Hrišćanstvo i islam, diskusija

Ima dosta muslimana,koji su nam nakonjeni, kako nama kao Srbima, tako i uopšte pravoslavnima.
Ima si četnike muslimane, imao si devedesetih borce VRS muslimane.

Čak ni bosanski musimani nisu svi ist što i Bakir Izetbegović, a moraš uvideti da je taj rat i sukob napravio NATO, isti onaj koji sada vrši genocid u Gazi.
Босна је посебна прича, било је ту зле крви од претходних ратова, али генерално су православни и муслимани имали доброкомшијске односе, већина босанских политичара уз часне изузетке су марионете које су у одређеним периодима одиграли своје улоге које су резултирале крвавим ратом.

To su geopolitički razlozi a ne vjerski.
Uporan,si Maki sa nečim ko niko ne pominje ovde, sem tebe.
Po treći put ti napominjem da ne ,zagovaram dogmatsko jedinstvo i saradnju pravoslavnih i muslimana. Jel shvataš?
A ja sam dao kontraprimjer da nije hrišćanima bilo bajno ni pod islamskim kalifatima. Nije ni nama Srbima.
Nikom ne može biti dobro pod osvajačkom čizmom.
Samo što mi danas nismo,pod kalifatom, već pid NATO čizmom. Treba to imati u vidu.

Ajde budi iskren Sale da li ja imam samo islam na piku ili jednako kritikujem i druge nepravoslavne vjerske zajednice?
vidi, danas od teologije nemaš ništa.
papisti su rešili da satru naš pravoslavni svet a ujedno i maltretiraju muslimane.
a ti ćeš u toj gužvi da teologišeš a ove libo racku i za boga i za svetinje.
zabranjuju puškina gogolja gorkog i ostale, eto ti njihove svesti o čemu dalje da se priča.

vidi, danas od teologije nemaš ništa.
papisti su rešili da satru naš pravoslavni svet a ujedno i maltretiraju muslimane.
a ti ćeš u toj gužvi da teologišeš a ove libo racku i za boga i za svetinje.
zabranjuju puškina gogolja gorkog i ostale, eto ti njihove svesti o čemu dalje da se priča.
Од теологије увијек имаш користи.

Niko ne negira da ima dobrih muslimana. Milijardu i po muslimana je na Zemlji ne sumnjam da je 80% dobrih ljudi među njima.
Нисам дијелио на добре и лоше, већ сам ти навео у пракси примјер љубави према ближњем који је описан у Библији, а што је занимљиво живи и данас код ето неких нехришћана, док је рецимо такво нешто уопште не постоји на "хришћанском западу"

Ne znači ni da podržavam NATO i Zapad. Ali ne moram da maštam o nekakvom jedinstvu sa islamom.
Ко говори о јединству са исламом у вјерском контексту? То је немогуће, као што је немогуће и јединство са јеретичким западом.
Тренутно у геополитичком поретку нама и нашим интересима тренутно су свакако ближе неке исламске земље, него освједочени непријатељи.

To su geopolitički razlozi a ne vjerski.

Pa to da ali treba im dodati priznanje da u zadnjih 60-70 godina neka učenja drže konstantnim.
Што јест, јест, али то нам говори да код нас има доста живих баба које су дуже у једном монолитном хришћанском учење, него ли читава њихова теологија. :D

evo vidiš svemir pa ništa ne znaš o njemu
znači ne moraš čak ni da veruješ
Jeste ali svemir me ne zanima previše sem što povremeno gledam PBS Space Time na YouTubeu. Teologija me zanima a smatram da može biti dušekorisna za sve. ;)

Што јест, јест, али то нам говори да код нас има доста живих баба које су дуже у једном монолитном хришћанском учење, него ли читава њихова теологија. :D
Pa moja pokojna prababa je starija od Jehovinih svjedoka bila. Rođena žena 1928. a ovi se preimenovali u JS 1931.

Jeste ali svemir me ne zanima previše sem što povremeno gledam PBS Space Time na YouTubeu. Teologija me zanima a smatram da može biti dušekorisna za sve. ;)
ne pogani čoveka ono što ulazi već ono što izlazi iz srca. džabe ti puniš glavu teologijom, to su i fariseji radili i mislili da je dušekorisno.
čitaj blaženstva i čitaj onima kojima će biti kuku lele

Ima istine. Ali ne vidim problem ni da ljude malo podučimo teologiji. Mamu sam uspio nagovoriti da počne čitati Bibliju. Valjda će i krenuti. Od svojih treba krenuti.
Теологија је шири појам него што се чини на први поглед. Интересовања се крећу од литургике и канонског, преко догматике, до ерминевтике односно патрологије ... итд.
Ти имаш неке своје ставове и не бавиш се теологијом као таквом с обзиром да ти недостаје одређено познавање материје.

I kako su nam oni naklonjeni? Iran je doslovno naoružavao Armiju BiH u ratu. :confused:
Vidis Maki, tvoj problem je sto ne mozes razdvojiti duhovnost i politiku, s toga moje skromno misljenje i ne mozes uci dublje u more duhovnosti, prvo si Srbin pa tek onda pravoslavac. Iz cega proizilazi vjerovatno i tvoje razumijevanje vjerovanja. Odajes prosto neku sliku pravoslavnog vehabita. Vjerujem da bi ti i @Cackalica21 bili najbolji drugovi samo da ste iste vjere.

Vidis Maki, tvoj problem je sto ne mozes razdvojiti duhovnost i politiku, s toga moje skromno misljenje i ne mozes uci dublje u more duhovnosti, prvo si Srbin pa tek onda pravoslavac. Iz cega proizilazi vjerovatno i tvoje razumijevanje vjerovanja. Odajes prosto neku sliku pravoslavnog vehabita. Vjerujem da bi ti i @Cackalica21 bili najbolji drugovi samo da ste iste vjere.
Kao što sam već rekao moja kritika islama se ne zasniva na međubalkanskim trvenjima već na teološkim razlozima.

Back