudna stvar, to se nikad u podpunosti nemože promijeniti i vjekovima ponešto ostane isto.

Ne razumijem. Možeš li pojasniti?

Ikavizma kod Crnogoraca nema niđe.

Ma nemoj? A prvi diplomirani profesor crnogorskog jezika i knjižvnosti, Adnan Čirgić, specijalizovao se upravo na ikavizmu podogirčkih muslimana, tzv. 'gusinjskoj ikavici'.

Kako kažu ovi u crnogorskom dijelu Sandžaka? Kažu li dijete? Ne, kažu dite. To je ikavizam.

Nije samo to primjer. U crnogorskom jeziku ima i više ekavizama, nego li ikavizama...

Dalmatinci su IKAVCI zato pišem.

Nisu samo Dalmatinci. Ako ima u centralnoj Bosni ikavaca, kako to možemo nazvati Dalmatincima! Osim toga, pišeš kao da nisu Hrvati.

Česi nijesu ikavci. Njihov jezik je najsličniji slovenačkom i pomalo ruskom.

Ma nemoj? A zašto se onda na češkom jeziku bijela kaže bila (bílá), ako nisu ikavci? :rtfm:

Професор Танасић подсећа и да је иста ова црногорска власт преко Академије наука и умјетности Црне Горе пре неколико година организовала велики међународни научни скуп управо о језичкој ситуацији у Црној Гори. Готово сви присутни стручњаци, дакле не само из Србије, рекли су да нема ни друштвених социолингвистичких, а нарочито чисто лингвистичких разлога, да се у Црној Гори прави посебан језик. Дакле, струка је рекла своје мишљење пре него што је у Устав уписан црногорски језик.
- Поменута два нова слова у црногорској абецеди унета су за два гласа позната свуда на ијекавском терену. Наука је то сместила на ниво дијалеката, а не на ниво стандардног језика. И ма колико се они трудили, то је поново српски језик, али загађен дијалектизмима.

Znamo li nešto više o tom skupu? Kada je bio, 2007. godine?

u jednoj od knjiga laza kostica objavljen je dokument da je na izborima za veliko vijece dubrovnika 1903 od 24 odbornika, izabran 21. srbin katolik i 3 latina ne mogu da se sjetim koje, ali identitet dubrovnika je i tada bio apsolutno vecinski srpski.

mene zanima kako hrvati u istoriografiji tretiraju dubrovnik?

Gledaj, to je tačno i inteligencija je tada bila, ova naša, jugoslovenska, mahom srpska. Međutim Srbi su bili većina u Dubrovačkom vijeću samo u koaliciji, nisu išli samostalno. Koalicija Autonomaša i Srba je zajedno pobijedila; a kada se kombinuju mandati Srba zajedno sa Autonomašima koji su sebe privatno smatrali Srbima, to je većina. To uključuje i gradonačelnika, koji je gotovo redovito bio Srbin.

Međutim, ne mogu se izbori uzimati kao neki ukazatelj, zato što u Hrvatskoj nema demokratskih izbora. Nje uvodi tek Srbija, kroz Jugoslaviju. Čikam svakoga da provjeri rezultate izbora iz 1920. godine za dubrovački kotar!

Ne u pljevaljskom dijelu, naravno; već u Bijelom Polju, i to ne kod ovih mladih; samo kod starijeg stanovništva.

Neznam odakle ti ovo?
Piva, Golija pa dalje Šavnik, Žabljak,Pljevlja, Bijelo Polje, Kolašin,Mojkovac sa svim okolo selima, govore podpuno jednako i to je najčistiji izgovor u CG. Govore baš pravilno-književno bez narečja. To je taj - istočno hercegovački govor.

Eto sad ja neznam kako govore, tamo đe sam odrastao.:eek:

Neznam odakle ti ovo?
Piva, Golija pa dalje Šavnik, Žabljak,Pljevlja, Bijelo Polje, Kolašin,Mojkovac sa svim okolo selima, govore podpuno jednako i to je najčistiji izgovor u CG. Govore baš pravilno-književno bez narečja. To je taj - istočno hercegovački govor.

Eto sad ja neznam kako govore, tamo đe sam odrastao.:eek:

Najčišći izgovor je izgovor Stare Hercegovine, odnosno Nikšića.

U podgoričkom kraju stari ljudi kažu 'dete' u nominativu, a ne 'dijete' (ali u genitivu - djeteta!), da navedem samo jedan primjer. Onda, pored ikavizama u istočnih Podgoričana, obrati pažnju na ekavizme kod Mrkojevića. Ranije su neki tvrdili da to ima veze sa njihovim navodnim porijeklom iz Srbije, od srpskih kosovskih junaka, ali danas je dukljano-montenegrinska teorija o njihovoj hiljadugodišnjoj autohtonosti preovladala, znači li to da se ekavica razvila unikatno kod njih?

Najčišći izgovor je izgovor Stare Hercegovine, odnosno Nikšića. ž

Nikšićani ne govore pravilno (poša, doša, bija, ....). Kako to možeš tvrditi?
Pravlno govore samo oni što ti gore rekoh.

U podgoričkom kraju stari ljudi kažu 'dete' u nominativu, a ne 'dijete' (ali u genitivu - djeteta!), da navedem samo jedan primjer. Onda, pored ikavizama u istočnih Podgoričana, obrati pažnju na ekavizme kod Mrkojevića. Ranije su neki tvrdili da to ima veze sa njihovim navodnim porijeklom iz Srbije, od srpskih kosovskih junaka, ali danas je dukljano-montenegrinska teorija o njihovoj hiljadugodišnjoj autohtonosti preovladala, znači li to da se ekavica razvila unikatno kod njih?

Nemoj mi molim te o Mrkovićima-Mrkojevićima. O njima su napisane čitave disertacije. Ako je iko starosjedilac, onda su oni.O njima imaš zapisa još prije doseljavanja Slovena pa dalje iz 9 i 10 vijeka.Tamo su bili i prije Paštrovića i čak bili u zavadi. Bili su trgovci i sarađivali su saMlecima a kasnije sa Turcima, koji su im po selima napravili džamije i preko povlastica i privilegija ih polako preveli na islam.Jedva je to nekoliko sela pripalo CG posle Berlinskog kongresa. Oni su sve pomiješali i ikavicu i ekavici i ijekavicu i turcizme. Šta god tražiš, dobićeš kod njih. Ali polako se sele u veća mjesta i ona sela gore ostaju prazna-omrčena, kao i one džamije gore, što su im turci napravili.

Poslednja izmena:
Śedi jedan.

Kao odgovor na ove nebuloze posto se ja zalazem za novu mirovnu konferenciju za balkan kao jedini izlaz iz nametnute situacije, jedna od prvih tacaka treba da bude i revizija berlinskog ugovora iz 1878 i vracanje hercegovini njene teritorije uzurpirane od potomaka italijanske kopiladi sa cetinja tkz. montenegrina
A đe su Srbi u dnevniku ovog Rusa iz 1769?

http://montenegrina.net/pages/pages...vnik_ruskog_kneza_dolgorukova_iz_cg_1769.html

Što je bilo sa njima? Nije Vuk još napisao Srbi svi i svuda?

Nemoj mi molim te o Mrkovićima-Mrkojevićima. O njima su napisane čitave disertacije. Ako je iko starosjedilac, onda su oni.O njima imaš zapisa još prije doseljavanja Slovena pa dalje iz 9 i 10 vijeka.Tamo su bili i prije Paštrovića i čak bili u zavadi. Bili su trgovci i sarađivali su saMlecima a kasnije sa Turcima, koji su im po selima napravili džamije i preko povlastica i privilegija ih polako preveli na islam.Jedva je to nekoliko sela pripalo CG posle Berlinskog kongresa. Oni su sve pomiješali i ikavicu i ekavici i ijekavicu i turcizme. Šta god tražiš, dobićeš kod njih. Ali polako se sele u veća mjesta i ona sela gore ostaju prazna-omrčena, kao i one džamije gore, što su im turci napravili.

Drago mi je da se slažemo. :)

Back