- Poruka
- 1.538
Kakvi genetskih istrazivanja pokazi jedan.
Kakvi turci u Srbiji(...).
Nisu turci bili u Srbiji osim prošle godine kao turisti

Poslednja izmena od moderatora: 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kakvi genetskih istrazivanja pokazi jedan.
Kakvi turci u Srbiji(...).

Nisu turci bili u Srbiji osim prošle godine kao turisti
Јесу, били су, али то је решено, нажалост, половично јер 1878. Србија није контролисала целокупну данашњу територију. Каснији спразуми са Турском о репатријацији нису испоштовани због светских ратова и титоистичке политике.
Znači nisu ni poslije odlaska turaka potpuno kontrolisali svoju teritoriju ?
Znaci podaci od IGenea su falsifikat? Posto je li neka relevantna istrazivanja?

A šta si ti očekivao nakon 500 godina vladanja turaka ?
Zato su rezultati genetskih istraživanja takvi kakvi jesu.
Nisu turci bili u celibatu 500 godina u Srbiji.
Slažu li ti se sad neke stvari malo bolje ?
Dobro nam dosao u ovaj mali klub eminentnih poznavalaca genetike
Sva istrazivanja radjena na prostorima bivse SFRJ su radjena pomalo traljavo. Posto si kako mi se cini Hrvat, i sam bi trebao da znas za ocigledne genetske razlike izmedju zagoraca, Dalmatinaca, Slavonaca i Istrana. U zavisnosti od toga koliki gde uzorak biras za ispitivanje, dobijas i takve rezultate. Ako hoces da dokazes da su Hrvati bliski Rusima, Cesima i Poljacima, biras pretezno Zagorje i Slavoniju, ako hoces da pokazes da nisu bliski prethodnim, biras veci uzorak iz Splita, Sibenika i Dubrovnika.....
Mislim da ces me razumeti sta sam hteo da kazem.

Da naravno da znam da se razlikuje po genetici stanovnistvo u Zagorju i u Dalmaciji, ovi gore u Zagorju imaju koliko sam cuo vise tog "slavenskog" gena, dok u Dalmaciji je genetska struktura slicna stanovnistvu u zapadnoj Hercegovini gdje pedvladava taj "ilirski" gen. Ali koliko znam u Rh kada su radjena ta istrazivanja na to se gledalo i nije istrazivanje radjeno samo na podrucju Zagreba. Znam da su se uzorci uzimali i u Splitu.
A kako je u Srbiji to radjeno? Jer ovako laicki gledano mislim da nije ista genetska struktura kod srba u Vojvodini ili na jugu Srbije. Ovi dolje na jugu su nekako tamnoputi ili se meni to ucinilo
Sta kazes Marine ,jesam ja iHlir,posto su mi svi iz Dalmacije, CG i donekle Hercegovine ?
Meni je smesno kada geneticari nesto identifikuju kao "ilirski gen" ili jos gore "tracanski".
Tome treba dati drugaciju identifikaciju.

Sta kazes Marine ,jesam ja iHlir,posto su mi svi iz Dalmacije, CG i donekle Hercegovine ?
Meni je smesno kada geneticari nesto identifikuju kao "ilirski gen" ili jos gore "tracanski".
Neznam ja nisam geneticar
Valjda znaju sto pricaju ti geneticari, pokazat ce vrijeme. Ali kako su pokazala ta istrazivanja stanovnistvo Dalmacije i zap. Hercegovine imaju najzastupljeniji taj neki gen kojeg zovu "ilirski". Vrlo malo je zastupljen "slavenski" gen, a tog "ilirskog" ima na podrucju zap. Hercegovine oko 70% a u Dalmaciji oko 60%
Za CG neznam dali su vrsena istrazivanja.
Znaci podaci od IGenea su falsifikat? Posto je li neka relevantna istrazivanja?
Наравно да је смешно, и наравно да у Игенеи не раде научници. То је једна ФИРМИЦА, која је искористила истраживања друге фирме да би себи прибавила корист. Ни једна анализа се не ради у Игенеи него их шаљу у Хјустон у лабораторију.Sta kazes Marine,jesam ja iHlir,posto su mi svi iz Dalmacije,Hercegovine i donekle CG ?
Pogledaj prvi post na ovoj temi.
Alhemy,
tebi da bi bilo smiješno kako genetičari nazivaju neki gen moraš biti veći stručnjak od njih jer ako to nisi onda fakat izgleda smiješno kad ti ocjenjuješ rad ljudi koji su stručniji od tebe.
Pa pogledao sam i vidim da su podaci potpuno razliciti koje sam pronasao na internetu. Netko je i spomenuo da su ti podaci netocni.
najvise se ovi podaci spominju koliko sam primjetio.
http://img295.imageshack.us/img295/1753/69073221.jpg
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
Jako slicni takvi podaci su objavljeni prije par godina kada je bilo istrazivanje na podrucju ex yu.
Dkale utvrdili smo da nepostoje cistokrvni narodi i da ima razlika i kod istog naroda sto se tice genetike od regije do regije u RH, BIH, Srbiji... ?

Dkale utvrdili smo da nepostoje cistokrvni narodi i da ima razlika i kod istog naroda sto se tice genetike od regije do regije u RH, BIH, Srbiji... ?

pa naravno! Niti su svi Hrvati od samog pocetka bili Hrvati, niti je to bio slucaj sa Srbima. Cak ni drevni narodi nisu bili "cisti".
Jedino pojedinci imaju cast kao dobri bosnjani i bogumili da svi do poslednjeg budu potomci Ilira i kao takvi cekaju turke da bi ih preveli u pradedovsku veru
Izgleda da su najcistiji upravo Hercegovci jer istrazivanja pokazuju da imaju koncetraciju tog "ilirskog" gena od 63 do 70 %. Slicna ali manja koncetracija tog gena je i u Dalmaciji.
Nego pitanje je koliko sam zapazio Srbi imaju samo oko 15 - 16% tog "slavenskog" gena dok se kod Hrvata krece od 29 do 34 %. PA kako to sad, a Srbi su braca sa Rusima?
Izgleda da su najcistiji upravo Hercegovci jer istrazivanja pokazuju da imaju koncetraciju tog "ilirskog" gena od 63 do 70 %. Slicna ali manja koncetracija tog gena je i u Dalmaciji.
Nego pitanje je koliko sam zapazio Srbi imaju samo oko 15 - 16% tog "slavenskog" gena dok se kod Hrvata krece od 29 do 34 %. PA kako to sad, a Srbi su braca sa Rusima?
Da si malo vise upucen (posto vidim da si novi na ovom polju) znao bi da postoji studija Anatolija Kljosova koji je utvrdio da se najstariji primerci tog "slovenskog gena" nalaze u Srbiji, Makedoniji i Bosni. Njihova "starost" je oko 12000 godina, dok je naprimer starost R1a1 hrvata iz Zagorja ( i svih ostalih slovena) negde oko 4-5000 godina. Pored toga, mi ne smatramo samo ruse bracom vec i sve ostale slovene.

Da si malo vise upucen (posto vidim da si novi na ovom polju) znao bi da postoji studija Anatolija Kljosova koji je utvrdio da se najstariji primerci tog "slovenskog gena" nalaze u Srbiji, Makedoniji i Bosni. Njihova "starost" je oko 12000 godina, dok je naprimer starost R1a1 hrvata iz Zagorja ( i svih ostalih slovena) negde oko 4-5000 godina. Pored toga, mi ne smatramo samo ruse bracom vec i sve ostale slovene.