I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Da li je dobitnik Nobelove nagrade iz naučnih krugova koji kaza ovako, pročitao neku dobru knjigu o TE...

"Spontana generacija zivih organizama je nemoguca. Medjutim, mi smo ovde - ja verujem, kao rezultat spontane generacije."
Dzordz Vald​
Pa pravo da ti kažem ne znam da li je pročitao, ali sigurno znam da ti nisi, jer kao pametan čovek bi uvideo njenu istinitost.:D
A sada života ti tvoga, ti meni protumači ovu izjavu. Zar ne vidiš kolika je kontradiktornost između prve i druge rečenicie?

Eh, sad, ebiga Sale. Izučavao si jednu egzaktnu nauku, a tvrdiš da ne postoji. Pa bre.:!
Saleeeeeee, pa TE opstaje već više od 150 god. Reci mi, jer si u suštini prirodnjak, koja je to do sada teorija opstajala ovoliko dugo a da nije bila istinita?
I znaš li zašto TE još neće da prodre u naše krajeve? Grupa pametnih profesora Bogoslovije je podržala TE i dobili su "po prstima", dakle produžena ruka inkvizicije još uvek deluje, ali, nažalost, samo na brdovitom Balkanu.
Тотално погрешна констатација, на супротној страни од истине, управо они који су добили "по прстима" су продужена рука инквизиције, само што ти то нити видиш, нити разумијеш.

Izgleda da si zaboravio da sam te nekoliko puta uputio na Postanak iz Biblije...A sada mi ti onako racionalno-naučno dokaži, da je prvi život nastao onako naučno sam od sebe, da je univerzum nastao onako sam od sebe, kada je nešto bumnulo. A posebno mi objasni ...šta je bumnulo...odakle je i kako to nastalo...
Pa pametni Zapad se već zvanično odrekao biblijskog Postanka, a ti opet. Negde sam ti naveo Finalističku teoriju, a izjavu pape si i sam video.
Znaš ti mene, evo u vezi pitanja:
-ne zna se kako je nastao prvi život (ovo ti pišem po ko zna koji put), ali ga sigurno nije stvorio Tvorac, jer to ne piše u Bibliji, bar to znaš.
-Univerzum je počeo da nastaje posle eksplozije, šta je bilo pre, ne zna se, ali ni tu Tvorac nije umešao prste (ako ih uopšte i ima:D).
-ako u mislima "prošeteš" ovaj Univerzum (koji se širi i to je dokazano) unazad, doći ćeš do početne eksplozije. Dakle nije eksplodiralo "ništa", već materija ovog sadašnjeg Univerzuma koja je bila sabijena.

Тотално погрешна констатација, на супротној страни од истине, управо они који су добили "по прстима" су продужена рука инквизиције, само што ти то нити видиш, нити разумијеш.
Bravo Koslave ovo ti je "genijalno". Dakle grupa profesora koja je podržala naučnu teoriju su produžena ruka inkvizicije, a oni koji su ih kaznili su veliki pravednici.
Ovo što si napisao je neka tvoja šala, jer ne verujem da ne znaš da si upravo potpuo izvrnuo delovanje srednjevekovne inkvizicije: naučnici prikazuju istinu-inkvizicija ih kažnjava, a u balkanskom prevodu: profesori se priklonili istini, a produžena ruka inkvizicije ih kažnjava..
I šta ćeš drugo reči nego "само што ти то нити видиш, нити разумијеш".

Ne izmišljaj, života ti.
U stihu se ne govori o drugom Isusovom dolasku, nego pročitaj i vidi šta piše. A ti kao vernik to možeš da tumačiš kako hoćeš.
A taj predobri Isus, ne bi trebao a mi preti da će mi platiti po mojim delima, jer su bezbožnička, nago da me uputi na pravi put, zar ne?:D
Па како да ти кажем, са неким ученицима је потребна чврста рука :D , јер не слушају здраве науке.

Bravo Koslave ovo ti je "genijalno". Dakle grupa profesora koja je podržala naučnu teoriju su produžena ruka inkvizicije, a oni koji su ih kaznili su veliki pravednici.
Ovo što si napisao je neka tvoja šala, jer ne verujem da ne znaš da si upravo potpuo izvrnuo delovanje srednjevekovne inkvizicije: naučnici prikazuju istinu-inkvizicija ih kažnjava, a u balkanskom prevodu: profesori se priklonili istini, a produžena ruka inkvizicije ih kažnjava..
I šta ćeš drugo reči nego "само што ти то нити видиш, нити разумијеш".
Врло добро знам, само што је очигледно да се твоје знање о инквизицији заснива на популарној штампи и филмовима. Информиши се мало како је и зашто основана, под чијом управом је била, ко је потпадао под њену јурисдикцију, начине дјеловања па ће ти тад можда бити јасније ово што сам рекао. Садашњи папа је језуита који "не види" проблем у ТЕ, у том периоду се добија по прстима :D .

I to je suština tvog odgovora u vezi sa ovim, njegovim citatom...

''Ono što me brine u vezi religije je da ona uči ljude da budu zadovoljni sa neznanjem.''

O jeroh čoveče, po ko zna koji put te pitam šta je sa tobom! Navedena rečenica se odnosi na tvoje infantilno pisanje "Davkins", a što je rezultat tvoje začuđujuće mržnje prema Dokinsu, a nije nikakav komentar ove izjave. Njegove izjave koje navodiš ja više neću da komentarišem, a ti hajde pust više njega, njegove izjave, i bolje mi objasni zašto ga toliko mrziš?
A sada, ako u kontekst tog citata stavimo tvog omiljenog naučnika Grafmana...šta biva...Zar nekako ne proizilazi da Grafman treba da bude zadovoljan svojim...neznanjem...
Vidi, vidi, sada je i Grafman moj "omiljeni" naučnik. Pa jeroh bre!
Ah da šta si pitao? Pa nisi zapravo ništa pitao već si napravio neki zaključak. Pitaj Dokinsa, jer ja izjavu nisam komentarisao. Ali da su najbolji vernici (fanatici) oni, što ne znaju baš mnogo, je fakat.

U vezi sa tim, hajde mi prvo pojasni ovo što si napisao pre više od decenije...
Boldovani deo biva nekako zanimjljiv...na neki način...zbog čega li...da nije možda zbog onog...Dokins...
I nekako moram da te zamolim, da mi postaviš taj citat tako što češ postaviti bilo koji,bilo koji link, barem jedan jedini gde se nalazi ta izjava...
Ne znam uopšte otkuda ono "Dokins". Pa ti reče da je to bilo daleke 2009.
Da li to tražiš od mene da ti postavljam link o citatima baš onako kako ih ti postavljaš meni:D? Mislim jeroh da bismo trebali stvarno da prekinemo ovu našu mučnu diskusiju, kroz koju ti želiš da osporiš sve što napišem, pa čak i ako je nauka u pitanju, u kojoj ti loviš moje eventualne greške i naslađuješ se sa njima, a potpuno ignorišeš tvoje budibogsnama zaključke..

Врло добро знам, само што је очигледно да се твоје знање о инквизицији заснива на популарној штампи и филмовима[/]. Информиши се мало како је и зашто основана, под чијом управом је била, ко је потпадао под њену јурисдикцију, начине дјеловања па ће ти тад можда бити јасније ово што сам рекао. Садашњи папа је језуита који "не види" проблем у ТЕ, у том периоду се добија по прстима :D .

Uopšte nije bitno ovo što me savetujem da se informišem. A znam i za Đordana Bruna (spaljen) i za Galileja (u kućnom pritvoru) obojica zbog naprednih ideja. I to je isto bilo i kod nas. Grupa profesora prihvata napredne i dokazane ideje i bivaju kažnjeni. I ne vidim razlog zašto ti ovo izvrćeš. Ako ti smeta "produžena ruka inkvizicije" ti to onda nazovi kako hoćeš posle čitanja ovoga:
https://www.dw.com/sr/inkvizicija-u-spc/a-4158870

U vreme kada je on živeo, bejaše veoma intezivan problem u smislu odnosa vere i razuma. Prvenstveno u filozofskom smislu. Taj odnos vere i razuma bio je a u nekoj meri i ostao, osnovni problem sholastike u filozofiji.
Taj problem je jasno uočio i ...

''Da bi se videlo verom, mora se zatvoriti oko razuma.''
Bendžamin Frenklin
Ako u biblijskom smislu Bog nije u nekom vremenu postao, nije samog sebe stvorio a pri tom nema početak postojanja, biva nezamislivo da će to razum da prihvati. Ali upravo zato postoji vera, kojom se to može prihvatiti.

Teško da češ obratiti pažnju na ovo...

1 Korićanima 2:13:15...''Koje i govorimo ne rečima što je naučila čovečija premudrost, nego šta uči Duh Sveti; i duhovne stvari duhovno radimo. A telesni čovek ne razume šta je od Duha Božijeg; jer mu se čini ludost i ne može da razume, jer treba duhovno da se razgleda. Duhovni pak sve razgleda, a njega samog niko ne razgleda.''

A ovde možeš zapaziti jednostavnu konstataciju...

Rimljanima 10:9...''Jer, ako priznaješ ustima svojim da je Isus Gospod, i veruješ u srcu svom da Ga Bog podiže iz mrtvih, bićeš spasen.''

A ovo je na neki svoj način veoma zanimljivo...

''Osnovna funkcija razuma je da pokaže čoveku da su neke stvari van razumskog shvatanja.''
Blaise Pascal.
A onako slikovito, zanimljivosti radi, neka na kraju bude ovo...

Borba-srca-i-razuma-665x250.jpg
Sve sam ovo gore preskočio i neću da komentarišem jer mene biblijski stihovi ne interesuju kao istine, a i sam znaš da su mnoge biblijske "istine" daleko od razuma..
A primećuješ li da je ova slika pogrešna: ne vodi srce mozak, nego obrnuto, mozak treba da vodi srce.:D

:D не знам шта хоћеш да докажеш овим линком, јер он уопште не подржава твоју теорију, па можемо рећи да се оствари оно: „Очи имају а не виде, уши имају а не чују“ ...

To je tvoj odgovor u vezi sa ovim...

stAnco, stAnco...hajde pročitaj ovo...

Pronalazak lobanje majmunolikog ljudskog pretka doveo je u pitanje postojeću teoriju da su ljudi evoluirali od čuvene Lusi, hominida čiji je fosil pronađen sedamdesetih.
Lobanja stara skoro 3,8 miliona godina pronađena je u Etiopiji, a otkriće je objavljeno u časopisu Priroda (Nature).

Slično tome a za tvoju edukaciju imaš ...ovde...i...ovde...

A tvoji naučnici iz TE, Lusi zamišljaju ovako...

20060427183248.jpeg

A sada me baš onako interesuje, kako će da zamisle izgled, Lusine...prabake... :whistling:
Proučavaj i dalje razvoj događaja oko otkrivenih fosila, možda se na kraju nekako dođe i do Tvorca.:D

:D не знам шта хоћеш да докажеш овим линком, јер он уопште не подржава твоју теорију, па можемо рећи да се оствари оно: „Очи имају а не виде, уши имају а не чују“ ...
Pa tu nemam ja ništa da kažem. Ti se buniš što sam napisao "produžena ruka inkvizicije", i pomenuti problem si potpuno izvrnuo, a ja ti navodim naslov gde ne govore o produženoj ruci inkvizicije, nego o inkviziciji. Ne moraš da prihvatiš ni reč "inkvizicija", već da smisliš nešto tvoje, a da oslikava činjenicu da su neki ljudi kažnjeni zbog naprednih ideja.

Pa tu nemam ja ništa da kažem. Ti se buniš što sam napisao "produžena ruka inkvizicije", i pomenuti problem si potpuno izvrnuo, a ja ti navodim naslov gde ne govore o produženoj ruci inkvizicije, nego o inkviziciji. Ne moraš da prihvatiš ni reč "inkvizicija", već da smisliš nešto tvoje, a da oslikava činjenicu da su neki ljudi kažnjeni zbog naprednih ideja.
:D не буним се уопште, а поготово не због израза који си употребио, само ти скрећем пажњу да си све погрешно схватио, односно, схватио си онако како је "инквизиција" жељела да схватиш, па ти као добар ђак и овдје радиш на њеном легитимитету.

А што се тиче овога:
Grupa profesora prihvata napredne i dokazane ideje

Како то иде, идеје се доказују теоријама, а теорије новим идејама, и тако у круг? Па тако имамо и идеје "врлих научника" о којима можемо прочитати у чланку који је много наклоњенији науци него религији:
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=949885&print=yes

:D не буним се уопште, а поготово не због израза који си употребио, само ти скрећем пажњу да си све погрешно схватио, односно, схватио си онако како је "инквизиција" жељела да схватиш, па ти као добар ђак и овдје радиш на њеном легитимитету.
Stvarno ne znam šta je sa tobom, čoveče. Fakat je da je grupa profesora na Bogosloviji kažnjena jer su podržali TE. Ti možeš i da "zažmuriš" na to, ali je to činjenica. I uopšte nije bitno da li je to inkvizicija, ili njena produžena ruka, ili nešto treće, već je bitno da je to urađeno, i da je to velika sramota za SPC. Ti profesori su samo podržali teoriju, koja je opšte prihvaćena u svetskim naučnim krugovima.
I normalno, ti te kažnjene profesore "nazivaš" inkvizicijomja, i zaboga ja sam sve pogrešno shvatio, . Pa čoveče bre, vidiš li koliko SPC i njene pristalice zaostaju za Zapadom? I znam, zbog ovovog poslednjeg pitanja tvoj odgovor će biti "pa baš me zabole zbog toga":D , ne shvatajući da vas upravo to naučno, pa i moralno, unazađuje za skoro dvesta godina. (Znam, sada ćeš mi možda održati lekciju o pravoslavnom moralu, ali ova moja opaska "moralno" se odnosi na sam čin kazne. Ako su profesori pogrešili trebalo im je dokazati da TE nije ispravna, a ne odmah kazna)
А што се тиче овога:
Како то иде, идеје се доказују теоријама, а теорије новим идејама, и тако у круг? Па тако имамо и идеје "врлих научника" о којима можемо прочитати у чланку који је много наклоњенији науци него религији:
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=949885&print=yes
Ova zavrzlama koju si ovde izneo pokazuje koliko si ti zapravo protivnik (ili si uplašen zbog) savremenih naučnih dostignuća, jer je sasvim jasno, da sve više ogoljuju Tvorca. Doduše On je već ogoljen, jer se sve više "peru ruke" od Šestodneva.
A ovo što se tiče ovog boldovanog (očekujem da će jeroh ili Sale da te zbog toga "tapkaju po ramenu":D), je apsolutno pogrešno. Čisto sumnjam da ne znaš da ideje stvaraju hipoteze, a dokazi, te hipoteze pretvaraju u teorije. U ovom članku si, ako si ga uopšte pročitao, video, da sve što su Hoking i društvo napakovali, biće validno kada se nađu dokazi. Ali, veliki je problem što eto nekako ukazuje da Bog nije potreban, ali samo kao tvorac dodajem ja. Moj "drug" papa uopšte nije manje katolik posle priznavanja TE i Velikog praska, ali bar se zvanična zapadna crkva više ne bruka.
Zato ponavljam po ko zna koji put, vi balkanski mučenici, biste trebali da sve manje pominjete Tvorca dok ga ne zaboravite, a sve više da potencirate Pokretača, i njega vam nauka nikada neće ogoliti.
Eto toliko.:D

Malo razmisljanja.
Sto je David " brojio" u Drugoj knjizi Samuila glava 24 .
NISI DAO LINK, ali sam se ja setio koje je zlo brojanje/popisivanje stanovnistva, sto mi je bio jedan od argumenata protiv knjige otkrivenja
https://wwwyu.com/biblija/102sa024.htm
pa sam ponovo potrazio da procitam.

u svakom slucaju, tesko ces naci mislece ljude, ne znaju ljudi da razmisljaju, samo roje misli

Pa čoveče bre, vidiš li koliko SPC i njene pristalice zaostaju za Zapadom? I znam, zbog ovovog poslednjeg pitanja tvoj odgovor će biti "pa baš me zabole zbog toga":D , ne shvatajući da vas upravo to naučno, pa i moralno, unazađuje za skoro dvesta godina. (Znam, sada ćeš mi možda održati lekciju o pravoslavnom moralu, ali ova moja opaska "moralno" se odnosi na sam čin kazne.
:D , не ствар је да ти пишеш о нечему што не разумијеш, или имаш погрешне информације. Друга ствар је тај "морал" који ти заступаш, по том "моралу" који ти фаворизујеш за врло кратко вријеме ће се на том "прогресивном" и "авангардном" западу дјеца која буду употребљавала ријечи мама и тата у школи бити кажњавана. Папа којег ти величаш је тај који између осталог заговара легализацију содомитских бракова, па је велики број његове пастве и црквених великодостојника огорчен на њега, још су напреднији протестанти, рецимо англиканци који су још бизарнији. На твоју. жалост православна црква никад неће кренути тим стопама, јер би то било равно одрицању Исуса Христа који је дао смјернице за схватање и поимање морала. Тај твој врли нови свијет одавно не зна за морал, повучен "научним истинама" сам себе деградира, те приказује процес супротан еволуцији и кроз тај духовно-морални регрес пада на ниво
бесловесних животиња у борби за опстанком зе задовољавању оних најнижих страсти.

U ovom članku si, ako si ga uopšte pročitao, video, da sve što su Hoking i društvo napakovali, biće validno kada se nađu dokazi
:DДа наравно, али види још нема правих и реалних доказа, за Хокингову теорију црних рупа и питање је да ли ће их икада и бити, ти не схваташ да је Хокинг као и многи други само пројекат, он је теоретичар, реци ми шта је емпиријски доказао, то је само представа за тебе, свако може поставити теорију, само је треба доказати, е ту већ настају проблеми и морамо мало сачекати, али док је лаковјерних, биће и таквих месија као што је био наведени господин.

Stvarno ne znam šta je sa tobom, čoveče. Fakat je da je grupa profesora na Bogosloviji kažnjena jer su podržali TE.
Nije bas tacno. Bogoslovski je prociscen zbog nekih drugih stvari. Starac Pajsije je pre nekoliko decenija napisao ovo:

Сада можеш да видиш неверујућег професора богословља како хули на Пророке пред студентима и ником ништа. Ма, шта ти, добри мој човече, тражиш на Богословском факултету. Какве ли ћеш ти богослове да створиш?

:D , не ствар је да ти пишеш о нечему што не разумијеш, или имаш погрешне информације. Друга ствар је тај "морал" који ти заступаш, по том "моралу" који ти фаворизујеш за врло кратко вријеме ће се на том "прогресивном" и "авангардном" западу дјеца која буду употребљавала ријечи мама и тата у школи бити кажњавана. Папа којег ти величаш је тај који између осталог заговара легализацију содомитских бракова, па је велики број његове пастве и црквених великодостојника огорчен на њега, још су напреднији протестанти, рецимо англиканци који су још бизарнији. На твоју. жалост православна црква никад неће кренути тим стопама, јер би то било равно одрицању Исуса Христа који је дао смјернице за схватање и поимање морала. Тај твој врли нови свијет одавно не зна за морал, повучен "научним истинама" сам себе деградира, те приказује процес супротан еволуцији и кроз тај духовно-морални регрес пада на ниво
бесловесних животиња у борби за опстанком зе задовољавању оних најнижих страсти.

:DДа наравно, али види још нема правих и реалних доказа, за Хокингову теорију црних рупа и питање је да ли ће их икада и бити, ти не схваташ да је Хокинг као и многи други само пројекат, он је теоретичар, реци ми шта је емпиријски доказао, то је само представа за тебе, свако може поставити теорију, само је треба доказати, е ту већ настају проблеми и морамо мало сачекати, али док је лаковјерних, биће и таквих месија као што је био наведени господин.
(tapšanje po ramenu)

Vidiš li ti koliko si zalutao? Da te podsetim i to po drugi ili treći put: grupa profesora na Bogosloviji se izjasnila za TE uz naznaku da ona nema alternativu, i zbog toga su bili kažnjeni. Ti si NJIH proglasio za produženu ruku inkvizicije, i sada umesto da staviš prst na čelo i vidiš koliko si zastranio, ti mi držiš predavanje o zapadnjačkom moralu. Pa čoveče bre!
Kakve uopšte veze ima zapadnjački moral sa sramnom činjenicom da su ti ljudi kažnjeni zbog istine, pitam ja tebe? Je li to možda novokomponovani pravoslavni moral: ko ti ukaže na istinu, ti njega kaznom?:D
Evo sada ovde mi jedan vernik drži predavanje o dokazima i lakovernosti.:D zato moram opet: pa čoveče bre!:D
A slažem se sa tobom da su samo dokazi merilo verodostojnosti neke teorije, pa to važi i za Hokinga. Normalno ovo o dokazima važi samo za nauku, religija je daleko od toga, jer vernicima nikakvi dokazi nisu potrebni, jer tu je Biblija kao dokaz svih ovosvetskih istina, i to je, normalno, daleko od lakovernosti.:D

Nije bas tacno. Bogoslovski je prociscen zbog nekih drugih stvari. Starac Pajsije je pre nekoliko decenija napisao ovo:

Сада можеш да видиш неверујућег професора богословља како хули на Пророке пред студентима и ником ништа. Ма, шта ти, добри мој човече, тражиш на Богословском факултету. Какве ли ћеш ти богослове да створиш?
Pa evo i tebi pa čitaj:https://www.blic.rs/vesti/drustvo/b...ovskog-fakulteta-kaznjeni-zbog-javnih/g5svkfe.
Vidiš da se ne radi ni o kakvim "drugim stvarima".
Južna prugo, kada navodiš nečije reči stavi ih pod znake navoda, jer ja sam se prepao kada sam pročitao ovo: "Ма, шта ти, добри мој човече, тражиш на Богословском факултету. Какве ли ћеш ти богослове да створиш?":D
PS kada bismo ovde započeli diskusiju o čistoti srpskog jezika, ti bi se, pretpostavljam, kao veliki pravoslavac, pa zato i Velikosrbin, aktivno angažovao zastupajući ideju da se Serbski jezik ne kontaminira stranim izrazima. Kad gle, sa druge strane "south railroad":D

Vidiš li ti koliko si zalutao? Da te podsetim i to po drugi ili treći put: grupa profesora na Bogosloviji se izjasnila za TE uz naznaku da ona nema alternativu, i zbog toga su bili kažnjeni. Ti si NJIH proglasio za produženu ruku inkvizicije, i sada umesto da staviš prst na čelo i vidiš koliko si zastranio, ti mi držiš predavanje o zapadnjačkom moralu. Pa čoveče bre!
Kakve uopšte veze ima zapadnjački moral sa sramnom činjenicom da su ti ljudi kažnjeni zbog istine, pitam ja tebe? Je li to možda novokomponovani pravoslavni moral: ko ti ukaže na istinu, ti njega kaznom?:D
Па да стандардно, оптужујеш ме за нешто, иако ниси схватио шта сам ти хтио рећи.
Шта треба рећи да би схватио да срби немају ништа са инквизицијом нити су икад имали, па би тврдња да је те "врле професоре" смијенила инквизиција била смијешна да није тужна. У ствари се ради о страшној замјени теза, као кад би за јасеновачке жртве оптужили србе, иако су ти мученици пострадали управо од те продужене руке инквизиције.
Можеш ли схватити да је инквизиција продукт западног хришћанства и да се на њеној листи за одстрел налазе и православни хришћани.
О каквој истини ти говориш човјече :D , истина је кад за нешто имамо непобитне чињенице, а не оно што неко тврди да је истина и то доказује са теоријама, смијешно.
Evo sada ovde mi jedan vernik drži predavanje o dokazima i lakovernosti.:D zato moram opet: pa čoveče bre!:D
A slažem se sa tobom da su samo dokazi merilo verodostojnosti neke teorije, pa to važi i za Hokinga. Normalno ovo o dokazima važi samo za nauku, religija je daleko od toga, jer vernicima nikakvi dokazi nisu potrebni, jer tu je Biblija kao dokaz svih ovosvetskih istina, i to je, normalno, daleko od lakovernosti.:D
Па ја признајем да сам вјерник, а ти не признајеш, а при том вјерујеш сваком ко избаци неку теорију са префиксом научна, иако за то нема доказа, па се чак и велики дио научне заједнице не слаже са том теоријом(она којој нема мјеста у мејнстрим медијима).
Да у праву си, ти ниси вјерник, ти си фантични вјерник:D.

Back