Hrvatska je bolesno skupa

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A to sto neki stanovnici iz jedne zemlje idu u susednu da bi kupili jeftinije zivotne namirnice u toj drugoj zemlji je takodje budalasto uzeti kao osnov za zakljucivanje o nivoima zivotnog standarda.

Stanovnici Zeneve cesto prelaze u obliznju Francusku radi kupovine namirnica u francuskim supermarketima ali NIKO PAMETAN iz toga ne bi izveo zakljucak da Francuzi imaju bolji zivotni standard od Svajcaraca (zato sto su cene namirnica u Francuskoj nize nego u Svajcarskoj)

Al ste se našli vas dvojica paradajz turista.
Šta znaju glupi rvati gde je jeftinije, zato i kupuju u Srbiji...
Koji to Hrvati kupuju u Srbiji? Ne kažem da nema poneki proizvod koji je možda jeftiniji kod vas, pa da se isplati doći po taj proizvod, ali cijene su manje više podjednake koliko sam uspio vidjeti. Naravno, ima iznimaka. Evo recimo letak iz Kauflanda.
1000006336.jpg

Standard je isao na bolje do onog COVID cirkusa, tu se sve poremetilo.
Trgovci su poceli dizati cijene u nebesa i onda je vlada donijela niz nekih mjera da se zaustavi rast cijena.
Ali da je prije 5 godna bio bolji standard, bio je.
Jesi li ti siguran u to? Hajde malo bolje provjeri podatke.
Prosječna plaća 05/2019: 6476kn
Prosječna plaća 05/2024: 9975kn (1324€)
Medijalna plaća 05/2019: 5590kn
Medijalna plaća 05/2024: 8453kn (1122€)
Za cijene to sad baš nije više toliko jednostavno jer se mora usporediti isti proizvod, po mogućnosti istog proizvođača, i također jako bitno da se uspoređuje redovna cijena s redovnom cijenom, a akcijska cijena s akcijskom cijenom, a ne uspoređivati akcijsku cijenu iz 2019. s redovnom cijenom 2024.

Jesi li ti siguran u to? Hajde malo bolje provjeri podatke.
Prosječna plaća 05/2019: 6476kn
Prosječna plaća 05/2024: 9975kn (1324€)
Medijalna plaća 05/2019: 5590kn
Medijalna plaća 05/2024: 8453kn (1122€)
Za cijene to sad baš nije više toliko jednostavno jer se mora usporediti isti proizvod, po mogućnosti istog proizvođača, i također jako bitno da se uspoređuje redovna cijena s redovnom cijenom, a akcijska cijena s akcijskom cijenom, a ne uspoređivati akcijsku cijenu iz 2019. s redovnom cijenom 2024.
Govorim onako, po sjecaju, ali mislim da je meni osobno prije covida, platezna moc bila jaca.
Ne znam, mozda u medjuvremenu imam neke dodatne prohtjeve, pa trosim vise nego prije.
U svakom slucaju, hvala dragom bogu na HDZ-u, jerbo da SDP-njarski Jahaci Apokalipse opet zajasu grbacu ovog napacenog naroda, izbio bi gradjanski rat oko kruha.

Koji to Hrvati kupuju u Srbiji? Ne kažem da nema poneki proizvod koji je možda jeftiniji kod vas, pa da se isplati doći po taj proizvod, ali cijene su manje više podjednake koliko sam uspio vidjeti. Naravno, ima iznimaka. Evo recimo letak iz Kauflanda.
Pogledajte prilog 1581899
Ti kao Mario....

:mrgreen:

Znao sam ja skoknuti do Srbije prije covida, bilo je povoljnije, ali sada se vise ne isplati.
BiH je jos uvijek povoljnija od Hrvatske.

Govorim onako, po sjecaju, ali mislim da je meni osobno prije covida, platezna moc bila jaca.
Ne znam, mozda u medjuvremenu imam neke dodatne prohtjeve, pa trosim vise nego prije.
U svakom slucaju, hvala dragom bogu na HDZ-u, jerbo da SDP-njarski Jahaci Apokalipse opet zajasu grbacu ovog napacenog naroda, izbio bi gradjanski rat oko kruha.
Izgleda da se Plenky malo preračunao kod kupovine izbora, pa sad imamo manjak od 1.56 milijardi eura, pa se mora ići na rezove. Ali izbori su kupljeni, ovce se mogu šišati... 😁
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrv...-milijardi-eura-odmah-rezite-rashode-15482807

Ti kao Mario....

:mrgreen:

Znao sam ja skoknuti do Srbije prije covida, bilo je povoljnije, ali sada se vise ne isplati.
BiH je jos uvijek povoljnija od Hrvatske.
Što mene s njim uspoređuješ, što ti je?
Jedino ako si uz samu granicu pa si išao tamo. Ali ne tako davno, čitao sam članke i gledao na TV da Srbi dolaze kod nas u šoping... A ima i internet pa se cijene i katalozi mogu relativno lako usporediti.

Inače što se tiče baš samih cijena na moru, evo tu gdje sam ja, iz prve ruke.
Sladoled 1 kugla: 2€ (ali vidio sam i za 1.5€, a i za 2.5€).
Kuhani kukuruz: 3€ po komadu
Ćevapi u lepinji (dostava): 10€
Ćevapi u restoranu uz more: 13€
Coca-cola 0.25l: 3-3.5€
Cedevita: 2.5-3€
Pletenica 150g: 0.8€
Prstići (slanci): 0.7€
Burek sir/meso: 2.5/2.7€
Suncobran i ležaljka: 30€
Pedalina: 20€ po satu
Sup/sandolina: 15€ po satu
Parking: 1.6€ po satu.
Pizza mješana jambo: 15€
itd, itd

Poslednja izmena:
Zasto bismo mi to amaterski radili kad vec postoji Eurostat (gde to rade placeni profesionalci) i koji objavljuje te analize?
Svako ko je ikad video te podatke zna da je Hrvatska ISPOD PROSEKA zivotnog standarda EU (kao i Bugarska i jos neke zemlje)...
Ali i da su Srbija, BiH, Makedonija, Albanija...jos MNOGO DUBLJE ispod Hrvatske.

Znam da kad sam poslednji put gledao te tablice da je Srbija bila na nekih 43 ili 44% od proseka EU (Hrvatska je mozda na 68% EU proseka) i, sto je najgore, tu se vrtimo poslednjih 10-ak godina iako se u tih poslednjih desetak god. ENORMNO ZADUZILA (sa 16 na 40-ak milijardi je porastao dug). Znaci - zaduzujemo se uzasno (uvecanje duga preko 130%) samo da bismo nekako ostali na ISTOM bednom nivou ziv. standarda (mozda je povecan za 2 ili 3% u odnosu na period pre posl. decenije) ... sto znaci da smo totalno ekonomski neuspesni... i pored zaglusujuce propagande koja laze o nekakvim *uspesima*

Zasto bismo mi to amaterski radili kad vec postoji Eurostat (gde to rade placeni profesionalci) i koji objavljuje te analize?
Svako ko je ikad video te podatke zna da je Hrvatska ISPOD PROSEKA zivotnog standarda EU (kao i Bugarska i jos neke zemlje)...
Ali i da su Srbija, BiH, Makedonija, Albanija...jos MNOGO DUBLJE ispod Hrvatske.

Znam da kad sam poslednji put gledao te tablice da je Srbija bila na nekih 43 ili 44% od proseka EU (Hrvatska je mozda na 68% EU proseka) i, sto je najgore, tu se vrtimo poslednjih 10-ak godina iako se u tih poslednjih desetak god. ENORMNO ZADUZILA (sa 16 na 40-ak milijardi je porastao dug). Znaci - zaduzujemo se uzasno (uvecanje duga preko 130%) samo da bismo nekako ostali na ISTOM bednom nivou ziv. standarda (mozda je povecan za 2 ili 3% u odnosu na period pre posl. decenije) ... sto znaci da smo totalno ekonomski neuspesni... i pored zaglusujuce propagande koja laze o nekakvim *uspesima*
Pa OK, ali možemo i mi malo analizirati nekakve podatke, zašto ne?
Vjerojatno misliš na AIC index ili po "naški" SKM (Standard Kupovne Moći).

1000003851.jpg

To je zadnji, za 2022. Pred 10 godina (2012.) Hrvatska je bila na 60, a Srbija na 46.
I ja nigdje nisam rekao da je Hrvatska na nekakvom europskom prosjeku po plaćama i kupovnoj moći, ali da je bolje nego prije, to svakako je.

Da, upravo to - indeks snage kupovne moci.
Koji vlastodrsci kriju od podanika kao zmija noge jer pokazuje realnost siromastva koje vlada.
Eto - i vi ste se za samo 1% provukli da ne udjete u ljubicasti pojas *ekonomskih tigrova* vec ste u pink varijanti sirotinje

Poslednja izmena:
najvaznije je da su im place tisucu i dvjesto eura..........duplo vece nego u Srbiji.
Sto kaze nas presednik AV, " kako bre da vam povecam plate a ne date da povecam cene, od cega da vam ondak dam vece plate?.
Pa tu je donekle i u pravu. Sve zavisi, treba vidjeti koliko vlasnik firme zadržava za sebe od te dobiti, možda on sav profit zadržava za sebe, a ne želi povećati plaće radnicima, ili uložiti u modernizaciju. Ali da, općenito veće cijene > veća dobit > veće plaće. Ali...

"Čak 42 posto hrvatskih građana ne može sebi da priušti nedjelju dana godišnjeg odmora, pokazuju podaci "Eurostata". Za odlazak na more neki štede cijelu godinu."

I* Šta ti vrijedi ova karta?
Pa pokazuje da je u Hrvatskoj svake godine ipak sve bolje i da se približavamo europskom prosjeku.
Da je sve idealno, nije. Ali da li je bolje nego prije par godina, to je.

Pa tu je donekle i u pravu. Sve zavisi, treba vidjeti koliko vlasnik firme zadržava za sebe od te dobiti, možda on sav profit zadržava za sebe, a ne želi povećati plaće radnicima, ili uložiti u modernizaciju. Ali da, općenito veće cijene > veća dobit > veće plaće. Ali...
zato postoji formula KKP- Kaufkraftparität prema cemu se odredjuje standardgradjana u jednoj zemlji, regionu, gradu.
Dzaba beogradjani imaju 50 posto vece plate od ostatka zemlje ako im za opstanak u BGD treba duplo vece plate nego u Vranju.
Tako je i u celoj evropi. U Austriji, naprimer, u pokrajini Donja Austrija imaju najmanji BDP po glavi (ispod je samo pokrajina Gradisce) ali imaju ubedljivo najvisi standard jer su cene dosta ispod austrijskog nivoa. Sa druge strane, pokrajina Salzburg ima najvisi BDP po glavi ali je pri dnu po standardu jer je zivot u toj pokrajini mnogo skup.
Sto se tice "visokih plata" i Hrvatskoj, jasno je da je gradjanima Hrvatske Brisel "dao" dovoljno kredita kako bi podigao kupovnu moc hravatskih gradjana da bi ovi mogli kupovati skupe produkte iz EU. Jasno da sa 600 evra platom, hrvati ne mogu kupovati nemacke automobile niti uzimati kredite za kuce i stanove.

Ne treba se samo qurciti po pitanju visokih plata, vec treba analizirati zasto su negde plate nize a negde vise. Vazno je razumeri da je i hrvatski i srpski i nemacki i spanski.........radnik dovoljno vredan i da svi oni svojim radom mogu obezbediti osnovnu egzistenciju. A to je upravo vidljivo u KKP formuli.
Naravno, nije isti kapitalizam u americi, francuskoj, engleskoj, norveskoj...........Skoro sam citao neke medjunarodne statisticke izvestaje po kojima talijani zive bolje od amerikanaca iako amerikanci imaju duplo veci BDP po glavi od talijana. Znamo zasto, jer gro americkog BDP ostaje kod nekolicine hiljada milijardera dok je u Italiji ta raspodela daleko pravednija.

Prema brojkama koje je iznio, u proteklih osam godina, od 2015. do 2023. godine, broj izdanih dozvola za boravak i rad stranih radnika u Hrvatskoj povećan je s 2700 na 172.499. U prva dva mjeseca ove godine MUP je izdao 43.299 dozvola, što je 46 posto više nego u istom razdoblju lani.
https://novac.jutarnji.hr/novac/akt...irano-je-samo-0-6-strane-radne-snage-15440614

Stranci podižu ukupan broj zaposlenih, na HZMO-u prijavljeno gotovo 1,7 milijuna osiguranika.
Prvi podaci o broju osiguranika na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje pokazuje nove rekordne vrijednosti u posljednja tri desetljeća. U travnju je broj zaposlenih premašio 1,69 milijuna i u odnosu na prethodnu godinu povećan je za oko 52 tisuće, oko tri posto. Tom su rastu pripomogla i nova zapošljavanja stranih radnika, iz tzv. trećih zemalja, za koje je i MUP objavio najnovije podatke koji pokazuju da je do kraja travnja u ovoj godini odobreno zapošljavanje gotovo 73 tisuće radnika.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/u-...a-rijeka-od-72-tisuce-stranih-radnika-4440957

U Hrvatskoj radi oko sto tisuća stranih radnika i oko 30 tisuća domaćih umirovljenika koji su vraćeni na tržište rada, ali ipak kronično nedostaje radnika svih profila i razina obrazovanja, rečeno je u četvrtak na sjednici Gospodarskog vijeća Komore Zagreb.
https://novac.jutarnji.hr/novac/akt...u-visoku-strucnu-spremu-je-frapantan-15458843

Od početka godine izdano je više od 112 tisuća radnih dozvola za strane radnike ili oko 20% više nego lani. Uz turizam, među sezonskim je poslovima sve više zahtjeva i u poljoprivredi, a tu su iznimno traženi radnici iz Nepala.

https://magazin.hrt.hr/price-iz-hrvatske/ja-sam-binod-dolazim-iz-nepal-imam-27--11668238

Generalno, u zemlje koje propadaju strani radnici ne idu.

Back