Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
uvek bez ikoga kraj sebe, uvek sam u noci i u svom bolu. majko, cujes li moj plac? cujes li kisu sto rominja? to nebo place samnom. kuda? nema nade... moja suza je ugljenisani biser, moje oci su dva presusena jezera. nocas ce zablistati sjaj glatkog seciva. sutra ce nebo samo plakati...

melodija
vodimo ljubav
siromasni kvart
straćara
znojava ledja
noge
jezik

Napolju je padala kisha... Uvek me odushevljava ta melodija prirode koja se ne mozhe uporediti ni sa chim... Lezhimo na malom krevetu u uglu sobe, po poslednji put vodimo ljubav. Osecjam se toliko lepo da mi nishta nije bitno. Uzhivala bi i volela bih ga i da je ovo mesto neki siromashni kvart, i da se nalazimo u najobichnijoj stracjari... On ustaje. Posmatram njegova znojava ledja i razmishljam koliko ga volim, ne zhelim da verujem da sutra ide i ne vracja se... Vracja se do mene. Lagano ljubi moje noge, njegov jezik je svuda... Novi vrtlog strasti me obuzima... Zhelim da zaboravim, da zamislim da smo josh srecjni... Pomazhe mi, uzhivam...
vracjam se u realnost.. Sve shto je lepo ima kraj. Volim ga, a on odlazi zauvek..

chokolada
strast
prevara
ljubav
smrt
suze
lepota

hit:
uvek bez ikoga kraj sebe, uvek sam u noci i u svom bolu. majko, cujes li moj plac? cujes li kisu sto rominja? to nebo place samnom. kuda? nema nade... moja suza je ugljenisani biser, moje oci su dva presusena jezera. nocas ce zablistati sjaj glatkog seciva. sutra ce nebo samo plakati...

melodija
vodimo ljubav
siromasni kvart
straćara
znojava ledja
noge
jezik

Lepo.

Lepota- to je njena koza boje cokolade
Lepota-to je njena ljubav sveza i cista,intenzivna...inspirisuca
Lepota-to je njena strast mocna i razrajuca,neponovljiva i nepreboliva
Lepota-to je miris prevare na njenoj kozi,ukus lazi na njenim usnama
Lepota-to su njene suze koje je ponizavaju i ponovo otkrivaju
Lepota-to je smrt koja nas konacno ponovo spaja i rasavlja zauvek

Isceljenje
muzika
kosmos
orgazam
frula
kaleidoskop

...U tvojim ocima ogledala se zimska noc...citav kosmos je stao u njih...Spori ritmovi crne muzike su nas polako vodili do orgazmickog kaledioskopa boja u beskrajnoj noci...Sve se pomesalo,izgubilo oblik,pretvorilo se u tebe...tvoj miris, dodir koji je pravio arabeske po mojoj kozi...usne koje su isceljivale stare oziljke...Tama je bila ogrtac i caura za dve i jednu dusu...ispresecana samo odsjajem plamena koji se gasio i jedva cujnim cviljenjem vetra koje je podsecalo na izgubljenu frulu...

Zena
Toplota
Pulsiranje
Kap znoja
Pogled
Tetovaza

Kaa:
...U tvojim ocima ogledala se zimska noc...citav kosmos je stao u njih...Spori ritmovi crne muzike su nas polako vodili do orgazmickog kaledioskopa boja u beskrajnoj noci...Sve se pomesalo,izgubilo oblik,pretvorilo se u tebe...tvoj miris, dodir koji je pravio arabeske po mojoj kozi...usne koje su isceljivale stare oziljke...Tama je bila ogrtac i caura za dve i jednu dusu...ispresecana samo odsjajem plamena koji se gasio i jedva cujnim cviljenjem vetra koje je podsecalo na izgubljenu frulu...

Zena
Toplota
Pulsiranje
Kap znoja
Pogled
Tetovaza

.Baš sam i ja naivna ! Koga li nagovaram da piše ?

nije se vise osecao smrznut, niti isprazno kao pre par trenutaka. nije vise osecao tu hladnocu kad je sam i bez nje. ona je sada bila tu, tesno pripijena uz njega. posle dve godine ponovo su bili zajedno, bili su slobodni, vodili su ljubav kao nikad do tad. ona je bila zacudjujuce divlja, gladna, i to ga je cinilo jos srecnijim. strastveno mu je grlila i ljubila izmucena prljava ledja. osecao je da je konacno dosegao raj...

mentor
obuka
hladne zidine
barustina
fenjer
sova
marsiranje

Imao sam mentora vec neko vreme. Mozda tri meseca iako sam smatrao da mi ta obuka nije potrebna. Kako da te neko nauci da zivis. Izmedju tih hladnih zidova zaboravljao sam sta je zivot a ne kako se zivi. Juce sam pokusao da prosetam, ne bi li osetio TAJ zivot. Prvo sto sam video je ogromna barustina . Iza nje se fenjer naglo ugasio. Zivot me nije zeljan.. I koji moj ta prokleta sova marsira u mojoj glavi...Sova je moj mentor. I dokle vise?!

Poruka
Mozak
Vrisak
Istina
Laz
Karmin

Iz delica sopstvenog mozga je sklapao novi mozaik.....Mogao je da vidi sopstvene reci kako se karminom ispisuju po o gledelu i prelamaju se na dnu njegovih ociju svesnih njihovih suprotnosti.Slale su besni vrisak u nedogled...tragale su. Iza ogledala nasle su istinu. Poruke koje je slao u boci su stizale do onih sa iste strane ludila...Drhtavom rukom,poslednjim kapima zivotne snage,strpljena i vere prepisane bile su nista vise do nova laz...
Geneza
leto
prolom
romboid
sluh
katarza

Buka je dostizala kulminaciju...masa polugolih tela se pomerala u katarzicnom ritmu...spid i ekseri u mom zeludcu i glavi.U sparini letnje noci i strobo - svetla, vidim samo krajicak smedje kose i tribal u obliku romba na belom ramenu devojcice...Perverzno izostrena slika mojih drogiranih ociju cini da vidim kapljice znoja koje okruzuju romb...zelim da utopim zube u belu kozu i osetim ukus znoja i miris kose...Kroz noc se prolama "God is a DJ" ...decibeli se generisu u oblike, sluh postaje sekundaran...kao kroz lavirint pratim trag romba i kose...svice...

Jezero
Ljiljan
"Zenska" krv
Trag
Jecaj
Pacov

Poput debelog smrdljivog pacova teturam se kroz mracnu travuljinu, njuskajuci ostar vazduh, prateci trag svetih otaca. Koracam tom svetom stazom i cujem jecaj vekova koji minuse u ovoj zemlji od kad je poslednji moga reda hodio ovuda. U gnojavim nosnicama osecam miris zenske krvi, ali ovog puta me ne obuzima zedj, kao uvek, vec duboko postovanje i ponizni strah. Eto ljiljana sto cveta u ovoj nedodjiji. Nije li to oduvek bio simbol svih nas i nje, jedne jedine... Razgrcem grmlje, gledam i neverujem. Gospa od Jezera mi pruza ruku...

miris zenskog parfema
underground klub
kurvinski
besnilo
DJ
tango
njene oci

Undergraund klub bio je prepun ljudi koji su se silno zabavljali ne sluteci kakav ih uzas ceka izvan zidova...
Odbrojavanje je pocelo, i to niko nije mogao zaustaviti...

Sve je otislo do djavola jos onog trenutka kada je poslednji od nas odlucio da se ne treba boriti, da je "pametnije" zabiti glavu u pesak nego preplivati okean...

...a mogli smo...

DJ je presao pogledom po ljudima...zatim je nestao iza vrata koja su bila skoro neprimetna...
Kurvinski potez...ali ni on se nece izvuci...na kraju.

Zidovi su polako poceli da se spustaju. Spolja je dopirao hladan vazduh...jeza...i odjednom tisina...

Ljudi su poceli da se zbijaju u gomilu, kao ovce.

Prvi urlik bio je tih...drugi je bio jaci...i blizi...

Zatim su se urlici izmesali sa panicnom vriskom unezverenih ljubitelja ilegalnih klubova...

A sa svih razglasa u kontrolisanom gradu najnoviji hit poznate estradne umetnice koja se gola smesila sa svih bilborda, kao bojni otrov polako je odnosio nove zrtve...

Iz zemlje, sa neba, sa svih strana, razorna kombinacija slova i nota kao talas radijacije nadirala je...udarala je u mozak...sve jace, sve jace i jace...kapilari su poceli da popustaju, vid je polako postajao sve slabiji...fizicki bol je nezadrzivo rastao...

Ljudi su gazili jedni preko drugih, pokusavajuci da pobegnu.
Miris nekog zenskog parfema pomesao se sa mirisom krvi i besnila...
"Prekasno", pomislih..."niko vise ne moze pobeci...nema se gde..."

Osetio sam da me neko gurnuo, i poceo sam da padam...Gledajuci u tamno nebo iznad sebe pozeleo sam da bar jos jednom cujem tango...i da vidim njene oci...

"Ovo je kraj" rekoh sebi dok mi se mozak polako rastakao i curio kroz usi...

Onda sam prestao da zelim, da osecam, da mislim...

Sutradan je na vestima zvanicno objavljeno da je novi CD kompakt disk poznate estradne umetnice prodat u jos bezbroj primeraka...

pamuk
oklop
nesklad
trn
pobeda

Nikada oni nisu znali sta je pobeda,na srebrnoj tacni donosena,proglasavana, oglasavana...ubedjivali su ih da su pobednici. Ali nisu bili borci,vitezi,njihovi oklopi bili su postavljeni pamukom a ordenje su dobijali samo zato sto mnogo bolje stoji na skupocenim odelima...ali znali su...Ziveli su sa "onim drugima" kao sa trnom u peti. Ti "drugi" cutali su..nisu se bunili. Ta tisina bila je razornija od oruzja koje su koristili. Znali su oni,okiceni ali porazeni, koliko su u svom cutanju veci i ponosniji...oni savesniji molili su se da taj rastuci jaz,taj nesklad, konacno kulminira...
jazz
lek
nosila
lupa
papir
dim
lokvanj

Ananke:
jazz
lek
nosila
lupa
papir
dim
lokvanj
... Znao sam da tog dana imam veliku obavezu. Naime, na mene je bio red da tetki odnesem lek. Isao sam kroz sumicu, mada su me ukucani upozorili da ne bi trebalo tuda da idem... Medjutim, sve je dobro proslo. Nikog nisam sreo...
Dosavsi pred oronulu tetkinu kucu, pokucao sam bojazljivo... pa jos jednom, ovaj put jace.
"Ko to lupa?" - zacuh promukli glas iznutra. "Ja sam, tetka... Julian" - rekoh ulazeci; i ne mogavsi da sakrijem iznenadjenje prizorom koji sam video, mucavim glasom upitah - "Pobbbogu tetka, u kkkakvoj ti to jazzbini zivis?"
Prizor je bio nadrealan... Po sobi su bile razbacane stvari, a tetka se smestila na nosila, valjda ocekujuci hitnu pomoc.
"Ne palamudi, nego reci - jesi l' mi doneo lek?" - upita tetka.
"Jesam, tu je." - rekoh, plasljivo joj pruzivsi poveliki dzokavac, sto ga je moja majka spremila za svoju sestru.
Tetka ga zapali i uvlaceci prvi dim, glasom presecenim u plucima promrmlja -"U, ******, od ovog moz' da se rikne!"
"Jeste teka, zato sam ti i doneo..."
Tada tetka zapeva:
"Zaba krekece na svom lokvanju,
pacov kara krticu na panju,
ima zmija vishe nego muva...
Dosada me ujeda, izuva... "
... a ja, videvsi da se stvar nece dobro zavrsiti, krenuh kuci istim putem kojim sam dosao.
Setajuci tako kroz sumu, zacuh neki sum u grmlju. Prisao sam i razgrnuo lisce... Sledilo me je ono sto sam ugledao... Vuk!
"Vuce, vuce... zasto su ti tako velike oci?" - upitah, sluteci sta ce da me snadje.
"Ma, pusti me dete... Je l' vidis da vrsim nuzdu?! Da nemas slucajno toalet papir?"
Nisam ga imao, naravno. Uhvatio sam zeca koji je tuda skakutao i dao ga vuku da se obrise.
I tako...

regulativa
tandem
opanak
mecava
gorostas
vigvam
noj

Gorostas je stajao ispred svog vigvama. Ništa mu nije smetala mećava, koja je i ovog jutra besomučno duvala, noseći pahulje snega pravo oči.Stajao je, pogledom tražeči izgubljeni opanak, jedinu vezu sa ranijim životom. Od blistave beline nije video ništa, al ostalo je u njemu sećanje. Umesto u pesak, zagnjuriće glavu u sneg kao noj. Osmeh mu skoro otopi zaledjeni brk. On i noj su oduvek bili sjajan tandem. Barem kad su regulative u pitanju. Pravne, naravno.

- leto,
- ležarina,
- luče,
- lakrdija,
- luna park

Sedela je na kamenom doku dok su joj vrhovi prstiju bili u vodi i cinili da joj se najezi citava koza, svaka dlacica na vratu. Bila je u beloj haljini, onoj lakoj lanenoj, koja se ne oseca na telu, koja dozvoljava da se vidi sve. Pogled joj je lutao po horizontu. Trazila je kartu za odlazak, ladju kao spas, ali ne jednu od onih koje su preko cele zime bile usidrene ovde i ciji su bogati vlasnici placali lezarinu ne pitajuci za cenu. Njoj je trebala jedna nova, nevidjena, neponovljena, u koju ce da udje svojim jos uvek gracioznim hodom i ciji ce kapetan da se zaljubi u njene oci onog trenutka kada ih ugleda. I taj osecaj usamljenosti nije umela nikome da objasni...nije umela ni sebi da ga objasni, i nije jos uvek sigurna kada je poceo da se radja i raste u njoj. I sto vise je razmisljala to se vise spoticala, spoticala se o nevazne stvari i sitnice, i pogresan pogled u pogresnom trenutku ju je boleo. I ovo leto nije licilo na leto, vec na zimu, Jovanski mraz, i ova vrucina zbog koje je morska voda isparavala nije postojala, nije je osecala. Od prelepog leptira, ponovo je postala ucaurena gusenica, koja je cekala drugi krug, pitajuci se ima li smisla.A tako malo joj trebalo za spasenje... Jedan iskren pogled, jedan osmeh, njegovo 'luce' upuceno njoj dok ruka klizi niz ledja, jedan dodir leptirovih krila i njenih usana. Tako malo... I dok se gubila u svojim mislima, jedino sto ju je vracalo na javu bila je neka uzasna muzika, graja iz luna parka, onih sezonskih, putujucih, ciji je vlaskik neka zadrigla svinja sa maljavim poprsjem i sedimentnim naslagama prljavstine i znoja na svom gigantskom telu. Za trenutak se najezila od groze i pomisli na to... A on, onaj ciji je pogled cekala, bio je takva suprotnost svemu na ovom uzasnom svetu... Zato je za nju bio tako savrsen, tako jedini i neponovljiv, ona dugo iscekivana ladja. Ali takve dve ne postoje u jednoj luci... Da postoje, sve sto je ona bi bilo smesna lakrdija, besmislena...

slika
pesma
makaze
ispod
vetar
vreo
olovka
misao

Makazama je htela da iseče slike ljubavi, mladosti svoje. Možda i neki deo pesme koji još samo ona pamti. I niko više. Onaj stih koji joj se još uvek mota po glavi, a pevali su ga zajedno... Olovka u ruci i bezbojne šare na papiru... Nikako da dovrši započetu rečenicu kao da misli nisu bile s njom. Odletele su zajedno sa ovim vrelim, letnjim vetrom ispod streha, ispod obrva njenih.
- pozorište,
- gluma,
- istina,
- osećanje,
- tuga;

cela ta slika politicke scene... svi ti ljudi, sve te svadje... sve je to jedno prokleto pozoriste, gluma pred ocajnim masama. gledam ih i nemogavsi vise uzimam televizor i bacam ga kroz prozor. staklo leti na sve strane u milion ostrih parcica. teski televizor tromo pada na beton, razbija se... plasticna kutija se ulubljuje i savija kao na vatri, ispada meso, uredjaj krvari. zice se prekidaju varnicuci. na ekranu je covek koji prstom energicno mase i drzi politicku govoranciju, pljujuci i znojeci se. ekran se razbija i covek se lagano raspada u hidljade komadica, njegova glava leti dole, njegov kaziprst leti visoko gore... prasak se stisava sa poslednjim palim komadicem stakla... tiho je...
sedim u podnozju golog zida, glave nisko pognute, kose pale do kolena, zadihan i umoran, kao da sam trcao mnogo sati bez stajanja... kad razmislim hladne glave, istina i ne postoji. sve je to samo varka, privida, obmana... i osecanje tuge me obuzima...

barokna zgrada
utvara
vaskrsnuce
prodavacica ljubavi
rogovi
ruža
podvezica

Prodavachica ljubavi nije se plashila utvara koje su pretile iz otvorenih ulaza i prolaza barokne zgrade, napucila je svoje usne crvene i mirisne kao ruza.Upravo je tuda prolazio nechiji muz kojem je njegova zena upravo nabila rogove.Pogledali su se u ochi i oboje je osetilo, vaskrsla je ljubav u njihovim srcima.On je skrenuo polged pun ljubavi na njenu podvezicu, a ona svoj pogled, pun ljubavi, na njegov novchanik.Odshetali su u mrak.

maska
pishtolj
shampanjac
slonovi
zavesa
staklo

Slika je bila malo starija od nje, iz '78. godine. Doneo ju je iz Afrike koju je pohodio u svojim mladjim danima, iz perioda kada je zaljubljeno gledao u crna zenska tela, sa strascu nezastog mladica, kada je nosio pistolj u pantalonama jer je puska bila prevelika za njegov ukus. Slika je jedino sto ga danas spaja sa vrelim vazduhom crnog kontinenta, jedina opipljiva materijalna stvar pored secanja koja mu vremenom blede. Jedina stvar koju ju drzao u rukama dok je kroz staklo prozora gledao pesak koji se dize i ostaje za njim.
Ona je veceras, sedeci u njegovoj dnevnoj sobi, odusevljena plavom bojom koju su namazali crni prsti nekog samoukog umetnika. Slonovi suna toj slici dobijali oreol, zracili plemenitoscu i vaznoscu. Taj samouki Afrikanac je tim grdosijama dao dusu...
Zadivljeno je ustala sa casom sampanjca u ruci i prisla blize. Osetila se cudno. Kao da slika ima neku cudnu moc, neku magiju utkanu u belo platno koje je sada prekriveno bojama, kao da slonovi mogu da vide u nju, da zavire u njenu dusu, da joj skinu masku... Ta pomisao ju je uplasila. Udaljila se brzo par koraka, nije obratila paznju na pomerenu zavesu i njega iza nje. Udarila ga je svojim gipkim ledjima i naglo se okrenula. Uhvatio ju je za ramena, u nameri da je zadrzi. Pogledi su se sreli, bez maski...

macka
tela
prsten
pobeci
providno
dusa

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back