Evo dok je sećanje sveže, prvi utisci sa današnjeg IELTS polaganja u Sava centru. Sala u kojoj sam bio je bila puna, jedno 30-ak kandidata, a verujem i ostale 2 sale! Iznenadio sam se koliko ljudi polaže IELTS, mada su se oba modula polagala. Konkretno sam izlazio na academic.
S obzirom da sam polagao nedavno i TOEFL, pokušaću iz ličnog iskustva da napravim parlelu sa IELTS-om.
Prvo, listening je na IELTS-u mnoogo lakši. Na Toefl-u morate hvatati beleške, npr slušate neko akademsko predavanje 6-7 min i hvatate iste. Meni se često dešavalo da nakon toga dobijem gomilu pitanja za koja uopšte nisam uhvatio belešku, tako da sam tu imao najslabiji score. Na IELTS-u od svih delova čini mi se da je upravo listening najlakši deo! A može se lepo uvežbati i možete time značajno poboljšati score, jer je dobrim delom stvar koncentracije.
Reading, podjednako težak na oba ispita! Tekstovi predugački, vremena užasno malo! Npr zadnjih 6-7 pitanja sam išao po random principu, jednostavno nije bilo vremena....
Writing-na prvom delu su bili oni pita grafikoni, 3 komada. Kao neko istraživanje, šta mladi misle o benefitima/rizicima upotrebe, pa prvi grafikon su bili mobilni telefoni, drugi nuklearna energija, i treći genetski modifikovana hrana. Prilično lak zadatak. Zatim drugi deo writing-a tema je bila nešto kao - neki poslodavci angažuju za neke poslove podjednak broj muškaraca i žena, pa kakvo je vaše mišljenje o tome. Isti slučaj sa vremenom kao i na reading-u, uvek ga fali...
Speaking - cue card je bilo da pričam o svom omiljenom web site-u. Definitivno najopušteniji deo ispita, a inače je bio popodne u prostorijama BC-a. Mnogo je lakši nego na Toefl-u, gde ste limitirani odgovorima na 45s i 60s, i gde morate isto da hvatate beleške pa kao da integrišete odgovore sa listeningom. Takvih komplikacija ovde nema. Meni je najteži deo bio 3 deo, sa pričom o apstraktnim stvarima tipa kako tehnologija utiče na generacije itd.
Sve u svemu, sad mi je jasnije zašto mnogo više kandidata ide na IELTS nego na Toefl! Tako da ne napravite grešku kao moja malenkost koja je 2 puta bacala pare na Toefl, a imao sam mogućnost izbora.
I za kraj, napisaću sopstvenu prognozu, pa ćemo videti 9-avg kad stignu score-ovi koliko sam bio dobar prognozer! L-7, R-6, W-7, S-6.5
p.s. Koristan materijal za pripremu:
https://www.youtube.com/user/AcademicEnglishHelp/videos
Meni je ovaj lik odličan i preporučujem njegove videos!
Takođe, vrlo koristan sajt sa primerima testova, skriptovima i odgovorima:
http://www.ielts-exam.net/index.php?option=com_content&task=section&id=15&Itemid=64
Pozdrav svima!