Игра деце или родитеља?

Kako sada ovo da napišem, a da ne izleda hvalisavo i prepotentno. :sad2:

Ja imam dvoje takve dece. Pametni, superiorni u odnosu na vršnjake, radoznali, pa su uvek znali i ono što im nije trebalo. Kada je stariji bio na testiranju za upis u školu, pedagog nam je rekla da sa takvim detetom nije radila u svojoj karijeri, i ne zna da li će. :) A on je, tako superioran uspeo da u osmom razredu ima četiri dvojke na kraju godine, i da ne bude ni vrlo dobar. :( To što on mnogo zna, i što sa njim možeš da pričaš o bilo čemu, ali bukvalno, ništa ne znači kada ne voli da uči. Kakav će student (slutim nikakav, ali ćutim i čekam da vidim šta će biti) on biti, trudim se da ni ne razmišljam. Nadam se da će samo ta njegova prirodna inteligencija konačno doći do izražaja, pa ujedinjena sa sazrevanjem dovesti do dobrih rezultata. U suprotnom...:(

Mlađi je, opet po mom mišljenju, manje pametan, ali jako vredan i uporan, radoznao, pa je u svakoj čorbi mirođija. Pored toga što je savršen đak, svake godine postiže rezultate na takmičenjima, jako je ambiciozan, i kako sada stvari stoje, biće profesor srpskog, jer to želi. Sada će u osmi razred, i ja imam godinu dana da ga odgovorim od ideje da srednju školu završi ubrzano za dve godine, jer on što pre želi da upiše fakultet, i da počne da predaje. :roll:

I jedan i drugi su, po zrelosti, a naročito po onome koliko su znali i bili samostalni, mogli da krenu sa generacijom ispred u školu. Ali mi kao roditelji to nismo želeli, kao što im inače ništa ne namećemo, i nismo se pokajali ni jednog trenutka. Škola nije zec, pa da pobegne.

tacno..inteligencija nikako nije sinonim za uspesno skolovanje..mnogo puta se desi da je ekstremno inteligentnoj deci u skoli dosadno, da im se paznja generalno rasprsuje na mnogo strana, jer ih sve zanima, mnogi pocnu pet fakulteta, ne zavrse nijedan, i slicno...

Ali zanimljivo je da su forumaši u 90% slučajeva posebni ili imaju nekog posebnog itd. :)
Ne kažem da neko izmišlja, ali malo mi je nerealno... :roll:

pa, pazi, ova tema za sada ima samo dve strane, znaci, nije tako mnogo ucesnika'drugo, pa na temu ce se valjda javiti oni koji iz iskustva imaju nesto da kazu, zar ne? znaci oni roditelji koji imaju, ili smatraju da imaju inteligentu decu
naravno, svakom roditelju je njegovo dete posebno, ali ipak postoje neka merila po kome se deca izdvajaju jedna od drugih
isto kao kad se neko izdvaja u fudbalskom timu, samo sto manje "bode ochi"kad kazes ïjao, sto mi sin dobro pika loptu" od onoga kad kazes da sa tri zna da cita, a da ga niko nije ucio
ja sam se licno na igralistima, kad moj sin krene da cita okolne reklame iz dosade, jer mu se sa drugom decom ne igra, susretala sa komentarima tipa "jao, sto ste vi losi roditelji, sto ga forsirate tako malog???"
i odmah neverica, kad kazem da je slova naucio sam, samcit, bez ikakvog naseg uticaja (sem sto je stalno bio okruzen knjigama i gledao nas sa tim istim knjigama)...ali, se niko ne iscudjava, nit negativno kometarise kad neki decak sa tri vozi bajs bez dodatnih tockova (sto moj sa pet ne ume), kad pliva bez slaufa (takodje ne ume), ubaci u kos i slicno.....

А када се реч ''quotient'' преведе на српски, добије се реч ''количник'', рекла бих, а не некакав ''квоцијент''...:think:

Tačno je da "kvocijent" se na srpskom znači "količnik", što je, po definiciji, rezultat deljenja dva broja........ne moram valjda da objašnjavam šta se deli da bi se dobio IQ

Tačno je da "kvocijent" se na srpskom znači "količnik", što je, po definiciji, rezultat deljenja dva broja........ne moram valjda da objašnjavam šta se deli da bi se dobio IQ

A ovo kaže Vujaklija......

Inteligencija

Naša najveć sposobnost (ili nesposobnost) kojom obavljamo manje ili veće svakodnevne intelektualne poslove, kako i neke nesvakidašnje (Učestvovanje u kvizu gde se uključuje logički deo). Inteligencija se ne može izmeriti veličinom znanja koje posedujemo( npr. Ne znači da si inteligentan ako znaš glavne gradove svih zemalja sveta, ili da si glup ako ne znaš glavni grad ni svoje države. Većina ljudi ima IQ (kvocijent inteligencije) između 100 i 110 pa to predstavlja i prosek. Umno retardiranim ljudima se smatraju ljudi koji imaju ispod 70 IQ.

Razlika između muškaraca i žena po inteligenciji je u tome što muškarci imaju više genijalaca ali isto tako i retardiranih, a ženama je IQ uglavnom prosečan te se ne može reći da li su pametniji muškarci ili žene.

http://vukajlija.com/pretraga/izraz?q=kvocijent

joj, Boze..:roll:
da li je bukvalan prevod IQ zaista relevantan za temu?
evo, ovako IQ potice od nemackog termina
http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligence_quotient
kad Intelligenz-Quotient ukucas u recnik (npr. krstarica) i prevedes na engleski dobices Intelligence quotient, a kad to prevedes na srpski dobices Koeficijent inteligencije
vajda recniku verujes?

Иначе, по актуелном закону ове године полазе у школу деца рођена од 1. априла 2004. до 31. марта 2005.

Моја ћерка је рођена крајем јануара и најмађа је у разреду, по том закону пошла је редовно, не раније, иако је 1998, а сви остали у разреду 1997. годиште.

Иако је показала натпросечну интелигенцију на тестирању, ја сам се увек бринула да ли је по зрелости у складу са осталима у одељењу, и најчешће сам се о томе распитивала код учитељице-разредне. До скоро их је у свему пратила (перфектан је ђак!), али сада, када су њене вршњакиње већ постале девојке и хајцају по дискотекама - она би још увек да се игра жмурке око зграде! :lol:
Али, добро, то је већ индивидуална ствар. Старија ћерка је хтела да буде ''велика девојка'' још у петом разреду! :mrgreen::lol:

Иначе, по актуелном закону ове године полазе у школу деца рођена од 1. априла 2004. до 31. марта 2005.

Моја ћерка је рођена крајем јануара и најмађа је у разреду, по том закону пошла је редовно, не раније, иако је 1998, а сви остали у разреду 1997. годиште.

Иако је показала натпросечну интелигенцију на тестирању, ја сам се увек бринула да ли је по зрелости у складу са осталима у одељењу, и најчешће сам се о томе распитивала код учитељице-разредне. До скоро их је у свему пратила (перфектан је ђак!), али сада, када су њене вршњакиње већ постале девојке и хајцају по дискотекама - она би још увек да се игра жмурке око зграде! :lol:
Али, добро, то је већ индивидуална ствар. Старија ћерка је хтела да буде ''велика девојка'' још у петом разреду! :mrgreen::lol:

:) mislim da se previse pridaje znacaja toj merenoj inteligenciji.....snalazljivost, brzina pravilnog reagovanja (intelektualnog) je mnogo vaznije....ja imam problem sa sinom koji je za neke svakodnevne situacije bio vrlo nesnalazljiv i imala sam utisak da zaostaje za decom po pitanju pamcenja domacih, paznje na casu, pregledavanja zadataka na kontrolnom i itd....to nam pravi velike probleme....

joj, Boze..:roll:
da li je bukvalan prevod IQ zaista relevantan za temu?
evo, ovako IQ potice od nemackog termina
http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligence_quotient
kad Intelligenz-Quotient ukucas u recnik (npr. krstarica) i prevedes na engleski dobices Intelligence quotient, a kad to prevedes na srpski dobices Koeficijent inteligencije
vajda recniku verujes?

Predlažeš da zanemarimo Vujakliju????

Ovaj tekst je sa vukajlije, a to je recimo neka vikipedija zezalica, ne znam ni zašto bi stavili ozbiljnu definiciju

znam sta je vukajlija, ali osoba koja brka vujakliju i vukajliju ocigledno ne zna, cim je post izgledao ovako:
http://forum.krstarica.com/showthre...и-родитеља?p=18503293&viewfull=1#post18503293
otuda i moje pitanje
polemika se vodila oko termina, tj. prevoda termina IQ- da li je "kvocijent", ili "koeficijent"
u krajnjoj liniji jeprevod nebitan, i za samu temu, a i generalno, jer svi znamo sta IQ znaci, bez obzira na translatorske licne sposobnosti
no, bilo bi lepo da ljudi, pre nego se uhvate za (po pravilu najmanje bitan) deo necijeg posta, malo iscitaju prethodno
sto se tice tvog pitanja, da ne znas "zasto bi i stavljali ozbiljnu definiciju?", ako se to odnosi na definiciju na temi, ona bi trebala da bude ozbiljna, jer je i tema ozbiljna, nije na pdf-u "sale i posalice"
zaista ne razumem ni smisao tvog pitanja, ni svrhu tvog posta

Mislim da je Jukie mislio na Vukajliju, pošto su to zezalice da kod njih sigurno nema ozbiljne definicije.
Bar sam ja tako shvatila.

moguce da je tako
no svakako je trebao da procita o cemu se radi u dijalogu, onda bi shvatio da je moje pitanje korisniku angelas upravo zabog razlike izmedju vukajlije i vujaklije
jer se doticna poziva na jednog,a citira drugog

moguce da je tako
no svakako je trebao da procita o cemu se radi u dijalogu, onda bi shvatio da je moje pitanje korisniku angelas upravo zabog razlike izmedju vukajlije i vujaklije
jer se doticna poziva na jednog,a citira drugog

Pa da, zato se i nadovezao na tvoj post. Čini mi se da nije ni bilo upućeno tebi, nego se samo nadovezao.
No, nije ni bitno. Angelas piše nešto što nije vezano za temu, tj.nema nikakvog značaja.
Mi pričamo o zrelosti dece za polazak u školu i njihovoj inteligenciji, a kako se to stručno naziva nije nikome ovde važno.

I kad sam čitala ove postove dalje, nekoliko roditelja je, uključujući i tebe, navelo da su im deca inteligentna, ali nisu zrela po nekoj vašoj proceni.
Moj klinac nije toliko inteligentan, puni 5 godina u septembru, znači vršnjaci su i još uvek samo prepoznaje pojedinačna slova, ne ume da čita, ali je kao mali čovek, potpuno samostalan. Mogla bih recimo da ga ostavim samog kući, sve bi odradio besprekorno. No, hvala bogu, nisam primorana na to, iako znam neke kolege iz firme čija deca su ostajala sama kući subotom jer oni moraju da rade, subotom ne rade vrtići, a nemaju kome da ostave dete na čuvanje.:sad2: Koliko god da je dete samostalno, strašno je.:(

Pa da, zato se i nadovezao na tvoj post. Čini mi se da nije ni bilo upućeno tebi, nego se samo nadovezao.
No, nije ni bitno. Angelas piše nešto što nije vezano za temu, tj.nema nikakvog značaja.
Mi pričamo o zrelosti dece za polazak u školu i njihovoj inteligenciji, a kako se to stručno naziva nije nikome ovde važno.

I kad sam čitala ove postove dalje, nekoliko roditelja je, uključujući i tebe, navelo da su im deca inteligentna, ali nisu zrela po nekoj vašoj proceni.
Moj klinac nije toliko inteligentan, puni 5 godina u septembru, znači vršnjaci su i još uvek samo prepoznaje pojedinačna slova, ne ume da čita, ali je kao mali čovek, potpuno samostalan. Mogla bih recimo da ga ostavim samog kući, sve bi odradio besprekorno. No, hvala bogu, nisam primorana na to, iako znam neke kolege iz firme čija deca su ostajala sama kući subotom jer oni moraju da rade, subotom ne rade vrtići, a nemaju kome da ostave dete na čuvanje.:sad2: Koliko god da je dete samostalno, strašno je.:(
da, izgleda da deca razvijaju jednu, ili drugu stranu svoje licnosti, tako su bar meni objasnili psiholozi i pedijatri
u smislu, da ako kao mali psihicki i intelektualno "prednjaci"nad vrsnjacima, obicno u fizickom smislu "zaostaje", i obratno, i da se to kasnije nivelise, tj. nekako ujednaci...
ja mog jedva ostavim samog dok se ja istusiram, o nekom samostalnom odlasku u prodavnicu na kraju ulice nema ni govora (sto neki njegovi vrsnjaci rade), neke osnovne radnje tipa kupanje, klopanje cele kriske hleba, bez seckanja i slicno takodje ne ume/ nece sam da izvodi...dzaba sto hoce da sa mnom resava ukrstene reci :lol:
svejedno, on je dete od pet godina, ne znam zasto bih ga na bilo koji nacin svrstavala u sedmogodisnjake..ko sto rekoh, ako ostane "napredan"ima kad od srednje skole da to pokaze...ne znam gde bi zurio... da godinu-dve ranije zavrsi faks i pocne da radi??? ne vidim zasto to treba da se uradi pre nego je uobicajno..nek uziva u detinjstvu i mladosti.... do neke razumne granice naravno, da mi ne studira jos uek u tridesetoj :lol:
mislim, da me sad neki ne shvate pogresno, nemam nista protiv ako neko svoje dete zeli ranije da da u skolu, samo ja za svoje to ne zelim...

Ja sam bila u fazonu da ne zelim da saljem dete ranije u skolu, sto bih joj oduzimala dragoceno vreme za igru, detinjstvo brzo prodje, bla, bla... Kad je doslo do toga, nismo ni mogli da biramo, sva deca rodjena u prva dva meseca u godini, krecu sa generacijom starijom, tj, malo pre i to je bilo to. Sad ne mislim da joj je bilo sta uskraceno, niti joj fali vremena za igru, niti su to tolike obaveze da opterecuju dete... prosto bila je spremna za skolu iako sam ja sumnjala. Ustvari je bila mnogo zrelija i samostalnija nego sto sam ja mislila.

Mene nisu pitali ;) i poslali me u skolu pre sestog rodjendana,citala novine :zcepanje:
Toga se secam da sam bila uvek sitnija i slabija od ostalih,na pocetku,posle sam ih brzo prestigla.
Da li je to bilo dobro za mene ,mislim da nije(u osnovnoj skoli),ali je mojoj mami bas prijalo....

I posle svega sam i ja upisala decu godinu dana ranije
smilie_girl_308.gif

Moj ima 5 godina i ne može da dočeka da krene u školu. A bogami ni ja.:lol:

Stalno traži da mu donosim neke mozgalice, vežbanke, da rešava logičke i matematičke zadatke, da popunjava, broji, crta, boji, sve živo, samo slova neće. Njegovi vršnjaci ga ne interesuju, kad čuje da neko ide u školu odmah započinje konverzaciju i pokušava da nađe zajedničku temu, ne bi li zainteresovao starijeg od sebe.
Sa odraslima priča potpuno ravnopravno i sve više, pazi na svog mlađeg brata od godinu i po dana. Ja sam to pokušala da izbegnem, ali on hoće, jer ipak je ovaj mali beba, ali sve mu on pomaže, da se obuje, jede, pije, vodi ga, pazi da se ne udari. Prosto traži zanimaciju koja nije uopšte za njegov uzrast.

I onda ljudi zbog toga meni drobe da je on zreo za školu. Kao, sputaću ga. On sam jedva čeka da krene, ali realno, on nema pojma šta je zapravo škola.

Ja sam bila u fazonu da ne zelim da saljem dete ranije u skolu, sto bih joj oduzimala dragoceno vreme za igru, detinjstvo brzo prodje, bla, bla... Kad je doslo do toga, nismo ni mogli da biramo, sva deca rodjena u prva dva meseca u godini, krecu sa generacijom starijom, tj, malo pre i to je bilo to. Sad ne mislim da joj je bilo sta uskraceno, niti joj fali vremena za igru, niti su to tolike obaveze da opterecuju dete... prosto bila je spremna za skolu iako sam ja sumnjala. Ustvari je bila mnogo zrelija i samostalnija nego sto sam ja mislila.

Moje dve koleginice imaju decu koja sada treba da krenu u školu, i poslednji put sam proveo više vremena sa njima u oktobru i sad pre mesec dana. Razlika je drastična za samo nekoliko meseci. U oktobru su još bili nekako bebasti, sad su sasvim drugačiji i samostalniji i igraju se sa decom iz drugog razreda na ravnoj nozi (vodili smo raznu decu u prirodu na izlet i prošlog puta je to bila jasna situacija "a ova teta je povela i svoje malo dete sa sobom" dok je sada bilo "jedan od nas ravnopravan" )

Moj klinac nije toliko inteligentan, puni 5 godina u septembru, ... i još uvek samo prepoznaje pojedinačna slova, ne ume da čita...

To nije pokazatelj inteligencije/neinteligencije... deca ne uče istim redom i zbog različitih interesovanja i zbog toga što su različit tip ličnosti i zbog toga što su izloženi različitim uticajima i zbog još milion razloga... Jedino kad neko u mnogo čemu prednjači ili zaostaje u odnosu na generaciju je očigledno, i bez ozbiljnog testiranja od strane stručnjaka, da je dete nadareno ili ne baš nadareno... Inače ima dosta dece prosečne inteligencije koja rano nauče da čitaju, a ima i malih genija koji ni u drugom osnovne muku muče sa pisanjem npr.

Znam Lazy i ja se uopšte ne uzbuđujem oko tih stvari.
Njega jednostavno više interesuje matematika i brojevi od slova. Uveliko sabira desetice, zna da kaže koji je datum sledeće srede npr, potpuno druge stvari ga interesuju, a i da ga ništa ne interesuje, ja bih i dalje bila opuštena. Dete je dete i svako ima svoje vreme i svoja interesovanja.
Zato i jesam protivnik slanja dece pre vremena u školu. Mislim, moje dece.:lol:

Znam Lazy i ja se uopšte ne uzbuđujem oko tih stvari.
Njega jednostavno više interesuje matematika i brojevi od slova. Uveliko sabira desetice, zna da kaže koji je datum sledeće srede npr, potpuno druge stvari ga interesuju, a i da ga ništa ne interesuje, ja bih i dalje bila opuštena. Dete je dete i svako ima svoje vreme i svoja interesovanja.
Zato i jesam protivnik slanja dece pre vremena u školu. Mislim, moje dece.:lol:

Tako i ja mislim,samo nije za svako dete pravo vreme isto.Znam dete koje je uvek bilo takmicarskog duha,zeljno uspeha i priznanja i kasnije je poslano u skolu nego sto bi njemu bilo dobro.Daleko je ispred ostalih,tempo ucenja mu je prespor,dosadno mu je i stalno pravi neke probleme.......

Back