iGENEA , ДНК резултати

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
J2 na Balkanu su uglavnom doselili na Balkan iz Juzne Italije posle pada Zapadnog Rimskog Carstva.
Rimljani su veliki broj stanovnistva-haplogroup J2-preselili iz Severne Mesopotamije i Levanta u Juznu Italiju gde su uglavnom radili kao robovi.
Kada su Arapi osvojili provincije Severne Afrike koje su hranile Rim i Juznu Italiju-veliki deo stanovnistvo je zbog gladi preselilo u Istocno Rimsko Carstvo-uglavnom Jug Balkana i Anatoliju..

Ne mogu se sloziti sa ovim posto postoje jake indicije da je ekspanzija J2 vezana sa cardial pottery culture (kultura kardialne keramike) i da su upravo posle njihovog dolaska poceli da se razvijaju agrarne grane. Do tada su se Evropljani bavili lovom i na njegov racun ziveli.

450px-Cardial_map.png

Postoje dve hipoteze o tome ko je doneo KKK u Evropu. Jedna je da je to E3b1 posto se ova haplogrupa srece cesto uz obale sredozemlja. Druga je hipoteza da je to upravo J2 koja savrseno rasporedjena tamo gde je prisustvovala i KKK. Veliki je paradoks da je najveca koncentracija J2 na Kritu a tamo uopste nema tragova KKK!!!! :)

Postoji i jedna zanimljivost u vezi J2 haplogrupe.... Ona se deli na J2a i J2b..... J2a je rasirena po ostrvima i obalama mora dok je J2b vise vezana za recne tokove.... Jako zanimljiva podela!!!

Ne mogu se sloziti sa ovim posto postoje jake indicije da je ekspanzija J2 vezana sa cardial pottery culture (kultura kardialne keramike) i da su upravo posle njihovog dolaska poceli da se razvijaju agrarne grane. Do tada su se Evropljani bavili lovom i na njegov racun ziveli.

450px-Cardial_map.png

Postoje dve hipoteze o tome ko je doneo KKK u Evropu. Jedna je da je to E3b1 posto se ova haplogrupa srece cesto uz obale sredozemlja. Druga je hipoteza da je to upravo J2 koja savrseno rasporedjena tamo gde je prisustvovala i KKK. Veliki je paradoks da je najveca koncentracija J2 na Kritu a tamo uopste nema tragova KKK!!!! :)

Postoji i jedna zanimljivost u vezi J2 haplogrupe.... Ona se deli na J2a i J2b..... J2a je rasirena po ostrvima i obalama mora dok je J2b vise vezana za recne tokove.... Jako zanimljiva podela!!!

Potomaka J2 haplogroup-a u Evropi koji je doselio na Balkan pre 8000 godina je jako mali broj.
To upucuje na zakljucak da je J2 u velikom broju doselio u Evropu za vreme Rimljana.
Jug Italije je najgusce naseljeni deo Evrope u 4 Veku-Rim je brojao u jednom periodu oko1.2 miliona stanovnika-dok ima demografa koji tvrde da je taj broj isao i do 3 miliona.
Posle je Rim imao ispod 100 000 stanovnika.
Gde je odselilo stanovnistvo iz Rima i ostalih italijanskih gradova posle osvajanja Varvara..
Najveci deo na Jug Balkana-danas je najveci raspored J2 u Evropi-jug Balkana i jug Italije i Rumunija gde je veliki broj J2 imigrirao u poslednjih 1000 godina.
J2 je najveci procenat na Balkanu gde se govori romanskim jezicima..
Dosta korisnih clanaka o J2..

http://m172.blogspot.com/

450px-Cardial_map.png

Za ovu sa plavim crticama se samo nagađa da je od Biblosa, ali lako može da bude i obratno. Jer je narod u Biblosu tek počeo da koristi blagodeti maslina ,urmi i kozjeg mleka oko 4,500 godina p.n.e. O putu bakra i da ne pričam. Sve to mora da se uzme u obzir.

Approximately 4,500–3,500 BC farmers in Israel and Jordan began to cultivate olives and dates, and herders began to use milk products from domesticated animals. Specialized artisans produce exquisite wall paintings, terracotta figurines and ossuaries, finely carved ivories, and basalt bowls and sculpture. At the site of Nahal Mishmar, a hoard of 442 copper objects, made by the lost-wax method, included maceheads, crowns, and standards. At nearby En Gedi, an impressive temple with plastered and painted interior walls was built on a stone terrace.

680px-Neolithic_expansion.svg.png

Za ovu sa plavim crticama se samo nagađa da je od Biblosa, ali lako može da bude i obratno. Jer je narod u Biblosu tek počeo da koristi blagodeti maslina ,urmi i kozjeg mleka oko 4,500 godina p.n.e. O putu bakra i da ne pričam. Sve to mora da se uzme u obzir.

Approximately 4,500–3,500 BC farmers in Israel and Jordan began to cultivate olives and dates, and herders began to use milk products from domesticated animals. Specialized artisans produce exquisite wall paintings, terracotta figurines and ossuaries, finely carved ivories, and basalt bowls and sculpture. At the site of Nahal Mishmar, a hoard of 442 copper objects, made by the lost-wax method, included maceheads, crowns, and standards. At nearby En Gedi, an impressive temple with plastered and painted interior walls was built on a stone terrace.

680px-Neolithic_expansion.svg.png

Plavi su Iliri-doselili su na Balkana posle potopa ..
To je oko 5000 pre Hrista-sto pise na dijagramu pored znaka pitanja..
Najnovija istrazivanja poazuju da je prva zemljoradnja u Anatoliji i na Balkanu i da je na Balkanu pre pocela obrada zemlje nego u Egiptu..

Ма није то моја констатација,то су неки генетичари говорили. Наравно да је далеко од истине.

Наравно да нису најлепши људи,али наводно (по неким људима) Грузинци су најлепши "примерци" људске расе.Знаш оно како кажу Aмери за белог човека - "caucasian" - е на ту "фору".

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Meyers_b11_s0476a.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Caucasian_race

mogu svasta da pricaju. Ja znam kakvi su gruzini i to o najlepsim primercima ljudske rase je vise nego smesno. U nekim stvarima su fizicki slicni balkancima dok se u drugima potpuno razlikuju.
Inace, Kavkaz je jedna neverovatna smesa naroda i narodnosti. Gruzini su samo jedan deo tog korpusa. Interesantna je brojcano nevelika narodnost Dagestanaca iz Ruske Federacije koji se vode kao jedan narod a u stvari su sastavljeni od vise desetina naroda.

Caucasian u americkom engleskom vodi poreklo od vremena kada su na Kavkazu nadjeni najstariji ostaci homo sapiensa. Kavkaz jeste imao vazno mesto u istoriji ljudskog roda ali danas geneika baca sasvim novo svetlo na to.

Ceka' malo..
Otkad mene nema par dana ovde se uveliko razvija nova proizvodna teorija po kojima se grupe Y,R1 ili slj,znj i snj moraju vezivati za nacionalnu pripadnost??? znaci li to da ako neko poseduju neku od ovih grupa mora po nacionalnosti biti to i to..
A mashala kol'ko ja vidim citava abeceda ovih grupa pripada srbima,srbijancima i svim ex-yu pravoslavcima sa pocetnim slovom S :)

Poslednja izmena:
Ceka' malo..
Otkad mene nema par dana ovde se uveliko razvija nova proizvodna teorija po kojima se grupe Y,R1 ili slj,znj i snj moraju vezivati za nacionalnu pripadnost??? znaci li to da ako neko poseduju neku od ovih grupa mora po nacionalnosti biti to i to..
A mashala kol'ko ja vidim citava abeceda ovih grupa pripada srbima,srbijancima i svim ex-yu pravoslavcima sa pocetnim slovom S :)

Hehe, video c'ek da se neki Srbi vredjaju kada im kazes Srbijanac pa odma i mali mujica skont'o kako da podmuklo vredja :) :) :)

Halo, Mujica... Y nije haplogrupa, ba! :D

U Svakoj naciji (narodu) postoji preovladjavajuca haplogrupa koja mnogo govori o njenom identitetu.I manje zastupljene haplogrupe mogu mnogo toga da kazu.

Tvoj jaran i saborac Don't panic nas uvereava da su Srbi dosljaci a da su "njegovi" domaci. Onda mu pokazes da to sva istrazivanja opovrgavaju a on ti pocne mahati sa IGENEA "dokazima". Sama IGENEA je povukla sa svog sajta one gluposti koje je pisala o vikinzima, tevtoncima, makedoncima i bla bla.

Ali..... ono sto je jako zanimljivo, mi se ne odricemo slovenstva za razliku od tvog jarana (a slicnu tendenciju sam primetio i kod Hrvata).

Hehe, video c'ek da se neki Srbi vredjaju kada im kazes Srbijanac pa odma i mali mujica skont'o kako da podmuklo vredja :) :) :)

U Svakoj naciji (narodu) postoji preovladjavajuca haplogrupa koja mnogo govori o njenom identitetu.I manje zastupljene haplogrupe mogu mnogo toga da kazu.

Tvoj jaran i saborac Don't panic nas uvereava da su Srbi dosljaci a da su "njegovi" domaci. Onda mu pokazes da to sva istrazivanja opovrgavaju a on ti pocne mahati sa IGENEA "dokazima". Sama IGENEA je povukla sa svog sajta one gluposti koje je pisala o vikinzima, tevtoncima, makedoncima i bla bla.

Ali..... ono sto je jako zanimljivo, mi se ne odricemo slovenstva za razliku od tvog jarana (a slicnu tendenciju sam primetio i kod Hrvata).

nisu to gluposti!

hahahahah jes da si srbin,srbijanac,vojvodjanin ili sta vec al' stvarno moram da priznam da si legenda :mrgreen:

No vratimo se na temu. Niko se ne odrice slovenstva ako je zaista to, niti da pojedini bosnjaci nemaju slavenske gene,ali... uvijek ima ono ali.
Stvar je da ipak vecina Bosnjaka ima ilirske gene sto nije pokazala samo IGENEA vec i mali milion drugih studija naravno izuzev onog koji tvrdi sveti nebeski narod (znate na kog mislim :))

Danas ne postoje genetski cisti narodi i na tome se ne zasniva i ne moze se graditi nacionalni identitet pa da je u pitanju grupa od A do Z - kako stoji u abecedi.
Vi ste naveli vise podgrupa kod srba.. onda to ispada da i srbi imaju ''sumnjivog elementa" kod sebe cim imaju vise a ne jednu grupu.

Poslednja izmena:
Ceka' malo..

Ne mora biti "to i to"...Nacionalnost svako bira za sebe.
Al mora biti , da su njegovi dedovi bili "to i to"...

hahahahah jes da si srbin,srbijanac,vojvodjanin ili sta vec al' stvarno moram da priznam da si legenda :mrgreen:
e vidis.... da paradox bude jos veci nisam geografski po rodjenju ni jedan od nabrojenih vec sam sa teritorije gde je verovatno najveca koncentracija I2a2 a tu je bio i glavni grad provincije Ilirija.

No vratimo se na temu. Niko se ne odrice slovenstva ako je zaista to, niti da pojedini bosnjaci nemaju slavenske gene,ali... uvijek ima ono ali.
Stvar je da ipak vecina Bosnjaka ima ilirske gene sto nije pokazala samo IGENEA vec i mali milion drugih studija naravno izuzev onog koji tvrdi sveti nebeski narod (znate na kog mislim :))

Prijatelju... veruj ti meni.... u Bosni sj genetika vrlo slicna s tim da su kod Hrvata radili istrazivanja tamo gde imaju najvise I2a2 pa je to razlog njihove diferencijacije. Da su radili istrazivanje po srednjoj Bosni ili u Orasju...... to bi bila sasvim neka treca prica.
Ti si bar posten pa priznajes da medju vasim ima i "slovena". definitivno ih ima vise u Bosni nego u Srbiji.

Danas ne postoje genetski cisti narodi i na tome se ne zasniva i ne moze se graditi nacionalni identitet pa da je u pitanju grupa od A do Z - kako stoji u abecedi.
Vi ste naveli vise podgrupa kod srba.. onda to ispada da i srbi imaju ''sumnjivog elementa" kod sebe cim imaju vise a ne jednu grupu.

naravno da imamo "sumjivih elemenata" Ipak smo mi balkanski narod i u nas skoro da nema cega nema. Ja nemam licno nista protiv ni protiv jedne haplogrupe. Ipak je nama svima pradeda bio crnac (neki mothafucker from Kenya sa velikim buzdovanom). Da je znao kakvi ce mu se potomci izroditi mislim da bi radije koristio desanku.

:eek:

* K => 40,000 years ago (probably arose in northern Iran)
* T => 30,000 years ago (around the Red Sea)
* J => 30,000 years ago (in the Middle East) 24,28%
* R => 28,000 years ago (in the Central Asia)
* E1b1b => 26,000 years ago (in southern Africa)
* I => 25,000 years ago (in the Balkans)
* R1a1 => 21,000 years ago (in southern Russia) 7%
* R1b => 20,000 years ago (around the Caspian Sea or Central Asia) 15,87%
* E-M78 => 18,000 years ago (in north-eastern Africa) 10,71%
* G => 17,000 years ago (between India and the Caucasus) 10 %
* I2 => 17,000 years ago (in the Balkans)
* J2 => 15,000 years ago (in northern Mesopotamia) 9%
* I2b => 13,000 years ago (in Central Europe)
* N1c1 => 12,000 years ago (in Siberia)
* I2a => 11,000 years ago (in the Balkans)
* R1b1b2 => 10,000 years ago (north or south of the Caucasus)
* J1 => 10,000 years ago (in the Arabian peninsula)
* E-V13 => 10,000 years ago (in the Balkans)
* I2b1 => 9,000 years ago (in Germany)
* I2a1 => 8,000 years ago (in Sardinia)
* I2a2 => 7,500 years ago (in the Dinaric Alps)
* E-M81 => 5,500 years ago (in the Maghreb)
* I1 => 5,000 years ago (in Scandinavia)
* R1b-L21 => 4,000 years ago (in Central or Eastern Europe)
* R1b-S28 => 3,500 years ago (around the Alps)
* R1b-S21 => 3,000 years ago (in Frisia or Central Europe)
* I2b1a => less than 3,000 years ago (in Britain)

@Alhemy

Ovo crveno obojeno iznosi preko 75% haplogrupa turaka.
Pa gdje ste se vi majke ti ugradili u turke ???

Koji dio je vaš ?
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Jel' ovaj R1a1 kojeg ima 7% ?
To su narodi iz Turkmenistana, Tadžikistana, Kazahstana, Azerbejdžana koji su turci ali su se miješali i sa rusima.

Ovo vam je relevantno sa wikipedie a istraživanje iGENEA-e vam nije relevantno. :lol:

@Alhemy

Koji dio je vaš ?

To su narodi iz Turkmenistana, Tadžikistana, Kazahstana, Azerbejdžana koji su turci ali su se miješali i sa rusima.

Ovo vam je relevantno sa wikipedie a istraživanje iGENEA-e vam nije relevantno. :lol:

blage ti veze sa zivotom nemas. Dosadno mi se raspravljati sa covekom kome muftija servira misljenje.

u Turkmeniji ima skoro 40% R1b koja je glavna zapadnoevropska haplogrupa. Oni su isto toliko turci koliko i sami turci (bolje receno, vise su turci od turaka).
R1a1 imas i u Kataru, Jemenu,UAE, Saudi Arabiji.... da i tamo nisu bili rusi?

blage ti veze sa zivotom nemas. Dosadno mi se raspravljati sa covekom kome muftija servira misljenje.

u Turkmeniji ima skoro 40% R1b koja je glavna zapadnoevropska haplogrupa. Oni su isto toliko turci koliko i sami turci (bolje receno, vise su turci od turaka).
R1a1 imas i u Kataru, Jemenu,UAE, Saudi Arabiji.... da i tamo nisu bili rusi?

Daj ti meni ovakav kolač za srbe da vidimo ko ste i odakle ste :D
Kaže muftija da je R1a1 slavenska grupa.
Kad vidi čuda, R1a1 potiče iz Arabije...

Imate li vi išta svoje da javim muftiji ? :lol:

@Alhemy

Koji dio je vaš ?

Која изјава...

"Нашим" можемо сматрати И2 и Р1А... А сад ћеш ти поново да напишеш неку лакдријашку глупост, предходно не размишљајући.

Daj ti meni ovakav kolač za srbe da vidimo ko ste i odakle ste
Kaže muftija da je R1a1 slavenska grupa.
Kad vidi čuda, R1a1 potiče iz Arabije...

Imate li vi išta svoje da javim muftiji ?

R1А из Арабије ? :hahaha:

Направи ти себи ту "бакљаву" коју толико тражиш ,не очекујеш ваљда да ти се све да "на тацну". Ти ћеш некога да питаш има ли шта своје.... :hahaha:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back