Hriscanstvo

DeteSunca:
Ne priznaju Ziloti SPC, pa se valjda solidarisu :-D . Salu na stranu, Ziloti su uzasno radikalni i cuo sam (molim da me ispravite ako gresim) da je vecina Zilota iz Grcke. Samim tim ne cudi njihovo nepriznavanje Crkve, jer oni odbijaju svaku vezu sa zapadom, a zna se kako je Grcka crkva otvorena.
Mislim da bi Mihajlo znao odgovor na ovo pitanje.

Nesto malo znam o Zilotima. Ne bih rekla da su radikalni vec pre ortodoksni pravoslavci. Oni zameraju SPC-u mnoge stvari, kao na primer danasnje svrckanje svestenika u besnim dzipovima, skupe mobilne telefone ali i danasnji nacin krstenja dece za koji kazu da je katolicki a ne pravoslavni.E, sad da li su iz Grcke..mozda bi Mihajlo znao da odgovori. Ima u selu ispod Avale, mislim da se zove Stari Prnjavor, njihov manastir i svi su Srbi.

Bi2:
Na drugi deo pitanja ne mogu ti odgovoriti. Nisam "klasicno" zensko. Ne vazdizem zenu po svaku cenu. Realno gledam njene vrednosti ali i mane. Bog je jedan, i dobro je sto je u liku muskarca.
Verovatno sto nikada neces gledati zensko kao muskarac. Ne moze sam muskarac stvoriti dete. Nismo mi savrseniji od vas, isti smo. Zajedno tvorimo savrsenstvo. Malo sam poetican, ali zaista tako mislim. Drugacije nije logicno.

goxy:
Колико знам ситуација је обрнута.....Зилоти не признају ниједну православну цркву која се ставила под јуриздикцију Цариградског патријарха....Мисле да је то издаја.....

A, tu li lezi zec ! I ja sam cula da Ziloti ne priznaju SPC, za razlog nisam znala.
He, opet se vracamo na Istoriju ! Da nije zbog anateme? Zar je SPC pod jurisdikcijom Carigrada ?

Добре ствари код хришћанства по мени:
Помоћ сиромашнима( преко разних школа, болница, итд)
Неинсистиранје на раси или националоности(макар у првим данима)
Развој учености и природних наука( додуше углавном код западног хришћанства)
Лоше ствари:
Придржаванје догми у које ни сами свештеници више не верују(абортус, хомосексуализам, геоцентризам)
Ширенје вере `` огнјем и мачем``(уз затиранје прво римских а онда и балканских и Латиноамеричких пагана)
Подржаванје најекстремнијих снага у друштву, читај најгорег олоша, само ако је спреман да учествује у освајачким ратовима против других вера....

DeteSunca:
Verovatno sto nikada neces gledati zensko kao muskarac. Ne moze sam muskarac stvoriti dete. Nismo mi savrseniji od vas, isti smo. Zajedno tvorimo savrsenstvo. Malo sam poetican, ali zaista tako mislim. Drugacije nije logicno.

Ma, ne nisam mislila tako. Zena je u srzi zenka.Majka bi za svoje dete i ubila, i ukrala, i slagala...razumes. Povrh toga zena zna da bude i zlobna, Zena misli srcem dok muskarac misli glavom. Verovatno zbog toga i ne postoji zenski bog. Dovoljne su svetiteljke, kao sto je Sv.Petka koja pomaze majkama i zenama. Barem je to moje misljenje.

Bi2:
Ma, ne nisam mislila tako. Zena je u srzi zenka.Majka bi za svoje dete i ubila, i ukrala, i slagala...razumes. Povrh toga zena zna da bude i zlobna, Zena misli srcem dok muskarac misli glavom. Verovatno zbog toga i ne postoji zenski bog. Dovoljne su svetiteljke, kao sto je Sv.Petka koja pomaze majkama i zenama. Barem je to moje misljenje.
Ne slazem se, to je isto kao da Yingu oduzmes Yang.

Bi2:
A, tu li lezi zec ! I ja sam cula da Ziloti ne priznaju SPC, za razlog nisam znala.
He, opet se vracamo na Istoriju ! Da nije zbog anateme? Zar je SPC pod jurisdikcijom Carigrada ?
Јуриздикција је прејака реч.....Али је некада када су зилоти одлучили да су они најболји православци:roll::roll:, једини изабрани она имала баш то значенје....Временом је изгубила снагу и сда православне цркве само формално признају `` васелјенског патријарха'`` као поглавара.....
Да србе мрзе јер је СТЕФАН НЕМАНЈА прву круну примио из рима.......Не могу да верујем да их има у Србији :o....Па они мрзе србе и нјихов начин живота....
Они су нешто као ортодоксни јевреји...Дозлабога застарело и кочница сваког прогресивног мишлјенја.....

Bi2:
Goxy, mislis na Krstaske ratove katolika?
Би2 сети се да су и неки српски великаши учествовали у крсташким ратовима.....И да су били чланови витешких редова са запада......
Да сети се и богумила у босни и божјака у хрватској које су немилосрдно истреблјивали и правпславци и католици.....

Bi2:
Жена има мушку страну....Мушкарац има женску страну....То је моје мишлјенје....

goxy:
Јуриздикција је прејака реч.....Али је некада када су зилоти одлучили да су они најболји православци:roll::roll:, једини изабрани она имала баш то значенје....Временом је изгубила снагу и сда православне цркве само формално признају `` васелјенског патријарха'`` као поглавара.....
Да србе мрзе јер је СТЕФАН НЕМАНЈА прву круну примио из рима.......Не могу да верујем да их има у Србији :o....Па они мрзе србе и нјихов начин живота....
Они су нешто као ортодоксни јевреји...Дозлабога застарело и кочница сваког прогресивног мишлјенја.....

Ima, ima. Rekla sam malopre, selo ispod Avale, mislim Stari Prnjavor. U svakom slucaju, neki Prnjavor. Imaju tu manastir, ali i na Fruskoj Gori. E, sad ne znam tacno gde.
Malo znam o njima, pa ne mogu da sudim tek tako. Otkud ti to da mrze Srbe kad su u ovim manastirima Srbi?

Bi2:
Ima, ima. Rekla sam malopre, selo ispod Avale, mislim Stari Prnjavor. U svakom slucaju, neki Prnjavor. Imaju tu manastir, ali i na Fruskoj Gori. E, sad ne znam tacno gde.
Malo znam o njima, pa ne mogu da sudim tek tako. Otkud ti to da mrze Srbe kad su u ovim manastirima Srbi?
Па имаш и срба који су се покатоличили па били најгоре усташе....Има тога доста посебно у Херцеговини....Ништа чудно....

goxy:
Па имаш и срба који су се покатоличили па били најгоре усташе....Има тога доста посебно у Херцеговини....Ништа чудно....

Ne mislim tako o ovima. Po nekom intervjuu deluju mi samo kao ortodoksni pravoslavci.
Kazem, malo znam o njima, i ne bih htela da sudim tek tako.
Sto se tice Nemanje, jasno je da je morao da primi kruni od pape. Ko bi mu drugi u to vreme priznao drzavu?

Bi2:
A, ima i toga. Po meni, dobro je sto je Bog jedan.
Ин плурибус унум......Ова латинска пословица најболје дочарава видјенје свеколиког човечанства о `` човеку од горе``.Постоје неке мале разлике али сви верују да је један.....Ја, лично, верујем у Природу као стваралачко биће:-D......

goxy:
Ин плурибус унум......Ова латинска пословица најболје дочарава видјенје свеколиког човечанства о `` човеку од горе``.Постоје неке мале разлике али сви верују да је један.....Ја, лично, верујем у Природу као стваралачко биће:-D......
ooo
8) josh jedan brat paganin...

crow:
ooo
8) josh jedan brat paganin...
Зови је Мајка Землја, Природа или како већ......
Што би рекли Within temptation:''With every breath and every promise that we make we're only passing through on her way''......
А аватарче ај оф хорус.....

goxy:
Не не дечко тако се не игра бејзбол:-D...
Мислио си на источно и западно хришћанство......У које спада РИМОКАТОЛИЧКА И ПРОТЕСТАНТСКА ЦРКАВА.....Не знаш али ипак ме интересује твоје мишлјенје :Да ли су и протестанти `` Латинска јерес`` или су они америчка јерес....Просветли ме млим те.....Спаси моју грешну душу:twisted:
Латини су јеретици а не ЗАПАДНИ ХРИШЋАНИ

Западни хришћани су ПРАВОСЛАВНИ који живе на ЗАПАДУ!!!!!!!!!

Bi2:
Dan rodjenja je posledica koncenzusa ( mart ili septembar ) i to je stalan datum u verskom kalendaru a proslavlja se 7.januara ! A, ako se sa sigurnoscu zna da je razapet 7.aprila i vaskrsnuo nedelju dana posle, zasto Vaskrs nije u tom slucaju stalan datum, nego se pomera od godine do godine ? Verovatno ti ne znas na ovo odgovor, samo ne vidim nikakvu logicnost ovde.
Mene nije sramota da kazem da nesto ne znam, al zaista sam se prvi put srela sa ovim podacima. Sta znaci ono BC, SS i ostale skracenice.?

SS je neki Solarni kalendar. U sadasnjom kalendaru "Kreacija" je bila 3760 godina i 3 meseca pre Hriscanske ere. Po prvom kalendaru koji sam postavio gore kreacija je bila 3668 godina pre nove ere. BC je Before Christ ( pre Hrista ili pre nove ere ).

goxy:
Они су нешто као ортодоксни јевреји..
.Дозлабога застарело и кочница сваког прогресивног мишлјенја.....
Ne mogu ih mrziti, jer ima Srba Zilota. Stavise, u manastirima su zajedno Srbi i Grci Ziloti. Zive kao pustinjaci u nevidjenoj neimastini. Odricu se svakog posedivanja.
Imamo jednog "Zilota" na forumu, nick mu je "Zilot Cacanski". :-D

Bi2:
Dan rodjenja je posledica koncenzusa ( mart ili septembar ) i to je stalan datum u verskom kalendaru a proslavlja se 7.januara ! A, ako se sa sigurnoscu zna da je razapet 7.aprila i vaskrsnuo nedelju dana posle, zasto Vaskrs nije u tom slucaju stalan datum, nego se pomera od godine do godine ? Verovatno ti ne znas na ovo odgovor, samo ne vidim nikakvu logicnost ovde.
Mene nije sramota da kazem da nesto ne znam, al zaista sam se prvi put srela sa ovim podacima. Sta znaci ono BC, SS i ostale skracenice.?

7. april su izracunali astronomi, takodje je upitno.

Elem, pravi dan Uskrsnuca je kao sto sam naveo vezan za meseceve mene i za jevrejski praznih Pesha (odnosno Pesah). Zna se da je Hrist Uskrsnuo posle navedenog Jevrejskog praznika i par dana razdaljine od jedne meseceve mene (ne znam tacno koje). Zna se takodje da je Vaskrsnuo u nedelju! Prema tome, veliki Petak se odredjuje prema navedena dva orijentira. U povesti postoji nekoliko metoda za nalazenje dana kada ce se slaviti Uskrs. O tome mogu nasiroko i nadugacko, ali nema veze. Sve Hriscanske Crkve slave praznik pomocu gore navedenih orijentira i ne mozemo mi odredjivati tek tako dan kada se slavi Uskrs. Zna se posle cega je to bilo i zna se o kojoj mesecevoj meni. Pesah je pokretni praznik pa je prema tome i Uskrs pokretni.

Iz ovoga se na koncu dobija da nekada rimo-katolici i pravoslavci o istom danu slave Uskrs. Jel sada jasnije?

Wilkołak:
7. april su izracunali astronomi, takodje je upitno.

Elem, pravi dan Uskrsnuca je kao sto sam naveo vezan za meseceve mene i za jevrejski praznih Pesha (odnosno Pesah). Zna se da je Hrist Uskrsnuo posle navedenog Jevrejskog praznika i par dana razdaljine od jedne meseceve mene (ne znam tacno koje). Zna se takodje da je Vaskrsnuo u nedelju! Prema tome, veliki Petak se odredjuje prema navedena dva orijentira. U povesti postoji nekoliko metoda za nalazenje dana kada ce se slaviti Uskrs. O tome mogu nasiroko i nadugacko, ali nema veze. Sve Hriscanske Crkve slave praznik pomocu gore navedenih orijentira i ne mozemo mi odredjivati tek tako dan kada se slavi Uskrs. Zna se posle cega je to bilo i zna se o kojoj mesecevoj meni. Pesah je pokretni praznik pa je prema tome i Uskrs pokretni.

Iz ovoga se na koncu dobija da nekada rimo-katolici i pravoslavci o istom danu slave Uskrs. Jel sada jasnije?

Yes, ser !

Back