iGENEA , ДНК резултати

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisu turci bili u Srbiji osim prošle godine kao turisti :lol:

Јесу, били су, али то је решено, нажалост, половично јер 1878. Србија није контролисала целокупну данашњу територију. Каснији спразуми са Турском о репатријацији нису испоштовани због светских ратова и титоистичке политике.

Јесу, били су, али то је решено, нажалост, половично јер 1878. Србија није контролисала целокупну данашњу територију. Каснији спразуми са Турском о репатријацији нису испоштовани због светских ратова и титоистичке политике.

Znači nisu ni poslije odlaska turaka potpuno kontrolisali svoju teritoriju ?

Znaci podaci od IGenea su falsifikat? Posto je li neka relevantna istrazivanja?

Dobro nam dosao u ovaj mali klub eminentnih poznavalaca genetike :)

Sva istrazivanja radjena na prostorima bivse SFRJ su radjena pomalo traljavo. Posto si kako mi se cini Hrvat, i sam bi trebao da znas za ocigledne genetske razlike izmedju zagoraca, Dalmatinaca, Slavonaca i Istrana. U zavisnosti od toga koliki gde uzorak biras za ispitivanje, dobijas i takve rezultate. Ako hoces da dokazes da su Hrvati bliski Rusima, Cesima i Poljacima, biras pretezno Zagorje i Slavoniju, ako hoces da pokazes da nisu bliski prethodnim, biras veci uzorak iz Splita, Sibenika i Dubrovnika.....

Mislim da ces me razumeti sta sam hteo da kazem.

A šta si ti očekivao nakon 500 godina vladanja turaka ?

Zato su rezultati genetskih istraživanja takvi kakvi jesu.
Nisu turci bili u celibatu 500 godina u Srbiji.
Slažu li ti se sad neke stvari malo bolje ?

ocekivali smo ono sto genetika i dokazuje... Jedino se kod bosanskih muslimana srece grupa J1 kao arapsko-turski supstrat posto ste se jedino vi mesali sa njima.

a ukoliko je i bilo (a bilo je) seksualnog zlostavljanja, njega su uglavnom sprovodile poturice a ne pravi turci. Ovi drugi su imali bar nekakav moralni kodeks za razliku od poturica.

Dobro nam dosao u ovaj mali klub eminentnih poznavalaca genetike :)

Sva istrazivanja radjena na prostorima bivse SFRJ su radjena pomalo traljavo. Posto si kako mi se cini Hrvat, i sam bi trebao da znas za ocigledne genetske razlike izmedju zagoraca, Dalmatinaca, Slavonaca i Istrana. U zavisnosti od toga koliki gde uzorak biras za ispitivanje, dobijas i takve rezultate. Ako hoces da dokazes da su Hrvati bliski Rusima, Cesima i Poljacima, biras pretezno Zagorje i Slavoniju, ako hoces da pokazes da nisu bliski prethodnim, biras veci uzorak iz Splita, Sibenika i Dubrovnika.....

Mislim da ces me razumeti sta sam hteo da kazem.

Da naravno da znam da se razlikuje po genetici stanovnistvo u Zagorju i u Dalmaciji, ovi gore u Zagorju imaju koliko sam cuo vise tog "slavenskog" gena, dok u Dalmaciji je genetska struktura slicna stanovnistvu u zapadnoj Hercegovini gdje pedvladava taj "ilirski" gen. Ali koliko znam u Rh kada su radjena ta istrazivanja na to se gledalo i nije istrazivanje radjeno samo na podrucju Zagreba. Znam da su se uzorci uzimali i u Splitu.

A kako je u Srbiji to radjeno? Jer ovako laicki gledano mislim da nije ista genetska struktura kod srba u Vojvodini ili na jugu Srbije. Ovi dolje na jugu su nekako tamnoputi ili se meni to ucinilo :D

Da naravno da znam da se razlikuje po genetici stanovnistvo u Zagorju i u Dalmaciji, ovi gore u Zagorju imaju koliko sam cuo vise tog "slavenskog" gena, dok u Dalmaciji je genetska struktura slicna stanovnistvu u zapadnoj Hercegovini gdje pedvladava taj "ilirski" gen. Ali koliko znam u Rh kada su radjena ta istrazivanja na to se gledalo i nije istrazivanje radjeno samo na podrucju Zagreba. Znam da su se uzorci uzimali i u Splitu.

A kako je u Srbiji to radjeno? Jer ovako laicki gledano mislim da nije ista genetska struktura kod srba u Vojvodini ili na jugu Srbije. Ovi dolje na jugu su nekako tamnoputi ili se meni to ucinilo :D

Sta kazes Marine ,jesam ja iHlir,posto su mi svi iz Dalmacije, CG i donekle Hercegovine ?

Meni je smesno kada geneticari nesto identifikuju kao "ilirski gen" ili jos gore "tracanski".
Tome treba dati drugaciju identifikaciju.

Poslednja izmena:
Sta kazes Marine ,jesam ja iHlir,posto su mi svi iz Dalmacije, CG i donekle Hercegovine ?

Meni je smesno kada geneticari nesto identifikuju kao "ilirski gen" ili jos gore "tracanski".

Neznam ja nisam geneticar :per:

Valjda znaju sto pricaju ti geneticari, pokazat ce vrijeme. Ali kako su pokazala ta istrazivanja stanovnistvo Dalmacije i zap. Hercegovine imaju najzastupljeniji taj neki gen kojeg zovu "ilirski". Vrlo malo je zastupljen "slavenski" gen, a tog "ilirskog" ima na podrucju zap. Hercegovine oko 70% a u Dalmaciji oko 60%

Za CG neznam dali su vrsena istrazivanja.

Poslednja izmena od moderatora:

Tebi da bi bilo smiješno kako genetičari nazivaju neki gen moraš biti veći stručnjak od njih jer ako to nisi onda fakat izgleda smiješno kad ti ocjenjuješ rad ljudi koji su stručniji od tebe.

Kao da kažeš da ti je smiješno što je Tesla naizmjeničnoj struji dao baš takav naziv.
Spusti se malo na zemlju...

Neznam ja nisam geneticar :per:

Valjda znaju sto pricaju ti geneticari, pokazat ce vrijeme. Ali kako su pokazala ta istrazivanja stanovnistvo Dalmacije i zap. Hercegovine imaju najzastupljeniji taj neki gen kojeg zovu "ilirski". Vrlo malo je zastupljen "slavenski" gen, a tog "ilirskog" ima na podrucju zap. Hercegovine oko 70% a u Dalmaciji oko 60%

Za CG neznam dali su vrsena istrazivanja.

Pogledaj prvi post na ovoj temi.

Sta kazes Marine,jesam ja iHlir,posto su mi svi iz Dalmacije,Hercegovine i donekle CG ?

Наравно да је смешно, и наравно да у Игенеи не раде научници. То је једна ФИРМИЦА, која је искористила истраживања друге фирме да би себи прибавила корист. Ни једна анализа се не ради у Игенеи него их шаљу у Хјустон у лабораторију.
Као поређење за именовање гена: Исти ген у једној држави зову Македонски а у другој Старогрчки.

Alhemy,
tebi da bi bilo smiješno kako genetičari nazivaju neki gen moraš biti veći stručnjak od njih jer ako to nisi onda fakat izgleda smiješno kad ti ocjenjuješ rad ljudi koji su stručniji od tebe.

Efendija, ja tebi poslah link da procitas kome su genetski najblizi potomci starih bosnjana i bogumila, a ti celo vreme ni da beknes na tu temu. A istrazivanje su radili doktori iz BiH uz pomoc stranaca (ako se secam, italijana).

Pa pogledao sam i vidim da su podaci potpuno razliciti koje sam pronasao na internetu. Netko je i spomenuo da su ti podaci netocni.

najvise se ovi podaci spominju koliko sam primjetio.

http://img295.imageshack.us/img295/1753/69073221.jpg

http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Jako slicni takvi podaci su objavljeni prije par godina kada je bilo istrazivanje na podrucju ex yu.

uzmi 10 razlicitih istrazivanja i dobices 10 razlicitih rezultata.
Ja uvek uzimam za primer Hrvate iz Bosne. Po tim podacima imaju preko 70% I2a2.
Postavlja se pitanje, zasto? Pa zato sto su kvantitativno najvise Hrvata testirali u podrucju Mostara iako u Hercegovini zivi manje od polovine Hrvata iz BiH. Bilo bi vrlo interesantno uporediti te analize sa onima iz naprimer Orasja ili iz Lasvanske doline.
A mozda nisi primetio jos jednu stvar.... Kada su vrsena istrazivanja u BiH niko nije racunao srbe iz Istocne Hercegovine koja je isto toliko I2a2 koliko i zapadna Hercegovina.

Sto se tice Srbije, nije isto praviti istrazivanja u Vranju, Uzicu, Pristini i Subotici. Izbaci samo jedan od ovih gradova i dobices pogresne rezultate.

Dkale utvrdili smo da nepostoje cistokrvni narodi i da ima razlika i kod istog naroda sto se tice genetike od regije do regije u RH, BIH, Srbiji... ?

pa naravno! Niti su svi Hrvati od samog pocetka bili Hrvati, niti je to bio slucaj sa Srbima. Cak ni drevni narodi nisu bili "cisti".

Jedino pojedinci imaju cast kao dobri bosnjani i bogumili da svi do poslednjeg budu potomci Ilira i kao takvi cekaju turke da bi ih preveli u pradedovsku veru :)

pa naravno! Niti su svi Hrvati od samog pocetka bili Hrvati, niti je to bio slucaj sa Srbima. Cak ni drevni narodi nisu bili "cisti".

Jedino pojedinci imaju cast kao dobri bosnjani i bogumili da svi do poslednjeg budu potomci Ilira i kao takvi cekaju turke da bi ih preveli u pradedovsku veru :)

Izgleda da su najcistiji upravo Hercegovci jer istrazivanja pokazuju da imaju koncetraciju tog "ilirskog" gena od 63 do 70 %. Slicna ali manja koncetracija tog gena je i u Dalmaciji.

Nego pitanje je koliko sam zapazio Srbi imaju samo oko 15 - 16% tog "slavenskog" gena dok se kod Hrvata krece od 29 do 34 %. PA kako to sad, a Srbi su braca sa Rusima?

Izgleda da su najcistiji upravo Hercegovci jer istrazivanja pokazuju da imaju koncetraciju tog "ilirskog" gena od 63 do 70 %. Slicna ali manja koncetracija tog gena je i u Dalmaciji.

Nego pitanje je koliko sam zapazio Srbi imaju samo oko 15 - 16% tog "slavenskog" gena dok se kod Hrvata krece od 29 do 34 %. PA kako to sad, a Srbi su braca sa Rusima?

А Мађари 57,3 % (Bataglia et al. 2008)

Da si malo vise upucen (posto vidim da si novi na ovom polju) znao bi da postoji studija Anatolija Kljosova koji je utvrdio da se najstariji primerci tog "slovenskog gena" nalaze u Srbiji, Makedoniji i Bosni. Njihova "starost" je oko 12000 godina, dok je naprimer starost R1a1 hrvata iz Zagorja ( i svih ostalih slovena) negde oko 4-5000 godina. Pored toga, mi ne smatramo samo ruse bracom vec i sve ostale slovene.

Da si malo vise upucen (posto vidim da si novi na ovom polju) znao bi da postoji studija Anatolija Kljosova koji je utvrdio da se najstariji primerci tog "slovenskog gena" nalaze u Srbiji, Makedoniji i Bosni. Njihova "starost" je oko 12000 godina, dok je naprimer starost R1a1 hrvata iz Zagorja ( i svih ostalih slovena) negde oko 4-5000 godina. Pored toga, mi ne smatramo samo ruse bracom vec i sve ostale slovene.

Да, слава и част !!! :)

Turkic speakers and R1a
The present-day inhabitants of Central Asia, from Xinjiang to Turkey and from the Volga to the Hindu Kush, speak in overwhelming majority Turkic languages. This may be surprising as this corresponds to the region where the Indo-Iranian branch of Indo-European speakers expanded, the Bronze-Age Andronovo culture, and the Iron-Age Scythian territory. So why is it that Indo-European languages only survives in Slavic Russia or in the southern part of Central Asia, in places like Tajikistan, Afghanistan or some parts of Turkmenistan ? Why don't the Uyghurs, Uzbeks, Kazakhs and Kyrgyzs, or the modern Pontic-Caspian steppe people (Crimean Tatars, Nogais, Bashkirs and Chuvashs) speak Indo-European vernaculars ? Genetically these people do carry Indo-European R1a, and to a lesser extent also R1b, lineages. The explanation is that Turkic languages replaced the Iranian tongues of Central Asia between the 4th and 11th century CE.

Proto-Turkic originated in Mongolia and southern Siberia with such nomadic tribes as the Xiongnu. It belongs to the Altaic linguistic family, like Mongolian and Manchu (some also include Korean and Japanese, although they share very little vocabulary in common). It is unknown when Proto-Turkic first emerged, but its spread started with the Hunnic migrations westward through the Eurasian steppe and all the way to Europe, only stopped by the boundaries of the Roman Empire.

The Huns were the descendants of the Xiongnu. Ancient DNA tests have revealed that the Xiongnu were already a hybrid Eurasian people 2,000 years ago, with mixed European and North-East Asian Y-DNA and mtDNA. Modern inhabitants of the Xiongnu homeland have approximately 90% of Mongolian lineages against 10% of European ones. The oldest identified presence of European mtDNA around Mongolia and Lake Baikal dates back to over 6,000 years ago.

It appears that Turkic quickly replaced the Scythian and other Iranian dialects all over Central Asia. Other migratory waves brought more Turkic speakers to Eastern and Central Europe, like the Khazars, the Avars, the Bulgars and the Turks (=> see 5000 years of migrations from the Eurasian steppes to Europe). All of them were in fact Central Asian nomads who had adopted Turkic language, but had little if any Mongolian blood. Turkic invasions therefore contributed more to the diffusion of Indo-European lineages (especially R1a1) than East Asian ones.

Turkic languages have not survived in Europe outside the Pontic-Caspian steppe. Bulgarian language, despite being named after a Turkic tribe, is actually a Slavic tongue with a mild Turkic influence. Hungarian, sometimes mistaken for the heir of Hunnic because of its name, is in reality an Uralic language (Magyar). the The dozens of Turkic languages spoken in the world today have a high degree of mutual intelligibility due to their fairly recent common origin and the nomadic nature of its speakers (until recently). Its two main branches Oghuz and Oghur could be seen as two languages about as distant as Spanish and Italian, and languages within each branch like regional dialects of Spanish and Italian.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back