"I ćutanje je zločin"

UltraVioletna

Iskusan
Poruka
6.386
Živite u zgradi. U stanu do vas povremeno čujete lomljenje tanjira,viku,plač dece. Čujete vređanje,pretnje. U dilemi ste da li da se umešate i prijavite policiji.
Više puta su mi se komšije iz zgrade prekoputa obraćale sa istom dilemom.
Opet,imala sam anonimne prijave,kad sam radila u CSR, da roditelji maltretiraju dete,tj. da čuju vikanje i plakanje,da bi se par puta ispostavilo da dete vrišti zbog tvrde stolice,neće da se kupa ili inhalira i viče :"Nemoj mama molim te,prestani" ( a ko ima dvogodišnjake,zna da se to dešava) ili da je autistično dete ( a oni imaju te porive za vrištanjem odjednom).
Po Porodičnom zakonu,svaki građanin je dužan da prijavi nasilje.
Jedna NVO je nedavno držala seminar pod nazivom "I ćutanje je zločin", upravo da osvesti potrebu prijavljivanja nasilja.

Kako biste reagovali kada sumnjate ili vidite čin nasilja - u vašoj zgradi,firmi,na ulici ?

Nisam nikog prijavio, ali jednom sam video na putu kako leži žena sva u krvi. Mislio sam da ju je neko udario kolima i pobegao. Uvukao sam je u moja kola i odvezao u bolnicu. Ispostavilo se da ona nije tamo prvi put, da je znaju i da je muž najstrašnije tukao. Ona je bila izbeglica bez prihoda i nije imala kuda. Bilo je to još krajem devedesetih kad nije bilo tih sigurnih kuća i skloništa kao sad.

automatski ulecete u problem i sukob

достојно јунака православца, потомка јуначких предака, да помаже слабије,
а не забија главу међ ножице своје, ка нека јајара!
слажеш се?
или данас живе све саме јајаре, скоро? а јунаци остадоше по мојковцу и брегалници...

Nisam nikog prijavio, ali jednom sam video na putu kako leži žena sva u krvi. Mislio sam da ju je neko udario kolima i pobegao. Uvukao sam je u moja kola i odvezao u bolnicu. Ispostavilo se da ona nije tamo prvi put, da je znaju i da je muž najstrašnije tukao. Ona je bila izbeglica bez prihoda i nije imala kuda. Bilo je to još krajem devedesetih kad nije bilo tih sigurnih kuća i skloništa kao sad.
Svaka čast Dlugi

Voleo bih da mogu da tvrdim da bih uskočio, reagovao i prijavio

Ne znam kako bih se ponašao

Znam za dva slučaja, jedan kod nas jedan u inostranstvu, gde su ljudi uskočili da brane napadnute žene a ove ih napale u stilu "šta ti nasrćeš na moga muža"

??!??? WTF?

U umu tih zena je sramota,ekonomska zavisnost, briga o deci Ili jednostavno svest da treba trpeti takvo ponasanje bracnog/vanbracnog partnera. Kada se promeni njihova svest o tome da su one zapravo individue I da kao takve moraju imati samopostovanje, mocicemo govoriti o njihovoj konacnoj zastiti. Ovo, naravno, vazi za pojedinacne slucajeve I nikako ne treba uzeti kao generalizovanje.

Živite u zgradi. U stanu do vas povremeno čujete lomljenje tanjira,viku,plač dece. Čujete vređanje,pretnje. U dilemi ste da li da se umešate i prijavite policiji.
Opet,imala sam anonimne prijave,kad sam radila u CSR, da roditelji maltretiraju dete,tj. da čuju vikanje i plakanje,da bi se par puta ispostavilo da dete vrišti zbog tvrde stolice,neće da se kupa ili inhalira i viče :"Nemoj mama molim te,prestani" ( a ko ima dvogodišnjake,zna da se to dešava) ili da je autistično dete ( a oni imaju te porive za vrištanjem odjednom).
Jedna NVO je nedavno držala seminar pod nazivom "I ćutanje je zločin", upravo da osvesti potrebu prijavljivanja nasilja.

Kako biste reagovali kada sumnjate ili vidite čin nasilja - u vašoj zgradi,firmi,na ulici ?
Na ulici, tramvaju, autobusu se baš niko ne meša u tuče, niko žene ne brane od muškaraca koji ih mlate.
Žene izvuku deblji kraj uvek, ali im nema pomoći za sada. Nemamo tu svest razvijenu, a i da imamo, dobili bi
i mi batine (ili nešto gore) zato što se mešamo.

Na ulici sam naišla na čoveka koji leži u lokvi krvi... bio je pijan i razbio je nos prilikom pada... ljudi su zagledali,
obilazili ga i odlazili... ama baš niko nije zastao da pomogne...
Pozvala sam i spakovala ga u hitnu pomoć. To je trajalo desetak minuta... U ovom slučaju nije bila tuča na ulici
u pitanju, pa ljudi opet nisu reagovali.
Jako smo daleko od razvijene svesti po tom pitanju. I to je užasna slika svih nas.

Na ulici, tramvaju, autobusu se baš niko ne meša u tuče, niko žene ne brane od muškaraca koji ih mlate.
Žene izvuku deblji kraj uvek, ali im nema pomoći za sada. Nemamo tu svest razvijenu, a i da imamo, dobili bi

Na ulici sam naišla na čoveka koji leži u lokvi krvi... bio je pijan i razbio je nos prilikom pada... ljudi su zagledali,
Pozvala sam i spakovala ga u hitnu pomoć. To je trajalo desetak minuta... U ovom slučaju nije bila tuča na ulici
Jako smo daleko od razvijene svesti po tom pitanju. I to je užasna slika svih nas.
Nismo mi daleko od razvijene svesti. Samo se ljudi plaše da ih neko ne ubije ili ne povrijedi. I nije da nemaju osnova za taj strah.

nije to nerazvijena svest, vec niko nece da se uplice. prvo mozes da dobijes batine ili da te neko ubije, drugo, ako i tebe nasilnik napadne i prekoracis nuznu odbranu, koja ne postoji u prirodi tjah nije nam u prirodi, jos ces i krivicno da odgovaras. kome to treba?

ako su maloletna lica u pitanju, npr. grupa vrsnjaka bije neko dete, ako se umesas odma ce roditelji malog nasilnika da te tuze za nasilje nad njihovom nasilnom decom. posle da najebes ni kriva ni duzna.

dakle, najbolje je samo proci. to nije do nas obicnih ljudi vec do tako postavljenih zakona.

ja uvek kazem ne plasim se sta ce meni da urade, plasim se sta ja mogu da njima da uradim.

nekada su ljudi lakse priskakali u pomoc, jer je bilo vrv manje birokratije i drugacije su s etumacili zakoni. pa ako ti izlemas nasilnika koji bije zenu na sred ulice vrv ne odgovaras, a danas?

pa ako ima statistika

kako se ponasha milicija prema zhrtvi nasilja
koliko je zhena i djece izgubilo zhivot zbog polovičnih zakona u kojima tužilac, branioci i izvještaji psihijatara pogrešno procjenjuju počinioce

iza tjutanje je zlochin nema institucija koje to takodje podrzhava sa punom snagom zakona

A prijava može biti anonimna,ne morate ostavljati svoje podatke.
Kada sam ja prijavila, morala sam podatke da ostavim, jer anonimne prijave
nisu uzimali za ozbilno. Jel se nešto promenilo u poslednje vreme?

Prijavila sam maltretiranje fizičko devojčice od strane oca. Dete od desetak
godina. Pozvao je sa terase i posle se u parkiću čula i vika i vriska i buka.
Nakon što sam prijavila saznala sam da je otac te devojčice policajac i baš
sam se uplašila da će saznati ko je prijavio i da će se osvetiti. Međutim,
ništa se loše nije desilo. Posle te prijave je išao na lečenje od alkohola.

Pitanje je šta bi TI ( svako od vas ponaosob) uradio u toj situaciji.
Ja bih prijavila,jer mi savest ne bi dozvolila da budem nemi saučesnik. Okretanje glave je saučesništvo.
A prijava može biti anonimna,ne morate ostavljati svoje podatke.

normalno da bih prijavila i to ne anonimno vec sa imenom i prezimenom

Kada sam ja prijavila, morala sam podatke da ostavim, jer anonimne prijave
nisu uzimali za ozbilno. Jel se nešto promenilo u poslednje vreme?

Prijavila sam maltretiranje fizičko devojčice od strane oca. Dete od desetak
godina. Pozvao je sa terase i posle se u parkiću čula i vika i vriska i buka.
Nakon što sam prijavila saznala sam da je otac te devojčice policajac i baš
sam se uplašila da će saznati ko je prijavio i da će se osvetiti. Međutim,
ništa se loše nije desilo. Posle te prijave je išao na lečenje od alkohola.
Nama su u CSR stizale anonimne prijave,a i beleške policije,da je NN lice prijavilo nasilje.

nikad nisam bila u krugovima kriminala ali poznajem osobe koje jesu

i to je jedan telefonski razgovor da izadjemo na kafu
koverta

i stvar je resena

ovakvu uslugu nikad nisam koristila i naravno da sam ja istinoljubiva i bitna mi je pravda jer prezirem nepravdu ali je isto tako lijepo znati da imas odredjene kontakte gde mozesz i da se "branish" ukoliko zakon zakazhe

Mi smo narod, koji kada vidi nasilje, uzima mobilne telefone i snima, umesto da pomogne. Toliki nedostatak empatije a busamo se u grudi da smo harbar i častan narod. Prijavljivala sam slučajeve kada posumnjam da decu neko maltretira, primećivala modrice i reagovala. Obilo mi se o glavu par puta, ali bih opet isto postupila.

Од пријаве ЦСР нема никакве вајде. Ни именом и презименом ни као НН особа. И када пријавите веома често ће злостављана особа штитити злостављача јер имају неку патолошку везу а неретко и зависи од њега.

Zakon je jedno. Praksa je drugo. I razumijem zašto ljudi ne prijavljuju. Neće da prave sebi problem.

Seljački mentalitet i neprosvećenost… jedan gastarbajter iz nekog sela kod Paraćina je pre par godina, celu noć mučio svoju ženu i na kraju je umrla od batina.
Komšije su sve čule ali niko nije prijavio- da se ne zameraju!

Back