I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Доказ је врло једноставан - посланица Јеврејима је писана високим κοινε дијалектом. Упоређивањем језика те посланице са оним што је писао апостол Павле, види се да то он није писао.
zar nije mogao neko da je prevede na grcki, i da li isti argument vazi i za otkr. jovanovo, da je neki drugi jovan u pitanju, a ne apostol?
Процес канонизације списа је завршен поменутим писмом Атанасија Великог, да се не понављам, мислим да ниси разумео оно што сам написао.
ja ne dovodim u pitanje kanon, mi imamo to sto imamo, kanonizacija je zavrsena.
ja dovodim u pitanje tumacenje andreja kesarijskog, i dovodim u pitanje bogonadanutost knj. otkr. jer je izmedju ostalog, jedino u pravoslavlju izostavljena liturgijski - to nema sanse da je slucajno.

A verujem da ćemo se složiti da je On Bog...Jahve, Adonaj, Elohim...sva imena.
to sam jerohincu poceo da objasnjavam da imamo vise izvora, da su ih jevreji samo sakupili, ali mi jasno vidimo elohisticki, jahvisticki, dok sam ja Adam samo u jednom izvestaju o Postanju, u drugom me nema, bez obzira sto adam znaci zemljan, eva je od mog rebra, ja sam prvi koji je komunicirao sa Gospodom [Adoni], a Eva nije, niti su ti drugi muski i zenski covekoliki. Ja sam prvi, i ja sam zato odgovoran, i kriv sto i ne krijem. Ali vama sladJe da se optuzuJete sa dJavoloM, dok vam on ne doaka. Ja vam ne bih nista nazao, jer ni meni niko ne moze nista, jer sam najstariji, naziveo sam se kao niko od vas sto ce ikada..

andjelima kao duhovnim stvorenjima a ne nekim...funkcijama...
Ovo je za mene novina, ''funkcija'', vrlo zanimljivo, samo da se maknemo od ''uloga''
Jovan Prezviter-a. Sta kazes na ovo JOCO, imajuci u vidu da smo se dotakli hijerarhije kada debatovasmo o ulogama? Nema funkcije, bez hijerarihije. Vrlo zanimljivo.
ZASTO JEROSE, tebi smetaju funkcioneri? ja ne mislim, da ovaj istrazni gresi sa funkcijama, kao joca sa ulogama sto gresi.

Poslednja izmena:
Ovo je za mene novina, ''funkcija'', vrlo zanimljivo, samo da se maknemo od ''uloga''
@Jovan Prezviter-a. Sta kazes na ovo JOCO?

Ovo sa funkcijama je nešto što forsira Istraživač. On smatra da je izraz "anđeo" isključivo vezan za funkciju tj.u prevodu glasnik, prenosilac, poslanik.

Pojam anđeo ima i to značenje i ja ću reći da je donekle upravu. Ali on ide dalje od toga tvrdeći da je ovaj izraz uvek samo funkcija što ga vodi u pogrešne zaključke da ovaj izraz anđeo nepravi razliku između nebeskih bića i čoveka. Jerihonac je lepo naveo i tekstove gde izraz anđeo opisuje nebeska, moćna bića sasvim jasno. Tu se ne ističe samo f-ja poslanja već moćno biće sa moćnim svojstvima koje nije uopšte vezano za čoveka. Tu je Istraživač dakle sam sebi zakomplikovao situaciju i razumevanje. Na kraju će anđele izjednačiti potpuno sa ljudima i poverovati da su ti anđeli sa neba zapravo ljudi koji su prošli neku vrstu deifikacije nakon smrti što je opasna nebiblijska nauka.

ne ističe samo f-ja poslanja već moćno biće sa moćnim svojstvima koje nije uopšte vezano za čoveka.
f-ja poslanja je samo jedna f-ja, na primer Hristos je poslan, a nije bio andjeo; hocu da kazem da su mnoge druge funkcije andjela koje ne zadiru u nase ljudske
Na kraju će anđele izjednačiti potpuno sa ljudima i poverovati da su ti anđeli sa neba zapravo ljudi
da, cuo sam za to, ali to je greska zbog poistovecivanja funkcije andjela sa ljudskom funkcijom - tu gresku mi mozemo da ispravimo, a kod greske sa ulogama mozemo samo da se posvadjamo [ja ne moram moram obavezno da budem u pravu, ovo je moje licno misljenje, da preferiram da se razjasnimo preko funkcija, a odbijam preko uloga]

Ti i dalje nastavljaš sa praksom uzimanja citata selektivno pa onda udari svoje vankontekstualno tumačenje. Ja sam lepo citirao šta kaže Petar za Pavla i šta Pavle misli o apostolima i njihovoj misiji.
Naravno ti si kao po običaju namerno prenebregnuo sve to...i onda nastavljaš po starom...čak i van konteksta našeg razgovora.

Apostol Petar te ukorava što izvrćeš tekstove apostola Pavla kao i neki u njegovo vreme.

Svi apostoli rade sinhronizovano. Nema suprotstavljanja među njima. Toga nema jedino to ti navodiš jer ne razumeš.
Pises da rade sinhronizovano, objasnoi sledeci stih: Luka 1,

1 Budući da MNOGI počeše opisivati događaje koji se ispuniše među nama;
Koji su to Mnogi, koji se ovde pominju, :?:

Ako ti tvrdis da Pavle , koji nije bio mesijin ucenik, sinhronizovano radi sa ostalima,zasto ide u Jerusalim na poziv Jakova , Petra i Jovana, :?:
On je imao Svoje tumacenje Tanakha i N. zaveta:

Ono sto je radio pripada njegovom autoritetu,a ne Jakovu, Petru i Jovanu, 1 Sol. 5:
27 Zaklinjem vas Gospodom da pročitate ovu poslanicu pred svom braćom svetom.

28 Blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista s vama. Amin.

Ako ti tvrdis da Pavle , koji nije bio mesijin ucenik, sinhronizovano radi sa ostalima,zasto ide u Jerusalim na poziv Jakova , Petra i Jovana, koji su bili nosioci mesijanskog ucenja i Stubovi crkve; zajednice, :?:
Evo, kakva je to bila sihronizacija sa ostalim pravim apostolima, koje on naziva Laznim, 2 Korincanima 11

13 Jer takvi LAZNI apostoli i prevarljivi poslenici pretvaraju se u apostole Hristove.

Ovo je takva gnusnost sa njegove strane, znaci otrov izlazi iz njegovih usta, jel pise: Coveka pogani, ono sto izlazi iz njegovih usta.

U postanku su ljudi..nisu nebeska bića. Sinovi Božiji su ljudi...tu se misli a ljude.

Tvoje tumačenje je ezoterično i paganski o mešaju bogova i ljudi. Razmisli.
Ovo nije tacno, jer se Naglasava ljudske kceri i Boziji sinovi, nesto ti ne ide ovo, :)
Nista ja ne mesam, ja znam samo jedno, da u Tanakhu lepo pise, i to posebno Elohim,a kasnije YHWH Elohim.
1 In the beginning, Elohim created the heaven and the earth.
7 Then YHWH Elohim formed man of the dust of the earth, and breathed into his nostrils the breath of life, and man became a living soul.

Znaci, Bogovi su kreirali Zemlju i ostalo,a Jedan Bog YHWH je kreirao Adama.
Znam , da ti je tesko da prihvatis ovu cinjenicu, polako, imas vremena , :)

Odlično. A sada pažljivo pročitaj šta si ranije napisao....

I pokušaj shvatiti, da nije isto ono...reč andjeo je funkcija...i ono...andjeli su stvorena bića...

Kada se pročita ovaj stih...

Psalam 103:20... ''Blagosiljajte Gospoda anđeli Njegovi, koji ste silni krepošću, izvršujete reč Njegovu slušajući glas reči Njegove.''

kako bi apsurdno zvučalo kada bi umesto onog...andjeli njegovi...bilo...funkcije njegove...

Bog nije stvorio funkcije...stvorio je andjele sa andjeoskom suštinom. A ta suština ukratko se može svesti na to, da su bestelsni, da imaju besmrtni duh, da imaju slobodnu volju, da nisu sveznajući i tako tome slično.

A da je andjeo funkcija kako ti tvrdiš, da li bi funkcija mogla učiniti ovo...

Isaija 37:36... ''Tada izađe anđeo Gospodnji i pobi u logoru asirskom sto i osamdeset i pet hiljada; i kad ustaše ujutru, a to sve sami mrtvaci.''

Istražni, Bog andjelima zapoveda ovo...

Psalam 91:11... ''Jer anđelima svojim zapoveda za Tebe da Te čuvaju po svim putevima Tvojim.''

andjelima kao duhovnim stvorenjima a ne nekim...funkcijama...
A jesil se ti susreo sa tim i takvim andjelima u svom zivotu, :?:

Auuuuuuuuu...da li je moguće da si formirao, takav zaključak...U vezi sa tvojim pitanjem...

napisao sam...

Akcenat je na onom...oseniće te...a u kontekstu sa onim...što će se roditi...

A sada razmisli o onom što si ti postavio...''a moć Svevišnjeg će vas zasjeniti. I zbog toga će se Qadosh Rođeni od vas zvati: Ben of YHWH.''

A u vezi sa ovim...

to sam dodao zbog zanimljivosti osenivanja krstom ili ti ...krstiti se. Obrati pažnju na...krstiti se. Ima neka razlika izmedju čina krštenja i onog kada se neko krsti ili ti prekrsti u nekom datom trenutku date potrebe.
Ti si napisao : " to sam dodao zbog zanimljivosti osenivanja krstom ili ti ...krstiti se :

Znaci ti tvrdis da je osenjivanje krstom--- krstenje.
Ali, ima drugo, to znaci prekrstiti se.

Sta si procitao , ne znam,lepo pise sledece:
18 A rođenje Isusa Hrista bilo je ovako: kad je Marija, mati Njegova, bila isprošena za Josifa, a još dok se nisu bili sastali, nađe se da je ona TRUDNA od Duha Svetog.

A da...i tom anonimusu se baš dopalo ime...Luka...A kada bi malo proučio Bibliju, zapazio bi ove stihove...

2 Timotiju 4:10... ''Jer me Dimas ostavi, omilevši mu sadašnji svet, i otide u Solun; Kriskent u Galatiju, Tit u Dalmaciju; Luka je sam kod mene.''

I tako...Pavle se baš družio sa...anonimusom....

Kološanima 4:14...'' Pozdravlja vas Luka lekar ljubazni, i Dimas.''

I tako...anonimus koji je voleo da se naziva Luka i da bude lekar...

Filemonu 1:23... ''Pozdravlja te Epafras koji je sa mnom sužanj u Hristu Isusu, Marko, Aristarh, Dimas, Luka, pomagači moji.''

I tako...anonimus je bio pomagač Pavlov...

Istražni, mora da si oduševljen knjigom koju je napisao taj Bart Ehrman...Isus to nije rekao...

Istražni, i zar nije apsurdno kada kažeš ono...ja sam biblijski pravoslavac...
Jos kada bi ti znao, sta znaci biblijski pravoslavac, :)

Pisem Anonimus, u smislu, da je dokazano, da Luka nije pisao.
Da vidim , kako ce ti se ovo svideti:

Пошто је Лукино еваннеље написао поган, Марцион, древни херетик, дозволио је у свом канону скраћени облик Лукиног еванђеља.

Istražni Istražni...postavio si stih Galaćanima 2:6 i predočio svoju tvrdnju a koja se nikako ne uklapa u sledeći stih...

Galaćanima 2:9... ''I poznavši blagodat koja je meni dana, Jakov i Kifa i Jovan, koji se brojahu da su stubovi, dadoše desnice meni i Varnavi, i pristadoše da mi propovedamo u neznabošcima, a oni u obrezanima;''
Ma sta ti to napisa,a ovaj otrov sto izlazi iz njegovih usta, na koga se odnosi:2 Korincanima 11:

13 Jer takvi LAZNI apostoli i prevarljivi poslenici pretvaraju se u apostole Hristove.
Za njega su stubovi crkve i mesijanskog ucenja Lazni apostoli,a on koji Nikada video Nije Bozijeg Sina je "pravi" apostol, koji se hvalio da je jos iz majcine utrobe, bio predodredjen da bude prvi.
A znas li sta ga je Jakov naterao da uradi: 57-me god. N.ere: primorao ga je Javno da se Pokaje zbog svojih uvreda ucescem u strogom ritualu Prociscenja u Jerusalmskom hramu.
A je li ti mozda poznato da je Pavle bio Helenizovani Jevrejin iz Tarsa, i znas li mozda sta to znaci, :?:

to isto i ja pricam, da je knjiga otkrovenja zato odbacivana, plus jedan se pretvarao da je on - apostol PAVLE, taj sto je to napisao vam se jos i narugao dok vas Je VARAO - vidi nize.
Али се бојим да како као што змија Еву превари лукавством својим тако и разуми ваши да се не одврате од простоте која је у Христу.
Коринћанима посланица друга, глава 11, 3.
Јер су такви лажни апостоли, лукави посленици, који се претварају да су апостоли Христови.
Коринћанима посланица друга, глава 11,13
Али нека буде, ја не досадих вама, него лукав будући добих вас преваром.
Коринћанима посланица друга, глава 12, 16.

Против три последња поглавља компилиране
2. КОРИНЋАНИМА [11,1 – 13,13], посланице коју теолози још увек нису успели да рашчлане.

Да ли стварно верујете да је Павле за себе изјавио да је безуман [11,1-16-19-23; 12,11] и лукав, преваром да задобија [12,16]?
geocities.ws/svetopismo/lukavi.htm

Pre ce biti da nemate pojma, ali to vam Ja ADAM nOn-stop pricam. APOSTOL PAVLE NIJE NAPISAO TA 3 POSL. POGLAVLJA, NEGO SU ONA NALEPLJENA, ne znam zasto ste to dozvolili, a ima jos dokaza. Bruka i sramota.

Poslednja izmena:
Ma sta ti to napisa,a ovaj otrov sto izlazi iz njegovih usta, na koga se odnosi:2 Korincanima 11:
Kako nisi nigde nasao da je 2. kor. kompilirana? i zasto ne pogledas argumentaciju koju sam ja izneo za ta otrov, jer su 3 poslednja poglavlja 2. kor. komplet otrovna?
www.earlychristianwritings.com › New Testament
However, there are difficulties that have suggested to several commentators that 2 Corinthians has been compiled from several pieces of correspondence.

Ako ti tvrdis da Pavle , koji nije bio mesijin ucenik, sinhronizovano radi sa ostalima,zasto ide u Jerusalim na poziv Jakova , Petra i Jovana, :?:
On je imao Svoje tumacenje Tanakha i N. zaveta:

Ono sto je radio pripada njegovom autoritetu,a ne Jakovu, Petru i Jovanu, 1 Sol. 5:
27 Zaklinjem vas Gospodom da pročitate ovu poslanicu pred svom braćom svetom.

28 Blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista s vama. Amin.

Ako ti tvrdis da Pavle , koji nije bio mesijin ucenik, sinhronizovano radi sa ostalima,zasto ide u Jerusalim na poziv Jakova , Petra i Jovana, koji su bili nosioci mesijanskog ucenja i Stubovi crkve; zajednice,

"I trpljenje Gospoda našega držite za spasenje; kao što vam i ljubazni naš brat Pavle po danoj mu premudrosti pisa", 2. Petrova 3,15

Ko ne govori istinu ovde? Ti i ili apostol Petar?

Znaci, Bogovi su kreirali Zemlju i ostalo,a Jedan Bog YHWH je kreirao Adama.
Znam , da ti je tesko da prihvatis ovu cinjenicu, polako, imas vremena ,

Zar ovo nije povratak paganstvu? Jedan bog radi jedno a drugi bogovi drugo...to je paganski koncept u onom izvornom smislu..grčki, rimiski bogovi i sl...Biblijski koncept je da je Bog Jedno...

Tako recimo Jov svedoči da je Duh Božiji ga stvorio, dok se na drugim mestim ističe da je Otac Stvoritelj a na drugom da je Hristos..znači sva Tri Nebeska Sveta. U paganskom konceptu svako božanstvo radi za sebe a usput postoje niža i viša božanstva koaja su i protivurečna i iamju ljudske osobine..svađaj se i jedan drugog rađaju kao ljudi.

Zašto ser vraćaš otvorenom paganskom konceptu?

to isto i ja pricam, da je knjiga otkrovenja zato odbacivana, plus jedan se pretvarao da je on - apostol PAVLE, taj sto je to napisao vam se jos i narugao dok vas Je VARAO - vidi nize.
Али се бојим да како као што змија Еву превари лукавством својим тако и разуми ваши да се не одврате од простоте која је у Христу.
Јер су такви лажни апостоли, лукави посленици, који се претварају да су апостоли Христови.

2. КОРИНЋАНИМА [11,1 – 13,13], посланице коју теолози још увек нису успели да рашчлане.

Да ли стварно верујете да је Павле за себе изјавио да је безуман [11,1-16-19-23; 12,11] и лукав, преваром да задобија [12,16]?

Pre ce biti da nemate pojma, ali to vam Ja ADAM nOn-stop pricam. APOSTOL PAVLE NIJE NAPISAO TA 3 POSL. POGLAVLJA, NEGO SU ONA NALEPLJENA, ne znam zasto ste to dozvolili, a ima jos dokaza. Bruka i sramota.
Dogmaticare je uspeo da izmanipulise, :)

Teolozi se bave svim i svacim, sve dodje na red, isto kao sto je otkriveno da Juda nije izdao B.Sina, vec ga predao , jer je mesija tako to trazio od njega.

"I trpljenje Gospoda našega držite za spasenje; kao što vam i ljubazni naš brat Pavle po danoj mu premudrosti pisa", 2. Petrova 3,15

Ko ne govori istinu ovde? Ti i ili apostol Petar?

Zar ovo nije povratak paganstvu? Jedan bog radi jedno a drugi bogovi drugo...to je paganski koncept u onom izvornom smislu..grčki, rimiski bogovi i sl...Biblijski koncept je da je Bog Jedno...

Tako recimo Jov svedoči da je Duh Božiji ga stvorio, dok se na drugim mestim ističe da je Otac Stvoritelj a na drugom da je Hristos..znači sva Tri Nebeska Sveta. U paganskom konceptu svako božanstvo radi za sebe a usput postoje niža i viša božanstva koaja su i protivurečna i iamju ljudske osobine..svađaj se i jedan drugog rađaju kao ljudi.

Zašto ser vraćaš otvorenom paganskom konceptu?
Ne postoji paganstvo, postoji nesto drugo, ali ti to Nikada neces shvatiti,a evo ti dokaz:
Sudije 11, 24 Nije li tvoje ono što ti da da je tvoje Hemos bog tvoj? Tako koga god Gospod Bog naš otera ispred nas, onog je zemlja naša.

samo da jos shvatis da u hriscanstvu postoji grcki gnosticizam i rimska religija i bice vrlo dobro, :)

Kako moze da bude Pavle ljubazan posle ovoga sto je izjavio:

Galat. 2, 6 A za one koji se brojahu da su nešto, kakvi bili da bili, ja ne marim ništa; jer Bog ne gleda ko je ko; jer oni koji se brojahu kao najstariji, meni ništa ne dodaše;

2 Kor. 11, 13 Јер су такви лажни апостоли, лукави посленици, који се претварају да су апостоли Христови.

12, 16 Али нека буде, ја не досадих вама, него лукав будући добих вас преваром.

A Jakov koji je prenosi mesijino ucenje kaze lsedece i odnosi se upravo na Pavla.: Jakov poslanica 1, 23 Jer ako ko sluša reč a ne tvori, on je kao čovek koji gleda lice tela svog u
ogledalu;
Zato je Pavle morao 57-me god da ode u Jerusalim, da se JAVNO Pokaje zbog svojih uverenja, ucescem u strogom ritualu prociscenja u Jerusalmskom hramu.

A gde to Jov Svedoci da ga je Boziji Duh stvorio, :?:

Kako moze da bude Pavle ljubazan posle ovoga sto je izjavio:

Galat. 2, 6 A za one koji se brojahu da su nešto, kakvi bili da bili, ja ne marim ništa; jer Bog ne gleda ko je ko; jer oni koji se brojahu kao najstariji, meni ništa ne dodaše;

2 Kor. 11, 13 Јер су такви лажни апостоли, лукави посленици, који се претварају да су апостоли Христови.

12, 16 Али нека буде, ја не досадих вама, него лукав будући добих вас преваром.

Pa vidiš, Petar ipak misli da je i "brat" i da je "ljubazan" ..zato pitam kome više verovati...tebi ili Petru?
Ja ipak više Petru.

Teolozi se bave svim i svacim, sve dodje na red, isto kao sto je otkriveno da Juda nije izdao B.Sina, vec ga predao , jer je mesija tako to trazio od njega.
Наравно да га је издао, зато што је Јуда својом вољом одлучио да га изда, исто као што је и вратио паре које су му платили од издаје, и што се убио на крају. Ништа од тога није морало да се деси, али је то Јуда изабрао на тај начин.

A gde to Jov Svedoci da ga je Boziji Duh stvorio,

Jov 33,4-"Duh Božiji stvorio me je, i dah svemogućega dao mi je život".

Duh Božiji je Stvoritelj. Duh Božiji je Jahve dakle..jer samo je Jahve Stvoritelj.

Kao što vidiš i Duh Božiji stvara kao što to čine druga Dva Nebeska Sveta. Rade isti posao..Duh Sveti je Tvorac Jahve i daje život. Zato je naš Bog Jedno.

Наравно да га је издао, зато што је Јуда својом вољом одлучио да га изда, исто као што је и вратио паре које су му платили од издаје, и што се убио на крају. Ништа од тога није морало да се деси, али је то Јуда изабрао на тај начин.
Ne, nije ga izdao, vec ga je predao , jer mu je mesija Tako rekao da uradi.
Sledi dijalog:
Mesija: "ali ti ces , nadmasiti sve njih.Jer ces Zrtvovati "coveka" koji me odeva"
Jasno ko dan , da je Boziji Sin odredio Judu, da ga Preda i Zrtvuje, a zasto je tako uradio, druga je prica.

Jov 33,4-"Duh Božiji stvorio me je, i dah svemogućega dao mi je život".

Duh Božiji je Stvoritelj. Duh Božiji je Jahve dakle..jer samo je Jahve Stvoritelj.

Kao što vidiš i Duh Božiji stvara kao što to čine druga Dva Nebeska Sveta. Rade isti posao..Duh Sveti je Tvorac Jahve i daje život. Zato je naš Bog Jedno.
Duh Sveti jeste YHWH Elohim.
Imamo ovde jedan problem, jer po izjavi Jova, YAHoshua nije jedini koji je bezgresan,a to se sve vreme tvrdi, da je Sin jedini bez greha. Sta Jov kaze, 33,
9 Čist sam, bez greha, prav sam i nema bezakonja na meni.
A ovo je u suprotnosti da je Bog SVE zatvorio u nevrstvo,a Pismo u greh.

Back