Hej, taman da ti odgovorim, nisam stizala do kompa, bila sam premorena cijelu prošlu nedjelju, plus polaganje Ieltsa rezultiralo je jučerašnjim cjelodnevnim spavanjem i džabalebarenjem
Listening mislim da sam ok odradila, zasad mi se čini da imam 4 greške, ali ni to nije sto posto. Neka imam i više, samo bih voljela da ne pređem 10 grešaka (zasad mislim da neću). Moj lični utisak je da sam ok uradila, ali vidjećemo šta kažu rezultati.
Reading mi je i inače bio najgori i po mojoj procjeni ovo sam najlošije uradila. Zapravo, mislim da sam najlošije uradila zadnji tekst. Imala sam tri teksta, jedan je bio o korišćenju pesticida, drugi o nekim zaigranim naučnicima a treći je bio o kinima i multiplex centrima u Britaniji i tu prosto nisam imala dovoljno vremena da provjerim rezultate, i već sam bila premorena od traženja odgovora tako da ne znam kako sam uradila zadnjih 5 pitanja iz tog dijela. Nadam se da ću uspjeti pokupiti makar 6. iz ovog dijela (iako voljela bih da se iznenadim pa da bude veća ocjena).
Writing sam po mojoj procjeni dobro uradila. Na eseju sam trebala da pišem o tome da li smatram da su muzeji i umjetničke galerije nepotrebni s obzirom da sve više ljudi o znamenitostima dobija informacije preko kompjutera. To sam prvo uradila, trudila sam se da pratim formu što se tiče paragrafa, koristila sam neke fraze koje sam našla na netu, itd, pa mislim da sam dosta dobro odbranila svoje mišljenje. Dala sam argumente u korist muzeja i galerija, dala sam i argumente za korišćenje računara ali i mane takvog korišćenja, napisala zaključak, pregledala imam li grešaka, tako da mislim da sam ok uradila.
Drugi dio writinga imala sam tabelu sa podacima za 2006. godinu o tome kako su odrasli muškarci i žene provodili svoje vrijeme. Mislim da sam i to ok uradila s obzirom da sam taj primjer izvježbala dok sam prelazila Cambridge knjige. Imala sam mali uvod, zatim sam napisala da se iz tabele vidi da muškarci i žene podjednako provode slobodno vrijeme gledajući tv i slušajući muziku. Napisala sam takođe da žene provode više vremena s porodicom, čitajući i kupujući nego što to rade muškarci. Za muškarce sam napisala da mnogo više vremena provode vježbajući, igrajući igrice i provodeći vrijeme na internetu. Onda sam dala mali zaključak.
Jedino što mi nije palo na pamet je da koristim u tekstu razlomke, tj. 1/3, 2/3, 1/5, mislim da bi tekst bio mnogo bolji, ali ne može čovjek svega da se sjeti u toj frci. Meni su tri sata čak bila malo vremena i proteklo mi je vrijeme nevjerovatno brzo.
Speaking sam opet, po mom mišljenju ok uradila. U prvom dijelu mi je ispitivačica postavila dosta pitanja o meni i uspješno sam odgovorila. Bila su to pitanja o tome gdje živim (kuća ili stan), kakav dom bih htjela da imam, da li obavljam kućne poslove, da li smatram da djeca trebaju da obavljaju kućne poslove, koje kućne poslove radim, šta najviše volim od kućnih poslova a koji najmanje volim, kako provodim dan, koji dio dana najviše volim i zašto. Mislim da sam ok odgovorila.
U drugom dijelu sam dobila da opišem za mene "special meal" i da opišem zbog čega mi je poseban, gdje sam bila, s kim sam ga podijelila, koji je povod i sl. Tu sam mogla da pričam još malo ali nisam znala šta tačno da pričam na tu temu, tako da mislim da sam u roku jednog minuta ispričala koje je to jelo, ko ga je pravio, gdje smo bili, koji je bio povod i zašto mi je bitno.
Treći dio je bila razrada prethodne teme ali otišli smo s razgovorom skroz u nekom drugom pravcu. Morala sam da dam svoje mišljenje na sljedeća pitanja : da li ljudi danas imaju više izbora u pogledu namirnica koje su im dostupne u supermarketima, da li smatram te namirnice kvalitetnima, da li smatram da je nabavka u supermarketima skuplja ukoliko se dobavlja roba od lokalnih prodavaca ili sa nekih daljih lokacija, da li prevoz ima negativne posljedice na hranu itd. Tu sam dosta dobro iskazala svoje mišljenje.
Sam speaking je protekao ok. Mogla sam da lako komuniciram sa ispitivačicom, razumjela sam pitanja (sem jednog ali kad mi ga je ponovila odmah sam nastavila razgovor na tu temu), govorila sam polako i dosta tečno, tako da kad sam izašla bila sam poprilično samouvjerena.
Sad čekam rezultate. Nadam se toj 6.koju trebam iako mislim da realno imam i dosta dobru šansu za veću ocjenu. Namjerno nisam htjela da pokušam naći odgovore da vidim jesam li puno griješila i neću uopšte tražiti odgovore, čekam rezultate. U suprotnom ću se još gore istripovati.