Ијекавски српски

Све је то српски језик, исто као и торлачки говори, шопски... Ијекавицу није тешко савладати. Где је у екавици кратко е у ијекавици је је (ветар - вјетар, речник - рјечник), а где је у екавици дуго е у ијекавици је ије. (млеко - млијеко, снег - снијег). Екавци, читајте Свето писмо у преводу Ђуре Даничића и Вука Караџића па ћете да видите лепоту ијекавице.
Слажем се.
 
Neko je pomenuo Vojvodinu kao čist ekavski kraj odvajkada. U Vojvodini dobar dio starosjedilaca potiče iz ijekavskih krajeva, njihovi preci su se tu doseljavali u 18-om i 19-om vjeku ali su brzo ili relativno brzo ekavizirani nakon doseljavanja. Ekavski Srbi iz Vojvodine su u prošlosti ijekavske doseljenika nazivali 'Šijacima', pa otud prezimena Šijakov i Šijački u Vojvodini te toponim Šijački Šor itd.
Чуо сам за то
 
Слажем се нисам ни ја казао да већина људи у србији поготово данас користи и израбљује ијекавицу. Но, ипак, већина становништва централне тј уже србије јесте динарског порекла, ијекавског говора (некада, не данас)
Provokator koji namerno Srbija pise malim slovom. Djetic.
 
U Sremu nema Sokaca, ima Hrvata. Mislio si na njih?

Izmedju sremskog Hrvata i sremskog Srbina nije bilo/nema razlike u jeziku, samo u verskim izrazima, pa tako po govoru Hrvata iz Zemuna, Sr.Karlovaca, Rume ili Sr.Mitrovice nisi mogao razlikovati po dijalektu, akcentu, slengu ako su im porodice zivele vise od 1 generacije u Sremu. Svi su poprimili ekavicu, svi su govorili sremackim dijalektom i akcentom vezanim za kraj Srema gde su ziveli (nemaju isti akcenat Mitrovcanin, Karlovcanin i Zemunac). Doduse, 1991 su u nekim hravstkim sredinama u Sremu poceli insistirati na ijekavici/ikavici (zavisno odakle im je dosao svestenik na sluzbu u crkvu, pa tako, pogotovu na zapadu srpskog dela Srema kazu Srijem) ali svi Hrvati koje sam znao a da su u Sremu duze od 1 generacije su se prilagodili sredini u kojoj su ziveli pa su oni vise Sremci nego neki Srbi koji su dosli '90-tih - pogotovo po jeziku i obicajima. No, kako rekoh vec u 1 generaciji skolovanoj u toj sredini svi ce se ujednaciti po dijalektu i pogotovo akcentu. I zato volim Srem, obozavam ga.
Слажем се
 
Želiš valjda da pitaš zašto neki ljudi imaju animozitet prema ijekavici. Uvodni post je nezgrapno napisan, pa je tema kao magnet za svađalački nastrojene osobe primitivne svesti koji uživaju u vređanju kad se povede diskusija o ovim stvarima.

Ne vidim nikakav problem u bilo kom dijalektu srpskog jezika. Sve je to raznolikost i šarolikost srpskog jezika.

Inače, Bečkim književnim dogovorom iz 1850 udaren je temelj zajedničkom srpskohrvatskom jeziku. Glavni potpisnik sporazuma sa sa srpske strane bio je Vuk Karadžić, a sa hrvatske Ivan Mažuranić. Iako je dobar deo Hrvata govorio kajkavski i čakavski, a dobar deo Srba dijalektima koji su danas neknjiževni, kao osnova zajedničkog književnog jezika Srba i Hrvata uzet je istočnohercegovački dijalekat ijekavske štokavice kojim je napisana srpska narodna poezija i dubrovačka književnost.
Е кад би било више њих да знају...
 
Ijekavica je Srbima iz Srbije 1945 donela nekoliko stotina hiljada mrtvih,sto od Hrvata sto od Srba komunista zadojenih politikom.Verujte mi,niko ali bas niko u Srbiji ne mrzi ni jednog Srbina na svetu,bbilo gde da zivi i sta radi ali nam je preko mozga agresivno ponasanje,nametanje nekih obicaja,kulture,govora,verskih normi.....Nadam se da sam bio jasan....akcentovanje je trenutno u Srbiji predmet sprdanja,viceva,Srbi sa Kosova se prepucavaju sa Srbima iz Bosne i Hrvatske oko dugouzlaznog ili dugosilaznog akcenta...a mi slusamo i smejemo se... :hahaha:
Nije LJepo da se Srbi svadjaju, medjutim ne treba zaboraviti da je zahvaljujuci ulizivanju Beograda hrvatima izvrsen genocid nad Srbima Like, Dalmacije, Slavonije, Korduna, Banije i Zapadne Bosne. Prvo 40ih, a onda 90ih.
 
Ko su starosedeoci u Vojvodini? Oni koji su dosli pre 2.svetskog rata? Srbi koji su ziveli pre 2.svetskog rata na teritoriji onoga sto zadnjih 75 godina zovu Vojvodina su iz dva "izvora", prvi je deo mase slovenskog stanovnistva koji je tu ziveo od starih Slovena, cak su i velikasi iz srednjevekovne Srbije imali posede i gradili manastire na Fruskoj gori u tadasnjoj Ugarskoj kraljevini. A drugi deo Srba je dolazio seobama iz Srbije (u zanemarljivom broju iz Bosne a nikako iz danasnje Crne Gore) tokom vekova i otomanske okupacije, najpoznatija je seoba Srbalja sa Carnojevicima krajem 17-tog i poetkom 18-og veka (od Kosova pa do Pozarevca i Beograda), kao i seobe posle propasti 1.srpskog ustanka (tad su i moji utekli iz Sumadije). Nikada pre "vlaka bez voznog reda" nije bilo masovne selidbe Srba iz Bosne u Vojvodinu. Ali Hrvata jeste, u vreme KundK monarhije u tadasnju juznu Backu - od njih su nastali danasnju Hrvati i Bunjevci u severnoj Vojvodini.
Слажем се, само, буњевци су колко ја знам били православни па накнадно покатоличени?
 
Питање је - зашто и коме смета и зашто се толика фрка прави око једног одраза старог слова јат - млеко, млијеко или млико - исти кур
Mislim da sam to odgovorio no sad ću to ponoviti. Smeta zapadnom faktoru zato što želi da ukine Republiku Srpsku . Drugosrbijanski kal imaju razvijenu empatiju za gazdine želje čak i kad ih isti jasno ne saopšti . Oni svojim atavističkim njuhom tačno znaju šta im je činiti i kad je pravi trenutak za propagandno delovanje, Cilj je da se srpski narod u Republici Srpskoj demonizuje. Zato kreću sa tom pričom kako je Karadžićev jezik odvratan , kako su ti Srbi u Republici Srpskoj Bosanci , kako su pokrali izbore u Beogradu , kako su im običaji odvratni , bacaju petarde za vreme Božiće jer to se tobož nikada nije radilo (naravno zato što su komunisti to zabranjivali )..
 
Mislim da sam to odgovorio no sad ću to ponoviti. Smeta zapadnom faktoru zato što želi da ukine Republiku Srpsku . Drugosrbijanski kal imaju razvijenu empatiju za gazdine želje čak i kad ih isti jasno ne saopšti . Oni svojim atavističkim njuhom tačno znaju šta im je činiti i da je kad je pravi trenutak za propagandno delovanje, Cilj je da se srpski narod u Republici Srpskoj demonizuje. Zato kreću sa tom pričom kako je Karadžićev jezik odvratan , kako su ti Srbi u Republici Srpskoj Bosanci , kako su pokrali izbore u Beogradu , kako su im običaji odvratni , bacaju petarde za vreme Božiće jer to se tobož nikada nije radilo (naravno zato što su komunisti to zabranjivali )..
Слажем се
 
Nije LJepo da se Srbi svadjaju, medjutim ne treba zaboraviti da je zahvaljujuci ulizivanju Beograda hrvatima izvrsen genocid nad Srbima Like, Dalmacije, Slavonije, Korduna, Banije i Zapadne Bosne. Prvo 40ih, a onda 90ih.
Kako se Beograd ulizvao Hrvatima 1941 a u kontekstu genocida nad Srbima u NDH? Tako sto ih je podrzavao u tome? Beograd je bio okupiran i nije imao vlast ni nad svojom teritorijom. Uzgred zasto nisi pomenuo teritoriju Vojvodine? Zato sto pored Beograda mrzis i Vojvodinu?

'90-te su relativno sveze i svi se secaju sta je Srbija trpela zbog rata u Hrvatskoj i Bosni a jedina dobra stvar koju je Milosvic uradio je to sto Srbija nije otvoreno usla u rat sa Hrvatskom i Bosnom zbog teritorija. Gore bi prosla nego u ratu zbog Kosova 1998-99, verovatno bi danas Vojvodina bila negde drugde a ne u sastavu Srbije i verovatno bi srbiaj placala ratne reparacije komsijskim drzavama. Srbija je uradila jedino sta je mogla, primila vas je kao deo svog naroda. Pa tako ti danas zivis u Bataji ili na Altini a s.r.es protiv Srbije.
 
Kako se Beograd ulizvao Hrvatima 1941 a u kontekstu genocida nad Srbima u NDH? Tako sto ih je podrzavao u tome? Beograd je bio okupiran i nije imao vlast ni nad svojom teritorijom. Uzgred zasto nisi pomenuo teritoriju Vojvodine? Zato sto pored Beograda mrzis i Vojvodinu?

'90-te su relativno sveze i svi se secaju sta je Srbija trpela zbog rata u Hrvatskoj i Bosni a jedina dobra stvar koju je Milosvic uradio je to sto Srbija nije otvoreno usla u rat sa Hrvatskom i Bosnom zbog teritorija. Gore bi prosla nego u ratu zbog Kosova 1998-99, verovatno bi danas Vojvodina bila negde drugde a ne u sastavu Srbije i verovatno bi srbiaj placala ratne reparacije komsijskim drzavama.
Слажем се осим са тим да момак коме одговараш мрзи београд и војводину, нисам стекао такав утисак. Мислим да ти више мрзиш "дошљаке"
 
Слажем се осим са тим да момак коме одговараш мрзи београд и војводину, нисам стекао такав утисак. Мислим да ти више мрзиш "дошљаке"
Momak stalno pise o tome kako je Beograd kriv za ovo ili za ono, kako je Beograd los. Tipican kompleks nekoga ko u tom Beogradu niti ima sta, niti voli taj Beograd iako zivi nadomak njega, u Bataji na 20km od Terazija.
 
Слажем се, само, буњевци су колко ја знам били православни па накнадно покатоличени?
Da, u zapadnoj Hercegovini (odakle su poreklom) je odvajkada vrilo od pravoslavaca. Pitam se samo gde i kada si ti ucio istoriju.
Hrvati navode primer pevaca Bogdana iz Srbije i glumca Bogdana iz Hercegovine kao dokaz da su oni isti narod i da su Bunjevci izmisljotina srpske politicke elite.
 

Back
Top