Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
rizik
kalendar
ostrašćeno
tokar
balon
mudrovanje
Stajao je ispred sobnih vrata, ledjima okrenut sobi, krevetu i njoj. Gledao je ka unutrasljem stepenistu i svetlarniku punom maglicaste beline. Rano je jutro i sunce jos nije razgorelo mlecno staklo. Koliko je samo vremena ulozio u sve to pred sobom. Setio se kalendara, ne jednog. Setio se tri kalendara koje je cuvao u podrumu kao suvenire. Prekrizen broj po broj u etapama. U ovom ce mesecu urediti plac, u ovom podici pomocni objekat, u ovom temelje... Koliko se samo puta izjalovio plan. A svo vreme je bio svesan koliki je rizik hipoteka na stari stan. Ona je govorila da je radio ostrasceno, da nije realan.
Zagledao je drvenu ogradu unutrasnjeg stepenista. Koliko su se samo svadjali . Ona je htela da uzmu nesto, bilo sta, najpovoljnije sto nadju a da lici na ogradu. On je zeleo pravu starinsku ogradu. Cinilo mu se da ce ruke da se ogreju na drvetu koje je rucno obradio tokar.
Cesto mu se u to vreme cinilo da je njihov brak samo balon koji ce puci, da ih vezuje jos samo mudrovanje roditelja: "To je brak. Nailaze teske situacije. To treba izdrzati." Bilo mudrovanje ili ne, ono je pobedilo. Izgradio je kucu, bas onakvu kavu je zeleo. A sada, sada bezi u zoru na posao. Vraca se kasno. Samo ga jos ograda na unutrasnjem stepenistu seti na sta je sve nekada bio spreman.
mesec
hleb
reka
suma
gnezdo
 
mesec
hleb
reka
suma
gnezdo[/QUOTE]


Noc je topla i lepljiva.Mali sumski put ,mracan, jeziv, preteci...Koracaju tiho,bez reci,u strahu.Preko ove reke ceka ih drugi zivot,nova nada,novi pocetak,znali su...Reka, najveca prepreka njihovog zivota.
Ona pogleda u njegovo zamisljeno lice,obasjano mesecevom svetloscu.Losa noc za beg,znala je.Losa noc za bilo sta.
Ako samo dodju na vreme.Sansa je samo jedna,i to je ta.To je sada.
Zloslutno hucanje nocnih ptica nadvijalo se nad njima.Negde, u gnezdu zapetljanih krosnji, proricala im se sudbina.Ona koja mora doci.Danas ,sutra ,nekada...Mozda ce pre toga imati prilliku da isprate trag svojih snova.Da zive slobodno,zajedno.Da dele postelju,hleb,zivot.Da budi svoji,svaciji, niciji. Da budu ljudi,po prvi put.





fotografija
mreza
fleka
april
glava
 
fotografija
mreza
fleka
april
glava



Jedva cekam april i napokon lijepo vrijeme da dodje,,,Sunce, topao vazduh, more,, leskarenje i izlezavanje na vrelom pijesku,, uzivanje i opustanje uz kaficu i neki hladan sokic.. Naravno tu uvijek se najvise fotografise i svako zeli da ima poneku lijepu fotografiju sa mora :) ...Glava me zaboli od prevelikog sunca, ponekada se desi da od sunca iskoci neka fleka, ali ona brzo nestane,, U poslepodnevnim casovima, kada vece pomalo pocinje da se spusta vrijedni ribari odu daleko od obale i zabace njihove mreze i uzivaju u zalasku sunca.



ne razumemem
idealno
specijalno
kad te nema
ciganka
5 min
 
fotografija
mreza
fleka
april
glava
---------------
ne razumemem
idealno
specijalno
kad te nema
ciganka
5 min

Sedi na stolici za racunarom a u ruci drzi staru , crno belu fotografiju. Laktom naslonjen na sto, malo nagnut napred, glava samo sto se ne zalepi za to parce papira. Ekran ga osvetljava kao da je ovo scena iz neke pozorisne predstave. Deluje da nije svesan gde je. Nije prvi put da mi se cini da je ne samo sto i racunar vec i citava ta prostorija i kuca i ja zajedno sa njom, da je sve oko njega sto nam je zajednicko, samo mreza u koju je ulovljen. A ja nisam ribar i lako mi je da zaboravim nanovo ove trenutke, da ne budu ni fleka u mom secanju, sasvim nestanu. Svaki april nanovo brise sve. Ozeleni suma, cuju se ptice. Odlazim iz kuce u duge setnje i vracam se puna mirisa , zvukova, slika. Toliko je pun jedan dan aprila u sumi toliko sabijen da potisne iz mene sve negdasnje utiske i slike. Mozda je zato u stanju da ostane ovde. On to zna. On zna da sam bez proslosti.
Imam samo jednu fotografiju koju cuvam. Fotografija dede. Sve ostale slike dolaze i odlaze.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ali mart mi je uvek tezak, jos ako se oduzi kao ovaj. Njega nema po citav dan a i kada je tu zaticem ga kao sada, dalekog. Sinoc sam pukla. Znam da nije trebalo, da je sve ovo precutan dogovor. Odavno mi samo delimo ovu kucu a samo se ja po nekad tako zaletim.
Okrenuo se naglo:
"Ne razumem. Zato si morala tako da planes?"
"Da , bilo bi idealno da se ponasam kao ti. Da sam pametna, duso."
"Kod tebe je sve specijalno. Ti si sva nesto posebno, draga."
"Kad te nema kod kuce ja treba da zovem neku ciganku da mi kaze gde si, da mi gata. Il da cupkam latice: stize na vreme na rucak, ne stize na vreme na rucak.
A duso, supa nije ista kada se podgreva."
"Reci cu ti ja gde sam bio, samo da obavim jedan razgovor, traze me. Treba mi pet minuta."
misao
staza
presto
bogat
miraz
izvinjavam se zbog upada
 
Poslednja izmena:
Proleti li vam ikad misao kakve se sve metode koriste pri osvajanja zena? Krenuo bih vijugavom stazom psihologije, umesto utabanom i proverenom stazom zelene trave i piknika. Znam da zene poput dragocenog miraza nose tu zensku psihologiju koja je kao kakav teret uvaljana u nevidljive sujete. Ja se, npr. koristim - pre nego sto prokljuvim o kom tipu zene je rec - bogatim repertoarom sofisticirane suptilnosti. Promucurno. Muskarci inace koriste razne taktike za razlicite primerke. Bistrom muskarcu, poput mene, najteze je sa onim zenama, kako bih rekao, sujetnim i na prvi pogled glupim. Tu nema mnogo koristi od obrazovanja, sarma, jer su doticne uvek podazrive na takve i te stvari. Pune sebe, jer valjda nista drugo ni ne znaju. Na ovim primercima ne pomaze ni menjanje taktike – toplo – hladno – vetrovito! Cak iako bi isao toliko daleko, da kazem da sam vladar i da imam presto, puko sam. Jer odredjena pozicija muskarca u drustvu, je polozaj koji bi izabranica mogla da prihvati kao dostojan njene velicine...a to je onda prelazak sa sujetne i glupe u onu vrstu koju ponajmanje gotivim – zene s kompleksom vise vrednosti. Nezgodna kategorije, nepreporucljiva.
Lepe zene su prvi i treci padez i vise su kao objekat, a za njih je verujte preporucljivo kuliranje. O njima cu neki drugi put kada budu zadate reci : cinovnica, muskarac, frizerka, cokule, laka, imucna, udaja, novac, pogled, nedokazana.

A sada plesite sa:
Boks
Botoks
Broz
Beast
Beauty
Bora-Bora
 
Boks
Botoks
Broz
Beast
Beauty
Bora-Bora
Uvek sam volela boks. Secam se dobro meceva Mate Parlova. On mi je tada bio najlepsi muskarac na svetu. Ti su mecevi bili mnogo kasno navece, valjda su se odrzavali negde daleko u svetu. Mracan dnevni boravak, osvetljen samo ekranom i ja se krijem iza fotelje.
Tako sam odgledala i neke filmove koji su se u to vreme davali kasno. Kasnije se pojavio Muhamed Ali. Htela sam da crknem kada sam gledala kako drhti i pali olimpijsku vatru. Plakala sam tada. Ubedjivala sam sebe da su ga naterali na to. Da su ga drogirali.
To nije bilo dobro za moj odgoj. Izgradila se u meni ona najgora vrsta zene, ona sa kompleksom vise vrednosti. Rec botoks meni ne znaci nista. Dzba se trudim da pokusam da mi bar do nekle bude stalo do tih gorucih zenskih tema. U meni je beast, nicim je ne mogu ukrotiti. Ulazim u Beauty sopove. Ulazim i iz godine u godinu pokusavam da kupovinom laka za nokte nateram sebe da koristim te stvari. Sasvim bez uspeha.
Nije bas da sebi pevam "Bora-Bora" kada vidim novu ili dublju brazdu. Cak i izbegavam u poslednje vreme ogledala koja su osvetljena tako da se bore dobro vide. Ali, jaci je prkos prema svemu sto bi zivotu bilo nametnuto.
Da stvar bude komplikovanija, u tom periodu detinjstva, to sa Matem i filmovima, tu je bio i Broz. Muskarca koji nema u sebi slobodan duh, kom imponuju fina mesta, dobar glas i dobra drustva, i pored sveg truda da se ipak jednog dana udam, dozivljavam u sebi kao mumificiranog Broza. A oni drugi, oni su sve sami Mate Parlovi, i obicno ne mogu ni rec da izvezem dok ih gledam.
cinovnica,
muskarac,
frizerka,
cokule,
laka,
imucna,
udaja,
novac,
pogled,
nedokazana.
 
UTISAK NEDELJE

A sada koja reč o nekim lepim ženama...
Lepe žene ne da mažu nokte, nego ih i redovno nadograđuju. A reč botoks ne da im znači, nego čak izgaraju na gorućim ženskim temama. Jednostavno, lepe žene vole svaku vrstu i svaki način nametnutosti i nametljivosti.
Jedna od takvih, recimo, ne može biti ni činovnica, ni frizerka, ali mogla bi prodavati cokule da nije laka i imućna. Laka i imućna - ne zvuči baš logično, zar ne? Ali ima svoju logiku. Da postane imućna omogući joj muškarac, odnosno udaja. A razmaženost i lakomost na novac su dve osnovne karakterne osobine koje iz tog braka ponese kada propadne.
U stvari, više volim da mislim o ostrvu Bora Bora nego o lepim ženama i zato ću priču skratiti. Eto, samo sam bacila pogled na lepotu koja će ostati nedokazana.
I ne znam zašto, ali kao da čujem...

buđenje
ranog
proleća
pesma
 
Budjenje. Čini mi se da nema nestvarinijeg dela dana od ranog jutra.
Dok još se svi ne probude, dok još se ne čuju uobičajeni zvuci, kao da još se nije skupila ona osoba koja će provesti taj dan. Lagano se vraćaju u svest predstave o tom koliko je članova uže familije,kojom se profesijom bavimo, šta sve moramo obaviti u tom danu, sa koliko novca raspolažemo...Ako u vremenu jednog dana postoje trenuci kojima je moguce ugrabiti mirniji, staloženiji udah od onog na koji smo navikli, udah koji vraca snagu, ti su trenuci najgušći u rano jutro. Tu možeš osetiti sebe kao stvorenje bez odela, navika, mišljenja, bilo svojih il tudjih. Osetiti, makar na trenutak, kako je svaki tvoj sledeći korak, samo tvoj, onakav kako ga iskoračiš. Rana jutra me podsećaju na proleća. Razlika je samo što u proleće zna po čitav dan da me muči osećaj da iz grudi hoće da izleti pesma.
Skoro sam na jednoj stanici od jednog čoveka čula da je neko rekao: "Umetnost je javna neuroza" Nije mi se to dopalo. Tačnije, naljutilo me.
Nemam jasnu predstavu ni o moralu ni o dobroti i svim tim humanim ili etičkim pojmovima, čak su mi i reči koje bi ih izrazile strane, al po toj svojoj nemoći da "oslobodim" tu pticu naslućujem šta bi sve to moglo biti. Pesnici, oni koji "moraju pustiti" pticu. To su ptice medju ljudima.
bolji
ljudi
čovek
muškarac
žena
 
Poslednja izmena:
Kakvih ljudi imamo u nasem okruzenju ovo je nerealno. Tek sada mozes shvatiti ko je ko , ko je covek a ko nije, sredina nam je takva. Sada idem daleko odavde tamo gdje ima boljih ljudi , gdje nema cudnih zena i muskaraca gdje mi niko nece biti dostupan, gdje cu uzivati u svojoj sreci....


-majka
-sada vidim
-volim
-nikada vise
-izdaja
 
-majka
-sada vidim
-volim
-nikada vise
-izdaja

Lepo mi je majka govorila.... "Kceri, chuvaj se mushkaraca. Svi su isti, i dobro se pazi..." Nishta mi vishe nije rekla...ali sam dugo razmishljala o tome.... Mislila sam, "Ma shta ona zna, ona nije videla ni jednog drugog, sem mog oca..."
Ali.....sada mi je jasno! Sada vidim da je htela reci, da pazim kako volim i da se chuvam izdaje.... Opekla sam se sada. Povredila me je mushka izdaja....i kuda dalje.... NE chiniti istu greshku... Na greshkama se uchi....

-kisha
-ljubav
-lisice
-pancir
-metak....
 
Koliko puta u zivotu treba praviti istovetne greske i upadati u iste zamke sa istovrsnim zavrsetkom - kisha suza koje ne mogu da speru gorcinu i jad zbog urodjene naivnosti, slabosti, kratkovidosti, sludjenosti i vere da je ovog puta drugacije. A nije i nikada nece biti... ljubav je uvek ista stvar samo razlicito upakovana, specijalno izdizajnirana i uoblicena za onoga kome je namenjena. Ima osobit ukus kome je nemoguce odoleti...zudno se konzumira uz zelju da prijatnost obujmi svaki kutak a da uzitak neprekidno traje. I ne primecuje se kako su u paketu smestene nevidljive lisice koje se namaknu na ruke pa se vremenom izgubi moc nad sopstvenim bicem i postupcima. Koliko puta u zivotu treba praviti istovetne greske i upadati u iste zamke a da se ne shvati da je pancir koji spasava zivot neophodan. Odbice ispaljeni metak koji se nameracio na vec izranavljeno, mozda vec oporavljeno i na novo spremno srce, koje ne shvata da je i njegov rok trajanja konacan. Slatko, postepeno samoubistvo, sa neizbeznom kisom na kraju i novim krugom obecanja sebi da narednog puta tako nece biti. Rodjeni s greskom.

Misao
Hod
Slepo
Pravda
Sustina
 
Danas sam cula od jednog deteta: "Magarac misli a covek razmislja.". Misao sta je? Misao ume da vodi, ali gde? Hod na slepo. Do kad covek sebi dopusta hod na slepo. Cini mi se da je sav moj hod do sada bas taj hod na slepo. Do kada? Do kad sam zaobilazila da sebi kazem sta je pravda. A to covek zna, cim stane, cim ne da da ga misao vodi. Kada stane, pravda je jasna. I onda se vise ne postavljaju pitanja o sustini. I sustina je tada jasna.
lepo
jezero
camac
veslo
drvce
 
lepo
jezero
camac
veslo
drvce

Tada ti jednostavno osvane lepo jutro. Lepo otvoriš oči i pustiš da se u njima ogleda nebo kao jezero. Onda uđeš u čamac svoje duše, dohvatiš veslo svojih želja i shvatiš da, u suštini, ono jeste samo drvce ali da mu tvoja snaga daje moć pokreta. I tvoj pogled na sve se suncokreće. :)

april
u Beogradu
jedno
prošlo
doba
 
Prošle godine u prošlom vremenu sam prolazio sam već prošlom ulicom.. Pomislih.. kako brzo proleće kraj mene proleće...kad spazih nju. Prošla je pored mene kao da je već hiljadu puta prolazila.. i delovala je kao da je zauvek proleće.. i delovala je buduće. U budućnosti ko zna.. možda jednog budućeg proleća u prošlosti dođe opet devojka iz budućnosti da prošeta ovom mojom prošlom ulicom u prošlom vremenu. Možda tad baš bude proleće. I možda bude april. Ko zna? Možda baš u Beogradu... Ili nekom budućem vremenu kad bude bilo neko prošlo doba.

Jednorog
Vilin konjic
Venecijanska maska
Pehar
Prsten
 
Volela bih da ima makar malo bola u secanju na jednoroga. Nacrtan belo na plavom kao za deciju slikovnicu. Volela bih da makar bolom obojim tu nestvarnu sliku sebe u nesvesti, sebe bez razmisljanja, bez znanja o uzroku i posledici. Da sam vilin konjic, i da je moj zivot samo u jednom danu, to bi bio kao jedan zivot, u jednom komadu, proveden kraj jednoroga, belog na plavom. A nisam. I, da li je moguce da je to bila samo jedna maska. Venecijanska maska za jedan dan il nesto duze. One su dobro uradjene i mogu duze da traju. A da ima makar malo bola u tom secanju, tesila bih se da je to bio pehar koji sam prinala usnama. Prinela, za prsten.
dusa
ljubav
zena
zivot
 
Volela bih da ima makar malo bola u secanju na jednoroga. Nacrtan belo na plavom kao za deciju slikovnicu. Volela bih da makar bolom obojim tu nestvarnu sliku sebe u nesvesti, sebe bez razmisljanja, bez znanja o uzroku i posledici. Da sam vilin konjic, i da je moj zivot samo u jednom danu, to bi bio kao jedan zivot, u jednom komadu, proveden kraj jednoroga, belog na plavom. A nisam. I, da li je moguce da je to bila samo jedna maska. Venecijanska maska za jedan dan il nesto duze. One su dobro uradjene i mogu duze da traju. A da ima makar malo bola u tom secanju, tesila bih se da je to bio pehar koji sam prinala usnama. Prinela, za prsten.
dusa
ljubav
zena
zivot

Bravo, Petrana! (rasplaka me žena) :)
 
Slepilo
Oslonac
Neznanje
Lakoca
Oprez
Covek hoda po zici. Totalno slepilo za sve sto mu govore velicine, boje, oblici. Kao kocka, citav covek stavljen na samo jedan oslonac, na zicu. I dok hodas, slusas kako plesu. Neznanje, lakoca koraka, plese sa posrtanjem, sto poziva oprez.
pesma
razgovor
pamet
deca
ironija
 
pesma
razgovor
pamet
deca
ironija

Poneka pesma mi vrati sjećanja i poželim dugi prijateljski razgovor. Pamet sam bila izgubila za njim, a bili smo samo deca. Možda me se uopće ne sjeća ?! Eh, to je ironija života.

buka
cvijet
beton
iskra
svjetlost
 
Belina je bila nesnosna. Toliko.. da su me užasno bolele oči.. Od prevelike količine svetlosti svi oblici i sve forme još nisu bile rođene. Nisam još shvatao od kad sam to postao "budan" i koliko dugo postojim ali.. tu sam. I da.. neka je i ako je.. sve oko mene je zaglušujuće blještavo.. ja.. ne žalim se.. Još je gore bilo na početku... Na samom početku.. moje.. svesnosti.. kad sam iz savršene tišine prešao u ovaj užasan svet buke. Mučan proces.. glava mi je pucala posle svake opne kao da sam njom prolazio kroz beton... No sad sam mirniji.. sad znam. Sad sam uveren da jednom kad budem srušio sve zidove i budem otvorio oči... ipred mene biće cvet.. čijim laticama hiljadu iskri umiraće u virovima njenog čarobnog praha u kojoj će biti moja smrt. A onda... belina će biti nesnosna.

Tačka
Znak pitanja
Znak čuđenja
Podznak
Tri tačke.
 
Budem li ti rekla da je svemu kraj, hoces li poverovati da nakon svega sledi tacka? Ne zelim da vidim nikakav znak cudjenja na tvom licu a ponajmanje izlive sa znakom pitanja na koji odgovor unapred znas. Znas za moj podznak iako u te tricarije ne verujes. On je od onih koji ne oprasta. Ostavljam ti u zalog da samo zamislis kako je sve moglo da bude drugacije samo da si drugacije hteo. Da ne budem sebicna poklanjam ti tri tacke...


Senka
Nespojvio
Makar
Tesno
Nuznost
 
Ko te je učio da postoji nespojivo? Momenat je neprimetna tačka u svemiru. A skup tačaka - linija je skup tačaka. Dok smo pod znakom vremenske linije tvoja je nužnost da budeš i za mene vezan. Makar dok jedne noći ne budeš zaspao i u mojoj senci. Ako ti te noći bude tesno bez mene ne izvijaj se u pitanja. Ne budi se začuđen mukama u kojima je tvoje jutro isplivalo iz ponovnog rađanja. Začudo, otvoreni um skiči od svetlosti... Dobro jutro. Dobra čula.


Orgija
Forma
Bol
Granica
U tebi
Šuštanje
 
Orgija
Forma
Bol
Granica
U tebi
Šuštanje

Taj osmeh , kiseo, a ne i gorak. Mozda je orgija u ovom po formi urednom zivotu. To je granica. Granica od prostora u kom bol ne bi ostao u tebi, bol koji bi pokrenuo. Ovako, sustanje umesto oluje.

misao
trag
umisljenost
zabluda
glupost
 
Poslednja izmena:
Zabluda ili glupost? Jos uvek nisam otkrila premda se savest neprestano saplece o trag koji zulja, golica, bolucka i prozima svaki kutak misli. Da li je zabluda posledica umisljenosti ili je glupost rezultat zablude? Necu trag koji me navodi na kajanje. Pogresila sam ali...zar mora ovoliko da boli?

Nesvesno
Pad
Jutros
Hramanje
Ukor
 
Nesvesno
Pad
Jutros
Hramanje
Ukor
Dodje dan kada su nesvesno i svesno jedno te isto. Dan kada pad nije nista tezi ni laksi od leta. Jutros mi ne hramlje misao o tebi. Leti meko, kao tvoj ukor.
prica
bolest
rupa
kanap
prolece
 
Poslednja izmena:
...Cula si vec ovu pricu malena, o prolecu sto kao bolest nagriza cistu povrsinu leda... Jel tako da jesi? ...
Ja se molim da je zaboravim dok pravim cvor na zamascenom kanapu i vezujem gornji kraj oko rupe na gredi, a donji oko vrata... Pricam ti pricu malena.

Ja
Tri
Avgust
Sifilis
Cetkica za zube
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top