hrvatska-bosna 1991-1995

...Veliki procenat srpskih svetinja stradao je van ratnih dejstava. Unisteni su ili demolirani srpski hramovi koji su udaljeni i preko 100 kilometara od prvih borbenih linija. Posebno je za osudu smisljeno unistavanje izuzetnog spomenickog nasledja koje, zbog svoje arhitekture i umetnicke vrednosti, pripada najvisoj kategoriji. Hrvatski nacionalisti spalili su dva jedinstvena spomenika srpskog arhitektonskog nasledja, crkve brvnare u Rastovcu i Donjoj Rasenici. Crkva u Rastovcu, posvecena Svetom velikomuceniku Dimitriju, podignuta je 1730. godine; a u Donjoj Rasenici, hram Uspenja Presvete Bogorodice izgradjen je 1709. godine. Takodje je spaljena crkva brvnara u mestu Buzeta (XVIII) kod Gline. One vise ne postoje, cak ni njihovi temelji.

Na zverski nacin unistavaju se i najvece srpske svestinje kao sto je Spomen-kapela u Prebilovcima, u kojoj su 1991. godine sahranjene mosti hiljade i hiljade srpskih mucenika, mucki postradalih u Drugom svetskom ratu, medju njima najvise staraca, zena i dece iz Prebilovaca i okolnih srpskih sela. Ti zemni ostaci, koji su pre neku godinu izvadjeni iz hercegovackih jama i vrtaca i sahranjeni u novopodignutu kapelu u Prebilovcima, ponovo su napadnuti i to opet na najzverskiji nacin. Ovo srpsko svetiliste do temelja je unisteno, a mucenicke kosti spaljene. Istorija ne pamti da je i najveci zlocinac svoje zrtve ubijao dva puta, i to u vremenskom razmaku od 50 godina.

Od istorijskog manastira Zitomislica, koji je takodje stradao u proslom ratu zajedno sa svojim bratstvom, ostala je samo gomila kamenja.

Jedno od prvih svedocenja o stradanju srpskih pravoslavnih crkava, manastira i drugih crkvenih objekata na podrucju bivse jugoslovenske Republike Hrvatske objavljeno je tokom 1991. godine u nastavcima u „Pravoslavlju", listu Srpske patrijarsije, pod naslovom Popis ostecenih i unistenih pravoslavnih crkava i kulturnih dobara u ratnim sukobima na teritoriji Hrvatske. Veliki deo ovih svedocanstava prenet je u publikaciji Ratna stradanja pravoslavnih hramova u srpskim oblastima u Hrvatskoj 1991, Beograd 1992. godine, u izdanju dva ministarstva i dve institucije Republike Srbije (Ministarstva informacija i Ministarstva kulture, Zavoda za medjunarodnu naucnu, prosvetnu, kulturnu i tehnicku saradnju Republike Srbije, i Republickog zavoda za zastitu spomenika kulture Republike Srbije). Ovo izdanje ponovljeno je 1992. godine, a iste godine objavljeno je i na engleskom jeziku.

Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu izdao je dve publikacije o stradanju srpskih pravoslavnih hramova na podrucju deset eparhija Srpske crkve: S. Mileusnic, Duhovni genocid 1991–1993, Beograd 1994 (dva izdanja), i S. Mileusnic, Duhovni genocid 1991–1995, Beograd 1996 (katalog istoimene izlozbe). Pored ovih svedocanstava, znacajni su i izvestaji Posmatracke misije Evropske zajednice (European Community Monitoring Mission), Izvestaji o kulturnom nasledju (Cultural Heritage Reports), i to: broj 1 od 30. 12. 1994; broj 2 od 20. 04. 1995; broj 3 od 21. 07. 1995; i broj 4 od 15. 02. 1995. godine. Ovi izvestaji sadrze brojne podatke o porusenim i ostecenim hramovima Srpske i Hrvatske crkve, kao i muslimanskih xamija.

Kada je rec o stradanju crkava i drugih objekata Srpske pravoslavne crkve i Rimokatolicke crkve u Hrvatskoj, treba pomenuti i izvestaje nadleznih hrvatskih vlasti i Rimokatolicke crkve. Ubrzo posle hrvatske agresije avgusta 1995. godine na Republiku Srpsku Krajinu (tzv. „Oluja"), Srpskoj patrijarsiji u Beogradu dostavljen je septembra 1995. godine izvestaj naslovljen: Stanje pravoslavnih crkava i manastira u oslobodjenoj zoni ranijih sektora Sever-Jug (The State of Orthodox Churches and Monasteries in the Liberated Area of Former Sectors North and South). Prema tom izvestaju, na podrucju sest „policijskih okruga" (Sibenik, Split, Zadar i Knin, Lika i Senj, Karlovac, Sisak i Moslavina), od 121 srpske crkve gde je vrsen uvidjaj unistena su tokom rata 1991–1995. godine samo dva hrama (Glinske Poljane i Staro Selo); osteceno je 16 srpskih crkava, sest je sa ratnim belezima iz Drugog svetskog rata, a tri su ostecene zubom vremena.

Jedan Izvestaj Ministarstva unutrasnjih poslova Republike Hrvatske, broj 511-01-22/2-VT-512/2-96, koji je 01. 04. 1996. godine dostavljen Vladi Republike Hrvatske (Kabinet Predsednika) – kopija istog dostavljena je i Srpskoj pravoslavnoj crkvi – navodi ostecene srpske crkve u mestima: Blinja, Mecencani, Kukuruzari, Zivaja, Bolc, Nova Kapela.

Monumentalna monografija Ranjena crkva u Hrvatskoj – unistavanje sakralnih objekata u Hrvatskoj (1991–1995), Zagreb 1996, 448, sadrzi i poglavlje Stradali sakralni objekti Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj (416–426), gde je navedeno svega 28 porusenih i ostecenih srpskih crkava, manastira i drugih crkvenih objekata. U predgovoru ove celine receno je da je tekst sacinjen „prema dostupnim podacima". Medjutim, autori ove monografije „zaboravili" su da je Muzej Srpske pravoslavne crkve Eparhije zagrebacko-ljubljanske u Zagrebu, odnosno Rezidencija mitropolita zagrebacko-ljubljanskog u samom centru Zagreba (Dezeliceva 4), minirana jos 11. aprila 1992. godine. Isto tako, minirane su tokom 1991–1995. godine i unistene do temelja srpske crkve u Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Stupovaci, Siracu, Kucancima (crkva u kojoj je krsten patrijarh srpski Pavle); zatim tri crkve brvnare, jedinstveni spomenici graditeljstva: crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Donjoj Rasenici iz 1709, i crkva Svetog Dimitrija u Rastovcu iz 1730. godine, obe kod Grubisnog Polja; zatim, crkva brvnara iz XVIII veka u Buzeti kod Gline, i jos mnoge druge....

Na kraju ove monografije sledi celina: Neosteceni sakralni objekti Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj na podrucju oslobodjenom u akciji „Bljesak" i „Oluja" (427–439), gde je prikazano 100 neostecenih hramova Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Prema podacima kojima raspolaze Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, medju tih 100 „citavih" srpskih hramova ima 35 znatno ostecenih i devastiranih. Za veci broj crkava to potvrdjuju i Izvestaji Posmatracke komisije Evropske zajednice, posebno Izvestaj 2 od 30. 12. 1994. i broj 4 od 21. 07. 1995. godine. Pored ovoga, autori ove znamenite studije imali su i dva pomenuta izvestaja visokih institucija Hrvatske vlade. U vec pomenutom izvestaju Stanje pravoslavnih crkava i manastira u oslobodjenoj zoni ranijih sektora Sever-Jug (koji je septembra 1995. godine od predstavnika Biroa Republike Hrvatske u Beogradu dostavljen Srpskoj patrijarsiji), pobrojane su unistene i ostecene srpske crkve u mestima (a kojih inace nema u pomenutoj monografiji): Kistanje, Knin, manastir Krka, Josani, Vrhovine, Skare, Glavica, Raduc, Perjasica, Plasko, Licka Jasenica, Kostajnica, Dubica, Slabinja, Zivaja, i samo dve unistene crkve, u mestima: Staro Selo i Glinska Poljana.

Poseban kuriozitet u monografiji Ranjena crkva u Hrvatskoj predstavljaju dve fotografije na strani 88. za koje legenda u potpisu kaze: „Katolicka crkva u Pakracu u tjeku popravljanja 1991, prije pocetka rata – devastirana unutrasnjost". Istina je drugacija: rec je o Sabornoj crkvi Svete Trojice u Pakracu (spoljasnjost i unutrasnjost) koju je hrvatska vojna i paravojna sila rusila i palila nekoliko puta, a poslednje gnusno, cak u istoriji nezabelezeno delo, ucinili su pred pravoslavni Bozic 1996. godine, kada su u rusevinama tog Sabornog hrama minirali grob blazenopocivseg episkopa slavonskog Emilijana (Marinovica), koji je preminuo 1981. godine. Istina, moguce su i greske, odnosno zamena fotografija, ali dve fotografije, i to reci jos i da je crkva u obnovi – a zna se da je pre pocetka ovog gradjanskog rata zapoceta obnova Svetotrojicnog hrama u Pakracu, stvarno je nemoguce, i pre deluje kao svojevrstan cinizam.

Takodje je interesantno da su neki snimci stradalnih hramova Srpske crkve u pomenutoj monografiji dati u pocetnoj fazi njihovog rusenja, tek kada su naceti. Crkva Svetog Dimitrija u Batinjanima kod Pakraca prikazana je bez zvonika, ali sa krvnom konstrukcijom – ostecena. Medjutim, ova grobljanska kapela iz 1738. godine prema snimcima iz 1993. godine vise je nego prepolovljena. Od hrama Svetog Pantelejmona u Tornju (1931) kod Pakraca, koji je prikazan u celini – ostecen, ostali su samo delovi zidova.

U ovom ratu (1991–1995) stradale su i hrvatske i muslimanske bogomolje. Medjutim, ako nam je zapao udeo da budemo svedoci pohare svetinja i ostalog crkveno-umetnickog blaga u ratu 1991–1995. godine, ucinimo to istinito i dostojanstveno, kao ljudi vere i potomci predaka koji su sve ovo stvarali i ostavili kao duhovno i civilizacijsko dobro svoga i ostalih naroda koji su ziveli ili zive na ovim prostorima.

Umesto zakljucka, podsecamo dojucerasnje (septembar-oktobar 1996) dogadjaje: minirana je i do temelja unistena crkva Svete Nedelje u Karinu; demolirana je srpska crkva u Obrovcu; na Saborni hram u Dubrovniku bacena je bomba; poruseni su ostaci crkve Casnog Krsta u Velikim Zdencima (stradala u Drugom svetskom ratu), opljackan je manastir Orahovica… Gde je tome kraj i ko su pocinitelji? Da li je rat, kada su u pitanju srpske pravoslavne crkve, manastiri i druga crkvena zdanja, uopste zavrsen?

Pošto već postajem verovatno dosadan, ali su me tvoji kvazi-podaci veoma naljutili, pa sam se potrudio da ti pronađem valjane dokumente, evo još jedan. To je slika sa uništenim hramovima SPC u tvome kulturnom Bihaću gde je tvoj "imenjak" vodio "hrabru borbu" protiv divljih Srba...

Prilozi

• bihac-mala.gif
    bihac-mala.gif
    14,1 KB · Pregleda: 5
Atif Dudakovic:
Kaze mi pripadnik nacije koji ide pred Haski sud za to?
Kaze mi pripadnik Nacije koji je ocistio 400 000 Njemaca iz Vojvodine?
Kaze mi pripadnik nacije ciji su djedovi prognali 50 000 Muslimana Srbije a cinili su samo 5% ukupnog stanovistva u periodu 1830-1867?
Kaze mi pripadnik Nacije koja je slavila paljenje dzamija u Nisu i Beogradu?
Kaze mi pripadnik nacije koja je srusila 1000 dzamija po Bosni?
Kaze mi pripadnik nacije gdje se Cetnistvo velica po Srbiji?

Licemjeru,zasuci rukave, i obnovi makar onu jadnu jedinu Dzamiju u NIsu SPALJENU , pa onda dodi da pricas

kaze ti pripadnik nacije cije srednjevekovno carstvo je stalo na branik evrope protiv turske najezde
kaze ti pripadnik nacije koja se junacki borila protiv svakog okupatora
kaze ti pripadnik nacije koja ne prihvata nista drugo no slobodu
kaze ti pripadnik nacije koja je prva zapucala ustancima protiv turaka
kaze ti pripadnik nacije koja je zapocela rat protiv turaka za slobodu sebe i svojeg okruzenja
kaze ti pripadnik nacije ciji su sinovi 1914. na zvuk crkvenog zvona i grmljavinu topova odmarsirali na front da odbiju nadmocnijeg neprijatelja
kaze ti pripadnik nacije koja je bozanske zrtve podnela u velikom ratu, za svoju slobodu
kaze ti pripadnik nacije koja se borila I ZA TVOJU SLOBODU!
kaze ti pripadnik nacije KOJA TI JE POKLONILA DRZAVU!
kaze ti pripadnik nacije koja pored genocida nad njom i etnickog ciscenja vrsenih dva puta za 60god i dalje stoji ponosno

a ti, naciju nemas. niti je mozes imati. tvoja veroispovest znaci koliko i koje patike nosis. niko jos nije postao nacija po tome koje patike nosi.

Nisam fasista niti negiram postojanje Muslimana niti njihovo pravo na to ali kad cujem ovakva lupetanja koje prica ovaj Adif kako se vec zove samo kazem
Muslimani bolje da vas nema
Srbadija se na Sarajevo sprema.
Kad zagrme s Trebevica vuci
Ko su Srbi upamtice Turci!

kaze ti pripadnik nacije cije srednjevekovno carstvo je stalo na branik evrope protiv turske najezde

Tako je!

1)Bitka kod Nikopolja 1396 Srbi se bore rame uz rame sa Turcima, protiv Franaka i ostalih krizara.50 godina nakon te bitke Srbi su bili proklinjani

2)Bitka kraj Angore, mladahni Stefan Lazarevic se bori rame uz rame sa Bajazitom Yildirom, u bitci kraj Angore 1402

U toj bitci Bajazit biva zarobljen, zenu mu siluje Tamerlane, a Stefan Lazarevic uspijeva pobjeci sa svojom Srpskom trupom

3)Katastrofa kod Varne 1444, opet Turci i Srbi zajedno suraduju, opet Krizari gube vise hiljada vojnika, i Srbi su najvjerniji Turski prijatelji.Momak, istina boli

4)1396 u sukobu sa Vlaskim vojvodom Mirceum, na Turskoj strani gine Marko Kraljevic

kaze ti pripadnik nacije koja se junacki borila protiv svakog okupatora

Jeste, tako sto su spavali na Krfu, i gledali kada ce im Francuz i Rus osloboditi zemlju!

kaze ti pripadnik nacije koja ne prihvata nista drugo no slobodu

Tako je, tako je Karadorde, bio prvo protiv Turaka, pa je kasnije bio za Turke, da bi na kraju bio ubijen od vlastitih Srba, u pravu si momce

kaze ti pripadnik nacije koja je prva zapucala ustancima protiv turaka

Tako je vi ste prvi zajedno zapucali sa Turcima, protiv Krscana od Nikopolja do vase takozvane samostalnosti!

kaze ti pripadnik nacije koja je zapocela rat protiv turaka za slobodu sebe i svojeg okruzenja

I sta bi kada si se probudio, onako jako i zestoku.U Bitci kraj Valjeva 1809 pola Srba ginu prvi Srpski ustanak biva ugasen krvavo.Drugi Srpski ustanak , opet biva tesko ugasen u krvi, i oba puta Srbi gube, kao i uvijek.Ali Rusi su bili tu, a Rusi su i prinudili sultana i portu da vam dadne Autonomiju a ne samostalnost to ce trajati od 1830-1867

kaze ti pripadnik nacije ciji su sinovi 1914. na zvuk crkvenog zvona i grmljavinu topova odmarsirali na front da odbiju nadmocnijeg neprijatelja

Jesu a glavni komadant Austrijske vojske bijase ludi Ceh Oskar Potiorek, inace totalni imbecil.Kada je Ceh Potiorek smijenjen, vi ste svi spavali na jednom otoku Krfu

kaze ti pripadnik nacije koja je bozanske zrtve podnela u velikom ratu, za svoju slobodu

Jeste, svi ste isli ka bogu, i ginuli ka snoplje, i nijednu bitku zabiljezenu niste dobili od 1344.No tada ste imali Stefana Dusana 1331-1355, i Bizantski gradanski rat, pa ste jedino tako mogli imati pobjede.Kasnije prcaza, jebu vas kompleksi!

kaze ti pripadnik nacije koja se borila I ZA TVOJU SLOBODU!

Bosna nikad nije htjela, zelja ili sanjala Jugoslaviju
Ideja Jugoslavije je Hrvatska kreacija u nadi da se ujedine Juzni Slavene, zapocela je od Matice Ilirske Ljudevita Gaja

Sam Biskup Strosmajer je cijeli zivot radio za stvaranje Jugoslavije, a Hrvatski pravasi poput Franka i Starcevica su cijeli zivot radili za stvaranje Hrvatske.Prvi Hrvat koji je potpisao Shs u decembru 1918 Antun Trumbic, je kasnije u svojim memoarima, napisao

Najveca greska koju sam ucinio je stvaranje Jugoslavijelkoja je bila vise nego izraz Srba za stvaranjem Srboslavije, nego da svi narodi budu jednaki?

Hvala, borio si se ti, ali za Vojvodinu, i to ne bi dobio, da nije bilo Engleza Trijanonski mir 1919-1920

kaze ti pripadnik nacije KOJA TI JE POKLONILA DRZAVU!

Ne, mi smo vama poklonili 200 000 Srba Hrvatske, u oluji i Bljesku i dobre traktore
Poklonili smo vas samar na lijevi obraz, i saku u zube!
Zelite li nokaut klasicni stil, onako ili zelite li jos jednu plesku
Samo izvolite, budale se samaraju do besvijesti, ako vi zelite takvo sta
,

Kosovo ista prica

Sinak, ja sam stvarno frapiran

Sad znam zasto Srbi imaju tako nizak Iq

Kad zagrme s Trebevica vuci
Ko su Srbi upamtice Turci!

Upamtili smo ****** smo vas 500 godina
Jebemo vas i do dan danas
Jebat cemo vas i sutra
Jabat cemo vas i kad ustanes i kad odes na spavanje
Jebat cemo vas jace, vise i bolje, sa stilom u vas bolesni mozak
Sjebali smo vas za Crnu Goru, sta mislis ko glasa za Cg?.
****** smo za vijek vijekove Srbe Hrvatske
****** smo i Bosanske Srbe

Sjebat cemo vas i za Kosovo!
Sjebat cemo vas i za tuzbu
Moj pradid je bio Beg, a ne stocar kao ti
Znaci samo selektivno ******* Srpkinja i Hrvatica dolazi u obzir/.

Spremite ***** Srpske, pa cemo jebati i ono sto imate sada
Daru Bubamaru, nju necu
Ali moze koja Srpkinja, da nema onaj tipicni Turski nos

Ti meni prijetis kmetu, potomku Begova,

Ti, slugo Serv, koji je 500 godina dobio Turski ***** u uho,
Zar nisi nista naucio u 500 godina?>
Zelis jos?

Ti mi prijetis, i preko neta
Zacepi ta zvaljava usta, smradu
****** smo Srbe u Hrvatskoj, mrtva usta ne govore

Uh, bas vas se bojim
Obucite muske gace, pa nas razorite
Pazite, ako krenete na Bosnjake, ovog puta cemo vam i Beograd uzeti
Nismo sami, imamo Turke,
Albanci na jugu
Hrvati na zapadu
Podjelit cemo Srbiju na 11 dijelova
Ostavit cemo vam Beo Pasaluk

Ovo je moj Ban, ali zapamti moje rijeci
Nema vise Srba Hrvatske i Kosova
Nece ni biti u Crnoj Gori, kada Dukljani odrade dio posla za nas

Vas etnicki prostor je sve manji i manji

Sad cemo sjebati sumare u Sumskoj
Pa, onda se vracamo gdje smo stali 1915

Atif Dudakovic:
Jebemo vas i do dan danas
Jebat cemo vas i sutra
Jabat cemo vas i kad ustanes i kad odes na spavanje
Jebat cemo vas jace, vise i bolje, sa stilom u vas bolesni mozak

Znaci samo selektivno ******* Srpkinja i Hrvatica dolazi u obzir/.

Spremite ***** Srpske, pa cemo jebati i ono sto imate sada
Daru Bubamaru, nju necu
Ali moze koja Srpkinja, da nema onaj tipicni Turski nos

Ti meni prijetis kmetu, potomku Begova,

Zar nisi nista naucio u 500 godina?>
Zelis jos?

****** smo Srbe u Hrvatskoj, mrtva usta ne govore

Uh, bas vas se bojim
Obucite muske gace, pa nas razorite
Pazite, ako krenete na Bosnjake, ovog puta cemo vam i Beograd uzeti
Nismo sami, imamo Turke,
Albanci na jugu
Hrvati na zapadu
Podjelit cemo Srbiju na 11 dijelova
Ostavit cemo vam Beo Pasaluk

Ovo je moj Ban, ali zapamti moje rijeci
Nema vise Srba Hrvatske i Kosova
Nece ni biti u Crnoj Gori, kada Dukljani odrade dio posla za nas

Vas etnicki prostor je sve manji i manji

Sad cemo sjebati sumare u Sumskoj

Atife koji si ti bolesnik. Evo, počeo si i da vređaš. I to na srpskom forumu. I naravno, moderator ti neće brisati ovo smeće, jer smo mi tolerantni i kulturni.
I primamo svakakav ološ.
Vidimo mi da ne možete bez nas. Da ste iskompleksirani, frustrirani, da imate osećaj manje vrednosti.
Najgledanija TV u Federaciji BiH je TV Pink.
Svi vaši pevači i muzičari, pa čak i oni koji su rekli da nikada neće doći (Kemal Monteno) non stop vise u Beogradu. Evo sada dolazi i Vajta...
Meša Selimović se izjašnjavao kao Srbin, Ivo Andrić tkđ.
Reci mi ko su vam oni anonimusi koje stavljate na vaše novčanice. Zar je moguće da nemate nikoga poznatijeg... (mi imamo Teslu, Cvijića....).
Muči vas i RS, ali ona će ostati.
Imate 20 km mora kod neuma i 20 km Save kod Brčkog i mislite da imate nešto. Spominješ planine i doline, a najpoznatiji planinski, skijaški centar vam je Jahorina, opet u RS.
I na kraju, vidim da dobro poznaješ istoriju srpskog naroda, tj. tvoju istoriju... samo je pogrešno interpretiraš.
Šta ćeš, kompleks nepostojeće nacije, nedefinisane vere, težnje ka šerijatskim zakonima u Evropi... jbg. teško je biti zaostali arapin iz pustinje i Evropljanin istovremeno, pogotovo ako ti je maternji jezik neki slovenski, a ne turski ili arapski...
Blago tebi...

mislim on ismeva istorijske cinjenice.
samo procitajte njegove odgovore na moje recenice
"spavali na krfu" ?!?! oni na zejtinliku se sada prevrcu u grobovima. ti sad govoris kako je pocorek bio pijani ceh i sta ja znam... mislim vredjas i oskara a i nas. ti ocigledno nemas pojma sta rat znaci, a pogotovu sta je znacio pre 90god. mozda jedino znas kako je odseci glavu nekome. njegova protivteza mojoj recenici da su srbi dizali ustanke protiv turaka je bila ta sto je mnogo srba izginulo?!?! pa nisu izazvali turke na partiju saha konju iskompleksirani. i to sto su izginuli uopste ni izbliza ne pobija ono sto sam ja rekao. i nije tacno da su drugi ustanak izgubili. ti menjas istorijske cinjenice. ustvari ne samo menjas, ti ih silujes.
to da bosna "nije htela" YU takodje nema veze sa onim sto sam rekao. srbi su oslobodili i bosnu i hr i sl i umesto da kao ratni plen pouzima te teritorije, srbija ih je oslobodila austrije i nazvala kraljevinom. inace su bosna hr i sl jedine drzave koje su taj prvi svetski rat izgubile, i od toga imale korist - dobili drzavu, umesto da je i izgube. ali vi niste imali sta izgubiti...
a to kako si ti nama poklonio 200.000 srba iz hrvatske, samo novi sad ima "poklon" od 100.000. poklonu se ne gleda u zube, ali to sto ti nazivas poklonom, u mnogome govori o tebi samom, a i potvdjuje sta se tamo desilo. ako se ti hvalis tim velikodusnim "poklonom" onda nek ti je bog u pomoci... nije ni bitno koji.

Atif Dudakovic:

- Nije 500, nauči istoriju...

- Misliš onih par hiljada muslimana koji žive u CG. U CG živi 95% pravoslavnih Crnogoraca i Srba...

- A vi ste se to borili u Hrvatskoj??? Nešto ne znam za taj podatak!

- Uz pomoć NATO-a, pa sada imate "SAMO" 49% teritorije pod srpskom upravom, koja se zove, ako ne znaš REPUBLIKA SRPSKA!!!

- Vi. Kako???

- Izgubićete!!! I ostati tamni vilajet na balkanu.

- Ali je njegov otac bio Srbin, verovatno trgovac, pa se:
a) poturčio da bi plaćao manji porez.
b) nasilno je poturčen.

Ti meni prijetis kmetu, potomku Begova...

- sledi nastavak, potomku Srba, potomku Srba, potomku Srba i tako par hiljada godina unazad....

Zar nisi nista naucio u 500 godina?

- A šta je od vas mogao naučiti? Kako se pravi ćeten alva, boza, tufahije...

Zelis jos?

- Naravno da ne, pa ko bi lud mogao još nešto od VAS poželeti. U stvari, DA, želimo da odete sa Balkana na Bliski istok.

****** smo Srbe u Hrvatskoj, mrtva usta ne govore.

- Oho, ovo su neki novi detalji... Mora da ste bili u Zagrebačkoj ili Varaždinskoj brigadi?

Uh, bas vas se bojim. Obucite muske gace, pa nas razorite.
Pazite, ako krenete na Bosnjake, ovog puta cemo vam i Beograd uzeti.
Nismo sami, imamo Turke.

- A kao u ratu 1992-1995 ste bili sami. Pa da vam nije bilo NATO-a, sada biste bili u Turskoj ili u Albaniji. Pogledaj kako prolaze muslimani u Čečeniji (gde im NATO ne pomaže) ili u Iraku i Afganistanu gde se bore protiv NATO-a...

Albanci na jugu, Hrvati na zapadu. Podjelit cemo Srbiju na 11 dijelova.
Ostavit cemo vam Beo Pasaluk.

- Aha, samo što niste...

Sad cemo sjebati sumare u Sumskoj.

- Koji Vi? Koga? Gde ste vi to stali 1915... 'ajde ti lepo uzmi bombu, okači oko pojasa, pronađi nekog amera i digni ga u vazduh u sred Sarajeva. Tako vi to radite, a ko zna možda ćeš dobiti i neko direktorsko mesto u raju... :)

Toliko od mene. Nadam se da te više nećemo sretati na ovom forumu i čitati tvoje gluposti.

Poturice imaju velike frustracije, jer su im preci bili izdajnici roda svoga, kukavice koje su prodale veru za večeru. Dok je gladna srbska raja stenjala pod okupatorom, poturice su prodale svoje ime za šaku rahatluka i fildžan kahve.

Svima se njima askurđel zvao Ilija, Savo, Marko, Petar, Vasilije, Predrag, Vuk, itd. Toga se stide. Ne treba se obazirati na njih, samo kada dođe geopolitički trenutak, valja da se vrati naša, srbska, Bosna.

DraGo70:
Atife koji si ti bolesnik. Evo, počeo si i da vređaš. I to na srpskom forumu. I naravno, moderator ti neće brisati ovo smeće, jer smo mi tolerantni i kulturni.
I primamo svakakav ološ.
Vidimo mi da ne možete bez nas. Da ste iskompleksirani, frustrirani, da imate osećaj manje vrednosti.
Svi vaši pevači i muzičari, pa čak i oni koji su rekli da nikada neće doći (Kemal Monteno) non stop vise u Beogradu. Evo sada dolazi i Vajta...
Reci mi ko su vam oni anonimusi koje stavljate na vaše novčanice. Zar je moguće da nemate nikoga poznatijeg... (mi imamo Teslu, Cvijića....).
Imate 20 km mora kod neuma i 20 km Save kod Brčkog i mislite da imate nešto. Spominješ planine i doline, a najpoznatiji planinski, skijaški centar vam je Jahorina, opet u RS.
I na kraju, vidim da dobro poznaješ istoriju srpskog naroda, tj. tvoju istoriju... samo je pogrešno interpretiraš.
Šta ćeš, kompleks nepostojeće nacije, nedefinisane vere, težnje ka šerijatskim zakonima u Evropi... jbg. teško je biti zaostali arapin iz pustinje i Evropljanin istovremeno, pogotovo ako ti je maternji jezik neki slovenski, a ne turski ili arapski...
Blago tebi...
Ako ti na ovo jos nesto odgovori onda stvarno nema stida.

Pa neće, banovan je. A i ako se vrati, a verovatno hoće, samo pod drugim imenom, ponovo će negde krenuti da pametuje i da nas uči (njegovoj) istoriji koju je naučio iz knjige Franje Tuđmana "Povijesne zbiljnosti" ili tako nešto...

DraGo70:
I primamo svakakav ološ.
Blago tebi...

Bravo za sve napisano do sada!
Baš sam preturao po kućnoj biblioteci (zato me ne bi juče).
Hvala što si napisao najbitnije.

Inače, imam opasku - ne primamo mi ološ nego sam dolazi...
http://www.krompir.co.yu/audiovideo/UFO_Sarajevo.wmv

Iron Lord:
Bravo za sve napisano do sada!
Baš sam preturao po kućnoj biblioteci (zato me ne bi juče).
Hvala što si napisao najbitnije.

Inače, imam opasku - ne primamo mi ološ nego sam dolazi...

Molim i drugi put.
Šta ću kada sam iskren, a i ti dobro radiš svoj posao (mislim ovo nije šliht, nego činjenica ;) )
I, da, ne primamo ih, sami dolaze i to čekaju u redu... :)
Tako će uskoro, ako se opametimo i napravimo pravu državu, čekati u redu i moliti za prisajedinjenje...

DraGo70:
Molim i drugi put.
Šta ću kada sam iskren, a i ti dobro radiš svoj posao (mislim ovo nije šliht, nego činjenica ;) )
I, da, ne primamo ih, sami dolaze i to čekaju u redu... :)
Tako će uskoro, ako se opametimo i napravimo pravu državu, čekati u redu i moliti za prisajedinjenje...
Pod uslovom da udju u unitarnu drzavu.

Pa ako budemo pametni, onda im lepo postavimo uslove kao što ih postavljaju ovi iz EU. Ako hoćeš da se pridružiš (nama) kao moćnijem i jačem, ima da igraš po ovim pravilima....
A sve ovo bi moglo najpre da ide preko sporta, jer su njihove fudbalske i košarkaške, a o drugim sportovima da i ne govorim, lige toliko male i smešne da zato i insistiraju na nekim Good Year ligama, Jadranskim ligama, ovom i onom...

Back