Hriscanstvo

Михајло:
grb.gif

mladic_plakat_m.gif

Комуниста, Србин никад кукавица није смрт га гледа он се на њу смије. А комунисти су се увек сакривали па и сада, без увреде, чињенице.
Вујадин

vazon:
.

На то ја гледам другачије: Она је стално псовала Бога и ако настави тако до краја живота, скроз ће се удаљити од Бога и када умре између ње и Бога остаће тај јаз, што значи да се та жена неће спасти. А Бог жели да се сви спасу. Због тога он јој узима сина који је сада на једном много бољем месту него што је Земља, а тај догађај је на његову мајку утицао тако потресно да је она свој живот драстично променила, више не проклиње, не псује све светитеље по реду, него долази у Цркву , пости, моли се редвно. Бог је желео да се и она спасе и зато јој је узео сина.

Тако ја гледам на сличне догађаје. Када се некоме догоди несрећа то није зато што је Бог садиста и воли да мучи људе, него је то зато да би се људи опаметили и вратили на прави пут. Као када те заболи зуб; Боли те, боли, па те бол натера да одеш код зубара, зубар окрпи штету и спасеш зуб. Да те није заболео иструнуо би скроз и не би имала зуб....

Naravno da Bog želi da se svi spasu. Nisam ni ja rekla da je, sačuvaj me bože, sadista.
On je na taj način njoj ukazao da nije radila kako treba, da je činila grehove i posle svega što ju je snašlo ( a imali li veće božje kazne od toga da roditelj doživi da sahrani sopstveno dete?) i sam kažeš da se ta žena promenila, da ne proklinje i sve ostalo. Shvatila je svoju grešku. I ja sam posle objašnjenja mog duhovnika nastavila da slavim porodičnu slavu. Naterao me je da se zamislim, povežem stvari i dogadjaje i da više verujem u Boga.
Jednostavno klepne te po glavi i natera da razmišljaš o svojim grehovima i postupcima.
Znači, ima ga i treba verovati u njega, treba ga poštovati. To je to.

Bi2:
Naravno da Bog želi da se svi spasu. Nisam ni ja rekla da je, sačuvaj me bože, sadista.
On je na taj način njoj ukazao da nije radila kako treba, da je činila grehove i posle svega što ju je snašlo ( a imali li veće božje kazne od toga da roditelj doživi da sahrani sopstveno dete?) i sam kažeš da se ta žena promenila, da ne proklinje i sve ostalo. Shvatila je svoju grešku. I ja sam posle objašnjenja mog duhovnika nastavila da slavim porodičnu slavu. Naterao me je da se zamislim, povežem stvari i dogadjaje i da više verujem u Boga.
Jednostavno klepne te po glavi i natera da razmišljaš o svojim grehovima i postupcima.
Znači, ima ga i treba verovati u njega, treba ga poštovati. To je to.

Знао сам да ћемо се ти и ја разумети ;)

vujadin:
Наравно да не могу. То ми је крсна слава, а зашто је у 19-ом веку мој отац славио Светог Саву 14-ог односно 26-ог јануара а божић 25 децембра односно 6-ог јануара и зашто је Данило написао да се Свети преставио 14 јануара, сумњам да је из политичких разлога а из верских сигурно није. Не знам од куда вам је тај податак?

Вујадин

Citat koji će objasniti sve:
" Sveti Sava je umro 12. januara, i u crkvenim knjigama toga dana se beleži i spominje, ali se spomen njegov čini 14. januara po starom kalendaru- 27. januara po novom.
Neki misle da je to s toga što je proteklo dva dana od smrti njegove dok je glas o smrti stigao u Srbiju, i da je spomen njegov počeo da se obavlja svake godine onog dana kada je glas stigao.
Drugi opet misle da je sveti Sava sahranjen 14.januara, i da mu se zato u taj dan čini spomen.
Treći smatraju ( istoričar Lj. Kovačević ) da je Sava umro u subotu 12. januara, a srpska ga Crkva slavi 14.januara zato što, po, crkvenom ustavu, ni jedan svetac ne bi mogao imati samostalne službe u poprazništvu Bogojavljenja za nedelju dana do Bogojavljenja. Da ne bi osnivač srpske pravoslavne crkve ostao bez samostalne službe, srpsko sveštenstvo je odavno premestilo praznovanje njegove uspomene od 12. na 14.januar, to jest prvog dana u koji, po Bogojavljenju, može biti samostalne službe".
U svakom slučaju, Sv.Sava je umro 12. januara.

"Srpske slave" Bgd. 1988, Litera, Bratislav Grubačić i Momir Tomić

vazon:
Знао сам да ћемо се ти и ја разумети ;)

A, i ti si razumeo mene ;)

Da li si nekada imao priliku da vidiš,ili čuješ, za nekog ćoveka koji od raznoraznih nesreća i nevolja ne može da digne glavu? Što bi se reklo " ne da mu se" ? Znaš koje sam objašnjenje čula za to.To je, kažu, božji miljenik.A, znaš li zašto? On će sigurno prevazići sve muke i nedaće koje ga snadju, i neki slabići će imati njega za poredjenje pa će i oni tako pregurati svoje muke. Kad može Panta sve to da pregura što ga je snašlo, valjda ću i ja ove moje muke. Šta kažeš na ovo? Meni, pije vodu.

vujadin:
Наравно да не могу. То ми је крсна слава, а зашто је у 19-ом веку мој отац славио Светог Саву 14-ог односно 26-ог јануара а божић 25 децембра односно 6-ог јануара и зашто је Данило написао да се Свети преставио 14 јануара, сумњам да је из политичких разлога а из верских сигурно није. Не знам од куда вам је тај податак?

Вујадин

Sad tek primetih: kako ti je otac u XIX veku slavio Sv.Savu ? Koliko ti onda imaš godina,ili otac?
Danilo II je rodjen oko sto godina posle smrti Sv.Save.

Bi2:
A, i ti si razumeo mene ;)

Da li si nekada imao priliku da vidiš,ili čuješ, za nekog ćoveka koji od raznoraznih nesreća i nevolja ne može da digne glavu? Što bi se reklo " ne da mu se" ? Znaš koje sam objašnjenje čula za to.To je, kažu, božji miljenik.A, znaš li zašto? On će sigurno prevazići sve muke i nedaće koje ga snadju, i neki slabići će imati njega za poredjenje pa će i oni tako pregurati svoje muke. Kad može Panta sve to da pregura što ga je snašlo, valjda ću i ja ove moje muke. Šta kažeš na ovo? Meni, pije vodu.

Имаш изреку "Кога Бог воли, онога и кара".
Колико ја схватам зло не потиче од Бога, него од ђавола који је толико злобан, али и моћан, да би нас све побио да нас Бог даноноћно не чува.
он се труди да нас уништи и да нам нанесе зло, али Бог га пушта да нам чини зло само у оним границама које можемо да издржимо. Бог то чини да би ојачали, показали се какви смо стварно, да би схватили да се без Бога не може.
Да нема искушења, не би било ни спасења. Невоље долазе, а наше је да их без роптања и уз Божју помоћ превазилазимо. На тај начин постајемо бољи људи и бољи Хришћани. Када не би било невоља много мањи број људи би мислио на Бога, па би се мало људи и спасло. Такође, да нема страдања не би се показало ко је вера, а ко је невера. Сети се Старозаветне приче о праведном Јову. Све је имао, богатство, срећну породицу. Када је све то изгубио, није се љутио на Бога већ је наставио да Му верује и да се моли. Бог га је због тога богато наградио дајући му нов пород и још веће имање. Тако се у ствари показало какав је Јов - остао је веран Богу и у невољи.
Тако ти је исто и са болестима. Њих Бог пушта на људе, не да бих мучио, него да их натера да се мало смире и да се преиспитају. Кад се човек разболи одмах мисли о глупостима замени мислима о смрти, својим грешкама, Богу, па се на тај начин дозове памети и поправи се.

За то што се неким људима "не да" има још разлога. Бог нас боље познаје него што ми знамо себе. И тако неки сиромах покушава да се обогати на све начине, али му не иде. Можда му Бог не да да се обогати јер зна да би тај човек правио глупости када би дошао до великог новца - можда би почео да се дрогира, коцка, почео би да се швалера, можда би купио неки бесан мотор па би се закуцао у бандеру....

Дуга је то тема... Углавном, важно је схватити да Бог не жели да нас мучи и да се иживљава над нама, него да он све чини за наше добро, али ми често то не разумемо и у тренутцима тешкоћа љутимо се на Њега, одричемо га се и на тај начин показујемо да нисмо достојни спасења. Зато, треба знати да нас Бог никада неће напустити, да ће увек бити ту и чекати да му се обратимо. Ако то учинимо наши животи ће имати смисла и неће бити протраћени.

Ni za tu izreku nisam nikad čula.
E, sad sve bi to sve moglo svrstati i pod, kako ja kažem, "tešku filozofiju".
Nikad čovek ne može imati i konzervu i ključ ! To jednostavno nje moguće. Ako si hrišćanin, onda ti život ne može biti bajka. Hristov život ? Moraš patiti zbog nečega. A, Bog ti obično ne da ono do čega ti nije ni stalo. Ono ofucano, ali toliko istinito, da ljubav, zdravlje i novac možeš naći na jednom mestu i to u rečniku, je više nego tačno. Kakav bi čovek bio kad bi imao sve to? Sačuvaj me bože. Zbog toga, takvi ljudi obično kratko žive. Setimo se samo Džona Kenedija ili njegovog sina. Ako imaš para nemaš zdravlje, ako imaš zdravlje nemaš ljubavi ...Ja sam sigurna da nikad neću imati puno novca. Meni je stalo do zdravlja, a ne do para. Što bih onda kukala za parama?
A, imam prijatelja koji juri lovu samo tako, a skoro sve što zaradi daje za raznorazna lečenja što dece, što ostalih ukućana i žali se na sudbinu. Kad sam mu rekla da je to božja opomena, da sedne i da razmisli malo u kom smeru mu ide život, jednostavno se naljutio na mene.
Da li i ti deliš moje mišljenje?

-Ако си Лутеран, твоју религију је основао Мартин Лутер, бивши монах католичке цркве, 1517. године.

-Ако си припадник Енглеске цркве (Англиканске), твоју религију је основао Краљ Хенри 8., 1534.г. јер му папа није дозволио да се разведе и поново ожени.

-Ако си Презбитеријанац, твоју религију основао је Џон Нокс у Шкотској, 1560.г.

-Ако си Конгреационалиста, твоја религија потиче од Браун Роберта из Холандије, од 1582.г.

-Ако си Протестант Епископилијанац, твоја религија је огранак Англиканске цркве, коју је основао Самјуел Сенбури у Америчким колонијама у 17.веку.

-Ако си Баптист, дугујеш захвалност Смит Џону, који ју је основао у Амстердаму 1606.г.

-Ако си припадник Холандске реформаторске цркве, знаш да је Мајкл Џонс основао твоју религију у Њујорку 1628.г.

-Ако си Методиста, твоју религију су основали Џон и Чарлс Весли у Енглеској 1774.г.

-Ако си Мормон (Latter day Saints – црква светаца последњих дана), Џозеф Смит је започео твоју религију у Палмири, држава Њујорк, 1829.г.

-Ако упражњаваш религију уз Армију спаса, твоја секта је основана од стране Вилијама Бота у Лондону 1865.г.

-Ако си Хришћански Сајентист (научник), можеш рећи да је твоја религија настала 1879. и да ју је створила Мери Бејкер Еди.

-Ако припадаш некој од религиозних организација познатих као ''Назаренска црква, Пентакостална црква, Црква светости, Јеховини сведоци'', твоја религија је једна од стотине нових секти основаних од стране човека у протеклих стотинак година.

-Ако си римокатолик, твоја црква је делила исто богато апостолско и доктринарно наслеђе са Православном Црквом, за првих хиљаду година своје историје, јер су током првог миленијума били једна и јединствена Црква. Нажалост, 1054.г., римски папа је решио да се одвоји од преостале четири Апостолске Патријаршије (Цариградска, Александријска, Антиохијска и Јерусалимска), мењајући основну доктрину (догму) Цркве и сматрајући себе непогрешивим. Стога је твоја црква стара хиљаду година.

-Ако си Православни Хришћанин, твоју религију је основао Исус Христос, Син Божији, 33. године. Она се није мењала од тада. Наша Црква је сада скоро 2000 година стара и стога се баш Православље,Црква Светих Апостола и Светих Отаца, сматра истинитом ''једном Светом и Апостолском Црквом''.

Ово је највеће благо које ми можемо да пренесемо младим људима новог миленијума.

Написао свештеник, др Милтиадес Ефтими

Bi2:
Sad tek primetih: kako ti je otac u XIX veku slavio Sv.Savu ? Koliko ti onda imaš godina,ili otac?
Danilo II je rodjen oko sto godina posle smrti Sv.Save.

Није рођен него умро 19 децембра 1337 године, али му ја ипак више верујем него модерним преправљачима историје. Ја имам 80 година а отац ми се одавно преставио, умро, а о Светом Сави има много података и у Трнову где мислим отићи, ако Бог да, кад Бугарска уђе у европску унију.
Вујадин

vujadin:
То је година од Мојсија. К томе треба још додати и оно време од Мојсија до Ноје и од Ноје до Адама.

Вујадин

Nije tako. Po jevrejskom kalendaru je stvaranje sveta pocelo 3761. godine. p.n.e. kod njih je sad 5766. godina (3760+2006).

Evo opet da citiram Nicea da bi poceli da razmisljate i da pocnete neke racionalne argumente.

"Postojao je samo jedan Hriscanin on je umro na krstu."

"This saintly anarchist, who aroused the people of the abyss, the outcasts and "sinners," the Chandala of Judaism, to rise in revolt against the established order of things--and in language which, if the Gospels are to be credited, would get him sent to Siberia today--this man was certainly a political criminal, at least in so far as it was possible to be one in so absurdly unpolitical a community. This is what brought him to the cross: the proof thereof is to be found in the inscription that was put upon the cross. He died for his own sins--there is not the slightest ground for believing, no matter how often it is asserted, that he died for the sins of others.-- "

" The life of the Saviour was simply a carrying out of this way of life--and so was his death. . . He no longer needed any formula or ritual in his relations with God--not even prayer. He had rejected the whole of the Jewish doctrine of repentance and atonement; he knew that it was only by a way of life that one could feel one's self "divine," "blessed," "evangelical," a "child of God."Not by "repentance,"not by "prayer and forgiveness" is the way to God: only the Gospel way leads to God--it is itself "God!"--What the Gospels abolished was the Judaism in the concepts of "sin," "forgiveness of sin," "faith," "salvation through faith"--the wholeecclesiastical dogma of the Jews was denied by the "glad tidings."

" This "bearer of glad tidings" died as he lived and taught--not to "save mankind," but to show mankind how to live. It was a way of life that he bequeathed to man: his demeanour before the judges, before the officers, before his accusers--his demeanour on the cross. He does not resist; he does not defend his rights; he makes no effort to ward off the most extreme penalty--more, he invites it. . . And he prays, suffers and loves with those, in those, who do him evil . . . Not to defend one's self, not to show anger, not to lay blames. . . On the contrary, to submit even to the Evil One--to love him. . . . "

Oprostite sto je ostatak teksta na Engleskom. Razmislite o ovome. Znam da sam malo dosadio sa Niceom. Samo zelim da vidim neke bolje argumente.

Михајло:
Латини су јеретици а не ЗАПАДНИ ХРИШЋАНИ

Западни хришћани су ПРАВОСЛАВНИ који живе на ЗАПАДУ!!!!!!!!!
Лупаш глупости, по обичају....А Шта су протестанти?! :roll:

Мада данас могу да се сврстају под секташе!

Ево неколико цитата где владика Николај упозорава Србе да не иду за Европом:

"...Ај, браћо моја, зар ви сви то не видите? Зар ви сви нисте осетили мрак и злочин антихришћанске Европе на својим леђима? Хоћете ли уз Европу или уз Христа? Уз смрт или уз живот? Питате се. Разведрите се. Одлучите се. Смрт или живот. То двоје ставио је некад Мојсије пред свој народ. И ми стављамо пред вас. Знајте: Европа је смрт, Христос је живот. Изаберите живот да живи будете на век. Амин."

"...Народ је мој безуман, не познаје ме!" - говори Господ Свемогући. Европејци су ново изабрање, нови народ Божији, Али они сада не познају Бога свога, заиста безумни су. Познају мајмуне и мајмунске синове, познају камен и камени песак, познају дрвеће и траве, али Бога не познају, нити Христа признају. Зато су осуђени на пропаст. А ви се браћо, чувајте од те пропасти. Како? Прославите Христа више него себе. Амин."

"...Христос се удаљио из Европе као некад из Гадаре на захтев Гадаринаца. Но, чим се Он удаљио, дошао је рат, беда, ужас, рушење, уништавање. Повратио се у Европу прехришћански варваризам, аварски, хунски, лонгобардски, африкански само у стоструком ужасу своме. Свој Крст и благослов узео је Христос и удаљио се. Остао је мрак и смрад. А ви, сад, решавајте се са киме ћете: Са мрачном и смрадном Европом или са Христом. Амин."

"...Шта имаш ти, Европо, заједничко са Христом, Богом истине и милости? Ништа. А ти Србијо? Што си се постидела и заруменела? Јер си пошла за Европом. Удружила си се са отпадницом. Повела си се за блудницом. Ако ћеш променити свој пут, нека си благословена. И нека је благословен Господ Бог који те чека да се поправиш. Амин."

"...Ко ће је излечити? Нико. Баш нико. Јер, нико се не намеће за лекара ономе ко мисли да је здрав. Европа нема ни лека, ни лекара, зато што сматра себе здравом, иако сви континенти брује о њеној тешкој болести, чак и о лудилу."

"...А ти Србине, шта мислиш? Две заразе спопале су твоју крв и твој дух: Израиљски и европски. Како ћеш се одбранити? Како ли излечити? Није то право питање. Него је питање, да ли видиш своје љуте ране? Да ли знаш ко ти их нанесе? Само кад би то знао! Одмах би знао да је Христос лек. Њему слава, а теби спасење. Амин."

"...А ти, Српски роде, куда си залутао? Бежи са лађе која тоне. Враћај се од јеврејске Европе својој Цркви и историји. Одбаци речи људске, тражи речи Божје које су као огањ живи и као маљ што разбија стену у комаде. Прослави Христа да би Христос спасао и прославио тебе као и оце твоје на век века. Амин."

"...Зашто је Српски народ тако горко настрадао? Зато што се одвојио од својих Богоносних отаца и витезова и пошао за безбожницима и јеретицима европским. Кад то знамо пазимо којим путем треба да идемо убудуће. Амин."

"...А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и Он ће те осветлити и спасти. Амин."

(Сви цитати су из књиге "Речи Српском народу - Кроз тамнички прозор")

Гокси, ти мислиш да је протестантизам ок и то те чини срећним.
Михајло и ја мислимо да је протестантизам јерес и искварена интерпретација Христовог учења и то нас чини срећнима.

Ти си срећан, ми срећни и свима супер. Нико никога не убеђује у супротно, јер је то губљење времена.

То ти је толераниција.

За нас Православне идеал је љубав, а толеранција је далеко нижи ступањ од љубави. Толеранција значи "боли ме дупе за тебе", односно то је не заинтересованост за ближњег. Љубав у свему надвисује толеранцију.

vujadin:
Није рођен него умро 19 децембра 1337 године, али му ја ипак више верујем него модерним преправљачима историје. Ја имам 80 година а отац ми се одавно преставио, умро, а о Светом Сави има много података и у Трнову где мислим отићи, ако Бог да, кад Бугарска уђе у европску унију.
Вујадин

Znam ja kad je umro Danilo II ! Rodjen je negde oko 1270.g.a to znači posle smrti Sv.Save. O ovome je i on pisao onako kako je od nekog čuo, nije on bio pored njega, bože me oprosti, pa je tačno znao datum kad je umro! A, šta misliš u ono vreme, postojao je fax, telefon, net ...pa su brže-bolje iz Trnova javili odmah vest ! Od Trnova do Srbije ima dva dana jahanja, taman toliko da vest stigne u Srbiju 27.januara.

Još nisam čula ni videla nekog od 80.godina koji tako barata sa kompom i podacima, kao ti. Svaka čast.

Zar tolerancija nije kultura ? "Živi i pusti druge da žive", a ne boli me d,upe? Zar i to nije ljubav? Volim te i poštujem kao bližnjeg svoga, kao čoveka, iako nam su nam stavovi različiti ? Jbg, u tom slučaju ne bi bilo dijaloga, ne bi bilo razgovora..
I tolerancija je ljubav, i te kakva.

KNINDŽO: Izvini, to što je rekao Niče, po meni i nije neka velika mudrost. Šta je čovek hteo s tim da kaže? Jedan je bio Hrist a mi svi drugi smo ljudi ! Obični smrtnici. Znači -grešnici.

Back