I pored 8 milijardi ljudi, svet je dosadan

Da bi čovek doživeo, osetio i znao drugi narod, kulturu, mentalitet mora da živi među njima.izvesno vreme. Život je takav da su većina ljudi robovi sistema koji ne pruža ni prostor ni vreme za tako nešto, već najlepše godine života prođu u radu i stvaranju da bi u penziji čovek jednostavno više nema volje, mladosti ni vremena da doživljava čari ove planete kojih je nenormalno mnogo. Lično sam proveo dosta vremena među različitim grupama ljudi i naroda ali to je ništa u poređenju koliko toga još ima. Samo da fožibiš isyinski duh Afrike trebalo bi ti 10 života.

Da bi čovek doživeo, osetio i znao drugi narod, kulturu, mentalitet mora da živi među njima.izvesno vreme. Život je takav da su većina ljudi robovi sistema koji ne pruža ni prostor ni vreme za tako nešto, već najlepše godine života prođu u radu i stvaranju da bi u penziji čovek jednostavno više nema volje, mladosti ni vremena da doživljava čari ove planete kojih je nenormalno mnogo. Lično sam proveo dosta vremena među različitim grupama ljudi i naroda ali to je ništa u poređenju koliko toga još ima. Samo da fožibiš isyinski duh Afrike trebalo bi ti 10 života.
Kad sam bio mali i kada bi isli u posetu rodbini na 2 sata voznje, na nekih 70 km od naseg mesta, pripremali smo se ko da idemo na Maledive, letovanje na Jadranu je bilo ko danas na Karibik..............svet, van dometa od par stotina km postojao je fakticki samo u pricama. Ti "daleki svetovi" su nam bili nedodirljivi, magicni, nedostizni, beskonacno daleki, ............svet je tada bio ogroman, tajnovit........kao u vreme Kolumba, Marka Pola....................a danas, za samo par stotina evra i par sati leta, na kraju smo sveta. Internet nam je jos vise smanjio danasnji svet ........sa par klikova, razgovaramo sa neznancima iz Tokija, Buenos Ajresa, Stokholma, .......... "setamo" po svetu jer je skoro svaki pedalj planete u sistemu Gugl ili drugih platformi.
Tehnoloskim razvojem civilizacije, svet ce nam biti jos manji .......ali, bez brige, postoje i drugi svetovi o kojima za sada mozemo samo da mastamo...... isto tako kako sam ja, u svom detinjstvu, "mastao" o poseti "dalekom" velikom gradu Beogradu ...........na 72 km od Novog Sada.

Nešto ne mogu da poverujem da je svet dosadan, pogotovo sa tolikim brojem ljudi.
Nije prosto moguće.
Dosadno je ako se sedi unutra, visi na društvenim mrežama, piše po istim, filozofira sa ko zna kime a ego raste, pomisliš da si pametan i sve znaš. Više priče uživo sa ljudima, manje gledanja u slova na ekranu.
Manje interneta jer nije isto videti zalazak sunca na slici i videti ga svojim očima, tada ga i osetiš.
Takođe, važi isto i za telefon.

Moj je otac putovao sa autom prateći kartu do Gelsenkirchen-a iz BiH u Njemačku. Pa je suvozač slučajno pogrešno ih naveo da skrenu u München kaže da im je trebalo dva sata da se ispetljaju iz centra München-a i vrate na auto put koji vodi dalje gdje trebaju.

Tad nije bilo navigacije na Smartphone niti u autu da se može pratiti i doći na odredište. Možda je tek počela GPS navigacija da se prodaje ali su je imali samo kamiondžije i firme koje su imale više kamiona za prevoz roba.

Mi danas imamo sve Smartphone je kao minijaturna prenosiva laboratorija koju nosimo uz sebe opet nismo zahvalni i zadovoljni ne znamo poštovati ništa, hoćeš učiti nešto sve je dostupno preko Smartphone osim toga bezbroj aplikacija kao dodatni alata za bilo što. Sve omogućeno, a mnoge hvata dosada iz dana u dan.

Moja majka od 60 godina gotovo svaki dan pješači po 10000 koraka kako bi doprinijela svome zdravlju de mi nađite djevojku od 20 do 30 godina da bi šetale toliko dnevno kao ona.

Back