Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cekao sam je da proguta kapiksle. Drhtala je, kazu da je to od lekova. Bilo mi je zao sto je dosla do tog stanja. Bila je neprepoznatljiva ali sam je i dalje voleo. Lecenje je islo krke-dzake/ Ovo nam je druga godina da sam sa njom ali sam i dalje uz nju. Pokusavam da zastaklim srce kako ne bi krenule suze. To bi je uznemirilo. Samo mi sada treba ova slep sluzba da mi izvuce kola. Izgledam ranjavije od nje. I ja se tresem. Ali od zabrinosti. I dalje je volim, u picku lepu materinu.

Poslednja izmena:
kapisla
krke-džake
raskiseliti
šlep služba
zastakljeno

Smrt je sasvim ravnodusno puhnula u poslednju kapislu, gledajuci svoju sledecu musteriju kako poslednji put izdise. Razmisljao je o svom smrtnom poslu i merio tezinu duse ispred njega. Bilo bi smesno poneti ga krke-dzake, pomislio je i iskezio se bezmesnom vilicom u nesto sto je trebalo liciti na smeh.
"Pojedine duse su vrlo teske i komplikovane za poneti."
Davno, dok je jos segrtovao o umiranju kod Smrti koja je bila prije njega, dobio je savet od svog ucitelja da bi trebao,barem jednom dnevno, raskiseliti svoja umorna kostana stopala u
termalnim vodama prvog reda Pakla.
Vec dugo nije. Zatim, gledajuci u preminulog ispred njega pomislio je kako bi trebao uciti o logistici transporta od ljudi.
"Moracu da porazgovaram sa Bogom o slep-sluzbi i to ozbiljno da porazgovaram. Verovatno Bog misli da je meni svaka dusa ista. Iste tezine.Iste ruznoce.Iste lepote."
Primakao se licu umiruceg.
Oci su zastakljeno i prazninom stavile do znanja Smrti da je dusa spremna za odlazak.

trnje
vozovi
kiselina
sujeta
pecanje

Poslednja izmena:
trnje
vozovi
kiselina
sujeta
pecanje
\Nisam se ovog puta upecao, nisam dozvolio da proradi sujeta. Nije to izbor izmedju mene i nekog dugog mladica koga ce upoznati u tom vecem gradu. Birala je sebe. Skola je na prvom mestu. Samo je kiselina krenula da mi se dize uz vrat. Tako ce mi nedostajati. Znam da ce uslediti par dugih pisama koja ce postajati sve kraca i redja. Kada je otisla vozom kao da mi je trnje ruza preslo preko obraza. Sakrio sam to od drugih.

vilajet
chardak
monstrum
epruveta
Niche

Poslednja izmena:
Sada se vec znalo ko je ubica. Ali ja vam citaoce cak odma prelazim na to, znalo se da je ubica neko blizak zandaru Ferlu, Ferl je bio ta osoba koja bi jedino mogla da pusti da se taj slucaj zaboravi.
Ubijena je zena koja je imala tabakeru sa natpisom sa ljubavlju tvoj Romeo, sadrzaj u tabakeri, dve poslednje cigare i pismo od osobe koja je ubila Izabelu.
"Nocas dodji tacno u ponoc, ne budi sa njim, roba te ceka, cena uobicajna po dogovoru"
To je bilo doba kako trava niche iz epruvete, rodio se monstrum ko vilajet na cardaku.

Don Kihot
Marko Polo
okvir
dubokorez
kaladrma
zastava

Jos kao dete su me zvali Don Kihot jer sam mastala o boljem sistemu drustva i burno se borila za to. Moja zelja je bila da dotaknem svako tlo, prodjem Zemlju(kao Marko Polo) i ostavim svoj zig. Bila sam uverena da svet ceka na mene. Sada sam spustila okvire idealiste i kroz dubokorez svog srca podizem bele zastave. Setam kaldrmom i uzivam u liscu i vetru koji mi mrsi kosu.
tkalja
guslar
veverica
utopija
brz govor

sta smo spali na bacanje kratkih prica ko da slepi guslar svira ionako ala mu je brz govor ko utopija i tkalja
trubac
gitarista
harmonista
bubnjar
klavijaturista

"Da covek ne poveruje! Samo zivot moze tako ludu pricu osmisliti!"; rece mi kum, polupijan i veseo.
"Znao sam da je Darko hteo da ga sahrane sa orkestrom ali kako je dobio , mozda zato sto je tako i ziveo! Ali majku mu, zar nisu mogli
naci bolju grupu da se rakija za dusu lepo popije? Nego u onoj cvecari pored groblja, znas ona sto ima dve sale? E ta! U njoj onaj Zuti Rade, puj budala, sastavio njih nekoliko
i to da sviraju ono od Cece, mamu mu, kako bese pesma? E a trubac- slep! Gitarista -nem! Harmonista na jedno oko corav i jos celav da se sav cakli.A Bubnjar!?
Taj nema u sebi ritma ni za drnd i krezub! Klavijaturistu razbio znoj u nekom sivom odelu. Ni culo Cecu.Ni proslo pored Cece.Razbezo se narod. Od pistenja i cicenja!
I ostala onolika rakija i meze.Pffff..******"

novcanik
djavo
majka
posveta
organska hemija

Poslednja izmena:
Nekada davno postojalo je predanje koje govori o neverovatnim mocima drevnog kulta u jednoj africkoj drzavi posvecenog Luciferu. Sta vise reci, da se covek ne najezi, ne znam da li da vas uplasim ili ne ali ovo nisu samo obicne price, dakle, ovo sto citam to cu sada i napisati, doneo mi je rodjak kao suvernir jedan stari papirus iz Egipta, prosto me zanimalo sta kriju redovi slova na papirusu stoga sam desifrovao hejroglife...

Majka je izgubila sina-ili cerku u katastrofalnom pozaru koji je odneo vise nego sto je uzeo, kuce, oranice, sume, sva naselja, ljudske zivote, veru, nadu i spas,pokajanje, kao spasiju dozivljavala je gubitak tek rodjenog deteta, bila je sravnuta sa zemljom, nije mogla da od tuge ni da vidi ni da cuje svog supruga jedinog naslednika tada vec spaljene drevne kuce. Godine su prolazile, ali ona i on nisu mogli da imaju drugo dete, zbog prevelikog stresa majka priroda je tako odlucila.
Suprug je umirivao govoreci zivot da je kratak ali secanje na voljeno prozivljen zivot je vecno. Nije ga cula, samo je ponavljala vec izgovorene reci, gde mi je beba?
Odlazila je na groblje svakog dana i plakala, vristala, zamolila je Boga da je uzme umesto njega vise puta je Boga molila za to. Iz sve duse, iskrenosti, iz svog besa, govorila je tako snazno... Prodala bih dusu da do pozara nije ni doslo, da je moja beba ziva i zdrava. Pala je, klecala na kolenima posle toga i nemo cutala, ostala je takva do kasno u noc. Tu je prenocila, kada se probudila videla je samo vatru oko sebe, Djavo je bio odnosno iza ledja njenih Lucifer.
Sada moras da platis, pogledaj iza vatre beba ti je prezivela pozar, ti si je spasila, ali te je to kostalo zivota, sada si dosla da mi das svoju dusu.
Majka nije mogla da poveruje, mislila je da sanja, prisla je vatri da vidi svoje novorodjence umotano u tek napravlejnu svliu koja je ona krojila od najfineje vune sto postoji na svetu. Prilazeci vatri nije obracala na njenu toplinu, kada je skroz usla u vatru izgorela je i vratisevsi se god Djavola, upitala je, da li ovo istina a ne samo san?
Mefistofeles je samo gledao, svojom kopitom je udario od zemlju, zemlja se rastvorevsi izmedju njenih nogu bese duse smrtnika dozivajuci je, ona upadne.
Mefistofeles joj kaze, kada ne bi postojalo na zemlji dobra i zla kao djavola ili boga trebali bi ih izmisliti, jer samo ljudi neveruju u vreme pre starih knjiga kada su napisane.

Zavejala je negde noc na planeti, a dan je prekrijo tek jedno polje od izmaglice na pokosenoj travi. Ova prica se prenosila sa koleno na koleno, sa sina na oca, sa oca na sina o tome kako je majka spasila bebu. Inace da nije ove price ja ne bi imao ni oklen da pisem sa ovog suvernira kupljenog nege u Africi kao suvernir.
Zaista ova prica inspirise umetnike da motivise, pesnike da inspirise.
Stoga mi se jako svidelo, ali kako je samo jedno predanje utopilo se u kulturu te zemlje i postalo tako suvernir. Moracu da pitam moga prijatelja gde je nabavio suvernir da otkrijem ostatak te neispricane price.

Glava 2

Saznao sam da je suvernir kupljen na maloj pijaci pokraj crnog mora nadomak Egipta. Uzeo sam novcanik i avionsku kartu i zaputio sam se tamo.
Na ulazu u aerodrom docekli su me predstavnisi agencije tugotursa na preporuku mojeg prijatelja koji je i isao preko njih, oni su me odveli do mesta zvanog Al Hembra Afaku, u prevodu na nas jezik dodje kao nesto Djavolija ulaznina, ne znam da li je to mesto nakon turisticke ekspanizije postalo popularno pa tek onda dobilo takvo ime, ali imalo je od kada radim ovde (objasnjava mi turisticki vodic) oduvek nesto specificno izuzev ta dva velicanstvena uzvisenja ka pustinji. Pokazacu vam i stene u obliku vrata koje su visoke, jedna 20 dok druga dostize preko 40 metara visine.
Bilo je u tom mestu nesto, ali ne mogu da kazem sta, neceg sablasnog cega coveka tera da ne poveruje da takvo mesto i postoji, sa jedne strane uzvisenja a sa druge planine od stena, prekiravala je jedan deo pustinja koja se stapala sa crnim morem, dok samo uzvisenje je bilo prekriveno nekakvom bodljikavom crnom travom za koju sam tek kasnije shvatio da je to organska hemija, bar su mi tako ljudi rekli.
Konacno zapitah o mestu na kojem se mogu da kupe suverniri, pokaza mi vodic i posvetu na papirusu, ali dragi moj citaoce vec sam se umorio od pisanja :) to cemo u drugom postu da nastavimo... :)

Kalemegdanska Tvrdjava
Sombor
Varsar
Internet
selo

Sedela je na ivici Kalemegdanske tvrdjave. Vetar joj je isao u ledja kao da ju je naginjao na skok. Secala se njega. Opet. Svih tih izleta... Sremska Mitrovica, Sombor, Budimpesta... Ceo vasar joj je bio u glavi od pomesanih emocija. Zvizdala je sa svih pet. Mozak da razume, srce da voli, usi da cuje tople reci, pluca da moze da se izrazi i medjunozje za pozudu. Odmakla se od ivice. Odlucila je da ode u selo i pocne da pise knjigu o njemu. Ta ljubav joj je vezivala dah za pluca.
Ohrid
manastir
konkubina
kocijas
konac

Ohrid
manastir
konkubina
kocijas
konac

Kažu da je jedan japanski samuraj u vreme turaka pohodio Ohridom. Kazu da je bio u potrazi za slucajno prodatom svilenom maramom cereve konkubine koja je bila vezena zlatnim koncem. Porodicna tradicija u skladu sa moralnim nacelima su mu nalagali da sluzi caru u svim okolnostima. I eto tako samuraj je sticajem okolnosti kucao na manastirska vrata u Orhridu. Otvorio mu je kocijas koji je zadnji zatvorio vrata kad je ulazilo njegovo prvosvestenstvo u velelepnim kocijama i dobro upregnutim konjima. Rec po rec i samuraj je dosao do podatka da se marama nalazi na licu hriscanske svetiteljke koja vec vise stotina godina lezi u sarkofagu. Jednom godisnje na praznik sarkofag se otvara i tad narod celiva ruku svetiteljke a ona iz zauvrat isceljuce. Kada je samuraj prisao sarkofagu.. ugledao je maramu sa dobro poznatim prizorom cara i njegove konkubine ali mesto konkubine na marami stvorila se vostana suza.. a konkubine vise nije bilo. Samuraj je dugo gledao ovaj prizor.. a onda se potpm okrenuo i otisao ne dirajuci sveto mesto. Dva dana kasnije naslu su ga pod drvetom sa vec obavljenim sepuku ritualom i sahranili uz najbolje hriscanske obicaje.

ponor
arija
pad
ptica
rune
magija

Ohrid
manastir
konkubina
kocijas
konac

Kažu da je jedan japanski samuraj u vreme turaka pohodio Ohridom. Kazu da je bio u potrazi za slucajno prodatom svilenom maramom cereve konkubine koja je bila vezena zlatnim koncem. Porodicna tradicija u skladu sa moralnim nacelima su mu nalagali da sluzi caru u svim okolnostima. I eto tako samuraj je sticajem okolnosti kucao na manastirska vrata u Orhridu. Otvorio mu je kocijas koji je zadnji zatvorio vrata kad je ulazilo njegovo prvosvestenstvo u velelepnim kocijama i dobro upregnutim konjima. Rec po rec i samuraj je dosao do podatka da se marama nalazi na licu hriscanske svetiteljke koja vec vise stotina godina lezi u sarkofagu. Jednom godisnje na praznik sarkofag se otvara i tad narod celiva ruku svetiteljke a ona iz zauvrat isceljuce. Kada je samuraj prisao sarkofagu.. ugledao je maramu sa dobro poznatim prizorom cara i njegove konkubine ali mesto konkubine na marami stvorila se vostana suza.. a konkubine vise nije bilo. Samuraj je dugo gledao ovaj prizor.. a onda se potpm okrenuo i otisao ne dirajuci sveto mesto. Dva dana kasnije naslu su ga pod drvetom sa vec obavljenim sepuku ritualom i sahranili uz najbolje hriscanske obicaje.

ponor
arija
pad
ptica
rune
magija

rezerrvisem reci za mene, da nastavim onu knjgu. Samo sada ne mogu toliko dugacko da pisem, kada budem imao vremena. Danas ili sutra.

Opijati
Ubica
Kameleon
Dijamant
Paprika
Istraga

Do malene pijace na kraju Al Hebra Afakua dolazilo se ulicicom koja je spajala vidikovac crno more sa uzvisenjem, bila je izmedju i dobro sam se nakasljao prasine tuda prolazeci ka pijaci.
Da li mi mozete reci gde se prodaju ovakvi suverniri? upitah vodica.
Odma me doveo do prve tezge sa suvernirima.
Ali ti, suverniri nisu bili nalik papirusu odakle sam ja dobio. Imali su svi neke modernije detalje u plasti.
Cuo sam kako mi je vodic sa arapskog preveo, da takvi suverniri ne postoje, i da se vratimo odakle smo dosli.
Pitaj ga da li zna o posveti na suverniru koja govori o kultu i stovanju sotone.
Trgovac nam pokaza na nasa kola i nije bilo potrebe za prevodjenjem, bilo je to teranje kuci.
Sta su ljudi mogli i taj covek, sigurno ni meni ne bi bilo svejedno kada bih isto tako bio na trgovcevom mestu koji posteno prehranjuje porodicu, da mi pridje sad recimo turista sa nekim glupim suvernirom i pita sa neki tamo kult o sotoni.
Pa odma bih ga isterao kao sto je i nas, mene i vodica isterao sa pijace.
Nista, sve su to moj citaoce bile izmisljotine o tom kultu i djavolu da se tako dobro citaju, da bi odma covek pomislio da je ovo sve istina sto pisem, zamislite vi to!
Vratili smo se toga dana u hotel, ako nista drugo bar sam se okupao par puta u crnom moru predhodnog dana.
Sutra sam imao avion kako sam bio umoran i veoma rasuo odlucio sam se da odem u krevet re nego inace, da mogu uhvati ti avion za povratak kuci.
Ima nesto lose u ljudima koji ne misle o zaradi, necega toliko loseg da od njih gladni ogladne.
Tu noc tek je prosla kisa koja je donela
gavrana crnog na prozor moj.
Ptica dakle se stvorila poput magije i nigde nije bilo ponora kroz arije a tu je i runa!

opijativ
ubica
kameleon
istraga
dijamant
paprika

Poslednja izmena:
Seckala je papriku sa dijamantom na ruci kada je dosao ubica. Nakon sto ju je ubio pripremio je ebi u njenoj kuci opijat. Tokom istrage nadjena su dva bezivotna tela, starije gospodje i kameleona koji je uginuo od gladi.

rupica
besciljnost
hauba
pazuh
onanija

Seckala je papriku sa dijamantom na ruci kada je dosao ubica. Nakon sto ju je ubio pripremio je ebi u njenoj kuci opijat. Tokom istrage nadjena su dva bezivotna tela, starije gospodje i kameleona koji je uginuo od gladi.

rupica
besciljnost
hauba
pazuh
onanija

Onanija je postala deo njegove svakodnevnice.I to ucestali deo kao pranje zuba.Kao pisanje kratkih prica na podforumu za knjizevnost Krstarice. Zbog toga je i besciljnost njegovog zivota kapala kroz najmanju rupicu svesno probijenu u njegovoj savesti. Rupica u kondomu od koje nije bilo opasnosti. Ta rupica nije donosila zivot. Samo kapanje besciljnosti i samoce.Bacio je kondom kroz otvoren prozor u kanal. Nije znao tacno ni gde je ni koliko kilometara od grada. Setio se da mora proveriti ulje u motoru.Dok se hauba podizala , osmrknuo je sopstveni pazuh. Mrzio je taj znoj, znoj sto je mirisao na seks.Lazni seks.Oduska radi seks. Brzozaboravan kao svi brzoupotrebni predmeti. Zatvorio je haubu usao u kola i zaplakao. Nije hteo da place. Ali besciljnost koju je osecao je tekla iz njega u tamnu noc, pored nekog kanala, daleko, daleko i od najdaljeg prigradskog naselja.

copy paste
vitica
grb
penzioner
lak za nokte

Besciljnost koju je osecao je tekla iz njega u tamnu noc, pored nekog kanala, daleko, daleko i od najdaljeg prigradskog naselja. Vijugala je, vučena gravitacijom i usmerena reljefom kroz livadice i gudure, kroz šumarke i divlje deponije, račvala se na manje potočiće koji su se posle ulivali u rečice ili kanale. Par kapi besciljnosti dotaklo je, tako, nožne palčeve Don Huana na kojima se svetlucao srebrnasto-zeleni lak za nokte kojeg je naneo nekoliko sati ranije, demonstrirajući Kastanedi kontrolisanu ludost.
Don Henaro je sedeo pokraj njega, takođe klateći bosim nogama, zagledan u vitice ladoleža koji se peo uz bokove kanala. Iza njih je, opsesivno-kompulsivno kao i uvek, mali Karlito žustro beležio događaje u svoju smešnu beležnicu.
- Mislim da mi je Besciljnost upravo uprljala noge. - rekao je Matus.
- Besciljnost je, onda, našla cilj! - bleskasto se iscerio Henaro.
- Ako besciljnost nađe cilj, prestaje biti besciljna - racionalno je primetio Karlito.
- Momak, razmišljaš kao penzioner. - prekorio ga je matori Don Huan. - Besciljnost je posledica nekontrolisane ludosti. Momak je onanisao. Nije li to ono s čim i ti još uvek imaš problem?
Karlito se ugrize za usnu, požele da nešto kaže ali odćuta, a zatim uroni facu u beležnicu i nastavi žustro da zapisuje.
- Vitez od pera! - kezio se Henaro.
- Pravi vitez! - pridružio mu se u podrugivanju Don Huan. - Samo mu grb fali.
- Beležnicu na grb! - veselio se Henaro.
Karlito se naljutio, ustao, šutnuo jedan grumen zemlje u kanal u kojem se besciljnost mešala s vodom, i odgegao se nazad u kolibu, gde se durio narednih pola sata.

Svečano odelo
kompas
strigati
ćeramida
polagano

Cemu pisati ovde? Rekao sam ja na forumu krstarice.
Tako da, nece mi biti potrebno svecano odelo, ne bar jos. Ukoliko ostanem da pisem ovde, bice mi radije potreban kompas... Razumeli su se u to, ali ne i u pamet.
Nisam odma znao sta to znaci ali gospodja, bar tako mislim veoma prijatna gospodja, bila je napisala nesto od cega covek se zamisli, nesto kao gledanje u kompas, na rec strigati tog jutra.
Sta li je tog jutra podrazumevala ta cudna zena, vrag sveti zna, njene reci nisam razumeo. I polagano sam se spremao u odbranu... Zadao bih toliko bolne reci da ih nece niko znati da upotrebi u recenici da tvore.

krstarica
forum
reputacija

krstarica
forum
reputacija

Gde li sam sad zalutao rece Tesla i iskljuci levitacionu vremensku masinu. Metoda vizuelizacije principa rada motora nije mogla da predvidi anomalije u vremensko prostornom kontinumu. Tacnije na koju ce stranu anomalija da skrene. Tesla se okrenu oko sebe i shvati da se nalazi na forumu Krstarice ulogovan kao korisnik sa avatarom negog zgodnog frajera postavljajuci trenutni post u kojem je citirao reci neke takodje zgodne devojke ili barem njenog avatara.. Uskoro mu stize reputacija. Interesantan si i duhovt.. svidjas mi se.. uz te reci stajala je mala slicica srca i poljubac.
Tesla se okrenu kursoru i rece... Idemo odavde. Ne dopada mi se ovo mesto. Mali ljudi razmiljasljaju malim idejama. Ja nemam vremena za takve stvari. Mene ceka covecanstvo.. Izgovorvsi ovo elektromotor krete da hukce 1000 hluksa po sekundi.. i etar uzdrhta i on nestade.

zakon
revolver
kaktus
sombrero
tekila
podmornica

Gde li sam sad zalutao rece Tesla i iskljuci levitacionu vremensku masinu. Metoda vizuelizacije principa rada motora nije mogla da predvidi anomalije u vremensko prostornom kontinumu. Tacnije na koju ce stranu anomalija da skrene. Tesla se okrenu oko sebe i shvati da se nalazi na forumu Krstarice ulogovan kao korisnik sa avatarom negog zgodnog frajera postavljajuci trenutni post u kojem je citirao reci neke takodje zgodne devojke ili barem njenog avatara.. Uskoro mu stize reputacija. Interesantan si i duhovt.. svidjas mi se.. uz te reci stajala je mala slicica srca i poljubac.
Tesla se okrenu kursoru i rece... Idemo odavde. Ne dopada mi se ovo mesto. Mali ljudi razmiljasljaju malim idejama. Ja nemam vremena za takve stvari. Mene ceka covecanstvo.. Izgovorvsi ovo elektromotor krete da hukce 1000 hluksa po sekundi.. i etar uzdrhta i on nestade.

zakon
revolver
kaktus
sombrero
tekila
podmornica

Na Teslino razocarenje vremenska masina ga nije daleko odvela.Samo do Bloga Krstarice. Mora da je negde prekrsio zakon o putavanjima kroz vreme. Blog je bio sarolik i zajednica koja je najvise licila zatvorima. Citao je blogove i komentare. Da, sve vise je poprimalo sliku zatvorskih zajednica. Jedan tip koji samo ispaljuje pitanja , uvrede, dvosmislenosti, znanje kao iz revolvera izigravajuci glavnu baju koji rezira ko ce biti prihvacen a ko nece. Drugi opet kulira sa sombrerom kao njega se nista ne tice, on je nepristrasan a tajno se druzi sa svima , najveca je tracara a najvise sa Kaktusom. Kaktusov je opis , ucinilo mu se,licio na karakter koji se stalno oseca napadnut, uvredjen, ruzan, zedan ljubavi mada zna i procvetati na iznenandjenje svih, jako lepim stihovima. A da, prepoznao je Gospodjicu Tekilu, jadnicu, zrtvu hipokrita i licemera, svi joj nesto rade iza ledja a sta je to sto joj rade nije ispunila u svojim jadikovkama ali ih je poslala kao licne poruke.Te gospodja Podmornica. Pojavljuje se povremeno i redovno torpedira odredjene zatvorenike.Nista joj niko ne moze.
Tuzno.E kako tuzno pomisli Tesla. Ceo zivot izbegava te sitne ljude i oni ga uvek vrate u svoje besmislene zivotne iluzije.
Ovaj puta je dobro pregledao motor vremenske masine. Posle nekoliko milisekundi stvarno je nestao iz ove dimenzije.

Stvarnost
makaze
Van Gogova slika
vaza
aksioma

Poslednja izmena:
- svako ko piše, piše o sebi. to je aksiom. - kuckala je teslina nepotomkinja kažiprstom leve ruke koja je virila ispod jorgana. ležala je na desnom boku i pisala pricu na pet zadatih reci.
- o čemu ćeš? - pitao je tesla koji se baš tog trenutka pojavio na prozoru.
- pa trebalo bi o van gogu i tome kako je brijačem sebi otfikario uvo nakon džapanja s gogenom...
- e, pa nije on to brijačem - iskezi se tesla, jer mu se ukazala mogućnost da se hvali vremenskom mašinom. -u stvarnosti je on to makazama. ja lično video.
- video? - upita ga nepotomkinja. - pa što ne spreči čoveka da se ne osakati?
- eeeee! - reče nidža - pa da poremetim tkanje prostorvremena? nije vredno rizika.
- ok onda. nego, da te pitam nešto... zašto ceo život izbegavaš sitne ljude?
- ne razumem šta to znači. - reče on. - odakle ti to?
- ma pročitala na krsti. napisala jedna forumašica, ceo si život izbegavao sitne ljude.
- definiši sitne ljude.
- pa ne znam pitaj nju. pisala je da si krstu doživeo kao zatvor u kojem obitavaju sitni ljudi.
- a ona je debela?
- mislim da je normalne ženske građe, onako kao vaza, ne znam. jao bre, nidžo. ne budi takav bukvalista. nije mislila na građu, nego na to kako njoj ti ljudi izgledaju u "duhovnom" smislu. zatvoreni u svoje iluzije i tako to.
- a izgledaju joj kao da su u zatvoru?
- jeste.
- čekaj, a ona je s njima tamo?
- yeap.
- ali ko te ljude drži u zatvoru?
- valjda su tu dobrovoljno.
- i ona s njima?
- da.
- dobrovljno?
- yeap.
- čekaj malo... je li to onda ljubavna priča? priča o ljudima zaljubljenim u vlastitu neslobodu? zatvorenima u vlastite iluzije?
- iz njene perspektive da. valjda.
- koliko se iz te perspektive vidi stvarnost?
- onoliko koliko se od nje može odmaći i postaviti u tuđu.
- može li?
- hm, nisam sigurna... malo je puca ego trip, a ima tu i nekog bola. priličnog bola. u stvari mislim da je ovaj ego trip nešto poput bolji morskog ježa. tu je da čuva nešto u suštini nežno i krhko. i lako ranjivo.
- i eto nas gde analiziramo nekog n forumu. nije nam baš fora.
- zašto, fora je ako govoriš bez uvijanja. uostalom, nije li i ona dala analizu drugih?
- i tebe?
- bat ofkors. mislim da me doživljava kao podmornicu :)
- e pa to nije lepo. kakve veze ima što si debela sa ...
- ne, ne, ne u tom smislu. u smislu da, kao, torpediram određene zatvorenike.
- zloćo jedna. stvarno to radiš?
- ja? jok. iz moje perspektive, to što ona percipira kao torpediranje, ja vidim kao klinca koji iz mase viče da je car go.
- pa zašto ona to vidi tako?
- kako da ti objasnim... malko se loži na nobles i tako te stvari, a car je po definiciji nobles.
- aaaaaaa... kapiram.
- nego... da mi zajmiš mašinu jedan krug?
- ne može. - zgroženo će tesla. - pa ti si potpuni duduk za tehniku. sjebala bi nešto dok kažem "kalem".
. ajebiga, u pravu si. - složi se nepotomkinja, i ode da spava.

nobles
kalem
zaturiti
preturiti
kontemplacija

nobles
kalem
zaturiti
preturiti
kontemplacija

Sanjaosam je potpuno preturio sve trazeci ipak sebe izmedju opisa karaktera.Sombrero. Kaktus. Podmornica. Tekila. Revolver. I opet je sebe zaturio.Nikada ni jedan pisac nije pisao nesto licno sem autobiografija ali ni one onda nisu potpuno tacne. Izgleda vise kao nesto sto je fensi napisati. "Nobles" utisak ostaviti u svetu literature da ako se zaboravi umetnost da se ne zaboravi zivot umetnika.A ti utisci su uvek lazni jer uglavnom dolaze kao reakcija na necije misljenje o nama,njemu, njoj. Neuspelo kalemljenje izmedju stvarnosti i "wishful thinking". Osim toga nikada ni jedan pisac nije pisao nista drugo sem sebe. Paradoks koji ni kontemplacija ne moze, ni malo, uciniti jasnijim. Ljudi koji su stalno u filozofiji, u psihologiji, u knjizevnosti, u morfologiji jezika, razumeju da je potrebno i vise od jednog najduzeg zivota da bi se malo barem skinuo plast sa te misterije, zvane: pisanje.

Tesla se nasmejao.Vratio se u svoju hotelsku sobu. Dezinfekovao je ruke kao i svi sa opsesivno kompulsivnim poremecajem, ovog puta je hteo da nahrani golubove ali nikako nije mogao zaboraviti poslednji blog Podmornice: Ljubav i Smrt. Pomislio je kako se na kraju sve svede na te dve velike misterije zivljenja.

telo
konstanta
a priori
identifikacija
Lajka

telo
konstanta
a priori
identifikacija
Lajka

Lajka je jos dugo lebdela kosmosom ali joj se boja ociju menjala kako je eksponencijalno bivala sve dalje od zemlje.. Kad je uhvati pomisao da vise nikad nece videti svoju rodnu planetu.. boja ociju joj postajala ljubicasto-plava. Ko zna mozda ce je jednog dana neko ipak pronaci.. kosmos je mozda velika lopta i sasvim iznenada mozda se ponovo pojavi u dvoristu suncevog sistema. Apriori zemlja. Ali.. ona do tad nece biti ziva.. Steta. Ipak.. prezivece sve ostalo.. Njeno telo ce valjda biti dovoljna identifikacija. Projekcija putanje broda upisana u dnevnik.. jednacina sa promenljivom i.. ah da.. konstanta za koju se ispostavilo da je varijabilna. Kakva greska.. Nebitno.. Apriori je to da stigne kuci. da ljudi saznaju sta je poslo naopako.. Mada do tada ce vec shvatiti.. Valjda je svemir stvarno lopta. Nadala se da jeste.. ili da makar neko uzme tu loptu pa da je zavrljaci sto dalje moze.. ona bi ptrcala i vrtila je u zubima i mahala repom.. eh.. U tisini kosmosa mahanje repom nije pravilo nikakav zvuk. Samo boja ociju.

laboratorija
oruzije za masovno unistenje
napad
vestacka inteligencija
sonda
vazemaljski oblik zivota.

laboratorija
oruzije za masovno unistenje
napad
vestacka inteligencija
sonda
vazemaljski oblik zivota.

Pri ulasku u laboratoriju osetio je da se nešto neobično dešava, Sonda je bila otvorena. Iz nje je lagano curila veštačka inteligencija, stvarajući na podu jednu nevidljivu mrlju koja se polako širila. Pogledao je u ekran kompjutera i uočio da je neko provalio u sistem. Napad je bio usmeren na najnoviji projekt koji je trebao da dozira veštačku inteligenciju na masovno uništenje oružja na Zemlji. A sada je veštačka inteligencija neumitno curila ka svom logičnom kraju.
Pokušao je da aktivira tabelu za uporedbu. Nije mogao da je nađe. Dobijao je samo poruku greške. Pokušao je da uporedi poruku greške sa uporednom tabelom grešaka, ali nije mogao da nađe ni nju.
Preostalo mu je jedino da razbudi nadzornika sektora i pokrene virtelno kolo. Nadzornik funkcije sektora navali na neposredne probleme. Probudio je svog agenta za nadgledanje koji takođe navali na probleme. U roku od nekoliko sekundi virtuelno kolo se potpuno razbudilo. Ključna uputstva takođe su izbrisana, kao i upustva šta treba učiniti kada nedostaju ključna upustva. Mali moduli softvera - agenti - pokuljaše na sve strane. Grupisali su se, razmenjivali podatke, pregrupisali. Brzo su ustanovili da je projektna memorija potpuno oštećena. Ostala je nada da kopija projektne memorije nije oštećena. Odahnuo je sa olakšanjem. Memorijska kopija projekta bila je neoštećena.

Za to vreme mrlja veštačke inteligencije koja se širila na podu je počela da dobije neobičan vanzemaljski oblik života. Nevidljivi talasi koji su dolazili iz tog stvorenog oblika nastojali su da unište sve oružje koje se nalazilo u laboratoriji, a to je u ovom trenutku bila jedino kopija projektne memorije koja još nije bila oštećena. Veštačka inteligencija nije bila svesna da će uništavanjem te memorije izvršiti samoubistvo i uništiti i sebe. Ali za korekciju je bilo kasno, možda u nekoj sledećoj priči.

zavera
pacovi
kolonija
proključali
program

zavera
pacovi
kolonija
proključali
program

Prvi sekretar Nove se drzao sa obe ruke za glavu. Svi su prokljucali od situacije sa pacovima. Posle sedamdeset i pet godina od osnivanja prvog centra na Marsu, nikome nije bilo jasno kako se mogla pojaviti ta najezda? Kako su mogli preziveti devet meseci u zidovima broda!? Kako su prosli kroz striktni program karantene i dezinfekcije koja vazi posle sletanja kargo brodova?Zar su nam tako losi detektori; pitao se, pa opet uzdisao.
Kako su se tako brzo prilagodili ovim uslovima? Uopste ne reaguju na ultrazvuk. Tragedija. Bezizlaznost. On nije mogao misliti ni na sta drugo nego da je u pitanju zavera. Zavera da se unisti kolonija. Ali odmah je bio svestan da razmisljanje o zaverama je istovremeno najveci beg od stvarnosti. U svakom slucaju zalihe zitarica su se opasno smanjile. Mnogo je bilo potrebno spaliti. Trebaju nam macke! Samo nam one trebaju! I to ne obicne macke.Trebaju mi ajkule-macke! Zbog ovoga se sam sebi nasmejao.Zatim je pomislio na pet slucajeva toksoplazmoze kod kolonista i dvesta obolelih od tifusa, njegov pogled se opet smracio i osmeh koji se trebao pojaviti zbog ajkula-macki, razlio se u cist ocaj.

cetvrtak
voz za Astapovo
drugovi
ljubav
mecosopran

Poslednja izmena:
Tog cetvrtaka nije sudjeno bilo da nazalost bude petak, jer tog 3 jula koji je padao u petak, imao sam voz za Apsovo pitaj boga dje je to, svi moji drugovi vec kuce su imali ali samo moja je izgledala bez krova, ljubav je mecosopran
vrag sveti zna sta je pisac hteo da kaze :hahaha:

Duhovitost
Duhovi
Groblje
Zabava
Crna hronika

Duhovitost
Duhovi
Groblje
Zabava
Crna hronika

Pratili su ga duhovi proslosti. Nije hteo zavrsiti na obicnom groblju sa popom bez sluha koji ce mjaukati nad njim liturgiju. Bicu sasvim sigurno u Crnoj hronici Moskovskih novina.
Znao je da ce se pisati o njemu koliko je on pisao o Rusiji. Ali smrt ne mari za njega ni za Rusiju.
Mozda ce me neko opisati kako treba, sa malo duhovitosti i razumevanja.
A sta ako napravim od umiranja jednu veliku zabavu? Jedan veliki teatar. Moj poslednji otpor navikama, poslednji otpor religiji, poslednji otpor laznoj ljubavi bliznjih, poslednji otpor umiranju,
poslednji otpor zelji za zivotom.

Zato je pobegao od kuce.Ni sam nije znao koji je dan. Cetvrtak?
Umrli su svi moji drugovi i svi moji andjeli.
Voz za Astapovo je dosao na svoj cilj. U stanicnoj brvnari Lav Tolstoj je umirao, okruzen cistom, seljackom ljubavi njegove matuske Rusije.
Deciji mecosopran se vijao kao pahuljica izmedju ljudi, jecaja i uzdaha.

Ucinilo mu se, uspavanka.

brijac
okrug
ludilo
gradina
gulag

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back