Hriscanstvo

knindza88:
SS je neki Solarni kalendar. U sadasnjom kalendaru "Kreacija" je bila 3760 godina i 3 meseca pre Hriscanske ere. Po prvom kalendaru koji sam postavio gore kreacija je bila 3668 godina pre nove ere. BC je Before Christ ( pre Hrista ili pre nove ere ).

Није, по садашњем хришћанском календару почетак света је 7514 година а Христос се родио 5508 година после почетка света, зато се по црквеним записима увек одузимље 5508 година од датума написаног у повељама и другим записима да би се добила тачна година по јулијанском календару.

Вујадин

naslovna.jpg

goxy:
Јуриздикција је прејака реч.....Али је некада када су зилоти одлучили да су они најболји православци:roll::roll:, једини изабрани она имала баш то значенје....Временом је изгубила снагу и сда православне цркве само формално признају `` васелјенског патријарха'`` као поглавара.....
Да србе мрзе јер је СТЕФАН НЕМАНЈА прву круну примио из рима.......Не могу да верујем да их има у Србији :o....Па они мрзе србе и нјихов начин живота....
Они су нешто као ортодоксни јевреји...Дозлабога застарело и кочница сваког прогресивног мишлјенја.....

Није Стеван Немања, него његов син Стеван Првовенчани, али ни то није доказано пошто се зна , а имају и записи да је Свети Сава крунисао Стефана Првовенчанога. Неки извори пишу За Стевана Немању да је пореклом из католичке фамилије и да је прешао у православну веру примајући се Великог Жупана пошто је ујединио Зету и Рашку и прогласио се Великим Жупаном све Србске земље и Приморске.

Вујадин

vujadin:
Није, по садашњем хришћанском календару почетак света је 7514 година а Христос се родио 5508 година после почетка света, зато се по црквеним записима увек одузимље 5508 година од датума написаног у повељама и другим записима да би се добила тачна година по јулијанском календару.

Вујадин

Hvala.

Zasto je Uskrs pomicni praznik?

Vidim postavlja se to pitanje pa da objasnim.

Da bi se tacno odredio datum praznovanja Uskrsa ne gleda se kalendarska vec suncana godina. Uskrs se uvek praznjuje posle prolecne ravnodnevnice i to u prvu nedelju posle 17 dana od mladog meseca. Zasto? Pa prosto zbog toga sto je to tako bilo onog dana u godini kad je razapet Isus. Tako je zabelezeno i na osnovu toga se upravlja crkva. Vise je stvar dogovora da Uskrs bude pomican praznik na osnovu kog se upravljaju svi ostali pomicni praznici.

vujadin:

Вујадин

Nije po hriscanskom nego vizantijskom (pravoslavnom), zapadnjaci to datiranje ne priznaju.

Kod Jevreja na primer smatra se da je svet nastao 3761. godine p.n.e.

Што се тиче Јевреја, мислим да они имају два рачунања - јерусалимско и алекасандријско, која се разликују. Углавном, за њих је сада 7000 и нека година. Имате то у нашем црквеном календару, па погледајте...

Bi2:
Znaš, postoji jedna pričica koja ide s kolena na koleno, tamo negde u severu Bačke, a ide odprilike ovako: Bio jednom jedan bogataš i na neki veliki crkveni praznik, naterao je svoje radnike da idu na njivu sa konjima i od oru. Pobunjeni i uplašeni radnici objasnili su gazdi da je u pitanju crveno slovo, Gazda im je rekao da je to njegova briga a ne njihova. Njih je samo zamolio da prebroje na koju brazdu će sleteti vrana ! Radnicu su bili u čudi, al gazda rekao, znači mora se.
Po povratku, preneli su gazdi da je vrana sletela na dvanaestu brazdu. Gazda se na to gromko nasmejao i objasnio začudjenim radnicima da će njegov današnji greh ispaštati tek njegovo dvanaesto koleno! Šta on ima s tim?
Boga i božje grehe, kao i njihovo ispaštanje, treba shvatiti. Zašto se Niče okrenuo od boga posle očeve smrti? Nije mogao shvatiti zašto bog tako vraća njegovom ocu ?Najverovatnije da njegov otac ništa nije "skrivio" bogu, pogotovu kao uzoran sveštenik. Al, ko zna čije grehe iz porodice je on ispaštao? Čija li je on "dvanaesta brazda" bila ? Koliko se sećam, i sam Niče je završio skoro pomračenog uma, da ne kažem lud. Znači li to da je i on bio kažnjen zbog nečeg?
Zanima me tvoj komentar.Pozz

Тога у Православљу нема. У питању је чисто сујеверје. Свако пред Богом одговара за своје поступке.

vazon:
Тога у Православљу нема. У питању је чисто сујеверје. Свако пред Богом одговара за своје поступке.

Ima, ima. Sve zavisi od težine greha. Šta si rekao sada- da je svako odgovara za svoje postupke !
E, sad ne bih htela da pametujem mnogo i držim se onoga da Božje ime ne treba uzimati u usta za sve i svašta.

AKHENATON:
Zasto je Uskrs pomicni praznik?

Vidim postavlja se to pitanje pa da objasnim.

Da bi se tacno odredio datum praznovanja Uskrsa ne gleda se kalendarska vec suncana godina. Uskrs se uvek praznjuje posle prolecne ravnodnevnice i to u prvu nedelju posle 17 dana od mladog meseca. Zasto? Pa prosto zbog toga sto je to tako bilo onog dana u godini kad je razapet Isus. Tako je zabelezeno i na osnovu toga se upravlja crkva. Vise je stvar dogovora da Uskrs bude pomican praznik na osnovu kog se upravljaju svi ostali pomicni praznici.

Много комликованије, али слично.

Вујадин

Нема ми много шта да паметујемо. Зна се шта је Православно учење, а шта није. Кога занима нека оде до свештеника и до књижаре/библиотеке.

Ако си одгојен као Православан и живиш литургијски и Еванђеоски теби је несхватљиво да може "да те бије малер" због глупости које је радио твој чукун деда... Православац не може да размишља тако.

Ово се не односи на прародитељски грех о којем Вујадин говори.

AKHENATON:
Nije po hriscanskom nego vizantijskom (pravoslavnom), zapadnjaci to datiranje ne priznaju.

Kod Jevreja na primer smatra se da je svet nastao 3761. godine p.n.e.

То је година од Мојсија. К томе треба још додати и оно време од Мојсија до Ноје и од Ноје до Адама.

Вујадин

vazon:
Нема ми много шта да паметујемо. Зна се шта је Православно учење, а шта није. Кога занима нека оде до свештеника и до књижаре/библиотеке.

Ако си одгојен као Православан и живиш литургијски и Еванђеоски теби је несхватљиво да може "да те бије малер" због глупости које је радио твој чукун деда... Православац не може да размишља тако.

Ово се не односи на прародитељски грех о којем Вујадин говори.

A, šta misliš Vazon da sam ja živela na grani do sada? Da nisam odlazila u crkvu? Da nisam nikad porazgovarala koju sa svojim parohom? Jesam, jesam. I tražila od njega objašnjenje za tragediju koja je snašla mog oca. Moja baka je u nekom ženskom revoltu, nepromišljeno, bacila ikonu i prestala da slavi dedinu slavu. Sa ljudske, ženske strane potpuno sam je razumela. Medjutim, kako reče moj sveštenik,to spada u smrtne grehove jer svetac koji joj decu i kuću čuva nije kriv za dedine grehe! Umrla je par meseci pre mog oca, poštedjena je bila onog najgoreg, al moj deda nije. Precrkao je za mojim tatom ravno posle četrdeset dana. Eto, o tome ti pričam.

Bi2:
Ajde, da neko ispravi Akhenatona ! Mislim,...jbg?

Не није исправка, него скретање пажње на датуме, од сада до Мојсија има око 3400 година, а од Мојсија до Ноја око 1800 и од Ноје до Адама око 2000 а колико је Адам живео у рају то се не рачуна. Али то су све податци непотврђени и могу се само узети као неке историјске индикације а не као стварни датуми неких личности или догађаја.

Вујадин

Bi2:
A, šta misliš Vazon da sam ja živela na grani do sada? Da nisam odlazila u crkvu? Da nisam nikad porazgovarala koju sa svojim parohom? Jesam, jesam. I tražila od njega objašnjenje za tragediju koja je snašla mog oca. Moja baka je u nekom ženskom revoltu, nepromišljeno, bacila ikonu i prestala da slavi dedinu slavu. Sa ljudske, ženske strane potpuno sam je razumela. Medjutim, kako reče moj sveštenik,to spada u smrtne grehove jer svetac koji joj decu i kuću čuva nije kriv za dedine grehe! Umrla je par meseci pre mog oca, poštedjena je bila onog najgoreg, al moj deda nije. Precrkao je za mojim tatom ravno posle četrdeset dana. Eto, o tome ti pričam.

Полако само; не мислим да си сишла са гране и сл. ствари. Нема потребе за тим стварима.
Схватио сам каква је трагедија задесила твоју породицу, али није ми јасно како ти гледаш на то. Ко је страдао због туђих греха? Мислиш да је твој отац умро због тога што су учинили његови родитељи? Тако сам ја сконтао...

vazon:
Полако само; не мислим да си сишла са гране и сл. ствари. Нема потребе за тим стварима.
Схватио сам каква је трагедија задесила твоју породицу, али није ми јасно како ти гледаш на то. Ко је страдао због туђих греха? Мислиш да је твој отац умро због тога што су учинили његови родитељи? Тако сам ја сконтао...

Ja nisam znala zašto, ali moj sveštenik koji je pravi duhovnik tako mi je objasnio.
I dan -danas se posećujemo, čujemo telefonom, uglavnom smo u toku. Ja u Boga verujem ! Nikad nisam čula za onu jevrejsku izreku što nam napisa Stark, al to je to. "Roditelji jedu kiselo groždje, deci trnu zubi" Da, verujem u to što se tiče mog tate.
Uostalom, zašto slavimo slavu ? U spomen svetitelju koji nam čuva porodicu i dom, ali i u spomen svojim precima. Kako ću slaviti i zahvaljivati se nekom dedi koji je počinio greh? Ma, daj bre šta me zezaš, Sigurno si do sad čuo i video sto takvih primera, samo nisi obraćao pažnju ! Jel ima slučajeva da deca zaborave na roditelje pa kad deca dodju u stare dane, njihova deca zaborave na njih ?Vraćeno im je, pa neka se pitaju zašto. Po meni je najvažnija ljubav, razumevanje i vera u Boga. "Dobro se dobrim vraća a zlo..."

Ако имате прилику да прочитате Даницу од Вука за 19-ти век видећете да је Божић био 6 јануара, а ако прочитате Житије Светог Саве видећете да се он преставио, умро, 14 јануара у Трнову плус 13 дана разлике од тог времена добијемо 27 јануар. И ако би живели још 15000 година божић ће бити 1-ог маја, односно 25 децембар по јулијанском календару ће бити 1 мај по грегоријанском или католичком или универзалним, како хоћете, а Свети Сава 5-ог јуна. а ако би живели око 60000 година онда би се вратили на данашње датуме а католички божић би се нашао негде у јуну, и то све под условом да се земља настави окретати по садашњем ритму око сунца. Са Васкрсом је још теже јер се сваког века убацује један дан више у годину, што се овог века није десило јер је ово четврти век или преступни, а следећа три века ће добити сваки по један дан више, а то ће реметити датуме и дане и изазивати увек нове прорачуне за Васкрс.

Вујадин

Bi2:
Ja nisam znala zašto, ali moj sveštenik koji je pravi duhovnik tako mi je objasnio.
I dan -danas se posećujemo, čujemo telefonom, uglavnom smo u toku. Ja u Boga verujem ! Nikad nisam čula za onu jevrejsku izreku što nam napisa Stark, al to je to. "Roditelji jedu kiselo groždje, deci trnu zubi" Da, verujem u to što se tiče mog tate.
Uostalom, zašto slavimo slavu ? U spomen svetitelju koji nam čuva porodicu i dom, ali i u spomen svojim precima. Kako ću slaviti i zahvaljivati se nekom dedi koji je počinio greh? Ma, daj bre šta me zezaš, Sigurno si do sad čuo i video sto takvih primera, samo nisi obraćao pažnju ! Jel ima slučajeva da deca zaborave na roditelje pa kad deca dodju u stare dane, njihova deca zaborave na njih ?Vraćeno im je, pa neka se pitaju zašto. Po meni je najvažnija ljubav, razumevanje i vera u Boga. "Dobro se dobrim vraća a zlo..."

Знам вероватно много таквих примера и јасно ми је шта говориш, али ја не верујем у то да ће због грехова једног човека патити његово потомство. То ми је неспојиво са хришћанским Богом и асоцира ме на паганизам, сујеверје.

Сетио сам се једног примера. Скратићу: жена која је стално псовала Бога и проклињала неке особе изгубила је сина који је напрасно умро у најлепшим годинама. То неко може протумачити овако: она је грешница и Бог је хтео да је казни, па јој је узео сина. Дакле, она је забрљала, а настрадало је њено потомство.

На то ја гледам другачије: Она је стално псовала Бога и ако настави тако до краја живота, скроз ће се удаљити од Бога и када умре између ње и Бога остаће тај јаз, што значи да се та жена неће спасти. А Бог жели да се сви спасу. Због тога он јој узима сина који је сада на једном много бољем месту него што је Земља, а тај догађај је на његову мајку утицао тако потресно да је она свој живот драстично променила, више не проклиње, не псује све светитеље по реду, него долази у Цркву , пости, моли се редвно. Бог је желео да се и она спасе и зато јој је узео сина.

Тако ја гледам на сличне догађаје. Када се некоме догоди несрећа то није зато што је Бог садиста и воли да мучи људе, него је то зато да би се људи опаметили и вратили на прави пут. Као када те заболи зуб; Боли те, боли, па те бол натера да одеш код зубара, зубар окрпи штету и спасеш зуб. Да те није заболео иструнуо би скроз и не би имала зуб....

Bi2:
Ne možeš bez Svetog Savet, pa to ti je.

Sveti Sava je umro 12, odnosno 25. januara po novom kalendaru ! Služba mu se vrši 27-og. iz više razloga.

Наравно да не могу. То ми је крсна слава, а зашто је у 19-ом веку мој отац славио Светог Саву 14-ог односно 26-ог јануара а божић 25 децембра односно 6-ог јануара и зашто је Данило написао да се Свети преставио 14 јануара, сумњам да је из политичких разлога а из верских сигурно није. Не знам од куда вам је тај податак?

Вујадин

Back