I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

A u tog ...Monstera...deisti veruju zbog...onog kvalitetnog piva u raju...ili pak zbog fanatičog sledjenja TE koja je uvek tačna i istina jer se svaka tvrdnja u tom smislu podvodi pod tautološku...zar ne...
Ne, nemaš pojma o FSM-u.

Istina je potpuno drugačija - FSM je poturio TE da testira veru pastafarijanaca. Na primer kada ljudi rade karbonsko datiranje, on svojim nudlastim udovima menja rezultate.

Pa da, zato se i kaže da je bio deista.
Hajde malo pažljivije pročitaj...
'' Нус све сређује, све што је морало бити и све што је било, а сад није, и оно што сад јесте и ово кружно кретање којим се крећу звезде, Сунце, Месец, ваздух у етер који су издвојени. Целокупни нус је истовремено једнак и највећем и најмањем''
Obrati pažnju ...Нус све сређује...и оно што сад јесте и ово кружно кретање којим се крећу звезде, Сунце, Месец,
Takvo Anaksagorino kazivanje, nekako mi nije u saglasju sa ovim...
Obzirom da je Anaksagora verovao da se Bog ne meša u prirodne procese u Univerzumu, sledi da je njegov stav bio sasvim u skladu sa deističkim verovanjem.

Hajde malo pažljivije pročitaj...

Obrati pažnju ...Нус све сређује...и оно што сад јесте и ово кружно кретање којим се крећу звезде, Сунце, Месец,
Takvo Anaksagorino kazivanje, nekako mi nije u saglasju sa ovim...
To je zato što ti misliš da je "nus" isto (slično?) što i judeohrišćanski Bog, a ta dva pojma su, što bi Bosanci rekli, "niđe veze".

Anaksagora nije verovao da se Bog meša u prirodne procese, stoga je bio deista.

Ne, nemaš pojma o FSM-u.

Nisi ni pomislio kliknuti na ovo....Monstera... Tu špagetnu sprdnju FSM, osnovao je Bobby Henderson. A povod je bilo njegovo pismo u vezi sa kreacionizmom i državom Kanzas. Imaš ga... ovde...A nakon toga sa 24 godine života, dobio je malo nekog avansa od 80 000 dolara da napiše...Evanđelje po Letećem Špagetnom Čudovištu. I naravno, sebe je proglasio za ...''proroka''...
BIstina je potpuno drugačija - FSM je poturio TE da testira veru pastafarijanaca. Na primer kada ljudi rade karbonsko datiranje, on svojim nudlastim udovima menja rezultate.
Nije FSM poturio TE da testira veru pastafarijanaca, jer je za njih TE ''sveta knjiga''. Njima TE biva osnova, kako bi do ogavnosti, ismejavali kreacionizam. A ti si upravo naveo i primer. A primer je iz onog Bobovog pisma. I naravno, špagetno čudovište je tvorac svemira. A da, sada se setih...izgleda da je onaj tvoj Veliki Arhitekta bio upravo to špagetno čudovište...jer tako tvrdi njegov tvorac Bob Henderson.

Tehnički gledano, svaka jedinka koja ima potomstvo jeste prelazna forma između svojih predaka i svog potomstva.
Sizife, šta to napisa...Pa nije valjda, primera radi, da su moji roditelji, prelazna forma moje babe/dede i mene...Nije valjda da su moji baba i deda bili tamo neka stvorenja, pa da su moji roditelji bili nešto nalik na čoveka, da bi ja u smislu TE nastao kao...čovek...
Takođe, treba da razumeš da taksonomija nije egzaktna nauka u smislu da neko sad može da povuče preciznu liniju i kaže u kom sekundu tačno je jedna vrsta prešla u drugu rođenjem te i te jedinke...
Naravno da taksonomija nije egzaktna nauka. Njena suština je upravo...vrsta. A ta taksonomija se ne bavi time, kada je jedna vrsta prešla u drugu. Po njoj se samo klasifikuju vrste ili ti taksoni, koje evidentno egzistiraju.
jer vrste ne postoje u prirodi, mi smo ih uveli u biologiju da nama bude lakše,

Nije mi jasno, kako to misliš da vrste ne postoje u prirodi...Pa čemu onda taksonomija čemu taksoni...Da li si možda mislio da su ljudi odredjenim vrstama dali odredjena imena...
Vidi u vezi sa... ugroženim vrstama

isto kao što ne postoji ni kalendar, već smo ga mi izmislili da se lakše snalazimo sa vremenom.
Poredjenje ti je ono...boli glava...Iz ovog proizilazi apsurdnost, da su ljudi izmislili vrste jer one ustvari ne postoje.

To je zato što ti misliš da je "nus" isto (slično?) što i judeohrišćanski Bog, a ta dva pojma su, što bi Bosanci rekli, "niđe veze".

Anaksagora nije verovao da se Bog meša u prirodne procese, stoga je bio deista.
A da...Anaksagora je kazao ovako...
što ja mislim da je on pod onim NUS podrazumevao judeohrišćanskog Boga...Sizife, Sizife...

I nisi u ovom nabrajanu naveo veoma vežno naučno otkriće Genetiku, koja je, jeroh, najbitniji dokaz TE.:D
A da...nisam imao pojma, da je tamo u nekom davnom vremenu živelo neko stvorenje, koje je po TE ono, zajednički predak majmuna i čoveka. A genetika tog stvorenja je naučno utvrdjena...do poslednjeg detalja, zar ne...
I nikako mi nije jasno do kada ćeš da se zaplićeš oko TE. Nekada si mi priložio sajt u kojoj je bila rečenica "the most supported theory" i kada sam se ja nasmejao da je najdokazanija teorija, ti si se koncntrisao na reč "supported", da to nije "dokazana" neg "poduprta":D, kao nemaš pojma da se u našem jeziku podupiru nagnuti poljski klozeti :D, teorije se dokazuju.I verovatno zato i ne prihvataš TE jer je "najpoduprtija teorija":D
U toj rečenici ...''the most supported theory" ...za TE se kaže najpodržanija, najviše podržana a to nikako nije ono...najdokazanija. ...Pokušaj zapaziti razliku izmedju...

''the most supported theory"
i
''the most proven theory''

A za TE se kaže i ovako...The most popular theory... A zna se od koga je podržana i za koga je popularna, zar ne...

stAnco, stAnco, pa zer nisi ti, godinama unazad promovisao taj Papin citat, kao dokaz da su tamo na zapadu prihvatili TE a da pravoslavni ostaju zatucani u svom verovanju...

Hajde mi sada pojasni...Da li je Papa priznao TE ili pak nije...

I šta bi sa onim tvojim bezbrojnim tvrdnja da je Papa priznao TE i to upravo na osnovu Papine izjave o kojoj pričamo...

Papa onako veoma lucidno i promoćurno, prihvata TE ali uz jednu ''sitnicu''..."jer je prvo bilo potrebno da bog stvori čoveka da bi mogao da se razvija..."

A predstave o Bogu se stvaraju u mozgu bez onog ''Božija tačka u mozgu'' onog tvog omiljenog.

A isto tako se i ateistička uverenja stvaraju u tom istom mozgu, zar ne...Isto tako se i uverenja o apsolutnoj istinitosti TE...stvaraju u mozgu, zar ne...

stAnco, stAnco, pa zer nisi ti, godinama unazad promovisao taj Papin citat, kao dokaz da su tamo na zapadu prihvatili TE a da pravoslavni ostaju zatucani u svom verovanju...

Hajde mi sada pojasni...Da li je Papa priznao TE ili pak nije...

I šta bi sa onim tvojim bezbrojnim tvrdnja da je Papa priznao TE i to upravo na osnovu Papine izjave o kojoj pričamo...

Papa onako veoma lucidno i promoćurno, prihvata TE ali uz jednu ''sitnicu''..."jer je prvo bilo potrebno da bog stvori čoveka da bi mogao da se razvija..."

A predstave o Bogu se stvaraju u mozgu bez onog ''Božija tačka u mozgu'' onog tvog omiljenog.

A isto tako se i ateistička uverenja stvaraju u tom istom mozgu, zar ne...Isto tako se i uverenja o apsolutnoj istinitosti TE...stvaraju u mozgu, zar ne...
Evo ti jeroh papina početna izjava:
"Evolucija i Veliki prasak su se zaista dogodili. Bog nije mađioničar sa čarobnim štapićem", rekao je papa Franja, iznoseći suprotne stavove od kreacionizma koji je zagovarao njegov prethodnik Benedikt XVI."
Ovo ti je odgovor na prva tri pitanja, a ovaj zaključak o "zatucanosti u svom verovanju" si izmislio ti, a pripisao meni.
A onda papa, radi vas vernika ublažava ovo i kaže da je bog stvorio čoveka, što je apsurd sa stanovišta TE.
Ti si čudo od čoveka. Koliko puta treba da ti naglasim da ne postoji "Božija tačka" već centri u mozgu u kojima se stvaraju religijska osećanja i predstave o Bogu. Izraz "Božija tačka" je upotrebljen u početnom sajtu (kako ti naglasi 2009. god), ali sajt je nekoliko puta ažuriran, što je dokaz da se saznanja o religijskim osećanjima razvijaju.. Zapamti to već jednom.
Ako je priklanjanje naučnim dostignućima i dokazana saznanje da Bog nije izvan čoveka, nešto što se stvara u mozgu, onda si u pravu, i ateistička uverenja se stvaraju u mozgu. A priklanjanje TE je zapravo samo jedan segment ateističkog neselektivnog priznavanja naučnih otkrića, koja se baziraju na dokazima. To što vi vernici, zamagljeni jakim religijskim osećanjima, ne prihvatate dokaze za TE, je, sa ateističkog stanovišta, vaš veliki problem, kojeg niste svesni. Ne možete dokaze nekih teorija, koje se kose sa vašom slepom verom u biblijske "istine" da ne priznate, a ono čega vam je puna kuća, prizajete, jer nije u suprotnosti sa biblijskim "istinama". A nikako i da malo razmislite ko je i kad smišljao te biblijske "istine".

Tebi u vezi sa tom knjigom, ništa ne znači ono...Naučno opravdanje religije...
Ma jeroh, to je uglavnom verska knjiga. Naučno opravdanje religije naći ćeš u možda sociologiji, filozofiji..... i ne znam gde još, gde ćeš videti da je to bio veoma značajan faktor opstanka ljudske vrste. Ali jeroh, mnoge stvari su prevaziđene. Ovo je XXI vek.
Ali ni ovde nisi shvatio suštinu. Naziv ove 4. knjige je "Postanak sveta i čoveka", a ti nikako da pročitaš taj deo.

Dakle ovako. Veruješ u nastanak života iz nežive materije. A sada razmisli o tome, da je to tvoje verovanje proizašlo odakle li...da nije iz tvog mozga...možda... a na osnovu verovaja, silnim naučnicima koji na tome rade...
Ej ebiga jeroh. Pa sve što kažem, napišem, ili samo pomislim, izvor je u mozgu. I u pravu si. Da ne postoje ozbiljni naučnici koje rade na pitanju Abiogeneze, ja ne bih imao predstavu o tome. Ali ja jeroh nisam kao ti. A kakav si to ti? Pa vidi: prihvataš, s jedne strane, da se religijska osećanja formiraju u mozgu, a s druge strane tvrdiš da je Tvorac tvorio Postanje, što je teška kontradiktornost, koju izgleda, ne shvataš. Ja nemam Tvorca da bih se "krio" iza njega, i jedino mi preostaje da vidim šta to te pametne čike rade u belosvetskim laboratorijam, i da verujem da će ishod biti pozitivan, jer i oni u to veruju, inače ne bi eksperimentisali.

Ma važno je da iz sve snage veruješ u spontanu generaciju...

Kaza...veoma jasan...A ovo je tvoj odgovor...

u vezi sa ovim...
Dobro neka ti bude. Verujem iz sve snage, uz dodatak da ja nemam sigurnosni ventil zvani Tvorac, kao što ga imaš ti.:D
Sasvim jasno. Veliki prasak je izvesnost, ali nastanak prostora i vremena za mene su malo maglovite stvari, pa ne želim da diskutujem o tome. A posebno mi je nejasno da se širenjem svemira formira prostor, jer se pitam kroz šta se širio taj Svemir. Ali ko sam ja da sumnjam u naučna dostignuća.

stAnco, stAnco...pitao sam te ovako...

a ti si odgovorio ovako...
E pa jeroh, ja sam izgleda prevideo ono da si ti konkretno tražio zašto se ne može protiv onih naučnih disciplina koje si naveo. Neću da proveravam,verujem ti. Ali jeroh, od toliko primera gde se bez nauke ne može, ti si tražio u vezi sa dva primera koja nemaju pojma. Osvrni se malo oko sebe i sagledaj gde je sve nauka "uplela prste".

Nema tu kontradiktornosoti. Religijska osećanja, verovanje u Boga se formira u mozgu. A ovo...Човек не може да зна да ли Бог постоји или не ...biva agnostički stav. I kao što vidiš, poenta je u onom...Čovek ne može da zna...Pokušaj da razmisliš o tome šta i kako napišeš...
Da ja treba da razmislim šta i kako pišem, a ti ne vidiš da je agnostički stav bio aktuelan u vreme kada se nije znalo da se predstave o bogu formiraju u mozgu. Treba da promeniš agnostički stav, jer je jasno da je Bog formiran u mozgu-dakle zna se gde postoji.

to je tvoj komentar u vezi sa ovim...

a što sam napisao u vezi ovog tvog...

I biva šta...ako se nešto u naučnom smislu ne zna...onda se ne sme ništa pitati u vezi sa tim...zar ne...
Da baš to. Jer tvoj zaključak ."I to je baš onako...naučno objašnjenje, zar ne.." odiše cinizmom.
I jeroh ti ništa ne pitaš sa ciljem da saznaš, jer da želiš nešto da saznaš imaš jednu veoma lepu savremenu radnju -guglanje.. Ti postavljaš upravo ovakva cinička pitanja/zaključke kao ovo gore, sa namerom da omalovažiš napore naučnika da dođu do otkrića.

A da...pullsirajući svemir je samo hipoteza bez ikakvog dokaza...ali zato ima osnovu...

I biva šta...ne treba pukoj hipotezi pulsirajućeg svemira nikakav dokaz jer...ima osnovu... :hahaha1:
Ima jeroh, ima. Prouči malo gravitaciono polje, pa se pitaj, zašto bi se Vasiona stalno širila ako polje daluje u suprotnom smeru.
Evo ga opet. Odavno nije bilo budibogsnama zaključka:D. Ali znaš ti mene: pogledaj jeroh neki kamen na nekom poljančetu i pitaj se da li će, sam po sebi, da skoči na gore, i reći ćeš da neće, jer nema nikvih naučnih osnova za to. A pogledaj onda, neku saksiju na nekoj terasi i pitaj se da li će da padne. Ne možeš da tvrdiš da neće, jer postoje naučne osnove da može, ali je to samo hipoteza, jer ne mora da znači i da će da padne. E tako ti je i sa pulsirajućem svemirom. Činjenica da gravitaciono polje deluje u suprotnom smeru od širenje, je naučna osnova da može da dođe do sabijanja. A da li će, to niko ne zna, pa je to samo puka hipoteza. To su sve proste stvari, samo ti nisi baš sklon razmišljanju.:D

A da...nisam imao pojma, da je tamo u nekom davnom vremenu živelo neko stvorenje, koje je po TE ono, zajednički predak majmuna i čoveka. A genetika tog stvorenja je naučno utvrdjena...do poslednjeg detalja, zar ne...

U toj rečenici ...''the most supported theory" ...za TE se kaže najpodržanija, najviše podržana a to nikako nije ono...najdokazanija. ...Pokušaj zapaziti razliku izmedju...

''the most supported theory"
i
''the most proven theory''

A za TE se kaže i ovako...The most popular theory... A zna se od koga je podržana i za koga je popularna, zar ne...
Joooj jeroh koliko ti ne znaš, bre. Pa nije naučno utvrđena genetika "tog stvorenja", već je genetika utvrdila veliku sličnost genoma šimpanze i čoveka, pa je na osnovu toga utvđeno zajedničko poreklo.
A što se tiče teorije objasni mi ko će da podrži teoriju ako nije dokazana?
Pa nisam siguran da je TE "The most popular theory", ali da je svrstana u "Top 10 revolutionary scientific theories" je činjenica koju ti eto nisi komentarisao. I potpuno te razumem, veruj mi.:D
A evo ti malo da se pozabaviš i ovim:
https://www.genetics.org/content/183/3/757

Poslednja izmena:
Sizife, šta to napisa...Pa nije valjda, primera radi, da su moji roditelji, prelazna forma moje babe/dede i mene...Nije valjda da su moji baba i deda bili tamo neka stvorenja, pa da su moji roditelji bili nešto nalik na čoveka, da bi ja u smislu TE nastao kao...čovek...
Baš je tako. Tvoja mama je prelazni genetski oblik između tvoje babe i dede po majci i tebe. Isto je i kod mene, i kod svih živih bića. Svi smo mi prelazni oblici između naših čukundeda i čukununuka, i tako dalje. A svi smo mi i neka stvorenja.

Po njoj se samo klasifikuju vrste ili ti taksoni, koje evidentno egzistiraju.
Probaj da mi kažeš gde na ovoj slici belci (koji evidentno postoje) prelaze u crnce (koji takođe postoje)

Screen-Shot-2019-01-15-at-7.20.24-PM.png

Nisi ni pomislio kliknuti na ovo....Monstera... Tu špagetnu sprdnju FSM, osnovao je Bobby Henderson. A povod je bilo njegovo pismo u vezi sa kreacionizmom i državom Kanzas. Imaš ga... ovde...A nakon toga sa 24 godine života, dobio je malo nekog avansa od 80 000 dolara da napiše...Evanđelje po Letećem Špagetnom Čudovištu. I naravno, sebe je proglasio za ...''proroka''...

Nije FSM poturio TE da testira veru pastafarijanaca, jer je za njih TE ''sveta knjiga''. Njima TE biva osnova, kako bi do ogavnosti, ismejavali kreacionizam. A ti si upravo naveo i primer. A primer je iz onog Bobovog pisma. I naravno, špagetno čudovište je tvorac svemira. A da, sada se setih...izgleda da je onaj tvoj Veliki Arhitekta bio upravo to špagetno čudovište...jer tako tvrdi njegov tvorac Bob Henderson.
Ne znam ništa ni o kakvom Bobu Hendersonu, to je verovatno neki lažni prorok, prodana duša, ili nešto slično.

Istina je samo jedna - Pastafarijanci NE VERUJU u TE.

To najviše govori o njima i njihovom stepenu obrazovanja.

Baš je tako. Tvoja mama je prelazni genetski oblik između tvoje babe i dede po majci i tebe. Isto je i kod mene, i kod svih živih bića. Svi smo mi prelazni oblici između naših čukundeda i čukununuka, i tako dalje. A svi smo mi i neka stvorenja.

Probaj da mi kažeš gde na ovoj slici belci (koji evidentno postoje) prelaze u crnce (koji takođe postoje)

Pogledajte prilog 887986
Ja bi to morao da probam

Evo ti jeroh papina početna izjava:
"Evolucija i Veliki prasak su se zaista dogodili. Bog nije mađioničar sa čarobnim štapićem", rekao je papa Franja, iznoseći suprotne stavove od kreacionizma koji je zagovarao njegov prethodnik Benedikt XVI."
I šta sa tim...Papa je prihvatio Evoluciju i Veliki prasak ali uz onu malu sitnicu...da je Bog stvorio čoveka..A u vezi sa Velikim praskom Papa kaza...

''Veliki prasak, koji se danas smatra početkom sveta, nije u suprotnosti sa intervencijom božanskog tvorca, već baš naprotiv, zahveta njegovo postojanje.''
Ovo ti je odgovor na prva tri pitanja, a ovaj zaključak o "zatucanosti u svom verovanju" si izmislio ti, a pripisao meni.
A onda papa, radi vas vernika ublažava ovo i kaže da je bog stvorio čoveka, što je apsurd sa stanovišta TE.
Izostaviću da ti postavim tvoje kazivanje u smislu ubogih vernika. stAnco, nedavno si napisao ovako...

Pa pametni Zapad se već zvanično odrekao biblijskog Postanka, a ti opet.

a sada tvrdiš da je Papa zbog vernika kazao ono o Božijem stvaranju čoveka. Nije stAnco, nije se pametni zapad odrekao biblijskog postanka. A to što si ti to pogrešno shvatio, predočavajući takvu tvrdnju, biva tvoj problem. stAnco, pokušaj shvatiti, da je rimokatolička crkva, vekovima imala reputaciju, izrazito u anti naučnom smislu. I tako je a imajući to u vidu, Papa veoma promoćurno izbalansirao stav rimokatoličke crkve u vezi sa TE i Velikim praskom, Postanjem i Bogom.

Ma jeroh, to je uglavnom verska knjiga. Naučno opravdanje religije naći ćeš u možda sociologiji, filozofiji..... i ne znam gde još, gde ćeš videti da je to bio veoma značajan faktor opstanka ljudske vrste. Ali jeroh, mnoge stvari su prevaziđene. Ovo je XXI vek.

A šta je to suštinski prevazidjeno, kada i u XXI veku, ljudi veruju u Boga. Da li si zapazio koliko je veliki broj automobila u kojima ima ono...visi krstić...
Ali ni ovde nisi shvatio suštinu. Naziv ove 4. knjige je "Postanak sveta i čoveka", a ti nikako da pročitaš taj deo.
To je podnaslov a ono krupnim slovima je...suština...A Lazar Milin ima i jednu knjigu, na svoj način zanimljivu...Razgovori o veri...

Back