Ima li Cincara na Internetu???

• Začetnik teme Začetnik teme praksis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ipak, ono što me je zaintrigiralo je da Izrailiti iz Etiopije (to su oni isti Rastafarijanci sa Jamajke) Boga nazivaju sa Dža.
Šta mislite o toj vezi DŽA i DZA? Da li su i oni od Zeusa dogurali do DŽA ili tu ima nešto drugo?

ту нема ништа необично, пошто су криптохришћани , њихов бог се зове исто као и сваки други хришћански, осим српског.
Дакле, божије име које је сада забрањено да се изговара некада је било ЈАХ, ЈАХВЕ, ЈУ ( од ДЕУ, ЗЕУ),ИОИ, и још много сличних имена. Код Растафаријанаца је ЈАХ, а изговара се ЏА са безгласним сугласником на крају. Они су до ЏА дотерали од ЈАХВЕ.
Српски се бог називао САВАОТ, или спаситељ.

Slavljenje Božića je uveo Konstantin upravo na temelju početka nove solarne godine. Njegovo hrišćanstvo je malo preuveličano. Bio je sledbenik sunčevog kulta, a hrišćanstvo nije proglasio državnom religijom, već ga je samo "leagalizovao". Po Svetom Pismu stiče se utisak da se Hristos rodio u proleće negde oko Pashe.

Nego D-1, nešto me zaintrigiralo. Znam za vezu Dumnidza <---- Domnu + Zeus. To sam čini mi se kod vas negde pročitao.
Ipak, ono što me je zaintrigiralo je da Izrailiti iz Etiopije (to su oni isti Rastafarijanci sa Jamajke) Boga nazivaju sa Dža.
Šta mislite o toj vezi DŽA i DZA? Da li su i oni od Zeusa dogurali do DŽA ili tu ima nešto drugo?

Shto se tice hrishcanstva; u svakom slucaju to nije sasvim nov pogled u religiji, vec nastavak predhodnog "suncevog kulta" koji je osnova politeizma koji je vladao na nashim prostorima, kao i "Zamolxiskog" monoteizma koji u vremenu Filipua II bio prisutan i u Istoriskoj Makedoniji, paralelno sa politeizmom za shta postoje izvorni argumenti.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Shto se tice "Zeusa" = DZ^U; povezan sa znacenjem "DZU^" (дан), teshko je izneti neki konkretni zakljucak o vezi "DŽA i DZA". Mislim da treba videti eventualno koje je drugo znacenje DŽA kod Izraelita iz Etiopije (ima li kakvu vezu sa pojmom "dan").

Predhodno povezano sa slicnoshciu izmegju egipetskog "RA" i arman makedonskog i rumunjskog "RAsarit" (istok) sa znacenjem "RAdz^ + sarit, ansarit" (ZRAK + odskoknut) = "izgrej sunce". Ili terminom "RADz^" (zrak), "RAS^, RAZE, ARAS^" (sveshtenicka odeca, odeca pokloniku sunca),

Kad smo kod Etiopie, smatram za interesantno da je Haile Selasije nosio titulu "Neagush", pa to da povezjemo sa naseljima NEAGUSHTA (Centralna Makedonija), NJEGOSHI (Crna Gora) i terminom negostire (trgovina) iz rumunjskog.

Neagushta i Njegoshi su vladarski centri, a Hajle Selasie je bio "Neagush" (CAR).

Shto se tice hrishcanstva; u svakom slucaju to nije sasvim nov pogled u religiji, vec nastavak predhodnog "suncevog kulta" koji je osnova politeizma koji je vladao na nashim prostorima, kao i "Zamolxiskog" monoteizma koji u vremenu Filipua II bio prisutan i u Istoriskoj Makedoniji, paralelno sa politeizmom za shta postoje izvorni argumenti.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Shto se tice "Zeusa" = DZ^U; povezan sa znacenjem "DZU^" (дан), teshko je izneti neki konkretni zakljucak o vezi "DŽA i DZA". Mislim da treba videti eventualno koje je drugo znacenje DŽA kod Izraelita iz Etiopije (ima li kakvu vezu sa pojmom "dan").

Predhodno povezano sa slicnoshciu izmegju egipetskog "RA" i arman makedonskog i rumunjskog "RAsarit" (istok) sa znacenjem "RAdz^ + sarit, ansarit" (ZRAK + odskoknut) = "izgrej sunce". Ili terminom "RADz^" (zrak), "RAS^, RAZE, ARAS^" (sveshtenicka odeca, odeca pokloniku sunca),

Kad smo kod Etiopie, smatram za interesantno da je Haile Selasije nosio titulu "Neagush", pa to da povezjemo sa naseljima NEAGUSHTA (Centralna Makedonija), NJEGOSHI (Crna Gora) i terminom negostire (trgovina) iz rumunjskog.

Neagushta i Njegoshi su vladarski centri, a Hajle Selasie je bio "Neagush" (CAR).

Prvo, nije neagushta nego nagusa nagast ,što na amharskom znači kralj kraljeva. Dakle opet sa tvojom sveobuhvatnom etimologijom si se uprskao.
Inače, ovo mu je zvanje tek od 1928., a od rođenja se zvao RAS TAFARI MAKONNEN
i Rastafarijanci su njegovo ime ( to jest ime dinastije) uzeli za celu religiju.

Prvo, nije neagushta nego nagusa nagast ,što na amharskom znači kralj kraljeva. Dakle opet sa tvojom sveobuhvatnom etimologijom si se uprskao.
Inače, ovo mu je zvanje tek od 1928., a od rođenja se zvao RAS TAFARI MAKONNEN
i Rastafarijanci su njegovo ime ( to jest ime dinastije) uzeli za celu religiju.

Citaj dobro, nisam zapisao "neagushta" (to je ime jednog arman makedonskog gradica gde se nalazi dinasticka grobnica porodice Lizimah), vec "Neagush" shto je isto sa tvojim loshom interpretacijom "nagusa", ili pravilng "NAGUSH" (koje sam pre mnogo godina zapisao u jednoj mojoj knjizi ).
---------------------------------------------------------------------------

Dobro je da si dao i prvobitno imenovanje: "Inače, ovo mu je zvanje tek od 1928., a od rođenja se zvao RAS TAFARI MAKONNEN
i Rastafarijanci su njegovo ime ( to jest ime dinastije) uzeli za celu religiju."

Dal vidish da postoji veza izmegju "RAS" (njegovog prvobitnog zvanja, i zvanja dinastije) i imenovanja religije, pa sad promuckaj malo i vidi odakle potice i kojim je pojmom povezano imenovanje "RAS" (da malo pomognem, pogledaj predhodno moje objashnjenje o reci "ras^", "RA").

A, u vezi: "Dakle opet sa tvojom sveobuhvatnom etimologijom si se uprskao".

Isuvishe brzo donosish zkljucke.

Obrati paznju na onome shta si zapisao: "Inače, ovo mu je zvanje tek od 1928".

Koliko mi je poznato, u to vreme GLAVNI NJEGOV SAVETNIK i trezorist bio je Arman Makedon po imenu MINGU KIOSE poreklom iz Krusheva koji je preminuo sredinom XX veka kao covek od krajnjeg poverenja carske kuce u Etiopiji.

Isto tako vrlo dobro znam da je "Nagush Haile Selasie" do kraja svoje vladavine, kao znak njegovog poshtovanja prema porodici iz koje potice Mingu Kiose svake godine rodbini Mingua Kosea slao zahvalnice.

Danas u Krushevu zivi unuk Mingua Kosea koji ima oko 56 godina i nosi isto njegovo ime Mingu Kiose (Kioseski).

---------------------------------------------------------------
Megjutim to ne znaci da je imenovanje povezano sa uticajem glavnog savetnika.
-----------------------------------------------------------------------------------

Inace tituliranje "NEGUST, NAGUSH" ili tvoje "nagusa nagast", ili ono shta sam izneo kao "Neagush" sa diftungom "ea", postoi u etiopskoj terminologiji povezanu za "vladara" (kralj, car). Starost je teshko odrediti, ali ne zaboravimo da po predanju poreklo je josh od Solomona (vladara Filestinaca i Izraelita).

A, ko su "Filestinci"?

Poslednja izmena:
Nije mi praksa da se oslanjam na wikipediju, ali smatram da je interesantno objashnjenje:

"Negus (Ge'ez ንጉሥ, nigūś, Amharic nigūs; cf. Tigrinya ነጋሽ negāš) is a title in Ge'ez, Tigrinya, Tigre and Amharic, used for a king and at times also a vassal ruler in pre-1974 Ethiopia and pre-1890 Eritrea. It is subsequently used to translate the word "king" in Biblical and other literature. It is a noun derived from the ancient Semitic verbal root N - G - Ś meaning "to reign.""

ovo objashnjenje nekako odudara od onog: "nagusa nagast".

Citaj dobro, nisam zapisao "neagushta" (to je ime jednog arman makedonskog gradica gde se nalazi dinasticka grobnica porodice Lizimah), vec "Neagush" shto je isto sa tvojim loshom interpretacijom "nagusa", ili pravilng "NAGUSH" (koje sam pre mnogo godina zapisao u jednoj mojoj knjizi ).
---------------------------------------------------------------------------

Dobro je da si dao i prvobitno imenovanje: "Inače, ovo mu je zvanje tek od 1928., a od rođenja se zvao RAS TAFARI MAKONNEN
i Rastafarijanci su njegovo ime ( to jest ime dinastije) uzeli za celu religiju."

Dal vidish da postoji veza izmegju "RAS" (njegovog prvobitnog zvanja, i zvanja dinastije) i imenovanja religije, pa sad promuckaj malo i vidi odakle potice i kojim je pojmom povezano imenovanje "RAS" (da malo pomognem, pogledaj predhodno moje objashnjenje o reci "ras^", "RA").

A, u vezi: "Dakle opet sa tvojom sveobuhvatnom etimologijom si se uprskao".

Isuvishe brzo donosish zkljucke.

Obrati paznju na onome shta si zapisao: "Inače, ovo mu je zvanje tek od 1928".

Koliko mi je poznato, u to vreme GLAVNI NJEGOV SAVETNIK i trezorist bio je Arman Makedon po imenu MINGU KIOSE poreklom iz Krusheva koji je preminuo sredinom XX veka kao covek od krajnjeg poverenja carske kuce u Etiopiji.

Isto tako vrlo dobro znam da je "Nagush Haile Selasie" do kraja svoje vladavine, kao znak njegovog poshtovanja prema porodici iz koje potice Mingu Kiose svake godine rodbini Mingua Kosea slao zahvalnice.

Danas u Krushevu zivi unuk Mingua Kosea koji ima oko 56 godina i nosi isto njegovo ime Mingu Kiose (Kioseski).

---------------------------------------------------------------
Megjutim to ne znaci da je imenovanje povezano sa uticajem glavnog savetnika.
-----------------------------------------------------------------------------------

Inace tituliranje "NEGUST, NAGUSH" ili tvoje "nagusa nagast", ili ono shta sam izneo kao "Neagush" sa diftungom "ea", postoi u etiopskoj terminologiji povezanu za "vladara" (kralj, car). Starost je teshko odrediti, ali ne zaboravimo da po predanju poreklo je josh od Solomona (vladara Filestinaca i Izraelita).

A, ko su "Filestinci"?

Нема уопште никаквог двоумљења око корена речи РАС или РАЗ, корен је индоевропски, значење је РАЗУМ, а семитски народи су га прихватили за именовање појма ГЛАВА ( РАЗ је глава на свим семитским језицима и код Јевреја и код Арапа и код Етиопљана то јест Амхара)

Иначе, ЊЕГУШИ имају сасвим другу етимологију од оне коју желиш да прогураш. Покушај да је повежеш са презименом ЊЕГО из тог краја, као и са именом ЊЕГОВАН или НЕГОВАН.

Филистинци нису оно што би ти желео да буду.

1.
-hebrejski "rosh"
-arapski "ra'as"

Po tvojemu, ispada da indoevropljani dadoshe "RAZUM" semitima, a za sebe saciuvashe "glavice" (nije ciudo shto su pametniji od drugih).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Shta cemo sa egipetskim bogom sunca "RA" (dal je u pitanju "GLAVONJA").
-------------------------------------------------------------------------------------------

2.

"Иначе, ЊЕГУШИ имају сасвим другу етимологију од оне коју желиш да прогураш. Покушај да је повежеш са презименом ЊЕГО из тог краја, као и са именом ЊЕГОВАН или НЕГОВАН."

Ma, i kako da okrenemo "NJEGOSHI" su "VLADARI".

3.
Licno ne zelim nishta.

Ali, istina je istina, i nju ne mozemo vecno da skrivamo. Ona je vec odavno obljavljena, al josh nije do svakoga stigla.

није ГЛАВОЊА него РАЗАМОН, илити Разуменко по модерном. Има по Европи много примера, да ти не наводим све, даћу ти само два : Расмундсен, и Еразмо

1. Jok, tako ne ide; na ramenima nosimo "glavu", a ne "razum".

-hebrejski "rosh" (рош) = глава
-arapski "ra'as" (ра‘ас) = глава

Shta je sad "RA" - "razum" ili "glava"?

2. "Еразмо" - ne moramo ici u Evropu, dovoljno je do Ohrida, ERAZMO = "E + RAZMO" (sveshtenik je) iz Antiohie koji je shirio hrishcanstvo u okolini Ohrida u vreme Dioklecijana i maksimilijana, znaci pre dolaska Slovena. I pretocena u licno ime iz Ohrida "Razme" (ali jadnici ne znaju znacenje imena).

1. Jok, tako ne ide; na ramenima nosimo "glavu", a ne "razum".

-hebrejski "rosh" (рош) = глава
-arapski "ra'as" (ра‘ас) = глава

Shta je sad "RA" - "razum" ili "glava"?

2. "Еразмо" - ne moramo ici u Evropu, dovoljno je do Ohrida, ERAZMO = "E + RAZMO" (sveshtenik je) iz Antiohie koji je shirio hrishcanstvo u okolini Ohrida u vreme Dioklecijana i maksimilijana, znaci pre dolaska Slovena. I pretocena u licno ime iz Ohrida "Razme" (ali jadnici ne znaju znacenje imena).

Значи, по теби је човек-бог ипак главоња а не разуман? Разум је императив и одредница која је раздвајала оне који су осмислили пирамиде од оних који су вукли камење;), Зна се чему глава служи, овим првима није служила само за шишање.
Наравно да и Охрид сматрам Европом.

Poštovanje. Molio bih g.Zikena za jedno pojašnjenje. Obzirom da ne znam puno o poreklu svog prezimena, a nisam pronašao nikakve bliže informacije o tome na netu, zanima me da li znate nešto više o tome na koje se Ćurčine odnosi Vaša proverena konstatacija-informacija o njihovom cincarskom poreklu. Unapred zahvalan, Uroš Ćurčin :bye:

Glava porodice, glava kuće, glavešina države...............to su glave koje objedinjuju skup karakternih osobina (po logici pozitivnih, mada praksa pokazuje da nije uvek tako).
Ipak nisu samo glavonje, kako ih narod naziva. Glavat se odnosi na onog sa velikom glavom. A glavonja mu ipak dođe nekako lider.

Glava porodice, glava kuće, glavešina države...............to su glave koje objedinjuju skup karakternih osobina (po logici pozitivnih, mada praksa pokazuje da nije uvek tako).
Ipak nisu samo glavonje, kako ih narod naziva. Glavat se odnosi na onog sa velikom glavom. A glavonja mu ipak dođe nekako lider.

Морам да те разочарам Димитраки, у том етимолошком смислу ( а ово је конкретно преузето од Германа, дакле мало је каснијег доба) ГЛАВА је HEAD или водиља, према томе глава породице је вођа породице, и остало у том смислу.
Ја сам, конкретно ишао на везу европско - семитске етимологије за појам РАЗУМ који се у семитским језицима разумео као глава.
Иначе, могу да посумњам да је и германска етимологија за главу повезана са општом словенском и санскритском за знање ВЕД од које је, сасвим сигурно скована именица глава Г ОЛО ВА ( ВА као партицип од ВЕД).

1. D-1 Pa ti si kao enciklopedija..Hvalati.
2. Ja zivim u italiji i imam direktne kontakte sa juznjacima.
Ostao sam bez reci kada sam video u njihovim obicajima mnogo slicnosti sa nashima.
Mislim da je danas uzaludno praviti lingvisticka istrazivanja. Sve je to tamo izbrisano.
A ono sa selima oko Rima. I to je samo jedna bajka.
Realnost je ta shto je neko nekad bio okupator i shto im je doneo sluzbeni jezik te imperije. I evo danas su oni italijani 100 %.

3. Dumba? Treba da idete tamo u Vieni i vidite svojim ocima. Ostavimo to sto je on bio bogat i shto je dao Austriji.
Njegov grob treba da vidite. Ja sdam i tamo bio.
On stoji a ispred njegovih nogu u polukrugu su pokopani nekoliko ljudi. Jedan od njih je neki Beethoven, pa Johann Straus, pa Schubert.
I ovaj armàn je davao svoje pare ovima da tvore..a Austrijanci su mu za uzvrat dali ime jednog plostada i jedne ulice: Dumba Platz i Dumba Strasse.
4. D-1 Dali si nekad razmishljao gde su bezali armàni za vreme najezde turaka? Haj da vidim dali nesto znas o ovome. imam mnogu cudnih informacija.

izvinite na mom pisanju ali jedini jezik koji govorim i na koji pishem odlicno je moj maternji jezik - Armaneashti.
Tako da sa srpskim jezikom se dosta mucim.

Pozdrav svima i vidimo se u U.S.A. - United States Of Aromanians

Можда се одговор на Думбин боравак у Бечу крије у чињеници да су Турци насељавали трговце , а не да су Армани бежали толико далеко:

books

Можда се одговор на Думбин боравак у Бечу крије у чињеници да су Турци насељавали трговце , а не да су Армани бежали толико далеко:

books

Tako, epirska dinastija Hurmusaki (Musaki) stizje radosna, poslata od Turaka i Gega "SA PUNO DAROVA ZA SRECAN PUT" do danashnje Bukovine (Ukraina).

Broj izbeglica nije izrazjen u desetinama vec u stotinama hiljada.

Mozjda su to bile turske uhode?

A, oni koji stigoshe do Poljske i Litvanije, valjda su bili poslali da donesu malo leda.

Дакле, божије име Код Растафаријанаца је ЈАХ, а изговара се ЏА са безгласним сугласником на крају. Они су до ЏА дотерали од ЈАХВЕ..
Podseti me ovo na moje iznenadjenje kad sam ucila sanskrit..nasu rec ZNANJE izgovaraju DŽNANA. Mozda ima veze sa Zeusom i ostalima..promena u DŽ, posebno ako bi se radilo o slovu DZ a ne DŽ.

No, ima stara izreka "Biće DŽA ili Bu!!!" kod Srba.
Obično je tumače kao "ili-ili", ali kad se setimo dualizma u staroj veri Srba, postane zanimljivije.

Српски се бог називао САВАОТ, или спаситељ
Sava Otac???, odatle i arhetip (arhizvuk tačnije) za savremeno svetosavlje u nas.

Paralelni naziv za Srbe jeste RASANi ili RAŠANi ili RASeni ali uvek je RAS u osnovi--
Zabeležen je običaj kod Slovena da svoju garderobu farbaju u crveno, što su izvodili uz pomoć biljke BROĆ, ali je ta tehnologija bila nedostupna ostalim narodima Otuda se ime RAŠANI , RASijani ili RASejani (seobama) Srbi , kao i svi srpski gradovi sa imenom RAS, i svi oni Raci i slično.vezuju za crvemnu boju koja se od iskona vezuje za vladarske dinastije.
U sanskritu RASA ima vise znacenja, ali je u srpskom jos janije sta RASA i RASNI znači.

Podseti me ovo na moje iznenadjenje kad sam ucila sanskrit..nasu rec ZNANJE izgovaraju DŽNANA. Mozda ima veze sa Zeusom i ostalima..promena u DŽ, posebno ako bi se radilo o slovu DZ a ne DŽ.

No, ima stara izreka "Biće DŽA ili Bu!!!" kod Srba.
Obično je tumače kao "ili-ili", ali kad se setimo dualizma u staroj veri Srba, postane zanimljivije.

Sava Otac???, odatle i arhetip (arhizvuk tačnije) za savremeno svetosavlje u nas.

Paralelni naziv za Srbe jeste RASANi ili RAŠANi ili RASeni ali uvek je RAS u osnovi--
Zabeležen je običaj kod Slovena da svoju garderobu farbaju u crveno, što su izvodili uz pomoć biljke BROĆ, ali je ta tehnologija bila nedostupna ostalim narodima Otuda se ime RAŠANI , RASijani ili RASejani (seobama) Srbi , kao i svi srpski gradovi sa imenom RAS, i svi oni Raci i slično.vezuju za crvemnu boju koja se od iskona vezuje za vladarske dinastije.
U sanskritu RASA ima vise znacenja, ali je u srpskom jos janije sta RASA i RASNI znači.

1. "posebno ako bi se radilo o slovu DZ a ne DŽ."

- postoje primeri prelaska iz jednog u drugi glas, i obratno; ali se rec generalno ne menja.

2. "Zabeležen je običaj kod Slovena da svoju garderobu farbaju u crveno, što su izvodili uz pomoć biljke BROĆ, ali je ta tehnologija bila nedostupna ostalim narodima";

- koliko mi je poznato, kod Arman Makedonskih "vlaha" (nomada), i zadnja domacica, koristreci biljke, znala je da pravi izuzetno kvalitetne boje.

3. "i svi oni Raci i slično.vezuju za crvemnu boju koja se od iskona vezuje za vladarske dinastije."

Kod Arman Makedona, hiljadama godina "tamnocrvena" boja je simbol, vladara, vojske, nacionalne zastave, drzavnosti.

Crvena boja, boja "krvi", simbolizuje moc.

"HLAMide" (ogrtaci) Arman Makedonskih vojnika su bile "crvene boje", boje "HLAMbure" (zastave).
--------------------------------------------------------------------------------

Bela boja je boja svetlosti, dana, radosti, pa se i svadbarska zastava razlikuje od nacionalne i na njoj sunce je postavljeno na "BELOJ" osnovi.

Sami termini ""RAS^, RAZE, ARAS^" pojmovno su vezani za "BELU" sveshtenicku odeciu.

Na Balkanu i neshto shire sveshtenici u vreme obavljanja verske sluzbe oblacili su se u bele "haljine". Bela boja kao simbol svetlosti je osnovna boja u kulturi gde je bio poshtovan kult sunca.

Sami termini ""RAS^, RAZE, ARAS^" pojmovno su vezani za "BELU" sveshtenicku odeciu.

Na Balkanu i neshto shire sveshtenici u vreme obavljanja verske sluzbe oblacili su se u bele "haljine". Bela boja kao simbol svetlosti je osnovna boja u kulturi gde je bio poshtovan kult sunca.

Ајде бре Д1, па то је опште позната ствар и то из касније историје, зашто компликујеш ствари кад су веома јасне. Од средњег века у Италији и у целој Европи, почиње да влада термин РАШКО ПЛАТНО или српско платно ( веома добро документовано), на италијанском РАСО на француском РАС је сатен, а Данте ( Парадизо, 19. 140.) га је описивао као фино платно из Рашке.

books

Poslednja izmena:
Ајде бре Д1, па то је опште позната ствар и то из касније историје, зашто компликујеш ствари кад су веома јасне. Од средњег века у Италији и у целој Европи, почиње да влада термин РАШКО ПЛАТНО или српско платно ( веома добро документовано), на италијанском РАСО на француском РАС је сатен, а Данте ( Парадизо, 19. 140.) га је описивао као фино платно из Рашке.

books

bio sam dovoljno jasan.

govorim o platnu ne "из касније историје", vec od pre 2 mileniuma.

sveshtenstvo "RASI, RAZI", "ERAZMO", je koristilo takvo "BELO" palatno za izradu svoje odece.

Normalno koincidencija sa "фино платно из Рашке" nije iskljucena.

Да мало замастим чорбу :p

Slobodni prevod izaziva brojne asocijacije. Tako, Makedoniju naseljavaju Kisiji
(Bršljanci), Krestonci (Vetrogonje), Halkiđani (Bakreni), Makedonci (Gorštaci), Bromi (Zobeni),
Almopiji (Slani), Botijaji (Stočari), Seli (Sjajni), Pieriji (Svetogorci), Eordaji (Slavljenici), Elimejci
(Krivorečani), Linkesti (Rišani), Oresti (Planinci), Dasareti (Šumadinci ili Ormani), Enhelejci
(Jeguljari), Beoti (Govedari), Migdonci (Melezi) i drugi.
Na severu, najveća plemena su Pelagonci (pelaški: pelas - rođak, ravnica i pučina; gonia - ugao,
ili gonimos - plodan, odnosno, plodna ravnica, znači, Doljani), zatim, Deuriopi ili Deriopi (pelaški:
derris, deros - koža, apoi - gde, znači Kožari), Amfaksiti (Drvodelje), Parorbeli (kasnije, Pirinci),
Bisalti (Kolebljivci), Odomanti (Gatari), Sinti (Razbojnici), Peonci (Neumrli). Samo Peonci su bili
zastupljeni u desetak srodnih plemena između Aksija (Vardara) i Strimona (Strumice).

Дакле Д-1 Македонци(Горштаци) није ни чудо што вам град није град ако није на бар 1100 м надморске висине:p

Aheji su bili narod pastira i zemljoradnika. Oni su prešli preko današnje Albanije i Epira i
naselili se u jugozapadnom delu Tesalije, u oblasti Ftiotidi, oko reke Sperhej. U istoriji, ova oblast je
poznata kao Ahajska Tesalija. Imala je pet naselja: Alo, Alopi, Trahina, Ftija i Helada. Vremenom se
izdiferencirao takozvani Mirmidonski savez, sa rodonačelnikom Eakom, ocem Peleja. Eak je deda
najvećeg trojanskog junaka Ahileja. Mirmidonski savez je bio sastavljen od plemena Ahejaca i Helena.
Događaji koji slede opisani su ukratko da bi se osvetlio period smene civilizacija na ovom
području.
Prema Eratostenu, oko 1313 godine p.n.e., dok je oblikovanje Saveza u Tesaliji bilo u toku, u
pelašku Beotiju dolazi Kadmo iz Fenikije, sa Bliskog istoka. On putuje preko Rodosa, Trakije i
Makedonije. U Beotiji, podiže utvrđenje Kadmeja, radi odbrane od Ahejaca. Oko ovog utvrđenja će
kasnije nastati grad Teba. Njegov rođak Danaj (presvetli), vladar Libije, napušta svoju zemlju i u
Argosi, na Peloponezu, dobija presto koji je pripadao kralju Pelazga, Gelanoru. Gradi Argivsku
tvrđavu, da bi zaštitio grad od Ahejaca. Danaj iz Argose je rodonačelnik istorijskih Danajaca.
Oko 1246 godine p.n.e., Pelops iz maloazijske Lidije (Frigije) predvodi deo tesalskih Ahejaca na
Peloponez, kao njihov kralj. Ahejci naseljavaju severoistočni deo Peloponeza, između Pelazga i Jonaca
u Argolidi. Manji deo plemena Ahejaca naseljava se u Meseni, na jugu poluostrva. To su Parakiparski
Ahejci. Ime Peloponez se javlja u čast Pelopsa (raniji pelaški naziv Apis ili Pelazgiotis se potiskuje).
Od Pelopsa potiče dinastija Pelopida, od kojih su najpoznatiji Atrej, Agamemnon, Menelaj i Orest,
kraljevi Mikene.
Ahejci Peloponeza, poznati su zbog Mikenske kulture, linearnog pisma B, Trojanskog rata 1193
godine p.n.e. i razvoja trgovine. Pre dolaska na ove prostore, još dok su bili u Panoniji, njihov jezik je
bio protohelenski, odnosno protoahejski ili prodijalektički. Ahejski dijalektički se kod Ahejaca javlja
sa njihovim dolaskom na Peloponez (linearno pismo B, Mpampinioti,1986). Homer naziva učesnike
Trojanskog rata, pod vođstvom Agamemnona, Argivcima, Ahejcima i Danajima. Etnički, oni su bili
Ahejci, živeli su u Argolidi na Peloponezu, gde je vladao njihov rodonačalnik Danaj. Između Ahejaca i
pelaških Makedonaca postojali su trgovački odnosi. Njihov prostor je dopirao do Tesalije. U Mikensko doba, Ahejci su verovali u duše svojih predaka, posebno predaka heroja; kosmogonija i teogonija
Olimpa je njima bila tuđa.
Dok su u dvanaestom veku p.n.e. Ahejci osvajali Troju u Maloj Aziji, na Balkanu dolazi do
velike seobe naroda. Egzodus starosedelaca, migracije i nova naseljavanja su karakteristična za taj
period. Migracioni talas sa Balkana, zaustavlja se čak u Egiptu, u vreme Ramzesa III, 1190 godine
p.n.e. To je poznata "najezda naroda sa mora". U migracionom talasu učestvuju Iliri i Epiri iz zapadnog
dela Balkana i Dorci iz oblasti južno od Makedonije. Proterani sa Balkana, neki starosedeoci, kao na
primer Brigi, koji su živeli severozapadno od Makedonije i Biti, koji su živeli severno od Makedonije,
emigrirali su u Malu Aziju, uticali na raspad Hetitskog carstva i stvorili tamo svoje nove zajednice,
Frigiju i Bitiniju. Beoti sa Pindskog vrha Voio, sa Epirske strane, preselili su se u zemlju Kadma, koja
se od tada zove Beotijum. Tespročani su emigrirali u pelašku Eolidu, u ravnicu Peneja, koja se od tada
naziva Tesalijom (Herodot). Ahejci iz Tesalije i sa Peloponeza, pobegli su u maloazijsku Eoliju. Jonci
iz Atike i sa istočnog Peloponeza, migrirali su u maloazijsku Joniju, 1044 godine p.n.e. Prema tome, i
stvoritelji Mikenske kulture su emigrirali, napuštajući svoju Heladu.
Posle egzodusa Ahejaca i Jonaca, u Pelazgiji, na jugu Balkana, ostaju starosedeoci Pelazgi. Oni
su se dugo odupirali pritiscima doseljenih Doraca ("dorizacija"). U istoriji, ovaj period je poznat kao
"mračno doba". Sve počinje iz početka, kao "arhaično doba", sa Homerom i Hesiodom. Dorci
postepeno uvode svoj sistem društveno-ekonomskih odnosa. Stvaraju samoupravne, jednonacionalne
gradove-države, polise. Polisi nastaju najpre u Argosu, zatim na Korintu i u Sparti, na Peloponezu.
Atina i Teba ostaju multietničke sredine. Postepena dorizacija dovodi do stvaranja "Dorilenda", na
jugu Balkana, koji se kasnije naziva Helada. Novi stanovnici asimilirali su Pelazge i preostale Jonce,
ali su verovatno preuzeli njihovu kulturu i etnonim od Deukalionovog sina Helena iz tesalske Ftiotide.

Овај детаљ је спомињао @Lesandar o Данају који има Либијско порекло:

Prema Eratostenu, oko 1313 godine p.n.e., dok je oblikovanje Saveza u Tesaliji bilo u toku, u
pelašku Beotiju dolazi Kadmo iz Fenikije, sa Bliskog istoka. On putuje preko Rodosa, Trakije i
Makedonije. U Beotiji, podiže utvrđenje Kadmeja, radi odbrane od Ahejaca. Oko ovog utvrđenja će
kasnije nastati grad Teba. Njegov rođak Danaj (presvetli), vladar Libije, napušta svoju zemlju i u
Argosi, na Peloponezu, dobija presto koji je pripadao kralju Pelazga, Gelanoru. Gradi Argivsku
tvrđavu, da bi zaštitio grad od Ahejaca. Danaj iz Argose je rodonačelnik istorijskih Danajaca.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back