iGENEA , ДНК резултати

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Turci nikome nisu izmenili "genetske nizove", ustvari suprotno - mada ti to nikada neces moci da shvatis.

Šta može biti suprotno ?
Utvrdili vam DNK nizove ?
:hahaha:

Tvrtko jeste vadao Serbljem, samo sto je tad bilo Serblje na sred danasnjeg Sarajeva i sireg okolisa.Ti samo nastavi da zivis u snovima da je Bosna (cuj) najstarija "DRZAVA" na Balkanu i da je Tvrtko (pazi) "vladao" (okovao ih u lance,sta li) - Serbljem.

Tvoje neznanje je stvarno nemjerljivo a nebuloze čak i veće.
Znaš li ti kad je Sarajevo osnovano i ko ga je osnovao ?
Bosna jeste najstarija država na Balkanu i čak među najstarijim u Europi.
Fakat nemaš blage veze...

Genetika pokazuje ovo sto navodim dole - a optimisti poput tebe i neuki ljudi ono gore.

SRB (%) BOS (%) CRO (%) ALB (%)
I2a 38 44 34 30
E1b1b 20 15 10 16
R1a 19 30 32 29
R1b 14 6 18 10
J2 9 5 6 15

Daj izvor za ove podatke.
Čak i da je ovo tačno onda ispada da smo mi i Hrvati veći Slaveni od vas :hahaha:
Grupa R1a je tzv slavenski gen :per:
Grupa E je iz sjeverne Afrike odnosno Egipta i Libije...tu ste iznad nas :per:
Grupa I je tzv. Ilirska grupa (više ste Iliri nego slaveni kad se sve sabere i oduzme) :rotf:
Grupa J je sa bliskog istoka...imate je više nego mi i Hrvati :lol:
Pa kome onda vi pripadate ?

Poslednja izmena od moderatora:
Sta dokazuje genetika ? Da stanovnici BiH imaju 8% vise I2 od Srba - sto je tebe navelo na genijalni zakljucak da mora biti da ste stariji. :hahaha:

Nama je stosta zajednicko kao i svima iz "komsiluka".

I da Bosna kao geografski pojam ima svoju istoriju - Bosnjuci bas i ne - vasa istorije pocinje sa Izebegovicem (ex Srbinom) a zavrsava se oko Srebrenica i Haga.
Sad prozivljavate drugu deceniju svoje histErije,koja nosi naziv - "visoki predstavnik".

Ниси добро поставио закључак , Да становници БиХ имају више хаплогрупе И2 од становника Србије са Косовом.

Карта Европе из 814. године. Нађимо, "прастару" босанску државу. Или Албанију.

http://historymedren.about.com/library/atlas/blatmapeur814.htm

Немојте се муслиманска браћо нервирати. Аха нисмо браћа, извињавам се. Уважавам да сте ви "другачији". Него ме занима, а нисам добио одговор... Опет га нисам добио, а све се питам зашто...

"Како то да Илири који су доминирали и имали своје владаре, нису Словенима наметнули свој језик, већ су прихватили њихов"

Пазите шта одговарате, немојте се брукати (као што сте се брукали за најстарије државе, протестантске цркве за вријеме средњовијековне Босне...)... Добро размислите... Овдје није ријеч о позајмљеницама (да је тако сви би причали енглески) које су усвајали јер им се "допадају" или немају своју ријеч, већ о "феномену" да су добри Бошњани усвојили КОМПЛЕТАН језик. А имали своје владаре... Илири доминирали... А ипак "туђи" језик... Не могу никако да повежем...

Како то објашњавате "стручњаци"?

Хајде, повежите то мало, вјероватно је лахко, само се чини да је тешко...

Poslednja izmena:
Карта Европе из 814. године. Нађимо, "прастару" босанску државу. Или Албанију.

http://historymedren.about.com/library/atlas/blatmapeur814.htm

Немојте се муслиманска браћо нервирати. Аха нисмо браћа, извињавам се. Уважавам да сте ви "другачији". Него ме занима, а нисам добио одговор... Опет га нисам добио, а све се питам зашто...

"Како то да Илири који су доминирали и имали своје владаре, нису Словенима наметнули свој језик, већ су прихватили њихов"

Пазите шта одговарате, немојте се брукати (као што сте се брукали за најстарије државе, протестантске цркве за вријеме средњовијековне Босне...)... Добро размислите... Овдје није ријеч о позајмљеницама (да је тако сви би причали енглески) које су усвајали јер им се "допадају" или немају своју ријеч, већ о "феномену" да су добри Бошњани усвојили КОМПЛЕТАН језик. А имали своје владаре... Илири доминирали... А ипак "туђи" језик... Не могу никако да повежем...

Како то објашњавате "стручњаци"?

Хајде, повежите то мало, вјероватно је лахко, само се чини да је тешко...

Priča li se danas slavenski jezik koji se govorio u vrijeme Dušana ili Lazara ?

Прво, треба да знаш какав се језик говорио некада и да схватиш да они писани трагови не одражавају, из два разлога, народни језик тог времена. Први је, што су писари и школовани људи били свештеници и користили црквенословенску азбуку, а други, везан са првим је да та азбука има један начин писања а други начин читања. На њу се не односи правило пиши као што говориш.

Šta može biti suprotno ?
Utvrdili vam DNK nizove ?
:hahaha:

Pa vidis,ma koliko to tebi bilo neshvatljivo mi smo se vise ugradili u Turke nego oni u nas.

Turci danas skoro pa da nemaju svoj izvorni etnicitet (kao ni mnogi narodi u Evropi) - mesavine svih naroda iz bivse imperije - Ima tu samo preko 10 mliona Srba. A tu su i Jevreji, Jermeni, Grci, Albanci i ko zna ko jos.

Tvoje neznanje je stvarno nemjerljivo a nebuloze čak i veće.
Znaš li ti kad je Sarajevo osnovano i ko ga je osnovao ?
Bosna jeste najstarija država na Balkanu i čak među najstarijim u Europi.
Fakat nemaš blage veze...

Naravno da znam. Znam i da ljutu bitku bijete oko toga ko je "osnovao" Sarajevo. - Dao sam samo drastican primer.

Ako je Bosna (cuj) "najstarija drzava" mozes li nam objasniti kako je nastala, koliko je stara i tako to... :hahaha:

I bilo bi u redu da nam objasnis kako ti kao Musliman i Bosnjuk mozes da se dicis i povezujes sa srednjovekovnom Bosnom? Ti si u odnosu na te ljude - "strano telo"...

Koje moje neznanje ?

- Da podsetimo kako si se ti prikljucio ovoj temi...

Prvi post bese ovako nesto (posto je predhodno video onu sliku gde pise da su Srbi "30 posto Sloveni",a Bosanci "40 posto Iliri".

- Vide mojih Bosnjaka kako ponosno stoje na vrhu.

I posto si shvatio koliko nemas pojma o cemu pricas, otisao si na wikipediju i malo citao.. Sada si dosao da se pravis pametan.

Daj izvor za ove podatke.
Čak i da je ovo tačno onda ispada da smo mi i Hrvati veći Slaveni od vas :hahaha:
Grupa R1a je tzv slavenski gen :per:
Grupa E je iz sjeverne Afrike odnosno Egipta i Libije...tu ste iznad nas :per:
Grupa I je tzv. Ilirska grupa (više ste Iliri nego slaveni kad se sve sabere i oduzme) :rotf:
Grupa J je sa bliskog istoka...imate je više nego mi i Hrvati :lol:
Pa kome onda vi pripadate ?

Ta istrazivanja su radjena sa Siptarima sa Kosova i zato je kod "Srba" zabelezeno visoko prisustvo hpl. J i E... Da nisu Siptari bili ukljuceni u istrazivanje zasigurno je da bi se procenat I2 kod Srba "popeo" i preko 50%.

A i postoji istrazivanje (koje je zataskano) po kojem Srbi imaju 52% I2 - ili kako ti to volis da zoves (opet neznanje) - "Ilirski gen"...

A inace, Siptari sa Kosova su najveci miks naroda u Evropi (nije mi cilj da vredjam, ali tako je).

Za izvor malo pretrazi - http://www.igenea.com/index.php. ;)

Poslednja izmena:
Прво, треба да знаш какав се језик говорио некада и да схватиш да они писани трагови не одражавају, из два разлога, народни језик тог времена. Први је, што су писари и школовани људи били свештеници и користили црквенословенску азбуку, а други, везан са првим је да та азбука има један начин писања а други начин читања. На њу се не односи правило пиши као што говориш.

Ne zna on za to - ma nikad cuo.

Poslednja izmena:
Vi se pravite jer sam na ovoj temi čitao da su Rusi ustvari dio srpskog plemena koje se iz Srbije odselilo u Rusiju.
Doduše, pošto je Balkan kolijevka civilizacija :D moguće je i to. :mrgreen:

90% Evropljana vodi poreklo sa Balkana -to je istorijska istina...
Balkan je hiljadama godina bio naseljen Srbima-Vizantija je od 5-do 14 Veka naselila Albance-Grke sa Sicilije i Cincare-Vlahe iz Italije posle velike gladi u Juznoj Italiji..
Na detaljnoj karti Evrope u 9 Veku-nema Bosne..

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Partage_de_l'Empire_carolingien_au_Traité_de_Verdun_en_843.JPG

U dolini reke Vrbas-narod Srbi-pise na karti..

Pa vidis,ma koliko to tebi bilo neshvatljivo mi smo se vise ugradili u Turke nego oni u nas.

Ma kako niste...:hahaha::hahaha::hahaha:

Turci danas skoro pa da nemaju svoj izvorni etnicitet (kao ni mnogi narodi u Evropi) - mesavine svih naroda iz bivse imperije - Ima tu samo preko 10 mliona Srba.
A tu su i Jevreji, Jermeni, Grci, Albanci i ko zna ko jos.

Osim kiselog kupusa i svinjskih jela vi nemate domaću kuhinju nego kuhate turska jela.
O turcizmima da ne pričamo...a i genetici :lol:

Naravno da znam. Znam i da ljutu bitku "bijete" oko toga ko je "osnovao" Sarajevo.

Znamo i mi i čitava planeta ko je osnovao Sarajevo. Nema nikakve bitke oko toga.
Važno je da ga vi niste osnovali ili vas možda uče u vašim školama da ste ga vi osnovali :hahaha::hahaha::hahaha:
Sve je moguće kod vas...kao teza da ste se ugradili u turke više nego oni u vas, da su rusi ustvari srbi, da je Balkan kolijevka civilizacija, da je Tvrtko srbin...itd.

I bilo bi u redu da nam objasnis kako ti kao Musliman i Bosnjuk mozes da se dicis i povezujes sa srednjovekovnom Bosnom? Ti si u odnosu na te ljude - "strano telo"...

Tebi kao Servu nije jasno da su to naši preci iako nismo iste vjere.
Ista nam je država, porijeklo i nacija...a to je sasvim dovoljno :D
Nisi ni ti iste vjere sa Tvrtkom i Kotromanićima a nisi ni istog porijekla ni nacije tako da ga vi nemate pravo svojatati ni po jednom osnovu.

Koje moje neznanje ?

Ogromno :lol:

- Da podsetimo kako si se ti prikljucio ovoj temi...

Prvi post bese ovako nesto (posto je predhodno video onu sliku gde pise da su Srbi "30 posto Sloveni",a Bosanci "40 posto Iliri".

Vidim da si bio vrijedan i pregledao moje davne postove ;)

I posto si shvatio koliko nemas pojma o cemu pricas,otisao si na wikipediju i malo citao..
I sada si dosao da se pravis pametan.

Da, nemam pojma ja, iGENEA, oxford, Noel Malcolm, Garašanin...itd.
Samo ti znaš sve :rotf::rotf::rotf:

Ta istrazivanja su radjena sa Siptarima sa Kosova i zato je kod "Srba" zabelezeno visoko prisustvo hpl. J i E... Da nisu Siptari bili ukljuceni u istrazivanje zasigurno je da bi se procenat I2 kod Srba "popeo" i preko 50%.

Da, opet "ceo svet" protv vas :D
Stalno vam nešto podvaljuju...sramota.

A i postoji istrazivanje (koje je zataskano) po kojem Srbi imaju 52% I2 - ili kako ti to volis da zoves (opet neznanje) - "Ilirski gen"...

Čuj zataškali...
Sramota stvarno.
Zataškaju baš ono što vama ide u prilog...bezobraznici jedni bezobrazni :D

A inace,Siptari sa Kosova su najveci miks naroda u Evropi (nije mi cilj da vredjam,ali tako je).

To kaže jedan Serve...
Šta li bi jedan šiptar rekao za vas šta misliš ?
Bez vrijeđanja naravno.

Daješ mi kao izvor iGENEA-u a stalno je osporavate...
Ako je iGENEA validan izvor zašto onda ne priznaš prvi post na ovoj temi pa da skratimo priču ?

Poslednja izmena od moderatora:

A ti znaš kako se pričalo u ono vrijeme iako nemaš pisane tragove ?
Kako se pričalo za vrijeme srednjovjekovne Bosne, objasni nama smrtnicima, ali nemoj uzimati pisane tragove kao dokaz jer nisu validni.

Baš me interesuje kako ćeš dokazati svoje tvrdnje :D

Ma kako niste...:hahaha::hahaha::hahaha:

Na tvoju veliku zalost - tako je .A ti samo nastavi da se tesis sa gomilom smajlica kojim veoma lepo karakterises svoju licnost.

Samo jedan Musliman iz Bosne moze da sanja snove o Turcima i turskim genima u XXI veku.

Osim kiselog kupusa i svinjskih jela vi nemate domaću kuhinju nego kuhate turska jela.
O turcizmima da ne pričamo...a i genetici :lol:

Da ti ista znas o cemu pricas,znao bi da Srbi nisu toliko jeli meso. - Meso se jelo za praznike, mahom. A i za tvoju informaciju svinjetina se uopste nije jela u planinskim krajevima - svinje su se gajile "za razanj".

A koja je "bosnjucka kuhinja" ?

To sto ti tako vidis kuhinju jednog naroda, zaista dosta govori o tebi.
A kada bih ti ja nabrajao izvorna srpska jela - spustio bih se na tvoj nivo. ;)

Znamo i mi i čitava planeta ko je osnovao Sarajevo. Nema nikakve bitke oko toga.
Važno je da ga vi niste osnovali ili vas možda uče u vašim školama da ste ga vi osnovali :hahaha::hahaha::hahaha:
Sve je moguće kod vas...kao teza da ste se ugradili u turke više nego oni u vas, da su rusi ustvari srbi, da je Balkan kolijevka civilizacija, da je Tvrtko srbin...itd.

Ko je osnovao, kada ? Pricao mi je jedan covek iz Sarajeva,da se oko toga uvek "lome koplja". Da li ti uopste znas sta je "teza" ?

Tvrtko jeste Srbin i glupo je pricati o "kolijevci civilizacije" ali cinjenica je da su pismo i metalurgija sa Balkana a i "demokratija" i mnoge druge "tekovina civilizacije", no naravnoo kod tebe to ne prolazi. :hahaha:

I cinjenica je da su se narodi koje su Turci drzali pod vlascu vise ugradili Turke,nego suprotno (osim mozda ovih iz Jermenije i Azerbejdzana).

Tebi kao Servu nije jasno da su to naši preci iako nismo iste vjere.
Ista nam je država, porijeklo i nacija...a to je sasvim dovoljno :D
Nisi ni ti iste vjere sa Tvrtkom i Kotromanićima a nisi ni istog porijekla ni nacije tako da ga vi nemate pravo svojatati ni po jednom osnovu.

Ne,oni su bili Srbi - Hriscani. Ti si Bosnjuk - Musliman - dva sveta.
Oces biti ljubazan da objasnis "osnove svojatanja",posto vidim pravi si covek za to.

U svim poveljama istih tih bosanskih vladara se samo pominju - Srbi,srpski jezik i zemlja Bosna. - To je cinjenica i oko toga ti ni muftija nece pomoci.

Da, opet "ceo svet" protv vas :D
Stalno vam nešto podvaljuju...sramota.

Sta ces.Ne znam ja ko je podvaljivao zrtve ne bi li izazvao saosecanje sveta i osudu Srba.

Pa se ponekad zapitam - koga treba biti sramota ?

To kaže jedan Serve...
Šta li bi jedan šiptar rekao za vas šta misliš ?
Bez vrijeđanja naravno.

To kaze svako objektivan, no naravo i to je - jedna u nizu mojih fantazija.

Sad si u stilu - "Serve - sluga"... :hahaha:

Daješ mi kao izvor iGENEA-u a stalno je osporavate...
Ako je iGENEA validan izvor zašto onda ne priznaš prvi post na ovoj temi pa da skratimo priču ?

Svi ovde osporavaju "geneticare" poput tebe (cuj cito je nesto na wikipediji) i istrazivanja koja kao rezultat daju "procenat izrazenosti jednog naroda u drugom"...

Evo ti.pa malo studiraj (ali pazi,moze da ti skodi)...

- http://cafehome.tripod.com/serbdom.htm

- Nisi nam objasnio kako je to Bosna - NAJSTARIJA DRZAVA NA BALKANU I MEDJU NAJSTARIJIMA U EVROPI ? :hahaha:

Poslednja izmena:
Чак и да није потпуно исти, јако је сличан, на крају крајева и даље је словенски језик.

Немој да врдаш. Него ти мени потанко одговори на питања која сам ти поставио. Како то да је "босански језик" постао словенски. гдје су ту Илири? Хајде мукице...
Није ваљда да је "бошњачка хисториографија" неспособна да то уради...

Poslednja izmena:
Kako se pričalo za vrijeme srednjovjekovne Bosne, objasni nama smrtnicima, ali nemoj uzimati pisane tragove kao dokaz jer nisu validni.

To treba da pitas muftiju, on ionako sve zna i misli umesto vas. Verovatno se pricao arapski jezik pisan na latinici. Bosanski kraljevi klanjali namaz i cekali osloboditelje koji ce im predati blagodeti Islama i unistiti njihovu dojucerasnju religiju.

Kvaris ovu temu, covece..... jesi li ikada razmisljao o tome da sve sto ovde napises ostaje zabelezeno pa ce ti se ljudi smejati svih narednih decenija!?

Zasto ga admin ne izbaci?
Da mi tako pisemo na njihovom forumu izbacili bi nas u roku keks.

Ne treba nikoga izbacivati. Nasa velicina je upravo u tome sto imamo dostojanstvo i kulturu dijaloga za razliku od drugih. Stvar je u tome sto oni jos nista ne pisu ono sto misle. Bili su forumi gde su oni svoju frustraciju pokazivali u punom svetlu pa nisu bili izbaceni.

Doduse. i medju nama ima primitivnih ljudi ali smo po pitanju kulture dijagoga DALEKO ispred okruzenja.

Ne treba nikoga izbacivati. Nasa velicina je upravo u tome sto imamo dostojanstvo i kulturu dijaloga za razliku od drugih. Stvar je u tome sto oni jos nista ne pisu ono sto misle. Bili su forumi gde su oni svoju frustraciju pokazivali u punom svetlu pa nisu bili izbaceni.

Doduse. i medju nama ima primitivnih ljudi ali smo po pitanju kulture dijagoga DALEKO ispred okruzenja.
Ma ne moze on da prica budalastine i da nas pritom grubo vredja kako smo mi turska kopilad.A sta radi admin?
Za to bi trebalo da dobije dozivotni ban, i da ga vise ne slusam.
Ako mu je najjaci argument igenea,onda ne treba ni da pise.

Ma ne moze on da prica budalastine i da nas pritom grubo vredja kako smo mi turska kopilad.A sta radi admin?

Najinteresantnija stvar je sto upravo tu pricu o "turskoj kopiladi" povlace Muslimani BiH, koji su ko zna kako primili islam i ujedno se poturcili.

Poslednja izmena:
Jel ima nekih novih istrazivanja ili podataka vezano za genetiku Balkana ?

The Serbs are part of the autochthonous Dinaric-North Mediterranean anthropological groups.

The genetics of Serbs are similar to the neighbouring peoples of the Balkan peninsula because of common origin in several Paleo-Balkan tribes previously (now extinct) inhabiting the Balkans, such as Thracians, Illyrians, Dacians, etc.[44]

Haplogroup E-V13 (E-M78 lineage) has an overall distribution of 19.6% in the Balkan peoples and is estimated to be 4.1-4.7 ky BP old originating in the Balkans.[45]

In a report on "Frequencies of mtDNA Haplogroups in Southeastern Europe" which had samples of Macedonians, Macedonian Romani, Serbians, Croatians from mainland and coast, Herzegovinians, Bosnians, Slovenians, Poles and Russians. The analysis on Serbians showed Haplogroup H: 41%, Haplogroup U5: 9.4%, Haplogroups J and U4: 6.8%, most similar to the frequencies in Macedonians.[46]

The subclade E1b1b1a2-V13 is present at higher frequencies among the Albanians, Greeks, Serbs, Bulgarians and Macedonians and lower numbers in South Italians (up to 20-45%). Subclade J2f1 is at 12.5% in Serbs and Slavic Macedonians. I2a2-M423 is at 29-32% in Serbs and Macedonians and 42% in Croats, as low as 3% in Macedonian Roma, as high as 63% in Herzegovinians. The R1a(common in Slavic groups) is the same in Macedonians and Serbs at 15% and close to Bulgarians at 14%, Greeks and Herzegovinians at 12%, notable gap between the Albanians (7%) and Croats (25%), non-Balkan populations of Cypriots at 6% and Ukrainians at 45%. The most common western European haplogroup R1b values in Serbs are 10.6%, in Cypriots 9% being the lowest in Europe, the highest values being Basques 92% and 89% in Welsh, medium values 56% in French.

Bosnian Serbs are closer to Bosniaks (Bosnian Muslims) than to Bosnian Croats, the J haplogroup is 15.3% in Serbs and 12% in Bosniaks and almost non-existent among Croats. I-P37 is higher in Croats (71%) than in Serbs (31%) and Bosniaks (44%). Hg E, almost exclusively represented by its subclade E-M78, is more common in the Serbs (~20%) than in Bosniacs (~13%) and Croats (~9%), and Hg J, observed in only one Croat, encompasses ~9% of the Serbs and ~12% of the Bosniacs, where it shows its highest diversification. By contrast, Hg R-M17 displays similar frequencies in all three groups. On the whole, the three main groups of Bosnia-Herzegovina, in spite of some quantitative differences, share a large fraction of the same ancient gene pool distinctive for the Balkan area.[47][48]

Genetic studies conclude that Serbs are of predominantly Balkan genetics (indigenous to the region[49][50]) and have very small amount of generally considered "Slavic" (Predominant in West Slavic nations; R-M458, ranging from 0-12% in the Serbs, Albanians, Macedonians, Greeks and Bulgarians[51]) genes showing that Slavs (White Serbs according to national myth/historical sources[42]) mixed with the Romanized Paleo-Balkan peoples of the conquered region (Serbian lands) and made the Slavic culture and language dominant in the ethnogenesis of the people. Thus, Serbs are mainly descendants of Paleo-Balkan peoples previously known as Dacians, Illyrians and Thracians.

http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_ethnic_groups

To ti dodje kao vrlo dobar instrument za merenje stanja svesti potencijalnih neprijatelja u nekom buducem ratu. I da znas kome ces moci da verujes a kome ne. Nije to jos nista sta oni misle o Srbima. Secam se pre par godina jednog lika koji je govorio na forumu da bi zaklao sopstvenim rukama svakog Srbina koji mu pane ruku. Najinteresantnije je bilo to da uz asistenciju forumasa admin NIJE banovao lika vec smo svi mogli da se uverimo sta znaci "suzivot" po "bogumilski".

Te teze pro nekakvu tursku kopilad ja uzimam vrlo mirno posto sam i ranije znao da nije bas sve tako kako bi oni zeleli da bude a u poslednje vreme upravo genetika pokazuje sta je sta i ko je ko.
Bog ih nije mogao vise kazniti od toga sto im je genetika pokazala da su najblizi Srbima (uz primesu arapske J1 koje kod Srba za sada nema).

Treba jednostavno shvatiti sta je to konvertitska mrznja i prema njima se odnositi vrlo spokojno. To im je najbolji penicilin.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back