iGENEA , ДНК резултати

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ide mi u korist činjenica da ste postirali kartu na kojoj piše Ilirija a do prije par stranica ste u jedan glas tvrdili prvo da Iliri nisu ni postojali pa zatim da Iliri nisu živili na teritoriju Bosne.

Iliri su postojali kao plemena baš kao i slaveni.
U Bosnu su se doselili prije slavena i dali ime Bosna.
Zato danas u prvom postu imaš ovakave genetske rezultate.:per:

Аман, шејтан те однио, кад пише Илирија то значи топоним. Знаш ли ти кога су све Римљани звали Илирима? Од извора Дунава до Пелопонеза.

Doticni, prvi medj' "Ilirima" ne zna nista o istima, veoma tuzno i porazavajuce.

Izvinjavam se, nisu 500 nego 380 ili 390.
Jesi li se utješio sad ? :lol:

Ne radi se o nikakvom "tesenju" mene ili bilo koga, vec o istorijskim istinama.

Ali ako kazes SRBI,e onda se situacija menja,posto neki Srbi nisu ni robovali pod Turcima,dok neki jesu.

Na primer - moji zemljaci su pod vodjstvom Jankovica gonili Turske sve do Save, tako da su se kod nas najmanje zadrzali, no bilo je kasnije daleko gorih i lukavijih od njih.

Ne znam kad su (ako su), ali kad god da su spasili su se vatre.
Vama vaša vjera a meni moja. :mrgreen:

Pa kako jarane ne znas, moras poradit' na tome.Kako Kusturica znaDE a ti ne ? :mrgreen:
Od kakve vatre su se spasili, pojasni kako ti vidis to ? :lol:

Poslednja izmena:

"Ни са ким историја није направила такву шалу као са нама. До јуче смо били оно што данас желимо да заборавимо. Али нисмо постали ни нешто друго. Стали смо на пола пута, забезекнути. Не можемо више никуд. Отргнути смо, а нисмо прихваћени. Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке ријеке, и нема више тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије. С нејасним осећам стида због поријекла и кривице због отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо куд да гледамо унапријед, зато задржавамо вријеме, у страху од ма каквог рјешења. Презиру нас и браћа и дошљаци, а ми се бранимо поносом и мржњом. Хтјели смо да се сачувамо а тако смо се изгубили да више не знамо ни шта смо..."

"Стољећима ми се тражимо и препознајемо, ускоро нећемо знати ни ко смо, заборављамо већ да нешто и хоћемо, други нам чине част да идемо под њиховом заставом јер своје немамо, маме нас кад смо потребни, а одбацују кад одслужимо, најтужнији вилајет на свијету, најнесрећнији људи на свијету, губимо своје лице а туђе не можемо да примимо, откинути а неприхваћени, страни свакоме, и онима чији смо род и онима који нас у род не примају. Живимо на размеђу свијетова, на граници народа, свакоме на удару, увијек криви некоме. На нама се ломе таласи историје."

Mesa Selimovic - "Dervis i smrt"

Аман, шејтан те однио, кад пише Илирија то значи топоним. Знаш ли ти кога су све Римљани звали Илирима? Од извора Дунава до Пелопонеза.

Ok.
Po čemu je toponim dobio ime ?
Da su na nekom prostoru, nevažne površine, bili Avari, Goti ili Kelti da li bi toponim za taj teritorij bio Ilirija ?

Doticni, prvi medj' "Ilirima" ne zna nista o istima,v eoma tuzno i porazavajuce.

Da li je u pitanju moje neznanje ili tvoje ignorisanje činjenica ?
Da ja počnem tvrditi kako slaveni nisu postojali jer nisu imali državu "Slaveniju" pa me ti ubjeđuješ da jesu a ja kažem kako je otužno što ti kao prvi međ' Slavenima ne znaš ništa...

Ali ako kazes SRBI,e onda se situacija menja,posto neki Srbi nisu ni robovali pod Turcima,dok neki jesu.

Koji to Srbi nisu robovali pod turcima majke ti ?
Daj mi ime teritorije od Turske do Beča koja nije bila pod turskom nogom a da su na njoj Srbi vladali ?

Na primer - moji zemljaci su pod vodjstvom Jankovica gonili Turske sve do Save,tako da su se kod nas najmanje zadrzali,no bilo je kasnije daleko gorih i lukavijih od njih.

Kad ste gonili turke ?
Kad su se povlačili ?

Pa kako jarane ne znas ,moras poradit' na tome. Kako Kusturica znaDE a ti ne ? :mrgreen:

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
I on i Nele su sve što im je valjalo u životu uradili u Sarajevu.
Kod vas su niko i ništa...
Prave momci Drvengrad...:rotf::rotf::rotf::rotf:

Od kakve vatre su se spasili, pojasni kako ti vidis to ? :lol:

Od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti.
Znaš ti dobro na šta ja mislim ;)

Poslednja izmena od moderatora:
"Ни са ким историја није направила такву шалу као са нама. До јуче смо били оно што данас желимо да заборавимо. Али нисмо постали ни нешто друго. Стали смо на пола пута, забезекнути. Не можемо више никуд. Отргнути смо, а нисмо прихваћени. Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке ријеке, и нема више тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије. С нејасним осећам стида због поријекла и кривице због отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо куд да гледамо унапријед, зато задржавамо вријеме, у страху од ма каквог рјешења. Презиру нас и браћа и дошљаци, а ми се бранимо поносом и мржњом. Хтјели смо да се сачувамо а тако смо се изгубили да више не знамо ни шта смо..."

"Стољећима ми се тражимо и препознајемо, ускоро нећемо знати ни ко смо, заборављамо већ да нешто и хоћемо, други нам чине част да идемо под њиховом заставом јер своје немамо, маме нас кад смо потребни, а одбацују кад одслужимо, најтужнији вилајет на свијету, најнесрећнији људи на свијету, губимо своје лице а туђе не можемо да примимо, откинути а неприхваћени, страни свакоме, и онима чији смо род и онима који нас у род не примају. Живимо на размеђу свијетова, на граници народа, свакоме на удару, увијек криви некоме. На нама се ломе таласи историје."

Mesa Selimovic - "Dervis i smrt"

Dobro je ovo rekao Meša samo što ti ne razumiješ poruku...

Da li je u pitanju moje neznanje ili tvoje ignorisanje činjenica ?
Da ja počnem tvrditi kako slaveni nisu postojali jer nisu imali državu "Slaveniju" pa me ti ubjeđuješ da jesu a ja kažem kako je otužno što ti kao prvi međ' Slavenima ne znaš ništa...

Igonirasanje kojih cinjenica ? Ti nisi svestan koliko ne znas o narodu koji su stranci nazivali "Ilirima"...

Evo nesto fino za tebe:

28iyurd.jpg

23p5hz.jpg

dh91qw.png

Koji to Srbi nisu robovali pod turcima majke ti ?
Daj mi ime teritorije od Turske do Beča koja nije bila pod turskom nogom a da su na njoj Srbi vladali ?

Pojedini u Crnoj Gori, Turci nikada nisu imali, kako ono, ah da - "de facto" vladavinu. Imas o tome podosta na ovom podforumu.

Kad ste gonili turke ?
Kad su se povlačili ?

Jarcevic je pisao o tome - napominjem da ja nisam u potpunosti saglasan sa nekim stvarima.

- Krajem sedamnaestog stoleća nije bilo katolika, a kamoli Hrvata, u Sinju i okolini. Ugarska dokumenta su sačuvana i ona beleže tu samo Srbe pravoslavne - od 13. stoleća.

Srbi Dalmacije su podigli ustanak protiv Turaka 1682. godine i već 1683. su oslobdili Dalmaciju, osim utvrđenja: Sinj, Knin i još jednog. (Ove činjenice su uklanjane iz istoriografije u obe Jugoslavije). Tad su Turci opsedali Beč s 250.000 vojnika, a u Dalmaciju, protiv srpskih ustanika, poslali su 100.000 vojnika.

Srbi su razbili ovu tursku vojsku i gonili je kroz Bosnu do reke Save. Turci su zapretili Mlečanima da će, posle osvajanja Beča, napasti Mletke - ako dužd ne organizuje gušenje srpskog ustanka u Dalmaciji. Mlečani su poslušali i angažovali su za to gušenje serdara Stojana Jankovića i njegovog brata Zavišu. Oni su došli s galijom mletačke konjice i stigli u Ravne kotare - u štab ustanika. Zahtevali su da se ustanici razoružaju i odu kući. No, Srbi su ih najurili, pa su Stojan i Zaviša ukrcali svoje mletačke konjanike na galiju i otplovili za Mletke.

Nažalost, mi nikad nismo čuli ništa za ovaj ustanak. Nismo čuli ni ko je bio njegov vođa. Bio je to Ilija Janković - najmlađi brat Stojana Jankovića!

1683. godine je, pukla turska opsada kod Beča, a Srbi su digli ustanak u Mađarskoj, Slavoniji, Lici, Kordunu, Baniji i Vojvodini, Hercegovini i Bosni. Turci, zato, nisu mogli da podignu protiv Austrijanaca i Poljaka odbrambene linije na Balkanu, pa su se povukli do juga Makedonije i Grčke. Cela Srbija se digla, takođe, na ustanak. Tad je saveznicima prišla i Mletačka Republika, pa su joj Austrijanci i Poljaci, za savezništvo, dodelili Dalmaciju. Ustanici nisu mogli ništa. Nije bilo moguće ratovati i protiv Evrope, pa su prihvatili mletačku vlast.

Mlečani su penzionisali Iliju Jankovića i otpustili njegove komandante. Promenili su zastave - umesto srpskih, ustanici su nosili mletačke i nastavili borbu protiv Turaka. Tad su oslobodjeni Knin i Sinj. Pri oslobadjanju Knina, proslavio se jedan od Sinobada. Te srpske ustanike su Mlečani poslali u Crnu Goru i oni su je oslobodili 1687. godine - Crnogorci su bili mobilisani u tursku vojsku i 2 godine se, eto, borili protiv svog oslobadjanja. U tim borbama se istakao Bajo Pivljanin i njega su Turci ubili 1687. kod Vrteljke. Kad su Srbi oslobodili Crnu Goru i Herceg Novi, tad su se evropske sile saglasile da Crnu Goru stave pod međunarodnu zaštitu, ali da formalno figurira kao turska teritorija.

Zato je Turci, kasnije, nikad nisu smeli potpuno okupirati, jer bi, pri takvoj turskoj nameri, velike sile intervenisale i turska vojska se povlačila iz Crne Gore.

Turci su, tada, spaseni, jer im je u pomoć pritekla Francuska i Engleska. Napali su Austriju na zapadu i poslali pomoć Turcima preko Soluna. Austrijanci su srpske ustanike poslali na svoje zapadne granice - protiv Francuza i Engleza, pa su se Turci vratili u Hercegovinu i Bosnu i granicu u Srbiji pomerili na Zapadnu Moravu. Turci su iz Bosne pokušavali da ponovo zaposednu Dalmaciju, pa je dolazilo do velikih borbi.

- http://sr.wikipedia.org/sr-ec/Стојан_Јанковић

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
I on i Nele su sve što im je valjalo u životu uradili u Sarajevu.
Kod vas su niko i ništa...
Prave momci Drvengrad...:rotf::rotf::rotf::rotf:

Kod nas su niko i nista ? Iznenadio bi se koliko je Kusturica postovan u javnosti...

Kako ono rece on - otac mu je bio ateista,pre nekih 250 godina su mu presli na Islam, tacnije familija se podelila... E to je ono sto dobije Musliman iz BiH kada izuci svoj rodoslov - to valja znati i postovati,mada covek moze biti sta god mu se iste,takva su vremena.

Od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti.
Znaš ti dobro na šta ja mislim ;)

Prosvetli mene blazenog u neznanju.
Nadam se da razlikujes konkretno Pravoslavce i Katolike - "dela" jednih i drugih. :per:

Poslednja izmena:
Све, све... Али Кустурица, Меша Селимовић и многи други растурише бошњачку концепцију начисто.

Како то најпаметнији, најуспјешнији међу мухамеданцима, а декларишу се или су се декларисали као Срби. Нису чули за генетска истраживања ИГНЕА. Мора да је то у питању....

Све, све... Али Кустурица, Меша Селимовић и многи други растурише бошњачку концепцију начисто.

Како то најпаметнији, најуспјешнији међу мухамеданцима, а декларишу се или су се декларисали као Срби. Нису чули за генетска истраживања ИГНЕА. Мора да је то у питању....

Sve sve al' tata vase akademije nauka i umetnosti (SANU) Dobrica Cosic razvali svoj narod sa samo jednim odlomkom u svojoj knjizi koji glasi:

''Mi lazemo da bih varali sami sebe,da tesimo druge,mi lazemo za oprost. Mi lazemo da bih se borili protiv straha,lazemo da ohrabrujemo druge,lazemo da bih skrivali svoj i neciji drugi jad. Laganje je oblik naseg patriotizma i potvrda nase urodjene inteligencije. Mi lazemo na kreativan,mastovit i inventivan nacin''!

ROMAN DEOBE (1961)

Poslednja izmena:

Вадиш његову мисао из контекста иначе не би се за то хватао.

Мада, шта очекивати од човјека који сматра да је протестантска црква постојала у вријеме средњевијековне Босне :hahaha:

Него, стварно... Како ти доживљаваш ове ставове Кустурице, Селимовића... Стварно ме занима. Изгледа ли ти ту нешто чудно?

Sve sve al' tata vase akademije nauka i umetnosti (SANU) Dobrica Cosic razvali svoj narod sa samo jednim odlomkom u svojoj knjizi koji glasi:

''Mi lazemo da bih varali sami sebe,da tesimo druge,mi lazemo za oprost. Mi lazemo da bih se borili protiv straha,lazemo da ohrabrujemo druge,lazemo da bih skrivali svoj i neciji drugi jad. Laganje je oblik naseg patriotizma i potvrda nase urodjene inteligencije. Mi lazemo na kreativan,mastovit i inventivan nacin''!

ROMAN DEOBE (1961)

Odkud ti znas na koga se to odnosi ? Zasto izvlacis iz konteksta ?

Razvali svoj narod ? :eek:

Mogao si da procitas tu knjigu, umesto sto si je "ripovao" kako bi "obelodanio mit o Srbima"...

Ovim citatom si se vec nekoliko puta "sluzio" a ocigledno nisi shvatio poentu odnosno srz cele knjige a ni doticnog citata.

No ,kako god bitno je da si ti uveren da je Cosic "razvali" svoj narod...

Poslednja izmena:

.

Мира Алечковић, Велетанлићи, Капетановићи а од њих Вава (највећа српска пропагандисткиња, "видовњак") Ђикићи и многи, многи други.

Али је ипак написао барон Јохан фон Бартенштајн, Аустријанац, министар за илирска питања на царском двору. Ово је превод Александра Сандића.

Dakle, da skratimo priču, na teritoriji Bosne su bili Iliri i zato rezultati iGENEA-e i jesu ovakvi, odnosno, pokazuju da smo mi u Bosni potomci Ilira.

Sve se baš lijepo poklapa uprkos vašim osporavanjima i Bosne i Bošnjaka i genetskih istraživanja.

Ono što sam od početka tvrdio svakim danom se potvrđuje i uklapa kao puzzle.

Da malo ponovim gradivo:
1. Iliri su naselili Bosnu i dali ime Bosni (prvo rijeci a onda i državi),
2. Slaveni nisu bili dominantni u Bosni niti u jednom periodu njenog postojanja,
3. Banovi i kraljevi srednjovjekovne Bosne nisu bili pravoslavci nego pripadnici Crkve bosanske,
4. Tvrtko I nije bio pravoslavac,
5. bosansku vlastelu i Bošnjake su smatrali hereticima i istok i zapad,
6. Tvrtko je vladao Serbljem,
7. Niko iz Srbije nije vladao Bosnom :D
8. dolaskom turaka prvo je vlastela prihvatila islam a zatim i Bošnjaci...masovno,
9. Srbi i Hrvati nisu postojali kao nacija do 1844.godine (Garašanin)

Mrsko mi je da nabrajam više...
Kako god okreneš lijepo se poklapaju ova genetska istraživanja sa istorijom.
Čak se poklapaju i sa istorijom Srba jer su turci vladali 400 godina Srbijom.

2. Slaveni nisu bili dominantni u Bosni niti u jednom periodu njenog postojanja,
Претпоставимо да је болдовано тачно.

Зашто онда говориш словенски језик? Је ли?

Како то, зар не би требали они који владају да намећу свој језик и културу, а уз то су доминантни...

Претпоставимо да је болдовано тачно.

Зашто онда говориш словенски језик? Је ли?

Како то, зар не би требали они који владају да намећу свој језик и културу, а уз то су доминантни...

Па зар нев`диш да је то сасвијем другаћији јез`к, они говоре бошњаћким јез`ком. Разлике драстићне.

`Ајде сад мало да се уозбиљимо, бегови имају своју тему, нек се сеире тамо, ово је тема за изношење података о генетици и антропологији.

Знанственици су избацили најновије закључке о антрополошком статусу Хрвата који потиру досадашње генетске податке. Већина Хрвата није Динарског порекла:

http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=42706

Craniofacial Characteristics of Croatian and Syrian Populations

Đurđica Grbeša
Ružica Pezerović-Panijan
Mohamed Nadim Kalaya
Irma Goršić
Anamarija Čavčić
Nikolino Žura
Behija Berberović

Закључак:

Craniofacial area is a part of the human body which undergoes the greatest changes during development and is characterized by uneven growth. External and internal factors affect the growth and development of craniofacial structures.
They are responsible for the occurrence of specific craniofacial characteristics in different races or populations within the same race. The present study investigates the possible differences of the basic head and face shapes between the Croatian
and Syrian populations. The sample included 400 subjects of both sexes aged 18–24 years and was divided into a Croatian and a Syrian group with 200 subjects each. Six variables defined according to Martin and Saller were measured by standard anthropometric instruments19. The results of the study demonstrated statistically significant differences between our subjects in all variables except face width. The dolichocephalic head type and the mesoprosopic face type were predominant in the Croatian population, while the brachycephalic head type and the euryprosopic face type dominated in the Syrian population.

Дакле долихокефалија односно шпицоглавост, која их повезује са североисточним народима ( Динарци су брахикефални и мезобрахикефални, огромна већина људи са хаплогрупом И2а2 су брахикефални, "Хрвати" из Херцеговине, Војне Крајине и Далмације, односно, некадашњи католички и покатоличени Срби, су већински брахикефални) је предоминантна међу хрватском популацијом.

Цео текст: http://hrcak.srce.hr/file/42706

Наш пријатељ Хробоатос је морао да стави ове податке на Википедију иако су они у супротности са прокламованим циљем да се Хрвати прикажу као Динарски народ:

Anthropologically, the craniometrical measurements made on Croat population show Croats from Croatia are predominantly dolichocephalic, suggesting that they are more prone to dolichocephalic sub-racial types such as Nordic and Mediterranean than brachycephalic ones like Alpine and Dinaric.

Poslednja izmena:
Па зар нев`диш да је то сасвијем другаћији јез`к, они говоре бошњаћким јез`ком. Разлике драстићне.

Bre, keve ti nemo' tako.
Su ovi turcizmi su koji pričaš srpski jezik a mrziš ovi turci ki najgori okupatori.
A padeži su otišli i ost'o je jedan da se, bre, narod ne pati.

`Ајде сад мало да се уозбиљимо, бегови имају своју тему, нек се сеире тамо, ово је тема за изношење података о генетици и антропологији.

Tražio si da se otvori ta tema da pričaš sa begom pa kad je Ljubo otvorio nijedan post nisi postavio.

Craniofacial Characteristics of Croatian and Syrian Populations

Šta će ti kraniofacialne karakteristike kad je genetika sve jasno pokazala ?
Ne odgovaraju ti genetska istraživanja pa pribjegavaš ovakvim usporedbama koje nemaju validnost kao što to ima genetika...

Trudiš se...:lol:

Konačno se odluči jeste li Iliri ili Slaveni

Назив Срби

О самом називу Срби Вук каже да он не потиче од назива државе Србија, како би неки помислили, већ назив Србија потиче од назива народа Срби, јер Срби не живе само у Србији. Он се такође позива на велике слависте свога времена Добровског и Шафарика, када каже да је назив Срби чак старији од назива Словени и да су се некад сви Словени звали Србима:

Ко посла овога не разумије, могао би рећи да је и име Срби од данашње Србије, као нпр. Славонац од Славоније, Херцеговац од Херцеговине, Црногорац од Црне Горе итд.; али који штогод од славенске историје управо познаје онај мора знати да су Срби с тијем именом у наше земље дошли, и земља се од њих тако прозвала. Гдје је данашње Србије јужни крај (Косово и Метохија) ондје је старе била сриједа, а крајеви су јој допирали од Дунава до Архипелага, и од Адријатичкога мора до у Маћедонију. И ја мислим да је ово име Србија постало у новија времена, пошто је српско царство пропало; јер не знам би ли се гдје могло наћи да се који од нашијех краљева или царева звао краљ или цар од Србије, него Србљем. Добровски и Шафарик доказали су да су се Срби негда звали сви славенски народи, и да је име Срби старије него и Славени или Словени.

http://sr.wikipedia.org/sr/Срби_сви_и_свуда

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back