Drago mi je da je moje pitanje naišlo na odziv ali da li neko zna odgovor?
Da je li tehnički (zakonski) moguće upisate dete sa manje od 6 godina u školu ili nije?
Što se tiče gradiva, i supruga i ja smo profesori i pedagozi (supruga je doktor nauka) i verujem se da ćemo dobro oceniti da li je dete spremno ili ne, bez prejudiciranja.
Što se tiče razloga ranijeg upisa, oni su jasni, a verujem i da nisu usamljeni. Dete sada ima tri i po godine, sva slova i brojeve do 20 je znao sa dve godine, prošao je sve matematičke mozgalice za decu od 4-6, sada završava one od 5-7, radi već i neke za starije itd., malo mi je i neprijatno da nabrajam.
Elem, postoji velika mogućnost da će takvom detetu sve biti dosadno u školi jer neće imati potrebu da bilo šta uči i neće razviti radne navike, a to posle može da imam velike posledice na njegovo obrazovanje i razvoj.
Slično se desilo i meni čija je majka bila učiteljica i apsolutno nisam hvatao knjigu do kraja šestog razreda (naravno, podrazumeva se da sam bio skroz odličan). Kada je u sedmom razredu došla znatno teža matematika koju nisam znao od ranije, bio sam potpuno začuđen kako ja to ne znam i ne mogu da savladam, naravno bez učenja.
Nisam imao nikakve radne navike, niti sam uopšte imao informaciju niti bilo kakvo iskustvo o tome da ako nešto ne znam - da je to moguće sesti i naučiti.
Ne bih voleo da se mom detetu tako nešto desi, naprosto, želim da ga upišem ranije da mu škola bude koliko-toliko teška i da od samog početka razvija radne navike i da u tome ne gubi kontinuitet.