У том смислу можемо да говоримо о садржају неке посланице или неког јеванђеља, али постојала су и јеванђеља по Филипу или по Томи, па су их одбацили, због садржаја. А прихваћено је јеванђеље човека који није био међу 12 апостола а то је један од седамдесеторице - Лука. Такође због свог садржаја.
Sadrzaj, sadrzaj, sadrzaj, - apsolutno si u pravu. Ja sam i zapoceo sa sadrzajem primarno, analizirajuci kontekste, a tek kasnije sam poceo da izucavam Crkvenu istoriju.
OTK 1,3 ...jer je vreme blizu. OTK. 22,10 ...jer je vreme blizu.
OTK. 22,16 Ja ISUS poslah andjela svojega da vam posvedoči ovo u crkvama. Ja sam izdanak i rod Davidov, ... OTK. 21,6 ...ja sam...; OTK. 1,8 ja sam...
- LUKA 21,8 ...Pazite da vas ne prevare, jer mnogi će doći U MOJE IME, govoreći: Ja sam, i vreme se približilo. Nemojte, dakle, ići za njima.
Gospod prorokuje razlikujući dva carstva: ili naglašava da se radi o Carstvu Božijem (npr. Luka 6,20; 16,16 i Matej 19,24), tj. Carstvu nebeskom (Matej 5,3; 19,23 i 8,11), ili samo kaže - CARSTVO (Matej 8,12 A sinovi carstva biće izgnani u tamu najkrajnju; onde će biti plač i škrgut zuba.).
LUKA 11,20 A ako li ja prstom Božijim izgonim demone, dakle, stiglo vam je Carstvo Božije (vidi Matej 12,28).
LUKA 17,20... Na pitanje fariseja kada će doći carstvo Božije, Hristos im odgovori da ono neće doći da se vidi, niti moći locirati ovde ili onde, jer je ono unutrašnje, te da Ga ne traže spolja, tim pre jer će dolazak Sina Čovečijeg biti očigledan svima.
Lažno otkrivenje 14,14 govori o
sedenju na oblaku nekog ko je
sličan sinu čovečijemu ("nalik" u OTK. 1,13), dok u poglavlju 12, pak govori o nastanku carstva božijeg na nebu zbacivanjem djavola i satane (tj. aždaje, zmije) sa neba posle rata na nebu koji se prenosi na zemlju, veselje na nebesima, teško zemlji, jer
sidje k nama...
LUKA 10,17 Vratiše se pak Sedamdesetorica sa radošću govoreći: Gospode, i demoni nam se pokoravaju u ime tvoje
10,18 A on im reče: Videh satanu gde
pade sa neba kao munja [OTK. 16,17 i 18; 11,19; 8,5: 4,5]
Znači, ako Gospod još onda posvedoči da je satana pao sa neba, nije li djavolski plan ono što govori lažno otkrivenje, koji svojim scenarijem bacanja 1/3 zvezda na zemlju [OTK. 12,4], te zbacivanja [OTK. 12,10], tj. silaženja [OTK. 12,12 ...
sidje k vama djavo...], pa bacanja u bezdan i puštanja iz tamnice [OTK. 20,7], predstavlja lukavo izmišljenu bajku koja zavodi svet ?
2. PETROVA 2,16-17
Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujući izmišljenim bajkama, nego smo
sami bili očevici veličanstva Njegova.
Jer On primi od Boga Oca čast i slavu kada mu dodje ovaj glas od veličanstvene slave: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.
OVA POSLANICA JASNO REFERIŠE O DOKAZANIM APOSTOLIMA KOJI SU BILI SVEDOCI SLAVE GOSPODNJE, SLAVE BOŽIJE NA GORI (MATEJ 17,2…, MARKO 9,3…, LUKA 9,29…), A NA DRUGOJ STRANI, KAO KONTRAST, RASKRINKAVA IZMIŠLJENE BAJKE (BASNE) PISCA LAŽNOG OTKRIVENJA 5,12...:dostojno je jagnje zaklano, da primi silu i bogatstvo i premudrost i čast i slavu i blagoslov.
I TIMOTIJU 2,5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus. (vidi SABORNA POSLANICA SVETOG APOSTOLA JUDE 1,25)
Hristos je Novina čak i ako su ranije posredovali Božiji andjeli (Galatima 3,19-20), kada Bog pošalje Sina svojega koji kaže da budemo
u Njemu, onda time prestaje posredništvo andjela. Tada postaje jedini posrednik izmedju Boga i ljudi čovek (precizirajući na njegovu ovozemaljsku misiju i boravak medju ljudima) Hristos Isus, kako i reče apostol Pavle. Onda, čiji su posrednici u lažnom otkrivenju, čiji je andjeo koji tek treba da donese nekakvo novo jevandjelje [OTK.14,6 I videh drugoga andjela koji leti posred neba, koji imaše večno jevandjelje da blagovesti onima koji žive na zemlji i svakome plemenu i rodu i jeziku i narodu.], kao da večno Jevandjelje apostoli već nisu blagovestili, i kao da se nije proširilo po celoj zemlji, svim jezicima, plemenima, narodima?
Eto, pa da znas zasto se samo u pravoslavnih nikada ne cita na sv. liturgiji, zbog sadrzaja koji je antijevandjeoski.