I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

U biblijskom smislu čovečica je Eva...

Postanak 2:23...''A Adam reče: Sada eto kost od mojih kosti, i telo od mog tela. Neka joj bude ime čovečica, jer je uzeta od čoveka.''

A gde si u Bibliji našao stih da piše...čovečica Marija...Nema takvog stiha, nema...I mani se sinonima kada je u pitanju ...čovečica iz Postanak 2:23...

Jeste tako ali...samo po tvojoj ''naučnoj'' tvrdnji...Po Bibliji biva ovako...

Matej 3:16-17... ''I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše Mu se nebesa, i vide Duha Božjeg gde silazi kao golub i dođe na Njega. I gle, glas s neba koji govori: Ovo je Sin moj ljubazni koji je po mojoj volji.''

Nečeš shvatiti ali da probam krajnje uprošćeno. U smislu Biblije, Isus je Bog da bi mogao platiti dugove grešnih. A Isus je i čovek, jer samo kao čovek je na krstu umreti mogao.
A Isus kaza i ovo...
Luka 23:34... ''A Isus govoraše: Oče! Oprosti im; jer ne znadu šta čine. A deleći Njegove haljine bacahu kocke. '
Jovan 19:30... ''A kad primi Isus ocat reče: Svrši se. I priklonivši glavu predade duh. ''
Luka 23:46... ''I povikavši Isus glasno reče: Oče! U ruke Tvoje predajem duh svoj. I rekavši ovo izdahnu. ''
A sada razmisli o onom...
Matej 27:46...''A oko devetog sata povika Isus glasno govoreći: Ili! Ili! Lama savahtani? To jest: Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio?''
ali u kontekstu sa ovim...
Psalam 22:1...''Bože, Bože moj! Zašto si me ostavio udaljivši se od spasenja mog, od reči vike moje?''
No da te ne smaram sa stvarima koje su za tebe, kako bi se narodski reklo...špansko selo...
Opet stihovi kao žive i jedine istine. Jesi li ti, bre, vernik? Ovo su istine za njih.
I sada mi objasni kakve veze ovi stihovi imaju sa očajničkim vapajem "oče moj, oče moj, zašto si me ostavio"?
Nije problem jeroh u tome što su ovo za mene "španska sela", nego je problem u tome što su ovo za tebe jedine istine, a ti tvrdiš da nisi vernik.:D

Nije meni plava omiljena boja. Plavo je samo onda kada je u pitanju tekst sa nekog linka.

I kaza mi, da je nauka racionalno objasnila da Bog Tvorac ne postoji...
Pa jeroh bre šta je sa tobom? Mogao bi da pažljivije čitaš šta sam napisao a ne da shvataš po sistemu "što je babi milo, to joj se i snilo". Ma ja ti BRE, nisam rekao ovo što si napisao, nego, evo ponoviću ti i stavi naočare molim te: rekao sam da je nauka racionalno objasnila sve ono što je Bog-tvorac navodno stvorio
I negde sam ti postavio izazov da mi ukažeš šta je u prošlosti Bog-tvorac stvorio a nauka nije racionalno objasnila.
U kojoj je meri ovo racionalno...

ateizam.png
Jeroh, pa ti stvarno imaš kratko pamćenje. Ovo je jasna antiateistička smicalica i ja sam ti je već objasnio, ali badava. Potraži odgovore.
A evo ti ono što je tebi smisleno:
Teizam:" verovanje da nije bilo ničega i onda se desilo da Ništa stvori sve za šest dana ni iz čega. A onda to Ništa od blata stvori čoveka, a od njegovor rebra stvoti čovečicu, i oni srećno živeše nekoliko stotina godina.":D
Objašnjenje: ovo "Ništa" je Tvorac za kojeg se ispostavilo da ga je stvorio čovek u svojoj mašti:D

Pa jeroh, imaš link koji kaže da su otkriveni religijski centri i imaš ovu izjavu. Ko je u pravu, ako preko 10 god. ljudi istražuju pomenute centre?

A jedan od tih ljudi kaza ono... ''Ne postoji zona mozga specijalizovana za veru''
Malo drugačije zvuči od one Grafmanove tvrdnje o...religijskom centru u mozgu...

Da li je moguće da ne shvataš ovo: tvrdiš da ne postoje religijski centri, a onda navodiš da se duhovnost stvara u mozgu, Pa jeroh, ebote, zar ne vidiš da se duhovnost formira u mozgu i nema je izvan. To je suština.

Toliko si se spetljao da protivrečiš i samom sebi..obrati pažnju na crveno...

Da li je moguće, da ti nisi u stanju da shvatiš, da pokušavaš da me ubediš da se duhovnost (religijska i nereligijska) formira u celom mozgu. Pa bre kako ne shvataš da nije bitno u kom delu se formira, nego da se formira U MOZGU ČOVEKA

Razmisli malo šta si i kako napisao...Razmisli malo o tome da si sa ovim...Pa bre kako ne shvataš da nije bitno u kom delu se formira... protivrečio samom sebi i u vezi sa onim ...Grafmanovim religijskim centrom..Pa valjda Grafmanov religijski centar u mozgu ... nije ...ceo mozak...

Čoveče, bre, kako ne shvataš da govorimo o tome da se predstave o Bogu formiraju unutar čoveka-u mozgu,

O tome, da se to formira u mozgu govorima ja. A ti si govorio o onoj božijoj tački...Grafmanovom religijskom centru...A nakon toga si se spetljao samo tako...

A o toj božijoj tački u mozgu, započeo si priču davne 2009 godine...

Sasvim ispravno. Evo, neurobiolozi su otkrili centar u mozgu koji je odgovoran za religijska osećanja i nazvali ga veoma pompezno "Božija tačka". Do sada je nauka oduzimala umišljenom Bogu razna svojstva, i evo približili smo se vremenu kada će nauka, tog objektivnog Boga, konačno i da ubije i da ga i zvanično smesti u Božiju tačku.

I tako nakon više od desetak godina, nauka je končano ubila Boga i zvanično ga smestila u Božiju tačku...

A u vezi sa onim...i da ubije...pitao bih...može li da se ubije nešto što nije bilo živo na neki način...

Glavna nesuglasica između nas dvojice je u tome što ja na osnovu nekih naučnih otkrića kažem da se religiozna duhovnost ostvaruje u religijskim centrima. Ti ne priznaješ postojanje religijskih centara, a onda si me "prosvetlio", navodeći naučnika koji kaže da se duhvnost formira u celom mozgu.

Grafmanov religijski centar osporavali su neki drugi naučnici. I to u smislu onog...centar...A onda se dogodilo da je ono Grafmanovo...religijski centar (obrati pažnju u jednini je) sam Grafman malo proširio kazavši ovako...

Pokazalo se da je nekoliko dijelova mozga uključeno u duhovna promišljanja, od kojih jedan u frontalnom režnju koji imaju samo ljudi, a drugi u starijim dijelovima mozga koje ljudi dijele s drugim primatima – objasnio je profesor Grafman.

Trebalo bi da zapaziš da ovde nema ono...religijski centar...E sada je ovde zanimljivo šta...U duhovna promišljanja su uključeni i neki delovi mozga koje poseduju i primati. I pitao bih te...da li to znači da i majmuni imaju ...duhovna promišljanja...

Evo ponovo.
Možeš ti da, ali stvarno možeš, da prihvatiš da se ta religijska dhovnost formira u bubregu, u jetri u......ali čoveče kada ćeš shvatiti da se formiraju nutar čoveka, pametne čike kažu u mozgu,

A neke od tih pametnih čika ne kažu...u Božijoj tački u mozgu.

i ta duhovnost ne postoji izvan čoveka.

Auuuuuu...a ja bejah u zabludi da čovekova duhovnost postoji i izvan čoveka. Nešto u fazonu kao čovek je u Srbiji a njegova duhovnost šetka po recimo Marsu... :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1:

Čoveče, bre, kako ne shvataš da govorimo o tome da se predstave o Bogu formiraju unutar čoveka-u mozgu,

I prosto moram opet...pa zar se to ne dešava u bubrezima...:hahaha1:

stAnco, nekako mi se čini da imaš blage probleme sa pamćenjem...napisanog. Možda je u pitanju hipokampus...to je ono u obliku potkovice u mozgu...:whistling:

A druga izjava je čista metafora koju ću da ti objasnim: ti si "mašina" i nastao si iz DNK zigota

U toj Davkinsovoj metafori veoma jasno piše...

''Mi smo mašine koje je izgradio DNK, čija je svrha napraviti više kopija iste DNK i to je jedina svrha života svakog živog objekta.''

Možeš li skapirati ovo crveno...jedina svrha života...Oprosti mi, ali meni nije...

Pitam se, pitam, po ko zna koji put: jeroh bre, ebote, šta ti sve ovo treba?:D
Koji je tvoj motiv za sve ove budalaštine?

O kakvim budalaštinama pričaš...Sve ono što nije u saglasju sa tvojom naučnom mantrom...biva budalaština, zar ne...

A vidi ovo od tvoje ikone Davkinsa...

''Ono što me brine u vezi religije je da ona uči ljude da budu zadovoljni sa neznanjem.''

I šta to znači...da su oni koji veruju u Boga, zadovoljni neznanjem te da su ono...ispranog mozga, glupi, neobrazovani i tome slično. A imati znanja po Davkinsu znači šta...pročitati njegove knjige i biti prepun znanja...

Mi ovde raspravljamo o naučnom smislu, biblijski smisao potenciraj u raspravi sa tvojim vernicima.

Naučni smisao...u vezi sa čim...tumačenjem Biblije...I gle, upravo provalih...i tumačenje Biblije ide iz, gle čuda...mozga. A da...i nema tumačenja Biblije, izvan mozga.Moraće Grafman da otkrije i Božiju tačku za ...tumačenje Biblije... :hahaha1:

I reci mi nauke ti tvoje, šta kaže nauka u vezi sa tumačenjem i shvatanjem Biblije...

A vidi ovo šta kaže nauka...

Koliko god da je nauka napredovala, ljudski mozak je još uvek velika misterija i neistraženo polje koje intrigira mnoge stručnjake.
Međutim, nemački neurolog Gerhard Rot je uspeo da locira deo mozga koji je, prema njegovom mišljenju, zadužen za zlo, odnosno iz kog vreba zlo i koji čini ljude zlim.

Nego hajde ti meni odgovori na ona pitanja:
Da li veruješ da je Isus vaskrsao a posle se vezneo na nebo?
Da li veruješ da na nebu sedi sa desne strane Oca?

Nisam vernik. Ne verujem u Boga. Medjutim, to mi ne daje za pravo, da tvrdim da Isus nije vaskrsao pa se vazneo i da sedi sa desne strane Oca.

Marko 16:19... ''A Gospod, pošto im izgovori, uze se na nebo, i sede Bogu s desne strane.''

Psalam 110:1...''Reče Gospod Gospodu mom: Sedi meni s desne strane, dok položim neprijatelje Tvoje za podnožje nogama Tvojim.''

Opet stihovi kao žive i jedine istine. Jesi li ti, bre, vernik? Ovo su istine za njih.
I sada mi objasni kakve veze ovi stihovi imaju sa očajničkim vapajem "oče moj, oče moj, zašto si me ostavio"?

Možda nisi primetio da sam ti objasnio.I čoveće, kako to misliš da se nešto u vezi sa Biblijom kao stih koji si pomenuo, može objaniti bez stihova koji tom stihu daju smisao...Pa neću valjda sa citatima iz TE da ti pojašnjavam to...oče, oče...

Pa jeroh bre šta je sa tobom? Mogao bi da pažljivije čitaš šta sam napisao a ne da shvataš po sistemu "što je babi milo, to joj se i snilo". Ma ja ti BRE, nisam rekao ovo što si napisao, nego, evo ponoviću ti i stavi naočare molim te: rekao sam da je nauka racionalno objasnila sve ono što je Bog-tvorac navodno stvorio

Zaboravio si ono u nastavku. Evo kako si rekao...

Nauka je racionalno objasnila sve ono što je Bog, navodno, u prošlosti stvorio, pa samim tim se zaključuje da taj Bog-tvorac ne postoji.

Daj mi konkretne dokaze sa kojima je nauka racionalno objasnila da Bog nije Tvorac ničega...

A evo ti ono što je tebi smisleno:
Teizam:" verovanje da nije bilo ničega i onda se desilo da Ništa stvori sve za šest dana ni iz čega. A onda to Ništa od blata stvori čoveka, a od njegovor rebra stvoti čovečicu, i oni srećno živeše nekoliko stotina godina.":D
Objašnjenje: ovo "Ništa" je Tvorac za kojeg se ispostavilo da ga je stvorio čovek u svojoj mašti:D

Pogrešno u startu. Trebao li bi ovako...neuzrokovan uzrok svih uzroka...A to nije ono...ništa
A to...neuzrokovan uzrok svih uzroka...čovekov mozak ne može ni da zamisli a kamo li u mašti da stvori...

Evo ovo reče jeroh i ostade živ.:D

Ja samo pitah ovako...

A da li u mozgu postoji neki...naučni centar...

i...ostadoh živ...

Možda su taj...naučni centar u mozgu imali ona dva dobitnika Nobelove nagrade.Kao deca, imali su vidno umanjen IQ od većine druge dece.Medjutim, postali su naučnici nagradjeni Nobelovom nagradom. A da, umalo da zaboravim radi se o Luis Alvarezu i Vilijemu Šokli.

A pre nego što se srušim na krevet, za laku noć sa moje strane, neka bude ovo, na svoj način zanimljivo...

Neka je žena sanjala da je ušla u veliku trgovinu i tu je, na svoje iznenađenje, našla Boga za pultom.
– Što prodaješ? – upitala je.
– Sve što ti srce želi – odgovori Bog.
Žena je jedva vjerovala što je čula i odluči tražiti ono najbolje što si ljudsko srce poželjeti može:
– Hoću mir za dušu, i ljubav, i sreću, i mudrost, i slobodu od straha!
Potom, nakon kratkog razmišljanja doda:
– Ne samo za mene. Za svakoga na svijetu!
Bog se nasmije: – Mislim da me nisi shvatila, draga moja.
Ovdje ne prodajemo plodove. Samo sjeme.

:bye:

A jedan od tih ljudi kaza ono... ''Ne postoji zona mozga specijalizovana za veru''
Malo drugačije zvuči od one Grafmanove tvrdnje o...religijskom centru u mozgu...
Toliko si se spetljao da protivrečiš i samom sebi..obrati pažnju na crveno...
Razmisli malo šta si i kako napisao...Razmisli malo o tome da si sa ovim...Pa bre kako ne shvataš da nije bitno u kom delu se formira... protivrečio samom sebi i u vezi sa onim ...Grafmanovim religijskim centrom..Pa valjda Grafmanov religijski centar u mozgu ... nije ...ceo mozak...
[/QUOTE]
Dobro, ko je u pravu-Grafman ili ovaj lik koji je tebi "drag"? Ali koliko se sećam ovaj, "tvoj" lik, govori da se duhovnost formira u celom mozgu. I nisam se ja uopšte spetljao, jer je poenta da se u oba slučaja, duhovnost formira u mozgu (osim kod tebe, možda, u bubrezima :D)..
Jeroh rode, istraživanja su u toku, i ko je u pravu videćemo, ali je zajedničko za obe pretpostavke da se duhovnost formira u mozgu , i NEMA je izvan. I ako je Bog centralna "figura" religiozne duhovnosti, onda se to ostvaruje u mozgu. To je suština.

O tome, da se to formira u mozgu govorima ja. A ti si govorio o onoj božijoj tački...Grafmanovom religijskom centru...A nakon toga si se spetljao samo tako...
A o toj božijoj tački u mozgu, započeo si priču davne 2009 godine...
A ti religijski centri po tebi nisu u mozgu, zar ne?
Pa da li je ovo moguće!!??? Pa da li je ovo moguće, da prikriveni vernik jeroh, koji navodi kao istinu biblijske stihove kao dokaz da On i Onaj mlađi sede na nebu, izjavljuje ovo?:D
Jeroh ovo je vrhunac ironije. Od 2009. je počelo istrašivanje religijskih centara, i taj link i dalje postoji, i to nekoliko puta ažuriran, što potvrđuju i one čike iz Ilinoisa.
Znači konačno si shvatio suštinu: predstave o Bogu se formiraju u mozgu, apsolutno je nebitno da li u celom, ili u centrima. Ja sam za ovu drugu varijantu, jer je jasno da su razni centri u mozgu odgovorni za za vid, miris, ljubav.......
I tako nakon više od desetak godina, nauka je končano ubila Boga i zvanično ga smestila u Božiju tačku...
A u vezi sa onim...i da ubije...pitao bih...može li da se ubije nešto što nije bilo živo na neki način...
Pa ako sam nekada i izjvaio ovo "...i da ubije", onda sam pograšio što nism postavio pod znacima navoda. Nešto nepostojeće, normalno, da ne može da bude ubijeno.
PS zapamti onu tvoju tvrdnju koju sam označio sa bojom koja je znak opasnosti.:D

Grafmanov religijski centar osporavali su neki drugi naučnici. I to u smislu onog...centar...A onda se dogodilo da je ono Grafmanovo...religijski centar (obrati pažnju u jednini je) sam Grafman malo proširio kazavši ovako...
Pokazalo se da je nekoliko dijelova mozga uključeno u duhovna promišljanja, od kojih jedan u frontalnom režnju koji imaju samo ljudi, a drugi u starijim dijelovima mozga koje ljudi dijele s drugim primatima – objasnio je profesor Grafman.Zapamtio sam
Trebalo bi da zapaziš da ovde nema ono...religijski centar...E sada je ovde zanimljivo šta...U duhovna promišljanja su uključeni i neki delovi mozga koje poseduju i primati. I pitao bih te...da li to znači da i majmuni imaju ...duhovna promišljanja...
Zapamtio sam. A pitam te jesi li ti zapamtio da se duhovna osećanja formiraju u mozgu, a?:D
Jaoooj, jeroh kako mi je smešno kada mi postaviš ovakvo pitanje, a u suštini nisi shvatio Grafmanovu izjavu. Pa zar ne vidiš da je po Grafmanovoj izjavi mozak evoluirao ...(a drugi u starijim dijelovima mozga koje ljudi dijele s drugim primatima), a ti si ogorčeni protivnik TE.:D A, da, pa ja sam zaboravio da ti i ne priznaješ Grafmanovo istraživanje.:D
A odgovor na tvoje pitanje je-ne znam. Pošalji upit profesoru Grafmanu.:D

A neke od tih pametnih čika ne kažu...u Božijoj tački u mozgu.
Da ali zato neki drugi to kažu. Samo izgleda da si ipak "legao na rudu". To se ipak dešava u mozgu.
Auuuuuu...a ja bejah u zabludi da čovekova duhovnost postoji i izvan čoveka. Nešto u fazonu kao čovek je u Srbiji a njegova duhovnost šetka po recimo Marsu... :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1:
Popričaj malo sa tvojim istomišljenicima vernicima, o toj duhovnosti i duhu.
I prosto moram opet...pa zar se to ne dešava u bubrezima...:hahaha1:
Kod tebe izgleda da se baš dešava u bubrezima.:D
Ovim cerekanjem jeroh, na možeš da zamagliš činjenicu da se religiozna duhovnost stara u mozgu, a nema je izvan. To je suština koju ti želiš ovako besmisleno da zaobiđeš. Znaš, tvoj Svevišnji ipak nije na nebu, nego kod svih normalnih vernika u mozgu, a kod tebe, može biti da je i u bubrezima, ili malo niže.:D
stAnco, nekako mi se čini da imaš blage probleme sa pamćenjem...napisanog. Možda je u pitanju hipokampus...to je ono u obliku potkovice u mozgu...:whistling:
Moguće je, samo koliko ja vidim ti imaš mnogo kraće pamćenje nego ja. Uvek me napomeni kada sam izgubio iz vida šta sam napisao, i ja ti neću zameriti. Ali nemoj da pokušavaš da me isforliraš pa ja moram da ti dokazujem da nisi u pravu. Nego pošteno.

U toj Davkinsovoj metafori veoma jasno piše...

''Mi smo mašine koje je izgradio DNK, čija je svrha napraviti više kopija iste DNK i to je jedina svrha života svakog živog objekta.''

Možeš li skapirati ovo crveno...jedina svrha života...Oprosti mi, ali meni nije...
Pa zašta ti ja onda služim nego da ti objasnim ono što ti nije jasno. :D
Tvoja je greška što ne priznaješ TE i ne shvataš da je čovek deo jednog sveobuhvatnog šivota na Zemlji, našta se odnosi ovo crveno. To je u osnovi svih živih bića-preneti DNK na sledeće generacije. E čovek se tu izdvaja svojom svešću, pa prenošenje DNK je veoma jasno prisutno, ali i nešto više-poboljšanje naših uslova života i uslova života naših potomaka.
O kakvim budalaštinama pričaš...Sve ono što nije u saglasju sa tvojom naučnom mantrom...biva budalaština, zar ne...
Pa evo ti najsvežije budalaštine: ja ti navedem da postoje religijski centri, ti to negiraš, i to je u redu. A šta nije u redu. Nije u redu što navodiš da se duhovnost razvija u mozgu, i izjavljuješ: "O tome, da se to formira u mozgu govorima ja." A ima toga koliko hoćeš. Uvek ubuduće kada ti padne na pamet da se cerekaš, dobro razmisli da li je to neka budalaština.

A vidi ovo od tvoje ikone Davkinsa...
''Ono što me brine u vezi religije je da ona uči ljude da budu zadovoljni sa neznanjem.''
I šta to znači...da su oni koji veruju u Boga, zadovoljni neznanjem te da su ono...ispranog mozga, glupi, neobrazovani i tome slično. A imati znanja po Davkinsu znači šta...pročitati njegove knjige i biti prepun znanja...
Prvo, ovo "Davkins" je veoma infantilno. On je Dokins a u Hrvatskoj Dawkins, a nigde Davkins. To samo govori kako ti nemaš nikakvih realnih argumenata pa ovako izvrćeš ime, iz razloga da nasmeješ ove tvoje istomišljenike koji ovde dežuraju (ne znam koji je danas ovde dežurni:D) i tapkaju te po ramenu:D. Ali ovo ne priliči ozbiljnom čoveku. I nemoj da misliš da mene zabole patka kako ćeš ti da napišeš, i šta ćeš da napišeš protiv Dokinsa, samo ti kažem koliko je to klinački.
A ako si ovoliko sklon izjavama evo i tebi nekoliko:
Sveti Avgustin:. "Postoji još jedan oblik iskušenja čak i opasniji. To je bolset radoznalosti. Nagoni nas da iskušavamo i otkrivamo tajne prirode, te tajne koje prevazilaze naše poimanje, što nam ne mogu ničim koristiti i koje čovek ne bi trebalo da poželi da otkrije."
Martin Luter:I "Razum je najveći neprijatelj vere; nakada ne pomaže duhovnim stvarima, mnogo češće bori se protiv božanske reči nego za nju, gledajući s prezirom sve što izvire od Boga."
Martin Luter II "Ko želi da bude hrišćanin neka zaboravi na razum. U svim hrišćanima treba da oslepi razum"
Eto, analiziraj i ove što sam ti naveo pa daj svoj komentar.:D

Back