Ovi jedan
Ističe se
- Poruka
- 2.587
карте које сам поставио изражавају званичне научне ставове хрватске лингвистике. те изоглосе су уједно и етничке међе хрватског и српског народа. не постоји један народ са два различита језика, јер је језик најбољи, најјаснији и најпоузданији показатељ етничке припадности и порекла неког становништва.
ова чакавско-штокавска изоглоса уједно показују где су, у време настанка и процвата хрватске средњовековне државе, биле границе хрватских етничких области. показују уједно и размере османских пустошења и катастрофалне последице дуготрајних ратних разарања, која су испразнила некадашње хрватске (чакавске) етничке просторе и каснијим миграцијама те просторе испунила српским (штокавским) етничким супстратом.
Pogledajte prilog 1769428
Ako su Hrvati samo na crvenoj podlozi jer jedan narod ne može pričat dva jezika, koji je onda narod je prikazan tamno plavom bojom?
S tim da je i na ovoj mapi opet kristalno čisto pokazano di su obitavali Hrvati jer sve zemlje osim one obojane žutom bojom upravo su oni naselili. A ovo označeno žutom je Podrinje i istočna Hercegovina i predstavlja teritorij koji se savršeno poklapa sa svim relevantnim povjesničarima kad pričaju koje su krajeve naselili Srbi zapadno od Drine.
I još mi jedna stvar nije jasna na ovoj karti. Kako to da na "srpskim otocima"(Brač, Hvar, Korčula...) i "srpskom poluotoku"(Pelješac)" žive govornici hrvatskog jezika, a ne srpskog kako bi tribalo bit po tvojoj logici. Jer Paganiji su pripadali Brač i Hvar, a Zahumlju Pelješac i mislim Korčula, a kad umisto srpskom štokavicom oni tamo pričaju hrvatskom čakavicom. Kako to?