Hrvati žele lik Nikole Tesle na kovanicama?

No unatoč tome što nacija nigdje nije navedena, Nikola Tesla je u svojem osobnom dnevniku otkrio da ne samo da je rođen u Hrvatskoj, nego i da u njegovim žilama teče hrvatska krv.

"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota", otkrio je znanstvenik u svojem dnevniku koji je poslije izučavala profesorica Ljubica Štefan.

Zapisnik s mature u Karlovcu s ocjenama da je Nikola Tesla spreman za tehničke studije. Nedvojbeno piše da mu je domovina Hrvatska i da mu je materinji jezik hrvatski.
1660572269968.png

No unatoč tome što nacija nigdje nije navedena, Nikola Tesla je u svojem osobnom dnevniku otkrio da ne samo da je rođen u Hrvatskoj, nego i da u njegovim žilama teče hrvatska krv.

"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota", otkrio je znanstvenik u svojem dnevniku koji je poslije izučavala profesorica Ljubica Štefan.

Ovo je čista izmišljotina; falsifikat.

Srbi o hrvatskim kovanicama: "Hrvati svojataju Nikolu Teslu" VIDEO​

Od 1. januara Hrvatska postaje članica Evrozone, a veliku pažnju privukla je odluka komšija da stave Teslu na kovanicu.

IZVOR: B92 SREDA, 27.07.2022. | 19:00 -> 20:09

186142204962e170f492f0e922359486_v4_big.jpg

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=27&nav_category=11&nav_id=2190634

Ovo je smiješno! Ukrali nam Hrvata Josipa Pančića, kojeg su preimenovali u Josifa i onda tvrde da mi krademo. A Tesla rođen u Hrvatskoj u tadašnjoj Hrvatskoj vojnoj krajini koja je još od 8.-9. stoljeća bila dijelom Hrvatske i koja je 1881. godine bila i formalno vraćena u sastav Hrvatske. Svašta! :roll:

Pančić je sam svoje ime promenio. Nije prozvan, kao što su prozvali Stefana Mitrova Ljubišu Stjepanom.

Pitaš kakve veze ima albanski gospodar sa Albancima?
Ђурађ Кастриот, познатији као Скендербег, био је борац против османских освајача и исламизације, српског порекла, којег су Албанци прогласили за свог националног хероја. Према Гибону, Ђурђева породица Кастриота води порекло од старог српског братства Бранила из Зете.

Ђурађ Кастриот, познатији као Скендербег, био је борац против османских освајача и исламизације, српског порекла, којег су Албанци прогласили за свог националног хероја. Према Гибону, Ђурђева породица Кастриота води порекло од старог српског братства Бранила из Зете.

Poreklo individue je potpuno nebitno. Kralj Žigmund Luksemburški je bio slovenskog porekla; kralj češkog kralja i pomeranijske princeze. Pa opet nikome ne pada ni na kraj pameti da kaže nešto tipa 'kakve veze Žigmund ima sa Mađarima'.

Zamisli da neko otkrije Saliju Beriši srpsko poreklo i da kaže 'sramota; Albanci su prisvojili Berišu za svog nacionalnog lidera'. Kao da postoji ama baš išta čudno u tome što je Skenderbeg postao centralna ličnost albanske nacionalne mitologije.

Према Гибону, Ђурђева породица Кастриота води порекло од старог српског братства Бранила из Зете.

To je stara zabluda koja se može naći u pojedinim knjigama, koja se zasniva na brkanju Branila i Kastriota tj. pomišljanju da se radi o istoj osobi.

Nije reč o jednoj, već o dve različite. Branilo je bio kefalija Valone, a Kastriot Kanine.

To je stara zabluda koja se može naći u pojedinim knjigama, koja se zasniva na brkanju Branila i Kastriota tj. pomišljanju da se radi o istoj osobi.

Nije reč o jednoj, već o dve različite. Branilo je bio kefalija Valone, a Kastriot Kanine.
Ma opušteno,razumemo se,ko neće da vidi istinu niko mu je ne može dati.

Čemu onda izjava da je Skenderbeg Albanski vladar kada u to doba Albanija nije ni postojala već par plemena koja su lutala plabinama i niko sigurno ne zna njihovo poreklo.
Kažem ti,veruj ti šta hoćeš,tvoj izbor.

Pa šta je bio Skenderbeg tj. na kojoj poziciji? Kakvu je titulu nosio; čime je vladao?

Čovek je bio vlada Albanije i kažeš čemu izjava da je bio albanski vladar?

Pa šta je bio Skenderbeg tj. na kojoj poziciji? Kakvu je titulu nosio; čime je vladao?

Čovek je bio vlada Albanije i kažeš čemu izjava da je bio albanski vladar?
Dao sam ti link,pročitaj pa zaključi šta god želiš,videćeš da on nikada nije ima nikakvu titulu sem vojnu i da je uvek bio vazal.
Rekoh ti,čitaj,tumači,zaključi.

Back