Ne znam kako si ti mislio utvrđivati postojanje naroda Srba po Dalmaciji. Citiranjem par isprava?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne znam kako si ti mislio utvrđivati postojanje naroda Srba po Dalmaciji. Citiranjem par isprava?
Nisu li neki dijelovi buduće Bosne tad prikazani kao sastavni dio Srbije, ne uključujući Porfirogentiovu provinciju Bosnu. Na primjer Tuzla se pominje kao dio glavnine Srbije.Da je Bosna srpska zemlja onda bi se zvala Srbija.
Nisu li neki dijelovi buduće Bosne tad prikazani kao sastavni dio Srbije, ne uključujući Porfirogentiovu provinciju Bosnu. Na primjer Tuzla se pominje kao dio glavnine Srbije.
U Porfirogenitovom dijelu.
Па Константин је тако и назива, део Србије.Можемо закључити једино да је он део босанског, читај српског великашког друштвца, а не хрватског.Kojim srpskim zemljama. Imaš Srbiju kakve srpske zemlje? Da je Bosna srpska zemlja onda bi se zvala Srbija.
Cijelo vrijeme ti govorim da ne znamo tko je Vukčić ali možemo pretpostaviti kao što možemo nešto pretpostaviti za plemićke itd obitelji po srpskom području.
И где то Тибор каже да Константин не спомиње Босну и да није насељена Србима?U krštenoj Srbiji se nalaze ti i ti gradovi. Znači u vremenu 10. st. i vremena DAI. Srbi dolaze ranije a što je bilo prije toga ne znamo jer ne postoje podaci.
Само што се за Борну нигде не каже да је хрватски владар већ носи бројне франачке титуле.Kojim pojmovima slabo baratam?
From A Carolingian Official to a Croatian Ruler
Mladen Ančić
str. 32
https://hrcak.srce.hr/clanak/143872
Imamo i ovo mišljenje.
"819 a prince named Borna,called either Dux of Liburnie and Dalmacie or the Dalmatian prince clashed near the Kupa River with Ljudevit the Prince of Lower Pannonia. In 822, after the Franks sent troops to Pannonia, Ljudevit fled from the town of Sisak to seek asylum with the Serbs, “a people who occupy a large part of Dalmatia” (ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur). It is odd to find Serbs in this area, since the Byzantine sources make no suggestion that
they had settled here; according to Constantine, their settlements were limited to the southern coast. Of course, these Serbs may not have been a statelike entity, but simply a tribe or group of small tribes settled amidst other tribes in the area. The Franks may also have exaggerated the amount of territory these Serbs held."
John V. A. (Jr.) Fine; When Ethnicity Did Not Matter in the Balkans
Prvo trebaš izložiti koji to teritorij obuhvaćaju dva grada u zemljici Bosna. Ne navodi on današnju Bosnu već dva grada u nekoj zemljici Bosna.Па Константин је тако и назива, део Србије.Можемо закључити једино да је он део босанског, читај српског великашког друштвца, а не хрватског.
Govori o DAI i doseljavanju Srba prema istom. U tom kontekst kaže da Srbi ne dolaze u Duklju i Bosnu. "Dodijeli im ove zemlje gdje su danas, Srbija, Zahumlje itd...ne pominje Duklju i ne pominje Bosnu"И где то Тибор каже да Константин не спомиње Босну и да није насељена Србима?
Franački anali imaju svoj kontekst a DAI svoj. DAI ne potvrđuje franačke anale jer sam Fine kaže: "It is odd to find Serbs in this area, since the Byzantine sources make no suggestion that they had settled here; according to Constantine, their settlements were limited to the southern coast."Само што се за Борну нигде не каже да је хрватски владар већ носи бројне франачке титуле.
Претпоставке Џона Фајна.Као што рекох нема спора о томе како су се догађаји одиграли, а мање више франачке хронике потвђује Коснантин век касније.
Da, i Livno, Pliva i Pesenta je u Hrvatskoj pa ne znam što bi to trebalo značiti?Nisu li neki dijelovi buduće Bosne tad prikazani kao sastavni dio Srbije, ne uključujući Porfirogentiovu provinciju Bosnu. Na primjer Tuzla se pominje kao dio glavnine Srbije.
У поглављу 32. о Србима и земљи у којој сада станују каже, "У покрштеној Србији су насељени градови Дeстиник (Достиника), Чернавуск, Међуречје, Дреснеик, Лесник, Салинес (Соли тј. Тузла), и у области Босне Котор и Десник.", говори о градовима које су Срби населили.Покрштена Србија му је ова Балканска, простор који овде насељавају Срби, за разлику од оне Беле одакле су дошли која није покрштена него паганска, а Босна је део те Србије.Prvo trebaš izložiti koji to teritorij obuhvaćaju dva grada u zemljici Bosna. Ne navodi on današnju Bosnu već dva grada u nekoj zemljici Bosna.
Нигде не каже да Срби не долазе у Босну, чак Босну ту уопште не спомиње!Govori o DAI i doseljavanju Srba prema istom. U tom kontekst kaže da Srbi ne dolaze u Duklju i Bosnu. "Dodijeli im ove zemlje gdje su danas, Srbija, Zahumlje itd...ne pominje Duklju i ne pominje Bosnu"
Franački anali imaju svoj kontekst a DAI svoj. DAI ne potvrđuje franačke anale jer sam Fine kaže: "It is odd to find Serbs in this area, since the Byzantine sources make no suggestion that they had settled here; according to Constantine, their settlements were limited to the southern coast."
Ne govori o gradovima koji su Srbi naselili jer ti gradovi ne postoje kada su Srbi doselili. Nikako da razumiješ da Porfirogenet govori iz pozicije 10. st. i političke vlasti kako ju on vidi. U tom vremenu nemaš nikakve potvrde njegovog viđenja. Hrvati su po njemu dio Ilirika, Panonije i Dalmacije što obuhvaća i Srbiju, Bosnu, Zahumlje itd.У поглављу 32. о Србима и земљи у којој сада станују каже, "У покрштеној Србији су насељени градови Дeстиник (Достиника), Чернавуск, Међуречје, Дреснеик, Лесник, Салинес (Соли тј. Тузла), и у области Босне Котор и Десник.", говори о градовима које су Срби населили.Покрштена Србија му је ова Балканска, простор који овде насељавају Срби, за разлику од оне Беле одакле су дошли која није покрштена него паганска, а Босна је део те Србије.
Nemam šta novo pročitati kada se radi o ranom srednjem vijeku a koji nema veze sa periodom doseljenja Srba. Sam Tibor kaže "docnija politička tvorevina Bosna". Zato u videu ni ne navodi da Srbi doseljavaju u Bosnu i Duklju. To je period 200 godina prije spomena ta dva grada u zemljici Bosni.Нигде не каже да Срби не долазе у Босну, чак Босну ту уопште не спомиње!
Прочитај нешто за промену.
Pogledajte prilog 1586058
Pogledajte prilog 1586059
Тибор Живковић – О северним границама Србије у раном средњем веку
I dalje su to političke granice na osnovu Porfirogenetovog viđenja i njegovog vremena. Oni crtaju granicu temeljenu na Porfirogenetovoj hrvatskoj teritoriji do Plive pa onda granicu prema Srbiji ili Bosni na osnovu toga smještaju posavljem do ušća Vrbasa u Savu.Pogledajte prilog 1586060
Тибор Живковић – О северним границама Србије у раном средњем веку
Јеси ти уопште прочитао то дело?Он изричито назива те становнике Србима од времена цара Ираклија па надаље.Ne govori o gradovima koji su Srbi naselili jer ti gradovi ne postoje kada su Srbi doselili. Nikako da razumiješ da Porfirogenet govori iz pozicije 10. st. i političke vlasti kako ju on vidi. U tom vremenu nemaš nikakve potvrde njegovog viđenja. Hrvati su po njemu dio Ilirika, Panonije i Dalmacije što obuhvaća i Srbiju, Bosnu, Zahumlje itd.
Ипак прочитај за сваки случај.Каже да су се Срби населили на простор где ће касније настати Босна, другим речима то је српска средњовековна жупа.Nemam šta novo pročitati kada se radi o ranom srednjem vijeku a koji nema veze sa periodom doseljenja Srba. Sam Tibor kaže "docnija politička tvorevina Bosna". Zato u videu ni ne navodi da Srbi doseljavaju u Bosnu i Duklju. To je period 200 godina prije spomena ta dva grada u zemljici Bosni.
Ne možeš političke granice i tvorevine iz 10-12 st. koristiti za utvrđivanje nečega kada te granice i tvorevine ne postoje.
Не, Тибор је јасан и наводи више извора.I dalje su to političke granice na osnovu Porfirogenetovog viđenja i njegovog vremena. Oni crtaju granicu temeljenu na Porfirogenetovoj hrvatskoj teritoriji do Plive pa onda granicu prema Srbiji ili Bosni na osnovu toga smještaju posavljem do ušća Vrbasa u Savu.
Za takvu granicu Srbije ili Bosne u vrijeme 10. st. nemamo nikakvu čvrstu potvrdu već se to temelji na informaciji o Plivskoj županiji na srednjem toku Vrbasa koji će kasnije biti dio Donjih Kraja i izvorni teritorij Hrvatinića.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Starohrvatske_županije#/media/Datoteka:Croatia_Counties_10th_century_with_Gacka,_Krbava,_Lika.png
https://en.wikipedia.org/wiki/Donji..._per_Mrgic_on_relief_map_of_Bosnia-Herzeg.png
To kao da bi hrvatski povjesničari složili granicu Hrvatske prema Tuzli ili negdje oko Sarajeva(gdje su se možda nalazila ta dva grada u zemljici Bosni).
Faktično srpski povjesničari crtaju granicu ne na osnovu gradova a samim time i teritorija koje Porfirogenet navodi za Srbiju nego oni koriste teritorij Hrvatske odnosno hrvatske županije tog vremena kao orijentir i onda Srbija više nije do Tuzle ili moguće Sarajeva već do Vrbasa. Ne postoji informacija da bi granica bila Vrbas.
"Od grada Dekatera počinje područje Travunija, te se proteže sve do Raguze (Dubrovnika), a na strani planine zemlja je susjedna Srbiji. Od Raguze (Dubrovnika) počinje kneževina Zahumlje i proteže se sve do rijeke Orontion (Neretva), a na strani morske obale susjedna je Paganima, ali na strani planine zemlja je susjedna Hrvatima na sjeveru a naprijed Srbiji."
https://en.wikipedia.org/wiki/Zachl...ahumlje,_Travunija,_Duklja,_Croatian_view.png
To je jedino što imamo od Porfirogeneta i tu nema naznake nikakvih konkretnih granica prema Vrbasu.
Da, on, osoba iz 10. st.Јеси ти уопште прочитао то дело?Он изричито назива те становнике Србима од времена цара Ираклија па надаље.
Srbi nisu doselili u Bosnu jer to Porfirogenet ne navodi. Politička vlast Srbije 10. st. ima dva grada u oblasti Bosne odnosno u zemljici Bosni. Neki manji teritorij. Donji Kraji i izvorni teritorij Hrvatinića je faktično dio Plivske županije. Pa nije Plivska županija dio zemljice Bosne ili Srbije.Ипак прочитај за сваки случај.Каже да су се Срби населили на простор где ће касније настати Босна, другим речима то је српска средњовековна жупа.
Дакле да се разумемо, Срби долазе на те просторе у време Ираклија, у време Константима формирају многобројне кнежевине, а земљица Босна је део Србије, једне од тих кнежевина, док је поменути Хрвоје рођен тамо четири века касније.
Za granicu prema Vrbasu nema nikakvih dodatnih izvora, samo DAI gdje to nigdje ne piše i franački anali. Oni su ta dva izvora spojili i pokušali odrediti granicu prema Vrbasu.Не, Тибор је јасан и наводи више извора.
https://www.scribd.com/document/584...vernim-Granicama-Srbije-u-Ranom-Srednjem-Veku
У Босни тог времена живе Срби а не Хрвати.
И за Травунију каже да је насељена Србима, али она као политичка творевина у време Хрвоја ен посотји:
"О Травуњанима и Конављанима и земљи у којој сада станују Земља Травуњана и Конављана је једна. Становници су потомци некрштених Срба, из времена оног архонта(кнеза) који се одселио из некрштене Србије и затражио заштиту цара Ираклија, све до времена Властимира , српског архонта. Тај кнез Властимир удао је своју кћерку за Крајину , сина Белоја, жупана Травуније. У жељи да га учини племенитијим, свога зета, дао му је титулу архонта и учинио га самосталним. Од њега се родио Хвалимир, а од њега Чучимир. Архонти Травуније су увек били под влашћу архонта Србије. Травунија на језику Словена значи утврђено место, и то зато што у земљи има много утврђења."
Да, на основу докумената које поседује та особа каже да су они Срби од досељавања до његовог времена.Da, on, osoba iz 10. st.
Константин је први који наводи појам Босне, и то као део Србије, односно жупа које насељавају Срби.Доњи Краји јесу матичне земље Стипанића док Пливска жупанија у његово време не постоји одавно.Srbi nisu doselili u Bosnu jer to Porfirogenet ne navodi. Politička vlast Srbije 10. st. ima dva grada u oblasti Bosne odnosno u zemljici Bosni. Neki manji teritorij. Donji Kraji i izvorni teritorij Hrvatinića je faktično dio Plivske županije. Pa nije Plivska županija dio zemljice Bosne ili Srbije.
Позвао си се на Живковића и поставио сам ти шта он пише а то није то што ти кажеш.Za granicu prema Vrbasu nema nikakvih dodatnih izvora, samo DAI gdje to nigdje ne piše i franački anali. Oni su ta dva izvora spojili i pokušali odrediti granicu prema Vrbasu.
Ovo je karta temeljena na par neutralnih izvora.
Slavic principalities in ca. 850 AD.
https://en.wikipedia.org/wiki/Zachlumia#/media/File:Balkans850.png
P.M. Barford, The Early Slavs. Culture and Society in Early Medieval Eastern Europe
John Fine, Jr., The Early Medieval Balkans,
D. Hupchik, The Balkans from Constantinople to Communism.
Principality of Serbia and other Slavic principalities in ca. 814 AD.
https://en.wikipedia.org/wiki/Serbia_in_the_Middle_Ages#/media/File:Balkans_in_the_9th_century.png
Ja ne mogu s tobom diskutirati kada ti ne razumiješ da neki izvor iz 10. st. ne dokazuje nešto iz 7. st. Da li razumiješ da ta osoba govori da Hrvati naseljavaju Ilirik, Dalmaciju i Panoniju? To je pola jugoistoka Europe.Да, на основу докумената које поседује та особа каже да су они Срби од досељавања до његовог времена.
Srbi ne naseljavaju Bosnu jer ti je Živković to napomenuo u videu. Znači Srbi ne dolaze u Duklju niti Bosnu. Inače to je zemljica Bosna sa dva grada, znači neko manje neodređeno područje iz vremena krštene političke Srbije.Константин је први који наводи појам Босне, и то као део Србије, односно жупа које насељавају Срби.Доњи Краји јесу матичне земље Стипанића док Пливска жупанија у његово време не постоји одавно.
Ja ti navodim karte neutralnih stranih autora. Razumiješ? Većina njih ne crta nekakvu granicu na Vrbasu jer nemamo nikakvih povijesnih podataka koji bi to dokazivali. Srpski povjesničari imaju svoju percepciju ali ti govorim da je to njihova percepcija a ne historiografska činjenica. Nisam ja postavio karte da ti meni odgovoriš svojom kartom, već da vidiš da većina stranih autora sa istim primarnim informacijama ne crta nekakve granice na Vrbasu. To znači da oni to ne mogu dokazati, a kako mogu srpski povjesničari ne znam. Samo znam da takvih dokaza nema.Pogledajte prilog 1586538
Сада ти пројектујеш политичке границе из 10. века у 14. век када је Хрвоје живео.Босна се до његовог времена проширила драстично на запад чак обухватала и Далмацију добрим делом.Такође већ наведено први познати представник те породице Стефан-Стипан, је живео крајем 13. века када тим просторима увелико упрвљају босански владари.
Ti bi svojim komentarom vrlo lako mogao osporiti strane povjesničare. Ali to su njihove karte ne moje. Gore sam ti objasnio svrhu njihovih karti. A ti prezentiraj primarne izvore i dokaži teritorijalne granice iz svojih karti. Nećeš moći jer takvi izvori ne postoje ali možda nešto imaš.Pogledajte prilog 1586553
Позвао си се на Живковића и поставио сам ти шта он пише а то није то што ти кажеш.
Те карте су нововековне из периода још пре Константина и не видим уопште на којим се то изворима темеље.Чак историјски извори демантују постојање толике Хрватске у то време.
А нешто из 14. века може да докаже!Ja ne mogu s tobom diskutirati kada ti ne razumiješ da neki izvor iz 10. st. ne dokazuje nešto iz 7. st. Da li razumiješ da ta osoba govori da Hrvati naseljavaju Ilirik, Dalmaciju i Panoniju? To je pola jugoistoka Europe.
Живковић каже другачије.Srbi ne naseljavaju Bosnu jer ti je Živković to napomenuo u videu. Znači Srbi ne dolaze u Duklju niti Bosnu. Inače to je zemljica Bosna sa dva grada, znači neko manje neodređeno područje iz vremena krštene političke Srbije.
Нема историјских доказа за те карте.А то није ни већина историчара како кажеш.Дакле карта из 9. века може да докаже нешто из 14. века!Ja ti navodim karte neutralnih stranih autora. Razumiješ? Većina njih ne crta nekakvu granicu na Vrbasu jer nemamo nikakvih povijesnih podataka koji bi to dokazivali. Srpski povjesničari imaju svoju percepciju ali ti govorim da je to njihova percepcija a ne historiografska činjenica. Nisam ja postavio karte da ti meni odgovoriš svojom kartom, već da vidiš da većina stranih autora sa istim primarnim informacijama ne crta nekakve granice na Vrbasu. To znači da oni to ne mogu dokazati, a kako mogu srpski povjesničari ne znam. Samo znam da takvih dokaza nema.
Uzmi primarne izvore, tu ih prezentiraj i dokaži teritorijalnu podjelu koju ova karta prikazuje. Ne možeš, jer bi onda to napravili i strani povjesničari.
Баш волим неутралне карте не знам да ли сам ти то поменуо.Ti bi svojim komentarom vrlo lako mogao osporiti strane povjesničare. Ali to su njihove karte ne moje. Gore sam ti objasnio svrhu njihovih karti. A ti prezentiraj primarne izvore i dokaži teritorijalne granice iz svojih karti. Nećeš moći jer takvi izvori ne postoje ali možda nešto imaš.
Хвала, обавести колегу @darinko њему треба више, али само ако је карта неутрална као оне његове.
Vratit ću se na ostale neistine koje si ovdje naveo ako bude imalo smisla, ali prije toga volio bi znati sljedeće: zašto ti Srbi koji su naselili rimsku Dalmaciju ne dijele genetsko podrijetlo sa Lužičkim Srbima, već sa populacijom koja su nekada činili Bijeli Hrvati?Тај одређени период је од насељавања на Балкан па надаље, Срби се спомињу тамо и касније.
Zašto bi Srbi dijelili genetiku sa Lužičkim Srbima? I koja je to populacija koju su nekada činili Bijeli Hrvati?Vratit ću se na ostale neistine koje si ovdje naveo ako bude imalo smisla, ali prije toga volio bi znati sljedeće: zašto ti Srbi koji su naselili rimsku Dalmaciju ne dijele genetsko podrijetlo sa Lužičkim Srbima, već sa populacijom koja su nekada činili Bijeli Hrvati?
Pogledajte prilog 1587068
Jer su prije migracije na rimsku Dalmaciju bili jedan narod.Zašto bi Srbi dijelili genetiku sa Lužičkim Srbima?
Jugozapadna Ukrajina, prostor koji su naseljavali Hrvati prije migracije u rimsku Dalmaciju.I koja je to populacija koju su nekada činili Bijeli Hrvati?
A u međuvremenu je prošlo 1400 godina, pa ne vidim zašto bi trebali imati istu genetiku i danas, a čak ni ne znamo kakva im je bila genetika u 7. stoljeću.Jer su prije migracije na rimsku Dalmaciju bili jedan narod.
Danas tamo Hrvata nema tako da ne znam kakve veze ima genetika današnje populacije sa njima.Jugozapadna Ukrajina, prostor koji su naseljavali Hrvati prije migracije u rimsku Dalmaciju.
Danas tu Hrvata nema zato što su se asimilirali, ali genetska veza je ostala. Kod obe populacije, one iza Karpata i one na Balkanu, uočavamo istu haplogrupu i2a u značajnim razinama.Danas tamo Hrvata nema tako da ne znam kakve veze ima genetika današnje populacije sa njima.
Prošlo je 1400 godina i otkad su Hrvati migrirali, pa smo opet srodni sa Zakarpatskom populacijom dok vi sa populacijom Lužičkih Srba niste bliski. Također bi ovdje valjalo nadodati da je i sufiks "-ić" kod prezimena ostao kod potomaka Bijelih Hrvata u Zakarpatju, dok kod Lužičkih Srba nije.A u međuvremenu je prošlo 1400 godina, pa ne vidim zašto bi trebali imati istu genetiku i danas, a čak ni ne znamo kakva im je bila genetika u 7. stoljeću.
Са том генетиком можеш на пдф. биологија ако хоћеш, овде су потребне чињенице из историје.Vratit ću se na ostale neistine koje si ovdje naveo ako bude imalo smisla, ali prije toga volio bi znati sljedeće: zašto ti Srbi koji su naselili rimsku Dalmaciju ne dijele genetsko podrijetlo sa Lužičkim Srbima, već sa populacijom koja su nekada činili Bijeli Hrvati?
Pogledajte prilog 1587068
Koje srpske mitove ruše? Ništa mi nije jasno. Budi koncizan.Sve su to činjenice koji ruše srpske mitove i upućuju u posve suprotnom smjeru kada je u pitanju podrijetlo većine Južnih Slavena