Nekada davno postojalo je predanje koje govori o neverovatnim mocima drevnog kulta u jednoj africkoj drzavi posvecenog Luciferu. Sta vise reci, da se covek ne najezi, ne znam da li da vas uplasim ili ne ali ovo nisu samo obicne price, dakle, ovo sto citam to cu sada i napisati, doneo mi je rodjak kao suvernir jedan stari papirus iz Egipta, prosto me zanimalo sta kriju redovi slova na papirusu stoga sam desifrovao hejroglife...
Majka je izgubila sina-ili cerku u katastrofalnom pozaru koji je odneo vise nego sto je uzeo, kuce, oranice, sume, sva naselja, ljudske zivote, veru, nadu i spas,pokajanje, kao spasiju dozivljavala je gubitak tek rodjenog deteta, bila je sravnuta sa zemljom, nije mogla da od tuge ni da vidi ni da cuje svog supruga jedinog naslednika tada vec spaljene drevne kuce. Godine su prolazile, ali ona i on nisu mogli da imaju drugo dete, zbog prevelikog stresa majka priroda je tako odlucila.
Suprug je umirivao govoreci zivot da je kratak ali secanje na voljeno prozivljen zivot je vecno. Nije ga cula, samo je ponavljala vec izgovorene reci, gde mi je beba?
Odlazila je na groblje svakog dana i plakala, vristala, zamolila je Boga da je uzme umesto njega vise puta je Boga molila za to. Iz sve duse, iskrenosti, iz svog besa, govorila je tako snazno... Prodala bih dusu da do pozara nije ni doslo, da je moja beba ziva i zdrava. Pala je, klecala na kolenima posle toga i nemo cutala, ostala je takva do kasno u noc. Tu je prenocila, kada se probudila videla je samo vatru oko sebe, Djavo je bio odnosno iza ledja njenih Lucifer.
Sada moras da platis, pogledaj iza vatre beba ti je prezivela pozar, ti si je spasila, ali te je to kostalo zivota, sada si dosla da mi das svoju dusu.
Majka nije mogla da poveruje, mislila je da sanja, prisla je vatri da vidi svoje novorodjence umotano u tek napravlejnu svliu koja je ona krojila od najfineje vune sto postoji na svetu. Prilazeci vatri nije obracala na njenu toplinu, kada je skroz usla u vatru izgorela je i vratisevsi se god Djavola, upitala je, da li ovo istina a ne samo san?
Mefistofeles je samo gledao, svojom kopitom je udario od zemlju, zemlja se rastvorevsi izmedju njenih nogu bese duse smrtnika dozivajuci je, ona upadne.
Mefistofeles joj kaze, kada ne bi postojalo na zemlji dobra i zla kao djavola ili boga trebali bi ih izmisliti, jer samo ljudi neveruju u vreme pre starih knjiga kada su napisane.
Zavejala je negde noc na planeti, a dan je prekrijo tek jedno polje od izmaglice na pokosenoj travi. Ova prica se prenosila sa koleno na koleno, sa sina na oca, sa oca na sina o tome kako je majka spasila bebu. Inace da nije ove price ja ne bi imao ni oklen da pisem sa ovog suvernira kupljenog nege u Africi kao suvernir.
Zaista ova prica inspirise umetnike da motivise, pesnike da inspirise.
Stoga mi se jako svidelo, ali kako je samo jedno predanje utopilo se u kulturu te zemlje i postalo tako suvernir. Moracu da pitam moga prijatelja gde je nabavio suvernir da otkrijem ostatak te neispricane price.
Glava 2
Saznao sam da je suvernir kupljen na maloj pijaci pokraj crnog mora nadomak Egipta. Uzeo sam novcanik i avionsku kartu i zaputio sam se tamo.
Na ulazu u aerodrom docekli su me predstavnisi agencije tugotursa na preporuku mojeg prijatelja koji je i isao preko njih, oni su me odveli do mesta zvanog Al Hembra Afaku, u prevodu na nas jezik dodje kao nesto Djavolija ulaznina, ne znam da li je to mesto nakon turisticke ekspanizije postalo popularno pa tek onda dobilo takvo ime, ali imalo je od kada radim ovde (objasnjava mi turisticki vodic) oduvek nesto specificno izuzev ta dva velicanstvena uzvisenja ka pustinji. Pokazacu vam i stene u obliku vrata koje su visoke, jedna 20 dok druga dostize preko 40 metara visine.
Bilo je u tom mestu nesto, ali ne mogu da kazem sta, neceg sablasnog cega coveka tera da ne poveruje da takvo mesto i postoji, sa jedne strane uzvisenja a sa druge planine od stena, prekiravala je jedan deo pustinja koja se stapala sa crnim morem, dok samo uzvisenje je bilo prekriveno nekakvom bodljikavom crnom travom za koju sam tek kasnije shvatio da je to organska hemija, bar su mi tako ljudi rekli.
Konacno zapitah o mestu na kojem se mogu da kupe suverniri, pokaza mi vodic i posvetu na papirusu, ali dragi moj citaoce vec sam se umorio od pisanja

to cemo u drugom postu da nastavimo...
Kalemegdanska Tvrdjava
Sombor
Varsar
Internet
selo