"I ćutanje je zločin"

.Gogilli.

Veoma poznat
Poruka
13.828
Zanima me odgovor na jedno pitanje.
Zamislite situaciju čovek na sred ulice bije ženu i vi naidjete i to vidite.
Ćutke prodjete jer ako se umešate postoje velike šanse da dobijete batine ili da vam baš ta žena kaže ... Šta se mešaš..
U pitanju je tip od 120kg i 1,90m.
Ili situacija u parku, neki isti takav div mlati tinejdzera i vi takodje ćutke prodjete sa razmišljanjem, ko zna šta je klinja uradio, možda je zaslužio.
Sutradan u novinama pročitate da je ta žena pretučena na sred ulice do smrti ili da je tinejdžer preminuo od zadobijenog udarca u glavu na sred parka.
Kakav osećaj bi ste imali povodom toga?
Opravdali bi sebe, dobar sam otac neću bedu da navlačim na svoju porodicu
Dobar sam brat, šta ako mi sutra krene na sestru
Dobar sam čovek to je najbolji potez koji sam odradio u današnjoj ljudskoj civilizaciji

Miris Pokošene Trave

Buduća legenda
Moderator
Poruka
25.044
А ја саветујем да се деца, и мушка и женска васпитавају тако да чувају једни друге а не да се на слабијима искаљују фрустрације. И да помажу онима који су у невољи. Па неће један дивљи моћи малтретирали 50 питомих.

Koliko primjećujem mnoga djeca se sama odgajaju inače nemam drugo objasnjenje za mobing nad vršnjacima i nemanje respekta prema učitelju i profesorima

Sport svakako stvara bolje ljude :)

86bogomoljka

Legenda
Poruka
50.994
Да позове полицију свако може. А тројица од 80 кг или 5 жена од 50 још како могу обуздати тог разјареног. Само, да ли нас има довољно спремних?

Мене је једно јутро, када сам ишла на трчање напао пас луталица. Идем на кеј око 6 ујутру, нема баш много људи около. Недалеко из градског зеленила људи стоје и гледају, а имају и мотике и шта већ. И у последњем тренутку ка псу лети камен и један човек трчи ка мени. Каже: "Само сам помислио заклаће ово дете."
Мислим, човек је старији па му делујем тако :lol:
Не могу ни да замислим шта би било да га није било брига, да је гледао своја посла. Хвала му до неба!

Poruka
1.584
А ја саветујем да се деца, и мушка и женска васпитавају тако да чувају једни друге а не да се на слабијима искаљују фрустрације. И да помажу онима који су у невољи. Па неће један дивљи моћи малтретирати 50 питомих.
I da bude mira u svetu...

Poruka
6.573
Ćutke prodjete jer ako se umešate postoje velike šanse da dobijete batine ili da vam baš ta žena kaže ... Šta se mešaš..
Ili situacija u parku, neki isti takav div mlati tinejdzera i vi takodje ćutke prodjete sa razmišljanjem, ko zna šta je klinja uradio, možda je zaslužio.
Sutradan u novinama pročitate da je ta žena pretučena na sred ulice do smrti ili da je tinejdžer preminuo od zadobijenog udarca u glavu na sred parka.
Dobar sam čovek to je najbolji potez koji sam odradio u današnjoj ljudskoj civilizaciji
И храброст и кукавичлук извиру из страха. Нисам написао погрешно, да, и храброст извире из страха, само има разних страхова...
Страх кукавице је страх за властиту гузицу, за могућу повреду, макар и огреботину... а страх хероја је страх да кад ујутро стане пред огледало неће у одразу видјети човјека него брабоњак. Кад тог страха нема, све је лако... све док теби не затреба помоћ. Онда одједном сви они налик теби постају биједници и сл. јер нису помогли теби, а могли су.
Кад страх да се нећеш моћи погледати у огледало ако не урадиш нешто чега се иначе бојиш надвлада страх од већег, јачег, бројнијег и сл. – ето храбрости.

П.С.
„Муж је бранич жене и ђетета,
народ бранич цркве и племена”
(из Горског вијенца)

Poslednja Igra Leptira

Veoma poznat
Poruka
13.537
U vecini slucajeva gdje muz bije zenu, ona ce skociti da ga brani...ako ga ne brani, ko zna sta ce kod kuce da dozivi. Ali kada bi svaki put neko priskocio, nasilnici bi vidjeli da to bas ne prolazi lako.
Nase drustvo je nauceno da opravdava i podstice nasilje. Ko zna zasto je bije, sta li je uradila. Ko zna zasto ju je neko silovao, izazvala je sigurno. Svaki put kada ocekivano slabiji u startu pokaze i snagu i drskost, to se opisuje kao bahacenje i pretjerivanje, za zene dizanje cijene i glumljenje ribe dok su oni samo htjeli da se malo sale.

Nije isto kada covjek naidje na nekoga ko maltretira zenu, dijete, pipa po prevozu djecu ili kada vidis grupu bijesnih momaka da se tuku. U ovom drugom slucaju razumijem da se ljudi ne ukljucuju zbog straha. U prvom mi bas nije jasno.
Sestru su dva puta napali. Jednom bolestan covjek isao iza nje i sikanirao je, da bi je ispred kafica cupao i udario i stomak, pri cemu je pala. Niko ga nije zaustavio, ali su prisli da joj pomognu da ustane.
Isto tako u prevozu. Napalo je dvoje cigana. Nije se umijesala cak ni zena koju su dzeparili, sto je ona osujetila. U punom tramvaju, cigancici krecu da je tuku i niko ni a da kaze.
Cak ni vozac nije htio zaustaviti tramvaj dok ih ona nije pretukla, posto je karatista.

pikax

Elita
Moderator
Poruka
17.891
Živite u zgradi. U stanu do vas povremeno čujete lomljenje tanjira,viku,plač dece. Čujete vređanje,pretnje. U dilemi ste da li da se umešate i prijavite policiji.
Više puta su mi se komšije iz zgrade prekoputa obraćale sa istom dilemom.
Opet,imala sam anonimne prijave,kad sam radila u CSR, da roditelji maltretiraju dete,tj. da čuju vikanje i plakanje,da bi se par puta ispostavilo da dete vrišti zbog tvrde stolice,neće da se kupa ili inhalira i viče :"Nemoj mama molim te,prestani" ( a ko ima dvogodišnjake,zna da se to dešava) ili da je autistično dete ( a oni imaju te porive za vrištanjem odjednom).
Po Porodičnom zakonu,svaki građanin je dužan da prijavi nasilje.
Jedna NVO je nedavno držala seminar pod nazivom "I ćutanje je zločin", upravo da osvesti potrebu prijavljivanja nasilja.

Kako biste reagovali kada sumnjate ili vidite čin nasilja - u vašoj zgradi,firmi,na ulici ?
U civilu 2 puta sam pokušala da sprečim nasilje: prvi put kada je grupa dece napadala fizički jedno dete i tu sam bila uspešna i drugi put kada je muškarac udarao ženu na ulici. Tu sam bila nemoćna jer su pobegli, u prevodu odvukao je brzinom munje.

86bogomoljka

Legenda
Poruka
50.994
U vecini slucajeva gdje muz bije zenu, ona ce skociti da ga brani...ako ga ne brani, ko zna sta ce kod kuce da dozivi. Ali kada bi svaki put neko priskocio, nasilnici bi vidjeli da to bas ne prolazi lako.
Nase drustvo je nauceno da opravdava i podstice nasilje. Ko zna zasto je bije, sta li je uradila. Ko zna zasto ju je neko silovao, izazvala je sigurno. Svaki put kada ocekivano slabiji u startu pokaze i snagu i drskost, to se opisuje kao bahacenje i pretjerivanje, za zene dizanje cijene i glumljenje ribe dok su oni samo htjeli da se malo sale.

Nije isto kada covjek naidje na nekoga ko maltretira zenu, dijete, pipa po prevozu djecu ili kada vidis grupu bijesnih momaka da se tuku. U ovom drugom slucaju razumijem da se ljudi ne ukljucuju zbog straha. U prvom mi bas nije jasno.
Sestru su dva puta napali. Jednom bolestan covjek isao iza nje i sikanirao je, da bi je ispred kafica cupao i udario i stomak, pri cemu je pala. Niko ga nije zaustavio, ali su prisli da joj pomognu da ustane.
Isto tako u prevozu. Napalo je dvoje cigana. Nije se umijesala cak ni zena koju su dzeparili, sto je ona osujetila. U punom tramvaju, cigancici krecu da je tuku i niko ni a da kaze.
Cak ni vozac nije htio zaustaviti tramvaj dok ih ona nije pretukla, posto je karatista.
И у превозу имам епизоду :lol:
Двојица џепароша око неке баке, она ништа не примећује. Један као држи кутију ципела у кеси, преко те руке пребачену тренерку и испод ње подвуче руку којом чепрка. А други иза, буквално прави гужву. Тај други је имао огроман ожиљак преко лица, одмах ми је нож прошао кроз главу. Шта радити а не страдати? И како је било слободно место за седење ја баку повучем и буквално гурнем до прозора да седне "Морате сести, овај вози као блесав..." жена гледа шта је са овом лудачом :lol: и ја седнем до ње да јој не могу прићи а своју торбу чврсто у крило.
На првој станици су изашли. Онда сам жени објаснила о чему се ради.
Тада се нисам сетила да позовем полицију и пријавим на којој станици су изашли. Врв су чекали нови бус.

Poruka
20.821
Živite u zgradi. U stanu do vas povremeno čujete lomljenje tanjira,viku,plač dece. Čujete vređanje,pretnje. U dilemi ste da li da se umešate i prijavite policiji.
Više puta su mi se komšije iz zgrade prekoputa obraćale sa istom dilemom.
Opet,imala sam anonimne prijave,kad sam radila u CSR, da roditelji maltretiraju dete,tj. da čuju vikanje i plakanje,da bi se par puta ispostavilo da dete vrišti zbog tvrde stolice,neće da se kupa ili inhalira i viče :"Nemoj mama molim te,prestani" ( a ko ima dvogodišnjake,zna da se to dešava) ili da je autistično dete ( a oni imaju te porive za vrištanjem odjednom).
Po Porodičnom zakonu,svaki građanin je dužan da prijavi nasilje.
Jedna NVO je nedavno držala seminar pod nazivom "I ćutanje je zločin", upravo da osvesti potrebu prijavljivanja nasilja.

Kako biste reagovali kada sumnjate ili vidite čin nasilja - u vašoj zgradi,firmi,na ulici ?
Nzm, moja mama je još za vreme Zlobe mrtva ladna zvala policiju da prijavi jednu pijanicu i propalu budalu koja je tukla ženu i decu da su ne plakali nego vrištali da je bilo strašno. Sreća za njegovu ženu i decu pa je moja mama prošla pored njihovih vrata i to čula pa zvala policiju, jer nije radio lift, a sve se plašim da nije niko čuo, a naročito ne jedna naša bivša komšinica (živeli su pored) koja je jako volela da izigrava emancipovanu feministkinju od koje muž strepi i čijim ćerkama “mama ništa ne brani” - i nije, bile su stvarno najbolje našminkane u celoj osnovnoj školi, njih je mama lično šminkala, izvlačila im pramenove i doterivala da je ne brukaju, to su morali da znaju baš svi, pa i ja, Isko sam bio tek u srednjoj.

Samo sam je čuo kad je ušla besna kao ris, i da zove nekog, i onda, “hoću da prijavim nasilje u porodici”, pa onda, “da požurite da mu ja ne pošaljem muža!”. Ako bih bio siguran da neko bije nekog ili maltretira, odmah bih zvao policiju, bez razmišljanja. Ako je dete stvarno malo i ako ne bih mogao da vidim šta je u pitanju ne bih smeo - mama mi je pričala da me je kad sam bio sasvim mali (možda veća beba) ostavila kući da spavam i izašla, pa onda komšinica dotrčala odmah za njom - da joj kaže da plačem kako nikad nije čula. Kaže kad je utrčala da sam bio potpuno pomodreo od plakanja, valjda od straha što nije bila mama pored, pričala mi je da se nikad nije više isprepadala zbog mene nego tad, koliko god da sam se kasnije razboljevao i dolazio kasno sa igrališta.

Poruka
20.821
U civilu 2 puta sam pokušala da sprečim nasilje: prvi put kada je grupa dece napadala fizički jedno dete i tu sam bila uspešna i drugi put kada je muškarac udarao ženu na ulici. Tu sam bila nemoćna jer su pobegli, u prevodu odvukao je brzinom munje.
Pa ti radiš na VMA, jel da? Da se pohvalim, Pikax je moja doktorka na Kratarici. Šteta nisi se setila da mobilnim snimiš scenu, pa da idiot vidi svoga boga, prvo dobija TV poternicu sa junačkim delom, da li prepoznajete genijalca?, da svi znaju šta on ume, a i bilo bi zgodno kad bi mu sud određivao kaznu - ili zatvor, i to ne kratko, ili vaspitnu meru u obliku istih takvih batina, plus malo manje u zatvoru.

Poslednja izmena:
Poruka
20.821
Seljački mentalitet i neprosvećenost… jedan gastarbajter iz nekog sela kod Paraćina je pre par godina, celu noć mučio svoju ženu i na kraju je umrla od batina.
Komšije su sve čule ali niko nije prijavio- da se ne zameraju!
Pohapsio bih ih kao volove, muža na doživotnu, inače je sadistički skot stvarno za vešanje - to je bila tortura do smrti, a ne batine, i ko zna šta joj je pre toga radio, a ostale što su ćutali bih za prikrivanje i saučesništvo poslao negde da kopaju krompir, na malo duže, a što zarade da ide za žrtve zlostavljanja, da dobro zapamte!

Poslednja izmena:
Poruka
20.821
Мене је отац мог детета напао испред кафића у Меркатору. Касно пролеће, топло, пуна башта. Он изврнуо сто (требало је да ми да сагласност да детете иде са ЊЕГОВИМА на пут, а да нисам то тражила опет не бих ваљала јер одвајам дете од бабе и деде) и одвукао ме у гаражу.
Пуна башта, све мушкарци 30-50 година. Кад треба да мувају онда су велики јеб.ачи а овако пиз.де. Тек када је овај отишао дошао један- Треба ли Вам помоћ?
- Хвала. Више не треба.
Za to treba da ih izbrukaš kad ti se budu udvarali, još ako ima ženskog društva u blizini, čisto da se malo stide, dosta je bilo da samo ustane nekoliko njih sa jednog stola pa da dotični odmagli.

Poruka
20.821
Ja sam doživela i da policija štiti zlostavljača. Dođu po prijavi, razgalame
se na njega da će ga u ludnicu, a onda ih on odvede na terasu pa im
ispriča ko je i gde sakrio dedinu neprijavljenu pušku il tako neku sličnu
glupost, pa ga puste.
Dve godine je maltretirao stare i bolesne roditelje, dok nisu pomrli i niko
mu ništa nije mogao. Braća koja su štitila roditelje dobili su zabranu
prilaska kući, jer ga navodno ugrožavaju.
Moju izjavu nikada nisu ni hteli da uzmu. Pričaju nešto kao, nemojte on
je malo oboleo, bio je na ratištu..
Zapravo je tu trebalo policiju prijaviti, al ja se nisam usudila.

Mislim, dve godine od kako sam se ja tu doselila. A šta je pre toga bilo,
ne znam..
Ma kako to može? Laže manipulator, ko zna šta je njima rekao, a vas iz komšiluka zastrašuje tom puškom. Kad je takva situacija, ako znaju da je bilo nekog fizičkog obračuna, bez obzira da li u kući ili van, i imaju ga na spisku ljudi koji imaju oružje to se pleni po službenoj dužnosti, ode to u policiju brzinom svetlosti, pa se posle na tenane ustanovljava da li mu dozvola ostaje ili ne, a oružje bude uhapšeno na duže. Oduzmu i gotovo.

Ako to uradi ponovo, treba da prijaviš policiji, i da kažeš da je zastrašivao tom dedinom puškom, ode on kod psihijatra ili iza brave, pa nek bije i njih.